Доцент от УНСС предлага 24 промени в Изборния кодекс

Доцент от УНСС предлага 24 промени в Изборния кодекс

© Личен архив/ФейсбукСлед дълги наблюдения и изследвания на няколко предизборни кампании доцентът от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Катя Михайлова предлага 24 конкретни предложения за промени в Изборния кодекс. Става въпрос за промени, които касаят отразяването на предизборната кампания в медиите.


Предложенията на доц. Михайлова са публикувани в новата й книга "Меди@ избори", която излиза на фона на предстоящите обсъждания на съществени промени в Изборния кодекс в Народното събрание.


Сред предложенията са в сегашните текстове на Изборния кодекс да се прецизира контролът върху предизборната кампания в медиите. Една от идеите е да се въведе редакционна отговорност за съдържанието на разпространените от търговските електронни медии материали.
Предлага се още Централната избирателна комисия да контролира дейността на доставчиците на медийни услуги не само по време на предизборната кампания, а от датата на издаване на президентски указ за насрочване на изборите, което по закон значи поне още един месец преди кампанията. Мотивът за това предложение - комисията да може да контролира офертите на доставчиците за отразяване на кампанията, които трябва да се публикуват по-рано. Предлага се обаче доставчиците на медийни услуги да нямат задължение да публикуват безвъзмездни договори, защото наблюденията показват, че такива не се сключват.


В книгата "Меди@ избори" се предлага още освен със Съвета за електронни медии избирателната комисия да сключва споразумения за мониторинг на медиите и с други изпълнители, за да има равнопоставеност между електронните и печатните и онлайн медии.


Сред предложенията са още прецизиране на текстове в Изборния кодекс, които касаят, дефиницията на медийна услуга, правото на отговор и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Поздравления за предложенията на доц. Михайлова! Навремето тя ми преподаваше по социология и е една много умна жена. Дано й обърнат внимание по отношение на изборния кодекс.

 2. 2 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Ако изборите са процес при който група хора (на териториален принцип) предоставят правата да ги представлява на избран кандидат (депутат) то:
  - логично е групата да предлага кандидатите
  - тежеста на групите да е една и съща - броя на хората стоящи зад съответния кандидат.
  Вместо тези два прости принципа сме свидетели на абсурдна централизация на власт каквато и по времето на КУЛТА не е имало. Демокрацията се е превърнала в сапунка в която всички участваме ......... с насмешка!

 3. 3 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ако това са основните предлагани промени, то те са вид цензура. Нещо като СУПТО за медиите.

  Колкото повече - толкова повече
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Доц.Катя Живкова Михайлова от УНСС се ползва с "особено " доверие от президентската двойка ! Не съм запознат с книгата , но бих могъл да допусна , че не е съвсем неутрално и безпристрасно написана .Ето защо :
  "Моля, извинете ме, г-н Ректор, колеги и приятели,
  но аз НЕ подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Р България!

  Публикувам позицията си като реакция на писмото от ректора на УНСС, в което е записано "заявяваме подкрепа". Считам се за част от множественото число на университета, работя сърцато за добруването на нашите студенти, но по отношение кандидатурата на Гешев се разграничавам от институционалната университетска позиция. Кандидатурата може да е в синхрон с всички процедурни критерии, но е асинхронна на моите лични, граждански и политически.

  Благодаря предварително за разбирането и толерантността!

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Предложенията ми се струват смислени.
  И не ми се струва да се налага цензура. По-скоро си мисля, че редакциите ще отговорят с автоцензура - за някои публикации се искат "топки", а малко хора ги имат на морално и духовно ниво.

  До коментар [#2] от "finlip":

  За да може да се избира от партийните групи по места, трябва да има ясни и изявени личности, членове или симпатизанти на съответните партии по места, които да бъдат издигнати.
  Личности с политически способности се възпитават. При сегашната форма на партийна организация на шуро-баджанашки принцип, когато способностите не са особено важни за партийните централи, не виждам как ще стане. Демокрацията е форма на управление за осъзнати граждани, горди от факта, че имат права.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Чудесно е че Капитал ни информира за мнението на някаква си доцентка. Но забелязвам една голяма загуба - не сме информирани за мнението на Йоло Денев и остатъка от пациентите на изгорялата софийска лудница.

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Чудесно е че Капитал ни информира за мнението на някаква си доцентка. Но забелязвам една голяма загуба - не сме информирани за мнението на Йоло Денев и остатъка от пациентите на изгорялата софийска лудница.
  —цитат от коментар 6 на m17


  И още за Катето, която е изключително близка с един "социолог " от клана МИрчев , за когото се знае от къде произлиза , както и и до БСП :


  Реформаторите и БСП - най-подплатени

  Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) е сред традиционните наблюдатели на избори, но сега случаят е по-особен, тъй като близката до на кандидат-кмета на БСП Мирчев Катя Михайлова, е в управата на ГИСДИ. Тя също така ръководи и кампанията му, пише mediapool.

 8. 8 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 460 Весело

  Доцентката е готина-приемете с внимание предложението ѝ!

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#5] от "PavelCZ":

  Понятието автоцензура е нонсенс.

  Авторитетни личности по места има,но държавната машина перфектно фалшифицира изборите и те не могат да ги спечелят.

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#7:"doroteus"][/quote]

  Близка е и до президентската институция , подозирам , което по принцип в момента носи доста позитиви и дивиденти , както и негативи , обаче! Началото на книгата :

  МЕДИ@ ИЗБОРИ – въведение
  2019-12-11 - 11:30
  Print pagePDF pageEmail page

  19 март 2019 – 67 дни преди Евроизбори ‘2019

  Президентът на Република България Румен Радев издава Указ за насрочване на избори за членове на Европейски парламент от Р България на 26 май 2019[1]. Политически форматираните очи насочват погледите си към тази дата – два дни след празника на българската просвета и култура и славянската писменост. За четвърти път България ще избира българи за нейни представители в Европейския парламент.

  Българи по документ или по душа – този избор ни предстои.

  Страниците на настоящата монография разказват за кампанията за предишните Европейски избори ‘2014. Фокусът е върху медиите, а основният въпрос: Какви бяха медиите тогава? На тях тогава сякаш им се искаше да са по-пасивни, примирени и синхронни с волята на политиците. Искаше им се да са повече бизнес, отколкото обществени институции. Изглеждаха склонни да не мислят себе си като Четвърта власт – институция на контрадемокрацията, по термина на Пиер Розанвалон (Розанвалон, 2012), а по-скоро като доходоносни инструменти на партийния предизборен пиар.

  Тази хипотеза проверихме чрез медиен мониторинг в 4 предизборни кампании – пилотно в кампанията за Евроизбори през Май 2014, а през есента на същата година – в кампанията за парламентарни избори. Продължихме да наблюдаваме дейността на медиите и в следващите кампании – за Местни избори през 2015 и последните засега Парламентарни избори през 2017.

  Аудиторията, гражданите, избирателите искаха да видят активни, предизвикващи медии, работещи за каузата на демократичния и свободен избор и гражданския интерес. Кандидатите и политиците не изглеждаше да имат нужда от свободни медии. Те по-скоро продължиха да скъсяват дистанцията между властите – реалните Първа, Втора и Трета, и условната Четвърта власт. Политиците продължиха да инвазират по-настоятелно в полето на медиите, омаломощавайки силата им, за да гарантират вековечието на собствената си корона.

  От друга страна гражданското общество, в лицето на множество неправителствени институции и организации, включително наблюдатели на изборите, настоятелно изискваше от медиите да излязат от състоянието на медиен конформизъм спрямо управляващите и да изпълнят присъщата си обществена роля на ефективен контрольор над политиците в изборния процес

 11. 11 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 378 Весело

  искам да се възстанови възможността за гласуване против ! Не желая да гласувам за никого, но бих гласувал против герб , да компенсирам поне един купен или фалшифициран глас.......

 12. 12 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Прощавайте, ама това си е чиста проба - дрън-бръм!

  Да не говорим самата статия колко зле информира! Че съобщете поне, от всичките 24 предлагани промени, по-съществените.


  От цялата работа - изборният процес - нема да го пипаме, а ще регулираме как се отразява...

  Тва са пълни щуротии.... Нищо по СЪЩЕСТВОТО на изборния процес!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivan_v":

  Не е лесно да си толкова прост !!!. Да сте чули някъде по света да има гласуване "против". Или точно за иванушка глупака да създадем уникален нов избор - "против" ?!?

 14. 14 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  При нас проблемът дори не е как се гласува, а за кого. Бариерите пред нормалните хора да се сдружават и да правят партии са огромни. Една Иванчева я разсипаха, заради един районен кметски стол. Докато системата допуска само олигархията да слага кандидати за "избори", няма избор.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  "Предлага се обаче доставчиците на медийни услуги да нямат задължение да публикуват безвъзмездни договори, защото наблюденията показват, че такива не се сключват."
  Интересно как е заплатена помощта за клана Мирчев.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тези промени може и да са добри , НО НАС НИ ТРЯБВАТ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА КОИТО ДА НЕ ПОДМЕНЯТ ВОТА НА НАРОДА! КОИТО ДА ГАРАНТИРАТ , ЧЕ РЕЗУЛТАТА ОТ РЕАЛНИЯ ВОТ В ИЗБОРНАТА СЕКЦИЯ , НЯМА ДА БЪДЕ ПОДПРАВЕН В ПРОТОКОЛИТЕ ПО ПЪТЯ ИМ ДО ЦЕНТР.ИЗБ.КОМ. - КАКТО СЕГА СТАВА МАСОВО!!! ПРОМЕНИ КОИТО ЩЕ ПРЕСЕКАТ "НАГЛАСЕНИЯ ВОТ" "МАРГИНАЛНИЯ ВОТ"! ЕДИН ОТ ВАРИАНТИТЕ ЗА РЕШЕНИЕ НА ГОРНТЕ ДВА ПРОБЛЕМА , НАЙ-ЛЕСЕН , Е С МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ! ДАНО НАРОДА СЕ УСЕТИ И КОГАТО ГЛАСУВАТ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ДА Е ПРЕД НС , КАТО ЗАГРИЖЕН СТОПАНИН ЗА СВОЯТА СОБСТВЕНОСТ - ДЪРЖАВАТА СИ!!!

 17. 17 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Поредната комунистка и поддръжник на Радев се изока. Бас държа че всичките предложения целят ограничаване на права, въвеждане на цензура и засилване на президентската власт (като следствие, когато на хората окончателно им писне от преекспонирани изборни проблеми)

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  То да си го кажем, УНСС, както и повечето икономически институти, са общо взето гнездо на доста ретро настроени икономисти и тайни и явни подръжници било на БСП, било на ГЕРБ.
  Само да си спомним кой е ректор на УНСС и това ни е достатъчно, да не говорим за качество на обучение и подобни.

 20. 20 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Видно доказателство защо на жените не трябва да им се дава никаква власт.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Когато ГЕРБ променя изборния кодекс преди всеки избор и все в тяхна угода, това е правилно, ако някой друг поиска промени, това е неправилно.

 22. 22 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 415 Весело

  не0либералният глобализъм все повече ще залага на репресии - измамата не може да се поддържа постоянно само с фокуси и илюзии

  Затова без значение е формалната партийна принадлежност или друга обвързаност с дадена партия.

  Трудно ще намерите дори в Продай България мо-не0либерален негодник от Джендър Станишев примерно. дава ясен личен пример, има правилната майка, въведе като премиер възможно най-дясното данъчно облагане, което и не0либералната импеерия не се осмелява да въведе ,...

  ляво/дясно офертите са само част от опитите на световната Шайка за прилагане на Разделяй и владей.

  Мордехай Леви е подкрепян от Ротшилд , с грантове , макар,че тогава такова понятие може и да е нямало :)
  Карла Маркс също така си има любовник - Фридрих Енгелс , при това фабрикант ;)
  и е женена за баронеса, а две от дъщерите й се самоубиват . Защо ли ?

  Цензурата ще бъде последвана от аутодафета, със сигурност !

  Пълзят слухове ,че не0либерално прокажените пишат напоследък Черни списъци.
  За шпиц команди ли или за наемниците в американските военни окупационни бази ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK