От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон

От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон

© Надежда Чипева, КапиталОт влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Според промени, приети на второ четене без нито едно изказване в парламента тази сутрин, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очаква да бъде в края на април т.г. Минималният престой в механизма е две години.


Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото (за решението четете тук).


Точният текст, който бе приет без дебати с 91 гласа "за" и 36 - "против" днес, гласи: "Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз."
Мотивът на вносителите, сред които е и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, е, че това е задължително изискване за членството на България в ERM II. Промяната, която бе внесена между първо и второ четене в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, без анонсиране и разяснения, предизвика безпокойство понеже теоретично се дава възможност за натиск за обезценка на лева. Заради това парламентът прие извънредно решение, че може да се преговаря за присъединяване към еврозоната само при сегашния курс.


От 1999 г. курсът е фиксиран в чл. 29 в Закона на БНБ, който досега не е променян. Според него валутният курс на лева към германската марка е един лев за една марка, а когато официалната валута в Германия става еврото курсът лев - евро се определя по официалния курс, по който марката се е конвертирала към еврото. Така е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.


Приетият днес текст се добавя като нова алинея към чл. 29 и на практика отминя сегашните разпоредби при влизане в ERM II.


От коментари на депутати в кулоарите на Народното събрание се разбра, че единствено народните представители от "БСП за България" са гласували "против". Миналата седмица те поискаха гаранциите, че фиксираният курс на лева към еврото няма да бъде променян да бъдат записани в закон, а не - в решение на Народното събрание. Макар решението да има същата сила, то може да се променя много по-бързо - без първо и второ гласуване и без обсъждания в комисии. Днес депутатът от БСП Манол Генов обяви, че управляващите трябва да дадат много отговори и обяснения, за да има спокойствие сред хората.


Според Менда Стоянова от ГЕРБ гражданите няма да усетят нищо по джоба си - законовата промяна била техническа за синхронизиране на българското с европейското законодателство, но с решението на парламента курсът е гарантиран и ще остане същият и при престоя на страната в чакалнята за еврозоната, и при присъединяването към общия валутен съюз.


След като критикува колегите си от ГЕРБ, че не са подходили отговорно при внасянето на промените, депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че от днес пътят на страната към чакалнята за еврозоната е отворен, но стабилността на лева е гарантирана, тъй като курсът е бетониран с решение на парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (291)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Вратата леко се открехва другари...! ;)

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Сиреч 24 часа след това нещата могат РЯЗКО да се променят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В момента българският лев е подценен и ако изобщо се налага корекция, тя трябва да е в полза на лева. Целият рев отново е изкуствено създаден от русофилистиците с единствената цел да настроят колкото се може повече българи срещу приемане на еврото.

 5. 5 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  поредната дъвка.

  В чакалнята може да си стоим дълго.
  Много дълго.

 6. 6 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Нито от заглавието се разбира нещо, нито от текста.

  Горе-долу е следното: Въобще не е сигурно дали ще влезем във Еврозоната при сегашния фиксиран курс.
  Щото, отново, видите ли "Така иска Европа"?!

  После не били комунисти герпаджиите: едно време беше капитализма и четирите годишни времена, днес - Европа, ЕС все са ни оправданията.

  Лично аз съм против на този етап да влизаме във еврозоната. По-нататък може. Но сега е още рано!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Кръщелникът е измислил нещо засукано.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "dzenlandia":

  Така е....един лев трябва да е 3 евро някъде...

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 829 Неутрално

  българската олигархия ще хареса тази новина

 10. 10 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":

  :) :)

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  С Менда като вносител на подобни важни закони, няма какво да се случи. Нали уж курса беше закован, и нищо не може се случи, който и да иска промяна, щяхме да откажем еврото и т.н....

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Весело

  До коментар [#8] от "Велков":

  Ами не е така, лева дори е подценен, има достатъчно доказателства за това и мнения на икономисти. А ти си гледай рублата, за вас лев/евро са нещо безценно, нещо недостижимо...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  :).... Дори е 1 към 4......
  Пари са това.....ееей....
  Май си забравил какво значи пари.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Не осмисляш писан текст. Виж коментар 1.

 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Значи... Като знам какво ми се случи преди 23-24 години не се чувствам много спокоен от тези слово-бъркочи, които се споменават насам-натам из медиите. Никой (от правителството) не излезе като мъж, да тропне и да каже ясно, на висок глас, че НЯМА да ни преебат за пореден път, освен мрънкане под мустак друго не се чува. А това вече не е добра новина...

 16. 16 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 875 Неутрално

  В момента българският лев е подценен и ако изобщо се налага корекция, тя трябва да е в полза на лева. Целият рев отново е изкуствено създаден от русофилистиците с единствената цел да настроят колкото се може повече българи срещу приемане на еврото.
  —цитат от коментар 4 на dzenlandia


  Кой ти е казал че лева е подценен ? От известно време инфлацията в България е по висока от колкото в еврозоната т.е. по вероятно е да е надценен.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nick F":

  И то доста.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Велков":Ами не е така, лева дори е подценен, има достатъчно доказателства за това и мнения на икономисти. А ти си гледай рублата, за вас лев/евро са нещо безценно, нещо недостижимо...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Недостижимо, да... аз пенсията я получавам в биткойни...

 19. 19 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Промяната е чисто техническа и не предизвиква никакво безпокойство у запознатите.
  Преекспонирането й от кръговете витаещи около БСП ( пРезидента , редица издания като например Дневник) доведоха до безпокойство в по-несведущата част от населението.
  Говоренето по темата след решението , че или курсът при влизане е 1.95583 , или въобще няма влизане е още едно доказателство в полза на изложеното.
  Особено като се има в предвид избраното заглавие.......

 20. 20 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#5] от "regular_observer":

  В чакалнята може да си стоим дълго.
  Много дълго.
  ----------------------
  Дания мисля 8 години стои вече и няма никакво намерение да излиза от чакалнята - нито навън, нито навътре.

 21. 21 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Целта е ясна - всички 50 милиарда лева депозите да се юрнат да се обръщат в евро при " плаващ " курс +-15 %. Това простичко означава курс купува 1,66 и курс продава 2,25.
  После 25 милиарда евро резерв да де разпредели на близките хорица и след нас потоп. Ще отлутят по топлите страни. КТБ ще ни се види като анимационен филм на Дисни спрямо тази далавера. Най-после Горанов ще направи пари.

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  28 Ян. 2020
  "България няма да отменя валутния борд и да променя фиксирания курс лев-евро до влизането ни в еврозоната. В чакалнята на еврозоната, както се нарича валутния механизъм ERM, страната ни ще влезе с курс 1.95583 лева за едно евро. Това увериха управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов "

  09:48, 06 фев 2020
  "От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон... други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовния механизъм ERM II"

  Значи в чакалнята, курса хем няма да се променя, тоест ще е фиксиран, хем няма да е фиксиран, тоест ще може да се променя по искане на други държави?! 😂😂😂
  Гениално! Тази игра май се наричаше "бате, тука има - тука нема". 😂😂

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#1] от "Велков":

  Съвременното злато/диаманти и прочие са акъла и технологиите.

  Всъщност и преди е било така - най-много редки изкопаеми са имали тия с най-развитите технологии да воюват и да го добиват с труда на завладените ропчета

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Проблема е, че левчето няма стойност, другари, няма икономика, няма производство, няма нищо. Само кал в блатото герберско. И неграмотни калинки, като този на фотото...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Весело

  Поредният опит от муха да се направи слон.
  Сто пъти се обясни, специално решение на парламента имаше, ама не, русофилистиците трябва да отвличат вниманието от важните неща. Като например как ги подпука Големият Брат.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Муравей Радев преди няколко дни:
  "Мисля, че вариантът за промяна в Закона за БНБ, внесен от Менда Стоянова, е перфектен и удовлетворява и двете страни. В него е казано, че нашият Официален валутен курс (това е фиксираният курс 1.95583 лв. за едно евро) е равен на Централния валутен курс (курса, с който ще влезем в ЕРМ-2), който вече е определен в международни споразумения (Резолюция на Европейския съвет и Споразумение между ЕЦБ и централните банки на страните извън еврозоната) на 1.95583 лв. за евро. Твърди се, че този текст удовлетворява ЕЦБ. Ако е така, всякакви опасения, че при влизането ни в ЕРМ-2 може да променят фиксирания ни официален курс, са изцяло безпочвени.

  Относно второто опасение, че по време на престоя ни в „​чакалнята“ по искане на една или повече държави от еврозоната, плюс Дания, която сега е в ЕРМ-2, може да се стигне до решение за корекция на курса 1.95583, също така смятам, че няма основания за безпокойство."

  Да, ама не...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 28. 28 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 264 Неутрално

  С други думи обръщайте в сигурни валути докато не са ви откраднали парите.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Весело

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Ти нали уж беше икономист. Може ли да ми отговориш на един прост въпрос тук пред всички съфорумци. Оня ден се скри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Angel Simeonov
  Angel Simeonov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жан Видебов спешно да се търси.

 31. 31 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тази игра се нарича днеска имаш, утре нямаш.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Весело

  До коментар [#18] от "Велков":

  Разполагате вие !!! Разполагате !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#5] от "regular_observer":

  Можем да стоим дълго в "чакалнята", така е. Важната подробност е, че ще стоим без фиксиран курс. ;)

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "В момента българският лев е подценен и ако изобщо се налага корекция, тя трябва да е в полза на лева."
  До коментар [#4] от "dzenlandia":

  Левът срещу еврото е мишка срещу слон. Като се втурне целокупният български народ да купува евра, за да си спаси спестяванията, глей кво става!

 36. 36 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Значи... Като знам какво ми се случи преди 23-24 години не се чувствам много спокоен от тези слово-бъркочи, които се споменават насам-натам из медиите. Никой (от правителството) не излезе като мъж, да тропне и да каже ясно, на висок глас, че НЯМА да ни преебат за пореден път, освен мрънкане под мустак друго не се чува. А това вече не е добра новина...
  —цитат от коментар 15 на Дългия


  Най-силно раздухва страховете на хората Румен Гечев, който преди 23-24години (за които говориш), беше в основата на хиперинфляциата в България. Министър на икономиката. Като цяло в БСП също се заиграват с тези страхове. За руския агент, по съвместителство "президент" да не говорим.
  Само тези факти са достатъчни, за да ме накарат да поддържам влизането на Българския лев в "чакалнята" без каквито и да е колебание.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  "Купувайте злато..."

  Или получавайте доходи в долари и евро ... който може, де.

  Който не може - пенсия в "перкойни".😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#31] от "dream_er":

  Не е точно така.....
  Новата игра ще е.... " днеска имаш....и утре ще имаш ако слушаш"....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон"

  Задава ли се девалвация на лева? Или както казват някои - "вярваите ни"

  И в морето ми е до колене .....................
 40. 40 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Дневник нали е бизнес ориентиран всекидневник? Така пише. Няма ли да съобщят и коментират ето това? София е на 27-о място сред 278 европейски региона по концентрация на работни позиции, изискващи интелектуална дейност (‘brain business jobs’). Това сочи новият индекс “География на интелектуалните дейности в Европа: 2020” на Европейския център за реформа в политиките и предприемачество (Geography of Europe’s Brain Business Jobs: 2020, European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship). Проучването изследва къде в Европа „индустриите на знанието“ се развиват най-динамично и подчертава тяхното значение за бъдещия растеж на доходите и производителността в Европа.
  https://investsofia.com/нов-индекс-определя-софия-като-водещ-е/?fbclid=IwAR2AV_xD9LHALeSdBrPEyjaHwSPZHVG-OhTXvEcvA9gqTJrk65lc683qouE&cn-reloaded=1

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото (за решението четете тук)."

  Това е и единственото, което можем да направим за стабилността на лева си на този етап. Естсетвено е, че след влизането ни в чакалнята на еврозоната, никой не може да гарантира на къде ще поеме курса на лева спрямо еврото, още повече ние наричаме този механизъм чакалня, но всъщност няма нищо общо с чакане, след като започва огромна по обем работа за да можем след години евентуално да станем равноправни членове на останалите участници в еврозоната !

 42. 42 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 161 Весело

  До коментар [#1] от "Велков":
  До коментар [#2] от "Petleshev":
  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":
  До коментар [#21] от "djb95":
  До коментар [#28] от "dream_er":
  До коментар [#34] от "Petleshev":
  ------------------------------
  Е не, откзавам се.
  Глупостта и невежеството явно надхвърлят критичната маса.
  Дрогаре , дрогарки, тръчете към най-близката банка /чейнджбюро да обменяте ненужните хартийки в ценна валута - в евро, долари, рубли, юани. Каквото и да изберете - все ще сте на кирия след като девалвират лева.
  Е пРезидент Радев ви го казва, Дневник ви го казва - какво ви е нужно повече?
  Бягайте докато не са свършили еврата, че и за тапети няма да стават левчетата утре.
  :)

 43. 43 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 411 Весело

  Жан Видебов спешно да се търси.
  —цитат от коментар 30 на black_jack


  - Стегайте халките! - някой се изкряска,
  и курса лев - евро хвръкна завчаска...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  " Купувайте злато..."

  Златото е рекордно скъпо, ако още не си разбрал ! купиш ли злато сега, инвестицията ти може да загуби едно 20 - 30 % след време, така че действай.....на свой риск, разбира се !

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Весело

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  И кво става? Левът е покрит на 162%?! Това говори ли ти нещо?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#5] от "regular_observer":В чакалнята може да си стоим дълго.Много дълго.----------------------Дания мисля 8 години стои вече и няма никакво намерение да излиза от чакалнята - нито навън, нито навътре.
  —цитат от коментар 20 на NoBrainNoPain


  Датската крона е фиксиран курс към еврото

 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Сиреч 24 часа след това нещата могат РЯЗКО да се променят.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  РЕзко не. Най - много +/- 15%. Извън нея имаме право да ползваме краткосрочно 500 млн евро за крепене на курса.

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  50% в €, 50% в $ и парите извън територията на БГ! Това е решението от 2014 г!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#42] от "NoBrainNoPain":

  Аз работя с швейцарски франкове. Ти колко загуби когато фалираха банките ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  купувай рубли :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Ти коментирай импийчването на Тръмп. Там ти е "силата"...

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#48] от "chichka":

  Сложи малко и във франкове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Ако, имах депозити в лева , веднага бих ги обърнала в долари.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#47:"dosetliv"][/quote]

  Като знам кои ще го крепят курса...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Сиреч нищо няма да се промени и България ще замени Лева с Еврото при сегашния курс. :)

  А иначе всеки може да си говори каквото иска. :)

 56. 56 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "В момента българският лев е подценен и ако изобщо се налага корекция, тя трябва да е в полза на лева."До коментар [#4] от "dzenlandia":Левът срещу еврото е мишка срещу слон. Като се втурне целокупният български народ да купува евра, за да си спаси спестяванията, глей кво става!
  —цитат от коментар 35 на Judjuk


  И какво става? Разкажи ни де? Всичкия наличен левов кеш да обърнем в евра пак няма да стигнат левовете да изкупим всички евра от БНБ. Ако пък стане това (всички да се юрнат да обръщат левове в евра) то деФакто сме влезли в еврозоната защото няма да има друга налична валута освен еврото

 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#51] от "Велков":

  "Ти коментирай импийчването на Тръмп."

  Ти даже не знаеш значението на думата, което не ме учудва.

  Тръм е импийчнат.

  Но не отстранен.

  Това са две различни неща, ама кой да ти каже.

  Освен това Мит Ромни гласува ЗА отстраняването му, т.е. не беше оправдан единодушно от GOP.

  Ама ти и GOP не знаеш какво е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1174 Весело

  Аз съм с две ръце и два крака ЗА, ако може веднага!!!
  Така кредитчето ми ще се обезцени чудесно.
  А пък имам убеждението, че заплатата ми ще продължи да расте.
  Така че - ДАВАЙТЕ, ДРУГАРЕ!
  Да обезценим отново лева!
  (И се набълбуквайте с левови кредите, сега е момента).

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  ."ЕЦБ изпитва „сериозни трудности да стимулира какъвто и да е растеж в еврозоната“, а „еврозоната е в много несигурна ситуация“, отчете той:
  "Просто не виждам какви плюсове може да извлече България в еврозоната, но виждам някои много сериозни минуси и рискове, пред които бихме били изправени, ако се присъединим.

  "Имаме фиксиран курс към еврото и по този начин може да се каже, че с един крак сме в еврозоната, но винаги имаме тази гъвкавост, ако нещата наистина тръгнат много на зле знаете, ние няма да трябва да плащаме за спасението на някоя държава, като Италия, през единия механизъм за стабилност на еврозоната. Ако се бастиса, не дай Боже, еврото, ние винаги можем да се прехвърлим към друга валута...Извън еврозоната имаме много повече възможности да се адаптираме към някаква криза вътре в нея“.

  Василев изрази учудване, че реформаторски икономист е способен да говори такива неща.

  „Има в тях известен разум, но с дата 2010 година. Кажете ми какво се разви във вашето виждане от 2010 г. Десет години са голям период в световната история. За последните 10 години коя европейска държава имаше проблем в еврозоната? Коя голяма европейска банка е фалирала… Еврозоната е чудесно място за държави като Германия и България, които имат разумна бюджетна политика и периодично имат бюджетни излишъци и нисък държавен дълг и е много лошо място за държави като Гърция, които имат над 180% дълг спрямо БВП. Тук изобщо не става дума за бедни и богати, а за финансово дисциплинирани и недисциплинирани. И България е от по-добрите!“.

  На въпрос от Вулджев за евентуалните плюсове от членството в еврозоната Василев изтъкна:

  „България ще бъде, за пръв път в своята история, считана за първокласна европейска държава, която ще стои на голямата европейска маса, където се вземат големите европейски решения“.

  Има ли риск за спестяванията ни в лева

  Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
  iStock

  Освен конвертируемостта на еврото, друг голям плюс е надзорът на ЕЦБ над банковата ни система
  „Само на последните 10% (от позитива - б.р.) слагам всички икономически въпроси, от които съм убеден, че доходите ще растат“.

  Според Вулджев обаче това е мним престиж, който нашите политици може би ще изпитват:

  „Това, че ние ще сме част от еврозоната, не гарантира абсолютно никакво по-сериозно влияние в решенията на ЕС“.

  Икономистът заяви, че не вижда как ще се подобри животът на обикновения българин от членството в еврозоната. Василев нарече това „демагогия“ и изтъкна, че всички държави от Източна Европа, приели еврото, имат „постепенен изпреварващ ръст на доходите по-висок от този в Западна Европа.

  "Най-добрият пример, за мен, е Словакия - преди 15 години изобщо не е брояхме за нещо особено в ЕС, а в момента дори съседни държави, като Унгария гледат завистливо на огромния брой автомобилни заводи, големи инвестиции, които се случиха точно в една иначе малка и не особено значима Словакия. Нещо подобно ще стане с държави като Хърватия, България и Румъния, когато влязат в еврозоната“.

  Вулджев обаче е категоричен, че структурните проблеми в еврозоната трябва да бъдат разрешени. На примера със Словакия той противопостави Полша и Чехия, които имат по-висок стандарт, без да са в еврозоната.

  За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg


  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#53] от "hope":

  Не повече от половината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#19] от "NoBrainNoPain":

  Абе то и 1996-97 сред запознатите нямаше никакво безпокойство 🤣
  На останалите 99.999% от населението им дойде изневиделица

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Казаха в еврозоната влизаме със сегашния курс , в чакалнята влизаме с развързан лев и съответно докато сме в чакалнята (години) банките ще са свободни да продават евро по собствен курс ... Излезе уловката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#47] от "dosetliv":

  Тоест 30% марж за местните банки ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":Казаха в еврозоната влизаме със сегашния курс , в чакалнята влизаме с развързан лев и съответно докато сме в чакалнята (години) банките ще са свободни да продават евро по собствен курс ... Излезе уловката
  —цитат от коментар 62 на дерибеев


  Е те и сега банките продават Евро по собствен курс. :)

 65. 65 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#33] от "NoBrainNoPain":"но министърът на финансите и управителят на БНБ нямат мандат за преговори извън сегашния курс"

  Не убивай вестоносеца, не съм аз виновен, че не можеш да осмислиш елементарен текст. Да ти го нарисувам, че май разбираш само от картинки: решението на НС.. МФ и БНБ да не могат да преговарят за курса се отнася за момента, в който влизаме в Еврозоната. Днешното решение развързва ръцете за годините , в които ще чакаме за Еврозоната в чакалнята. От момента на влизане в ERM II курса не е фиксиран, след това влизането в Еврозоната може да стане само по сегашния фиксиран курс. Тоест, нищо не гарантира, че в следващите години курса ще се запази, поне до влизането ни в Еврозоната... евентуално.

 66. 66 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Спешно издирвам проф. д.ик.н. Румен Гечев да обясни как културно се фалира държава.

 67. 67 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Спешно издирвам проф. д.ик.н. Румен Гечев да обясни как културно се фалира държава.

 68. 68 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  "От 1999 г. курсът е фиксиран в чл. 29 в Закона на БНБ, който досега не е променян. Според него валутният курс на лева към германската марка е един лев за една марка, а когато официалната валута в Германия става еврото курсът лев - евро се определя по официалния курс, по който марката се е конвертирала към еврото. Така е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.


  Приетият днес текст се добавя като нова алинея към чл. 29 и на практика отнемя сегашните разпоредби при влизане в ERM II."

  - Дневник, записаният от вас текст в материала определено праща на бунището вашето заглавие:

  "От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон"

  Това дали не е шизофренно?

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  Какво аз знам ти не можеш да знаеш...

 70. 70 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#24] от "Kamenarski":

  "няма икономика, няма производство, няма нищо"

  Под конската опашка да. Иначе има много неща

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 71. 71 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 161 Весело

  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Не се занимавай, остави ги глупендерите да се набутат.
  Един бил работил в швейцарски франкове, друг в биткойни, трети щял да си обръща депозита в $ , ако имал такъв......
  Боби Цанков в едно беше прав - балъците са като тревата, колкото повече ги стрижеш, толкова повече растат.
  Накрая като теглят чертата и се усетят как се се прекарали, пак държавата ще им е виновна, че ги подмамила да обменят левовете ...

  :) :):) :) :)

 72. 72 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  ."ЕЦБ изпитва „сериозни трудности да стимулира какъвто и да е растеж в еврозоната“, а „еврозоната е в много несигурна ситуация“, отчете той:"Просто не виждам какви плюсове може да извлече България в еврозоната, но виждам някои много сериозни минуси и рискове, пред които бихме били изправени, ако се присъединим."Имаме фиксиран курс към еврото и по този начин може да се каже, че с един крак сме в еврозоната, но винаги имаме тази гъвкавост, ако нещата наистина тръгнат много на зле знаете, ние няма да трябва да плащаме за спасението на някоя държава, като Италия, през единия механизъм за стабилност на еврозоната. Ако се бастиса, не дай Боже, еврото, ние винаги можем да се прехвърлим към друга валута...Извън еврозоната имаме много повече възможности да се адаптираме към някаква криза вътре в нея“.Василев изрази учудване, че реформаторски икономист е способен да говори такива неща.„Има в тях известен разум, но с дата 2010 година. Кажете ми какво се разви във вашето виждане от 2010 г. Десет години са голям период в световната история. За последните 10 години коя европейска държава имаше проблем в еврозоната? Коя голяма европейска банка е фалирала… Еврозоната е чудесно място за държави като Германия и България, които имат разумна бюджетна политика и периодично имат бюджетни излишъци и нисък държавен дълг и е много лошо място за държави като Гърция, които имат над 180% дълг спрямо БВП. Тук изобщо не става дума за бедни и богати, а за финансово дисциплинирани и недисциплинирани. И България е от по-добрите!“.На въпрос от Вулджев за евентуалните плюсове от членството в еврозоната Василев изтъкна:„България ще бъде, за пръв път в своята история, считана за първокласна европейска държава, която ще стои на голямата европейска маса, където се вземат големите европейски решения“. Има ли риск за спестяванията ни в леваСпоред Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.iStockОсвен конвертируемостта на еврото, друг голям плюс е надзорът на ЕЦБ над банковата ни система„Само на последните 10% (от позитива - б.р.) слагам всички икономически въпроси, от които съм убеден, че доходите ще растат“.Според Вулджев обаче това е мним престиж, който нашите политици може би ще изпитват:„Това, че ние ще сме част от еврозоната, не гарантира абсолютно никакво по-сериозно влияние в решенията на ЕС“.Икономистът заяви, че не вижда как ще се подобри животът на обикновения българин от членството в еврозоната. Василев нарече това „демагогия“ и изтъкна, че всички държави от Източна Европа, приели еврото, имат „постепенен изпреварващ ръст на доходите по-висок от този в Западна Европа."Най-добрият пример, за мен, е Словакия - преди 15 години изобщо не е брояхме за нещо особено в ЕС, а в момента дори съседни държави, като Унгария гледат завистливо на огромния брой автомобилни заводи, големи инвестиции, които се случиха точно в една иначе малка и не особено значима Словакия. Нещо подобно ще стане с държави като Хърватия, България и Румъния, когато влязат в еврозоната“.Вулджев обаче е категоричен, че структурните проблеми в еврозоната трябва да бъдат разрешени. На примера със Словакия той противопостави Полша и Чехия, които имат по-висок стандарт, без да са в еврозоната. За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg
  —цитат от коментар 59 на hope


  Кой е този Василев? Постваш ни някакви приказки за "спасиене на Италия с наши пари" или не знам още какво. Беше то, преди когато гърците метнаха ЕЦБ страшното, от тогава насам ЕЦБ си има механизми с които да решава този проблем без да се налага правителствата от еврозоната да спасяват една или друга страна.

 73. 73 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 617 Весело

  Сиреч 24 часа след това нещата могат РЯЗКО да се променят.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Що бе? Нали тръбите, че вие сте алтернативата и през 2022-24 (когато се очаква преминаване към евро) вие ще управлявате.
  Как можеш да допуснеш, че водено от другарката Нинова правителство на БСП ще допусне промяна на курса, при това Рязка?
  Или аналогията с 1996г подхранва тези ктрахове?!?!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 74. 74 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Проблема е, че левчето няма стойност, другари, няма икономика, няма производство, няма нищо. Само кал в блатото герберско. И неграмотни калинки, като този на фотото...
  —цитат от коментар 24 на Kamenarski


  Износът на България в абсолютна стойност в последните години е почти колкото на Гърция. И това при условие че сме само 7 милиона (Гърция повече от 10 милиона).
  Така че имаме производство, просто няма големи комини да пушат насред градовете, както си го представят доста хора производството.
  https://tradingeconomics.com/bulgaria/exports
  https://tradingeconomics.com/greece/exports

 75. 75 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 801 Неутрално

  В крайна сметка стана мендиното с преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон се променя закона за БНБ. Да вярваме ли на Менда, както на Горанов вярвахме за облагането на лотариите.

 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "И какво става? Разкажи ни де? Всичкия наличен левов кеш да обърнем в евра пак няма да стигнат левовете да изкупим всички евра от БНБ."
  До коментар [#56] от "stanislavdi":

  Ми кво става! Ще започне инфлация и поне половината от спестяванията ще изгорят. Както преди.

 77. 77 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 617 Весело

  До коментар [#35] от "Judjuk":И кво става? Левът е покрит на 162%?! Това говори ли ти нещо?
  —цитат от коментар 45 на hamiltonf


  Бе ти чакай КорНи да стане МинПред и Г.Гечев да стане министър, пък тогава ще видиш колко е "покрит" лева.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 78. 78 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 801 Неутрално

  поредната дъвка.В чакалнята може да си стоим дълго.Много дълго.
  —цитат от коментар 5 на regular_observer


  Многото дълго стоене без фиксиран курс ми се струва нездравословно (не в полза на България и българския народ). А може и да бъркам, нека да вярваме на Менда и разбойници.

 79. 79 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 161 Весело

  До коментар [#65] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не убивай вестоносеца, не съм аз виновен, че не можеш да осмислиш елементарен текст.
  -----------------------
  ОсмислителЙо, поредица въпроси теоретично с понижена трудност.
  Ще ти дам и отговорите, да не се луташ половин година докато стигнеш ..... до погрешните...
  Въпрос: В кой нормативен акт е определен валутният курс?
  Отговор: В Закона за БНБ , чл.29
  Въпрос : Как се променя валутния курс?
  Отговор: Чрез изменение на чл. 29 от Закона за БНБ.
  Въпрос: Кой може да измени чл,в9 от Закона за БНБ
  Отговор: Народното събрание
  Въпрос: Има ли пречка в днес НС да промени чл. 29 от Закона за БНБ?
  Отговор : Никаква.
  Въпрос : Променя ли се тази ситуация с внесените поправки?
  Отговор : Никак.
  Надявам се го смлях достатъчно .
  Е знам, че надежди-говежди, ама все пак.

 80. 80 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 801 Неутрално

  С Менда като вносител на подобни важни закони, няма какво да се случи. Нали уж курса беше закован, и нищо не може се случи, който и да иска промяна, щяхме да откажем еврото и т.н....
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  ГЕРБ младежи палят гуми, ГЕРБ разбойници крадат пари., а какво ли мислят ГЕРБ жени.

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#5] от "regular_observer":

  Цели 2 години.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Добре, няма да приемем еврото ако не е при сегашният курс. Но влизаме чакалнята, а там промени са възможни. Пък ние стоим и чакаме, докато не се съгласят на 1.95583. Може да продължи и няколко години това чакане. А междувременно ще има корекции, поради което масово депозитите ще се обърнат в евро. Ах, какви пари ще направят банките! Добре го е измислил Владко.

 83. 83 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 484 Любопитно

  Аз го чета така -
  Влизаме в ЕРМ 2 при фиксиран курс.........влизаме в Еврозоната при също 1,95583, НО между тях други държави могат да искат да имаме различен курс и ние сме ОК с това.....все едно в ЕРМ 2, може да ни се поиска да махнем фиксираният курс и след това при влизането в Еврозоната да е отново 1,95583.
  Този период в който сме в ЕРМ 2 е странен и не виждам гаранция, за това да ни е фиксиран курса в него....

 84. 84 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Чета точния текст на новия закон. Накратко той гласи: за да влезе в еврозоната курсът на лева към еврото се определя от нещо си (в случая не е важно от какво).
  Чета, че има и друг закон: курсът на лева към еврото остава фиксиран при влизането ни в еврозоната.
  Не съм юрист, но простата логика ме кара да мисля, че двата закона си противоречат. Хайде сега, юристи, помагайте - какво точно е искал да каже авторът (Менда Стоянова)

 85. 85 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Съд за престъпниците! Съдът е добър вариант за тези продажници, защото може да бъдат и живи разкъсани. Я са срутили лева и отново са ограбили спестяванията на българите, не трябва да има милост.

 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#19] от "NoBrainNoPain":

  Вчера Мартин Заимов каза същото. А той трудно може да бъде обвинен в симпатии към ГЕРБ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#4] от "dzenlandia":

  Глупости ! Как ти идва на акъла подобни мъдрости ? При фиксиран курс имаме 7 % годишнина информация, смятай като го развържат ! Каква стабилност в държава без реална икономика ?

 88. 88 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#18] от "Велков":

  С тези биткойни изпъкваш в пивницата в Коста Перчово...

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 89. 89 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#40] от "zidar":

  Естествено, че няма да го публикува, не отговаря на политиката на медията. А аок го публикува, със сигурност ще име нещо като:
  София е на 27-мо място по еди си кво си от еди си колко държави, ОБАЧЕ... следват 2 абзаца локуми с катран.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#88] от "Alarmstufe: Rot":

  "С тези биткойни изпъкваш в пивницата в Коста Перчово..."

  Не знам кръчмарят в какво връща рестото ... или долива, докато закръгли до биткойн...
  :))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#21] от "djb95":


  « Най-после Горанов ще направи пари . «

  Не му завиждай на бедния човечец, тъкмо ще има пари да си купи жилище, а не да се мъчи по чуждите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 92. 92 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Който има кредити в български левове, ще е печеливш.
  Ами гответе се за поредното ново преразпределение на икономиката. Щом други държави ще ни менят курса....

  Не съм крал
 93. 93 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#84] от "grajdanin1":

  да ти кажем:
  Менда е показала само своято простотия - така. ЕЦБ иска да може да си бървика курса, за да тушира гръцкия, испанския и италянския сценарий в България. Обаче= боеко си вика - ми то на мен власт не ми остана така. кой ше ме слуша? И реши да се напарви на фактор. ЕЦБ иска курц 5 лева за евро, ама Борисов требва да НАРЕДИ на депутатите да го гласуват у парламентото. не че ше се противи, но поне ше разиграва театър колко е важен, как го питат....ей тва ти е законът за рагификацион. Обаче, това казано на прост език е като пирацки бунт на кораба за началниците. ше има семо една мерко1 България няма да бъде поканена в ерм2 - април. По-натам, некога си, като шенгеня.

 94. 94 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Моля, дайте самото решение на народното събрание за това, че ще се оттеглим ако някой поиска промяна в курса. Там също да се види точно как е казано. БНБ ще продължи ли да продава по фиксирания курс, щом като в закон нищо не я задължава.

 95. 95 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#84] от "grajdanin1":

  да ти кажем:
  Менда е показала само своято простотия - така. ЕЦБ иска да може да си бървика курса, за да тушира гръцкия, испанския и италянския сценарий в България. Обаче= боеко си вика - ми то на мен власт не ми остана така. кой ше ме слуша? И реши да се напарви на фактор. ЕЦБ иска курц 5 лева за евро, ама Борисов требва да НАРЕДИ на депутатите да го гласуват у парламентото. не че ше се противи, но поне ше разиграва театър колко е важен, как го питат....ей тва ти е законът за рагификацион. Обаче, това казано на прост език е като пирацки бунт на кораба за началниците. ше има семо една мерко1 България няма да бъде поканена в ерм2 - април. По-натам, некога си, като шенгеня.

 96. 96 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#87] от "pavelsilistra":

  При фиксиран курс имаме 7 % годишнина информация
  -----------------------------------------------------------
  :) :) :) :)
  Годишнинината информация не е 7%, а 2,4 (поsледните данни от НСИ към Септември, за края на годината не са излезли все още)
  Това първо.
  Второ:
  Тоя учебник, дето пише ,че фиксирания курс намалява инфлацията , да вземеш да го изгориш.
  :) :) :) :) :) :)

 97. 97 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#90] от "Norman Granz":

  Как в какво връща, нали го написа...

  До коментар [#1] от "Велков":"Купувайте злато..."Или получавайте доходи в долари и евро ... който може, де.Който не може - пенсия в "перкойни".😆😆
  —цитат от коментар 37 на Norman Granz


  Де склероза, де...

 98. 98 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 45 Любопитно

  Освен това може пък да ни пуснат малко демокрация в действие и да направят референдум като в бяла държава?

  Не съм крал
 99. 99 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#74] от "Веселин Петров":

  Според другариата, всичко в България е в пълна разруха, защото те не са на власт.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 100. 100 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Нещата отиват много на зле за обикновените хора. Чекайте инфлация, доста по-голяма от досегашната. Текстовете внасят огромна несигурност и възможност за банките, които ще осребрят риска много яко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK