С помощта на "Атака" и "Воля" парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

С помощта на "Атака" и "Воля" парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството

© Георги КожухаровПарламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който бе внесен от БСП заради водната криза в Перник, мръсния въздух в редица градове и вноса на отпадъци. Искането за оставката на кабинета заради провала в управлението на околната среда и водите бе подкрепено само от 102 депутати от БСП и ДПС, докато 124 от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Атака" гласуваха "против". Депутатите от "Воля" се въздържаха (9 от общо 12 представители от групата гласуваха "въздържал се" - бел. авт. ).


Официално правителството разчита на подкрепата на 116 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но други партии, които имат претенции за опозиция, не подкрепиха искането за оставка на правителството. За да е успешен вотът, са нужни 121 гласа. Правителството получи подкрепата на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и осемте народни представители, които не членуват в парламентарни групи (шестима от тях са от "Атака" - бел. авт.).


Депутатите от групите на "БСП за България" и ДПС са 104, но в залата не бяха Делян Пеевски от ДПС, който не идва на работа, и Донка Симеонова от БСП, която отсъства от няколко месеца по здравословни причини.
В Народното събрание бяха голяма част от министрите, но не и премиерът Бойко Борисов, който, както обикновено, отсъстваше и от дебатите. От БСП поискаха обяснение от председателя на парламента Цвета Караянчева защо министър-председателят отсъства. Тя каза, че по правилник не е длъжен да бъде в пленарната зала.


Преди гласуването депутати от "Атака" критикуваха Караянчева, че Валери Симеонов не седи на трибуната до нея, макар да е зам.-председател.


След гласуването от трибуната говориха трима депутати от ГЕРБ - председателят на групата Даниела Дариткова, заместникът й Красимир Ципов и Спас Гърневски. Първата обяви вота за "фиаско за БСП" и каза, че се надява червените депутати да не излязат в нелегалност отново. Вторият каза, че БСП е целяла, но без успех - да влезе във властта през задния вход, за да отклони страната от демократичния й път. Според третия водната криза не е национална, а локална.


В отговор Манол Генов от БСП каза, че вотът на недоверие не е заден вход, а парламентарна процедура. Той каза, че управляващите са избили политическата риба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK