Президентството за питането може ли Гешев да разследва Радев: Очакваме развитие по делото

Президентството за питането може ли Гешев да разследва Радев: Очакваме развитие по делото

© Надежда Чипева, КапиталСлед като днес се разбра, че главният прокурор Иван Гешев е поискал тълкуване на конкретни текстове от конституцията, свързани с имунитета на президента, от администрацията на държавния глава Румен Радев коментираха, че очакват развитие по делото.


"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд (КС), очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува конституцията", посочиха от "Дондуков" 2 в отговор на питане на "Дневник".


Според чл. 103 от конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на техните функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. В тази връзка Гешев задава шест въпроса до КС.
Сред тях са дали записаното в основния закон понятие "държавна измяна" се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна", глава "Престъпления против републиката", както и каква е разликата между "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.


В искането се пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента, съответно дали данни за съпричастност на някого от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.


През лятото антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при Румен Радев след проверка по два случая - покупка на жилище и сключване на допълнително споразумение за работа на бъдещата му съпруга, на която е началник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK