Частните лицензи за лотарии скоро ще бъдат отнети, а спечелилите сами ще си търсят парите

НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ

© Надежда Чипева, Капитал

НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯПродажбата на лотарийни билети за търкане от частни оператори ще спре с влизането в сила на закона за хазарта, предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той бе приет на второ четене днес от парламентарната комисия по бюджет и финанси с някои промени спрямо първоначално предложените текстове.


С него се предлага частните лицензи за моментни лотарийни игри да бъдат отнети с влизането на закона в сила, а не три месеца по-късно, какъвто беше първоначалният вариант. Отстъпка има и по отношение на рекламата - с гласуваните днес текстове тези игри ще могат да се рекламират в сегашния им вид, съобщава "Капитал".


Освен това бе гласувано
спечелилите от лотарийни билети сами да си търсят печалбите.


В закона бе прието, че печалбите се изплащат "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". Голяма част от печалбите са разсрочени за години напред, а само част от тях се изплащат на момента.


Няма данни за колко души става дума, нито колко са неизплатените суми. "Това са частноправни отношения. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия. Така че всеки според тези условия ще си получи печалбата", обясни мотива за този текст Менда Стоянова.


Според приетите текстове


държавният тотализатор ще организира лотарийни игри с нает от него персонал


в собствени или наети пунктове, обособени като места за лотарийни игри. Това на практика означава, че билетите за търкане няма да се продават на касата в магазини за различни стоки, както е в момента, а за тях ще има обособен щанд.


По информация, цитирана от изпълнителния директор на държавния тотализатор Дамян Дамянов, той разполага с 1553 обекта за разпространение, като две трети от тях са външни контрагенти. От тотализатора възразиха по време на комисията, че обособяването на пунктове ще повиши разходите им, но получиха отговор от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, че като са монополист на пазара, ще имат и повече приходи.


Промените ще засегнат компанията "Ню геймс",


която държи лиценза на "Национална лотария" и в която мажоритарен собственик е Васил Божков. Прокуратурата обяви през уикенда, че той е арестуван в ОАЕ, а междувременно му бяха повдигнати седем обвинения. Според оповестени в началото на седмицата отчети на компанията 2018 г. приходите й от залози са близо 700 млн. лв. На изпратени въпроси от "Дневник" за размера на реално изплатените печалби и тези, които предстои да се изплащат в годините напред, от компанията още не са отговорили.


Засегната от новия закон ще бъде и "Евробет", отново свързано с Божков, за играта "Лотария Бг".


Промените бяха единодушно подкрепени


с изключение на представителите на БСП, които се въздържаха от подкрепа с аргумента, че от преждевременното обезсилване на издадени вече лицензи може да пострада бюджетът заради заведени съдебни искове. Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) цитира практика на Съда на ЕС, която не дава основание да се смята, че с обезсилването на лицензите на частните лотарии ще се наруши Договора на ЕС. Според нея няма и противоречие с Конституцията, тъй като според решение на Конституционния съд държавата може да ограничи определени икономически сфери в името на друг важен икономически интерес, посочва изданието.


Очаква се текстовете да бъдат гласувани в пленарната зала на Народното събрание идната седмица.


Всичко за хазарта четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK