От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон

От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев - евро няма да бъде фиксиран в закон

© Надежда Чипева, КапиталОт влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Според промени, приети на второ четене без нито едно изказване в парламента тази сутрин, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовия механизъм ERM II, която се очаква да бъде в края на април т.г. Минималният престой в механизма е две години.


Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото (за решението четете тук).


Точният текст, който бе приет без дебати с 91 гласа "за" и 36 - "против" днес, гласи: "Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз."
Мотивът на вносителите, сред които е и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, е, че това е задължително изискване за членството на България в ERM II. Промяната, която бе внесена между първо и второ четене в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, без анонсиране и разяснения, предизвика безпокойство понеже теоретично се дава възможност за натиск за обезценка на лева. Заради това парламентът прие извънредно решение, че може да се преговаря за присъединяване към еврозоната само при сегашния курс.


От 1999 г. курсът е фиксиран в чл. 29 в Закона на БНБ, който досега не е променян. Според него валутният курс на лева към германската марка е един лев за една марка, а когато официалната валута в Германия става еврото курсът лев - евро се определя по официалния курс, по който марката се е конвертирала към еврото. Така е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.


Приетият днес текст се добавя като нова алинея към чл. 29 и на практика отминя сегашните разпоредби при влизане в ERM II.


От коментари на депутати в кулоарите на Народното събрание се разбра, че единствено народните представители от "БСП за България" са гласували "против". Миналата седмица те поискаха гаранциите, че фиксираният курс на лева към еврото няма да бъде променян да бъдат записани в закон, а не - в решение на Народното събрание. Макар решението да има същата сила, то може да се променя много по-бързо - без първо и второ гласуване и без обсъждания в комисии. Днес депутатът от БСП Манол Генов обяви, че управляващите трябва да дадат много отговори и обяснения, за да има спокойствие сред хората.


Според Менда Стоянова от ГЕРБ гражданите няма да усетят нищо по джоба си - законовата промяна била техническа за синхронизиране на българското с европейското законодателство, но с решението на парламента курсът е гарантиран и ще остане същият и при престоя на страната в чакалнята за еврозоната, и при присъединяването към общия валутен съюз.


След като критикува колегите си от ГЕРБ, че не са подходили отговорно при внасянето на промените, депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че от днес пътят на страната към чакалнята за еврозоната е отворен, но стабилността на лева е гарантирана, тъй като курсът е бетониран с решение на парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK