Финансовата инспекция вече вижда нарушение на комисията по хазарта

Георги Начев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция.

© Велко Ангелов

Георги Начев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция.Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която проверява в момента Държавната комисия по хазарта, промени позицията си в рамките на ден за това дали от данните, които е събрала до момента, следва, че има нарушения в хазартния регулатор при събирането на такси от играчите на пазара. Това се вижда от съобщение на агенцията до медиите днес.


Инспекцията бе разпоредена на 16 декември от финансовия министър Владислав Горанов, а после и от Специализираната прокуратура.


Според Закона за хазарта моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета "Орешарски" през 2013 г., се възползват всички играчи извън държавното тото.


Нарушение при събирането на такси от хазарта има
Благодарение на предприетите действия от органите на Специализирана прокуратура в Комисията по хазарта бяха иззети документи, които до момента не бяха предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри, съобщава днес агенцията.


Вчера директорът й Георги Начев посъветва медиите сами да правят изводи дали има нарушение, след като Законът за хазарта дава възможност да се плащат такси по две тарифи, като по по-високата плаща само държавното тото. Беше обявено, че заради този двоен режим по първоначални оценки от 2014 г насам комисията по хазарта не е събрала поне 210 млн. лв.


"Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма", пише днес ведомството в съобщение до медиите. Освен това се посочва, че се очаква инспекцията да приключи по-рано от определените срокове. В отговор на въпрос по темата вчера бе обяснено, че е нужен около месец за приключване на инспекцията, след като комисията по хазарта даде всички, поискани й документи.


Междувременно Специализираната прокуратура, чиито представители претърсваха комисията по хазарта, не обяви никаква информация.


Промяна в позицията


Сега агенцията излиза с променена позиция по темата на фона на изявление на премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, че ако написаното в документа на АДФИ е вярно, "значи не са платени стотици милиони такси от фирми" и че "ако докладът е верен, много хора ще имат проблем".


Борисов отговори индиректно на обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който контролира частните "Национална лотария" и "Лотария България", че се опитват да му вземат бизнеса. Това е първият му коментар по идеята за промени в Закона за хазарта, внесени от коалиционния му партньор Валери Симеонов точно преди седмица. Той идва ден след като Божков наруши дългогодишното си медийно мълчание и в интервю за "Свободна Европа" заяви, че зад идеите за държавен монопол стоят управляващите, а вносителят Симеонов е инструмент и целта е един успешен бизнес да бъде прехвърлен на друг играч.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Весело

  Направо в реално време се извършва тази проверка, каквото стане известно, веднага по медиите?!
  Смешна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  наказателните постановления (още няма издадено такова) издадени въз основа на актове на АДФИ подлежат на съдебен контрол. Само да кажа, да не се забравя.
  Циркът си е цирк, хляба и зрелищата за пролетариата са едно на ръка, но законите са си закони

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Калпав закон, калпави политици, калпаво управление. За поправка в закона са необходими 1-2 дена, а вече се умува повече от седмица

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Защо изобщо закона предвижда избор за плащане по два различни начина?

 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1059 Весело

  Чист хазарт... Ха-ха-хаа... Че кой "бизнесмен" ще се захване с хазарт, ако ще играе чисто? Тоя бизнес се върти само от проверени, наши хора. Стар лаф е, че който държи петрола, алкохола и хазарта, той командва парада...

 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  "Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета "Орешарски" през 2013 г., се възползват всички играчи извън държавното тото".

  Седем години всички "играчи" в хазарта си развяват байрака както им уйдисва и плащат колкото "за Бог да прости". Защо? И къде бляха седем години всичките "отговорни институции"?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Много интересно! Излиза, че единствения бизнес на Божков е хазарта, а може би той се е оказал най-печелившия?! Да видим дали ще се наложи да изплаща такси на държавата за този си бизнес, след като не ги е плащал?!

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета "Орешарски" през 2013 г., се възползват всички играчи извън държавното тото."

  Сега разбирам защо още вчера БСП казаха , че няма да подкрепят .......
  Ами то те сами са причината да бъде ощетена държавата със стотици милиони!!!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Ох, милото. Калинка, насадена на пачи яйца. Трогателно безпомощен поглед под челото вдъхновено и високо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Как ще напишат акт , а и трябва и глоба в размер на неплатеното, а и лихви - отидоха над 500 млн. Само дето нищо няма да им вземат. едни столове и офиси

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  Прокуратурата и КПКОНПИ да проверят всички членове на комисията по хазарта за произход на средствата им за последните 5-10години

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Чак сега ли? Явно някой не си е платил. Или е дал малко.

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Досега мижаха 10 години, вероятно с клепачи натиснати с пачки, сега изведнъж прогледнаха. Да не би някой да е спрял да си плаща да продължават да мижат?

  мурзилка
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Ззсега виждам, че Борисов им пише изявленията, а може би и обвиненията. Ще трябва и съдът да го потвърди. и накрая ще вземат таксата за ПОСЛЕДНИЯ месец.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тая комисия по хазарта, не е ли твърде луксозно облечена? С облеклото на мултимилионери?

  мурзилка
 16. 16 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 559 Неутрално

  А някъде пише ли какво всъщност е нарушението? Всичко друго разбрах, но не и тази малка подробност.

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  "Шефа каза и ние размислихме" - жалка работа. Хрантутници с народни пари.

 18. 18 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Доде време Баце да удари по масата...че и под нея.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  А досега слепи ли са били.

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Вижте им само отчетите как умишлено са скрили цифрите на приходите!
  https://bivol.bg/eurofootball-gfo.html
  ХАЗАРТНИТЕ ФИРМИ НА ЧЕРЕПА ПОДАВАТ НЕЧЕТЛИВИ ГОДИШНИ ОТЧЕТИ, А АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА ГИ ОДОБРЯВА В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА

 21. 21 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Абразурата се задръсти от фенове на Божков. Затова българите избягаха в чужбина ,заради такива които застават на амбразурата ,подлоги на мафиотите.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Колко хора, вкл. държавни служители и депутати са станали доста по-богати около хазарта. А, Борисов пак нещо не разбрал. Всички останали го виждахме, а той загледан в светлото бъдаща на Отечеството ни - не!

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Този анализ отдавна е направен от независими експерти по хазарта поканени от братята Найденови. Те единодушно са заявили, че има неспазване на закона и на даденият лиценз за Моментни Игри. Където изрично е казано 15% от оборота. И че неплатените данъци са 500млн лева за 5 години.

  Комисията като политически зависим орган въртяха задника докато разберат позицията на Баце. И като видяха каква е бързо се ориентираха по вятъра, това е обяснението за плъзгавата им позиция вчера.

  Всички защитници на Черепа, независимо дали се водят от политически пристрастия или са фенове на Левски добре да си помислят. Защото съвсем скоро ще стане ясно, че защитават един престъпник. Няма да се учудя и клиент на затвора. И да не заплашват, че той ще спечели някакви дела в ЕС, там отдавна са му сложили печата "мафиот".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Ще трябва и съдът да го потвърди. и накрая ще вземат таксата за ПОСЛЕДНИЯ месец.
  —цитат от коментар 14 на penetrating

  Тази Опорна Точка ви я спусна Черепа. Както и за "национализацията", също за "ще дадат бизнеса на друг". Не разбрахте ли, че този човек ЛЪЖЕ, всеки ден казва нещо а на другият обратно. Нали според него Левски нямали дългове, а сега започнаха да изникват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Прокуратурата и КПКОНПИ да проверят всички членове на комисията по хазарта за произход на средствата им за последните 5-10години
  —цитат от коментар 11 на pet_fire


  Можеш да си сигурен че ще го направят. Някой трябва да плати сметката за поне 10 години замижаване. И тези са най-подходящите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Защо изобщо закона предвижда избор за плащане по два различни начина?
  —цитат от коментар 4 на taratanki


  Защото става дума за различен вид дейности. Все едно да питаш защо картофите и бананите имат различна цена. Истинският въпрос е "КОЙ и Защо си е затварял очите?".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 505 Любопитно

  " Успешен бизнес", бих казала печатница за пари.
  Закривай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK