Скоростно парламентът премахна окончателно частните лотарии

Скоростно парламентът премахна окончателно частните лотарии

© Надежда Чипева, КапиталБез нито едно изказване за 21 минути тази сутрин парламентът окончателно прие предложените от лидера на НФСБ Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, с които се премахват частните лотарии. Точката бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите днес, след като в четвъртък след обяд промените бяха одобрени на второ четене от водещата бюджетна комисия (всичко за приетите текстове четете тук).


При гласуванията на текстовете в пленарната зала днес имаше малцинство от депутати "против" и "въздържал се", но камерите не показваха от кои парламентарни групи са те. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ четеше текстовете, а председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ обявяваше гласуванията.


Лицензите на частните хазартни оператори ще бъдат отнети след обнародване на закона в Държавен вестник, срокът за което е 14 дни, ако президентът не наложи вето. Преходен период няма да има, макар първоначалният проект да предвиждаше три месеца. Така държавата чрез "Българския спортен тотализатор" ще има монопол при организирането на лотарийни игри.
Големите печалби от частните лотарии, които според правилата на игрите се изплащат разсрочено на части, остават негарантирани, тъй като след отнемане на лицензите спечелилите на практика сами ще трябва да търсят неизплатените пари. В приетите текстове се посочва единствено, че след влизането в сила на закона неизплатените печалби се изплащат по правилата на съответната игра. Първоначално в проекта пишеше, че изплащането на печалбите трябва да се извърши до края на 2025 г., но според Валери Симеонов държавата не трябва да се меси в тези отношения.


От деня на влизането в сила на закона се преустановява продажбата на лотарийни билети на частните лотарии, а непродадените следва да бъдат унищожени до края на годината. В кулоарите на парламента Валери Симеонов посъветва хората да спрат да купуват билети.


Законът за премахване на частните лотарии и превръщането на дейността в държавен монопол бе окончателно приет за 22 дни от внасянето му. С него се отнемат лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България", в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков. Миналата седмица прокуратурата му повдигна задочно седем обвинения - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според едно от обвиненията той е ощетил държавата с 500 млн. лв. от невнесени такси за хазарт.


"По непотвърдена информация бизнесът е за милиарди. По официални данни става дума между един и два, но аз съм сигурен, че оборотите са много по-големи", каза Валери Симеонов в отговор на въпрос дали се прекратява бизнеса на Васил Божков.


В бъдеще спортният тотализатор ще може да продава билети в собствените си пунктове или да наема щандове в големи търговски обекти или по-малки будки и лавки, на които трябва да има табела "Лотария" и продавач с договор с тотализатора.


Досега "Националната лотария" бе партньор на свързана с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски верига "Лафка", където се продаваха билетите.


Според Валери Симеонов е фалшива новина, че ще има преразпределяне на пазара, както и възможност за нови частни оператори на по-късен етап. Колегата му от БСП Крум Зарков обаче каза, че партията му не намира достатъчно гаранции, че одържавяването на бизнеса с лотариите ще стане факт, заради което депутатите не са подкрепили законопроектът в тази му част.


Мнозинството в парламента отхвърли предложенията на БСП за ограничаване на рекламата на лотарийни игри. Валери Симеонов обаче обеща "промени в агресивността на рекламата по телевизиите", тъй като сега игрите вече ще се организират от спортния тотализатор и рекламата ще се заплаща от него.


Приетите текстове не предвиждат ограничения за игралните зали.


Депутати от ГЕРБ и ДПС не коментират в кулоартите на парламента приетия закон.


По-късно в централата на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че ако има празнота в закона, депутатите са на разположение да реагират.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK