"Вратичка" в закона позволила на Божков да не регистрира 2700 културни ценности

"Вратичка" в закона позволила на Божков да не регистрира 2700 културни ценности

© Велко АнгеловМинистърът на културата Боил Банов се обяви за промени в режима на регистрация на частните колекции от вещи, които могат да се определят като културни ценности. Целта е да се прецизират текстовете от Закона за културното наследство, според които физически и юридически лица могат да поискат идентификация на такива вещи. Заради това е създадена работна група, в която участват министърът на вътрешните работи Младен Маринов и прокурори.


Поводът за инициативата на Боил Банов е частната колекция на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, в която по думите на министъра има над 2700 предмета. Според Банов тя на практика е узаконена заради "вратичка в закона" и покрай "на прехода простотиите" преди години, когато е подадено искане за анализ и регистрация в Националния исторически музей - дадени са документи, но вещите не били предадени за идентификация. Причината е, че законът не предвижда срокове за това. Дали ще бъдат въведени и как ще се прецизира процедурата тепърва ще решава работната група.


"Така направиха всички навремето, за да могат да си легализират колекциите. Отвориха им тогава един закон. Имаше една такава мантра вървеше: "Дайте да им дадем възможност каквото както са придобили, да го обявят и да стане легално." Само че те го обявиха много хитро... Защото законът е дал такава вратичка... Това е бил номерът, че няма срокове... Това са на прехода глупости... Той ги декларира, но не ги е дал за идентификация", каза Банов. От думите му се разбра, че вратичката в закона е от десет години и той е знаел за нея.
На въпроси на "Дневник" дали ще се въведе краен срок за регистрация Боил Банов даде да се разбере, че е сложно практически как се осъществява регистрацията, защото ако има 10 хил. предмета, ще изисква време.


През 2018 г. Законът за културното наследство бе променен по инициатива на депутати от почти всички парламентарни групи, като се даде право и на частни и общински музеи, а не само на държавни и регионални, да извършват регистрацията на предметите. Така на практика частният музей на Васил Божков получи право сам да оценява и регистрира антиките си. Основният мотив за тази поправка бе, че държавните музеи не успяват да се справят с регистрацията на частните колекции и тя се бави с години.


Днес Върховната административна прокуратура възложи на министър Боил Банов да провери произхода, начина на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков, стопанисвана и изложена в музей на фондация "Тракия".


По думите на министъра собственост на фондация "Тракия" са 212 предмета, които са в т.нар. частен музей и са минавали проверки и имат категоризация, даже и са изнасяни за изложби в чужбина.


От думите му пред журналисти обаче се разбра, че ще проверяват и другите предмети, частна собственост на Божков. По обясненията му досега това не е направено, тъй като частната собственост е неприкосновена, но сега казусът бил друг.


Проверката щяла да се направи съвестно, като документалната част следва да приключи за два месеца. При съмнения за автентичността на някои от предметите ще се пращат на лаборатории в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Значи ГЕРБ трябва да отговарят за този "Закон" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Вижте кой и кога го е писал този закон !!!  ДОБАВИ В МОИТЕ АКТОВЕ

  ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
  В сила от 10.04.2009 г.

  Обн. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г., изм. ДВ. бр.80 от 9 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.92 от 20 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.101 от 28 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.54 от 15 Юли 2011г., изм. ДВ. бр.15 от 21 Февруари 2012г., изм. ДВ. бр.38 от 18 Май 2012г., изм. ДВ. бр.45 от 15 Юни 2012г., изм. ДВ. бр.77 от 9 Октомври 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.82 от 26 Октомври 2012г., изм. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр.66 от 26 Юли 2013г., изм. ДВ. бр.98 от 28 Ноември 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.16 от 26 Февруари 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.52 от 8 Юли 2016г., доп. ДВ. бр.74 от 20 Септември 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.96 от 1 Декември 2017г., изм. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.77 от 18 Септември 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.89 от 26 Октомври 2018г., изм. ДВ. бр.98 от 27 Ноември 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2019г., изм. и доп. ДВ. бр.62 от 6 Август 2019г.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Божков си е мислел да прекара о останалите предмети по сащата процедура, но мандалото хлопна. Има доста крадени от иманяри неща, така че за повечето предмети това е невъзможна мисия.
  Време е държавата да си влезе в ролята.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Все "вратички" намирал този Божков, то дори не са и "вратички", а цели "портали"... Вносителите на този "пробит" закон кои са?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Значи ГЕРБ трябва да отговарят за този "Закон" !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете , не можеш стъпи на МАЛКИЯ ПРЪСТ на Божков !!! За това си нямаш колекция от антики , а пишеш "умни коментари " срещу заплащане по медиите !!!

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  И таз "вратичка" кой беше портиера
  ........ а?.....

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Значи има вратичка в закона, която от ГЕРБ са допуснали, а после е виновен този, който ползвал вратичката. Кога истинските виновници ще застанат пред Темида?

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Аз ползвам ФАКТИ . Не като теб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Кхъ, кхъ ... Вратички?
  Мааалиййй, що сме скромни, що сме дискретни, обрани ...

  И що?
  Щот сме наср@ни!

  Де факто излиза, че колекцията на Черепухин е напълно законна!
  По ТЕХНИТЕ закони!

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Разстроено

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Що ги пишеш тея работи, колега? Наистина ли ги мислиш?

 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Всичко хубаво, но въпросът е защо сега се сетихте, че имало вратички и колекцията му била съмнителна. Цялата история много напомня на рейдърство в руски стил. Не си ни приятел вече и ще ти конфискуваме всичко за да те замести като олигарх наш човек. Да не би на Домусчиеви всичко да им е точно и законно? А, на Доган и Пеевски? Че Божков не е светец е ясно, но защо само той е цел на прокуратурата?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Тоз израз с вратичките в закона, много ми харесва, все едно - ние всичко направихме за да го спред да не прави такива лоши неща, които по принцип са наказуеми, обаче видиш ли престъпникът е не само гаден, че прави престъпление, ами е лукав и хитър, че го прави с позволението на закона, така ние не можем да го хванем, колкото и да ни се иска. Но е важно да се оправдаем....
  Колко са изпаднали тези хора, просто :X :X :X

 13. 13 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хайде сега ако ще бъдете честни - всички колекционери по същия начин да ги прокарате и ревизирате, включително ваЩе. Не е само Божков. Само той обаче прави изложби и музей.

  Ало, Банов?!

  bleuetoile.wordpress.com
 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  От толкоз вратички в тия закони, имали някъде нещо по-плътничко бе? Да не е стена чак, ма поне мрежа против комари.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Любопитно

  Може и да е вратичка , а може и да не е....зависи от коя посока я гледаш , на мен например ми прави впечатление пазара на антики у нас , който действа от години и на който пазар безразлични институции не са се забелязвали с просто око , освен от изпищелите по различен повод.....Нито е само Божков на опашката за тях , нито някой ще да му е пречел , защото обективно твърде много са потънали ( изкопани тук ! ) навън.....и да не би институциите да са проспали трафика , едва ли !

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  И кои са производителите на вратички?

 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Вносител: НИНА СТЕФАНОВА ЧИЛОВА - Дата на постъпване 11/07/2008

  След това, както Кмета посочи, законът е изменян многократно през годините. Само в мандата на 41 НС (първото идване на власт на Бойко) са внесени ЗИД от депутати от Герб (приет), от Министерския съвет (приет) и веднъж от Станислав Станилов (не е приет) от Атака. Не съм се занимавал да проверявам съдържанието на всеки ЗИД.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  аре бе, вратички... и за 10 години само на тиквариата не му е било ясно, че отворените позиции стоят за алъш-вериша нали

  айде сичките министри в кауша при Иванчева и милюционерите да кажат колко пъти през последните 10 г. са влизали във "фондацията" при акции за трафик

  и впрочем, като казахте Дарик, я да ни припомните, Радосвет Радев не беше ли и той в УС на фондацията на Божков?

 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "на прехода глупости", м... другарките си мислят че са "преходили"

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Широко отворени вратички и широко затворени очички... за парички.
  Виновни, както винаги няма - всичко е точно.

 22. 22 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Все "вратички" намирал този Божков, то дори не са и "вратички", а цели "портали"... Вносителите на този "пробит" закон кои са?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Не ги е "намирал" вратичките, защото не е търсил. А си е поръчвал...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  То е разбираема впрочем, позицията на Банов ..
  .... след като оня другия "донор" Гешев....... набеди Сотби и Кристис........чи били перачи... са вика: Банов, ти им звъни ги питай "перат ли" пари
  ....хахаха ..... и Банов усети лек гъдел, че ще го "лъзнат" в игра, дето не е неговата.....

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ти виж изменението от 2018-та и ми кажи тоя гробар горе, за какви "глупости на прехода" "навремето" ни пее

 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  Какво излиза във края на краищата последните дни около сагата Божков? Или около отпадъците?
  Че Законите на Република са само врати и вратички?

  Прав е шопа: Закона е врата у пОле и само говедата се блъскат у нея.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 525 Любопитно

  И тук намерил вратичка. Тоя подкупил цялата администрация, брей . Корумпирал всеки чиновник по пътя. ЕТ ооо как по честен начин се става милиардер.
  А Ковачки?!

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  По-интересно е кой е открехнал вратичките в закона господин Банов.Това което не е забранено не е противозаконно.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darulio":

  Генерално, "Кмета позитанко" пак се провали...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Все "вратички" намирал този Божков, то дори не са и "вратички", а цели "портали"... Вносителите на този "пробит" закон кои са?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Същата работа като при хазарта - оказа се че вносителите (Менда Стоянова и ГЕРБ) са внесли удобно пробит закон.
  Нищо, че сега прехвърлят вината на комисията по хазарта.

 30. 30 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ех, тези вратички в закона...Май доста се проветрява в нашето законодателство, пълно е с вратички.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "tosho_toto":

  Ами оказва се прав е човека... а ти що се изтропваш е непонятно...

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "Вносителите на този "пробит" закон кои са?" Някои от на Баце калинките / главанаците ще да са!

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Пак удари греда, колегата "Darulio" е дал верния отговор по-горе, но кой да чете...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#13] от "3.14":

  И Митьо Гестапото ли? Та той е от Библиотекарския!

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Кхъ, кхъ ... Вратички?Мааалиййй, що сме скромни, що сме дискретни, обрани ...И що?Щот сме наср@ни!Де факто излиза, че колекцията на Черепухин е напълно законна!По ТЕХНИТЕ закони!
  —цитат от коментар 9 на xm...


  -Според някои експерти регистрацията на артефакти дори не е задължителна и е забранена само продажбата им. А И ЗА ДА ИМА РЕГИСТРАЦИЯ, преди това трбвало да се проведе експертиза за автентичност, която можела да трае години. А за хиляди предмети обекти на такава експертиза, колко?!? Понякога дори за целите на съдебно производство при обосновано предположение за престъпление, експертизите траят доста дълго и процесът се бави. Да видим, ако сега започне да се прави експертиза за божковата колелция, колко дълго ще трае и тя. И кой ще я дочака?

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fiji":

  "И кои са производителите на вратички?"

  Дупетатите от ГЕРБ! И мнимата опозиция от БСП, ДПС, Воля, ПатрЕоти!

 39. 39 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  И той, и още, и още...Те си знаят списъка, и в данс и в гдбоп, и в прокуратората и при Банов.

  Ало, Банов??

  bleuetoile.wordpress.com
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  БСП мнозинство ли има да гласува закони? Ааа, опс! БСП + БСП2 (ГЕРБ) заедно с патерицата ДПС имат мнозинство!

 41. 41 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Не е луд , който яде баницата, нали така?
  Всъщност луд е , който не я яде...

 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  я го питайте тошката чобанов,
  гоуемия специауист какво мисуи.
  нещо доста се е покрил.
  що ли.

 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":

  ок, ясно, тва е което можеш да кажеш по въпроса... ми, съболезнования, значи :)

 44. 44 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Рядко тъпо парче.......

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  я го питайте тошката чобанов,гоуемия специауист какво мисуи.нещо доста се е покрил.що ли.
  —цитат от коментар 42 на mihail_p


  Що да се е покрил? Снощи говори при В Дремджиев.

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#45] от "К2":

  тодор, не атанас.

 47. 47 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Гадно е да произведеш вратички за наши хора и някой навлек да ги ползва безплатно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 48. 48 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Затваряйте вратата...
  И конфискация на българските съкровища...

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Напредват, вече признават че всичко е законно и то по техните закони.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Весело

  До коментар [#16] от "Fiji":

  И аз търся от доста време да ми се направи една вратичка по поръчка в къщи, ей такава - 50 на 180 см, ама не мога да намеря!

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Допусни хипотезата, че ако иманярите не могат да легализират предметите в България, в чужбина ги чакат с отворени обятия. Всеки един от тези предмети щеше да е продаден и спокойно щеше да е преминал границата. Както впрочем стотици други.

  Браво на Божков, че я е зарил на тази Фондация, защото щяха да я изпокрадат.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 349 Неутрално

  К2, не всичко дето фърка е птица. Става дума за милиционера ЗАМ.КМЕТ на София Тодор Чобанов.

 53. 53 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 517 Любопитно

  Вратичка?!?Това е по-голяма от портата на *Орта хан*,ама гУлЕмите спициалистини са си затворили и двете очи с по някоя и друга пачка!

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1754 Весело

  До коментар [#50] от "Patsis":

  Това е защото малките производители ги засмука картелът и сега, както и в лотариите, има само държавен монопол. А те изпълняват само големи поръчки.

 55. 55 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 687 Неутрално

  От думите му се разбра, че вратичката в закона е от десет години и той е знаел за нея.

  Значи, този закон е приет по времето на ГЕРБ, когато са за първи мандат на власт, а и те са знаели за него, но десет години не са направили нищо!!!
  И още има тъпаци, които вярват, че ГЕРБ се борят с корупцията!?Та те само я завишиха, след като бе започната успешно от техните ментори - БСП!
  ГЕРБ са по-долни и от комунистите, защото те се различават по вълчата им кожа, а герберите се наметнали с агнешка такава и се правят на невинни!

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално


  С риск отново да възмутя форумната общост искам да обърна внимание на един такъв момент:

  Васил Божков никога не е крил, че има колекция, която непрекъснато обогатява. Той купи Телефонната палата в София и получи разрешение да промени последния етаж. Намерението му е да направи от тази сграда музей, в който да изложи своята колекция и тя, все така оставайки си частна да бъде достъпна за широката публика. Завинаги, тъй като никой нищо не е отнесъл там, където всички ще отидем.

  Не може да се отрече, че едно такова начинание е похвално и за всеобща полза. По този начин са създадени много известни музеи в света.

  Силно се безпокоя, че с революционния плам, който е обзел народните маси това начинание ще бъде провалено и един ден няма да има нито музей, нито колекция. Внезапно обзелата нашата прокуратура активност силно напомня една друга активност след 1917 г. в Русия и след 1944 г. в Бъгария с добре известни опостушителни резултати.

  Моето предложение е министър Банов да предложи каквито законови промени смята за нужни, а прокуратурата да остави колекцията и фондация "Тракия" на мира за да може Васил Божков един ден да довърши похвалното си начинание - така или иначе за това дето мисли да го съди няма да успее да го осъди.

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално


  С риск отново да възмутя форумната общост искам да обърна внимание на един такъв момент:

  Васил Божков никога не е крил, че има колекция, която непрекъснато обогатява. Той купи Телефонната палата в София и получи разрешение да промени последния етаж. Намерението му е да направи от тази сграда музей, в който да изложи своята колекция и тя, все така оставайки си частна да бъде достъпна за широката публика. Завинаги, тъй като никой нищо не е отнесъл там, където всички ще отидем.

  Не може да се отрече, че едно такова начинание е похвално и за всеобща полза. По този начин са създадени много известни музеи в света.

  Силно се безпокоя, че с революционния плам, който е обзел народните маси това начинание ще бъде провалено и един ден няма да има нито музей, нито колекция. Внезапно обзелата нашата прокуратура активност силно напомня една друга активност след 1917 г. в Русия и след 1944 г. в Бъгария с добре известни опостушителни резултати.

  Моето предложение е министър Банов да предложи каквито законови промени смята за нужни, а прокуратурата да остави колекцията и фондация "Тракия" на мира за да може Васил Божков един ден да довърши похвалното си начинание - така или иначе за това дето мисли да го съди няма да успее да го осъди.

 58. 58 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#55] от "Капабланка":

  Не е вярно, приет е по времето на 40 НС (избрано на 25 юни 2005 г., свикано на 11 юли 2005 г. Мандатът му приключва на 25 юни 2009 г.)
  Бойко дойде с 41 НС

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  вратички и вратленца... из "на прехода глупостите" хахах... специално за министърът, който явно не помни кой беше министър по онова далечно време време :)

  19 декември 2018

  Парламентът окончателно прие и частни музеи, определени от министъра на културата, да легализират културни ценности, включително и притежавани от частни колекционери
  -----
  Мотивът за измененията, предложени от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, е отпушване на процедурите за идентификация
  -----
  Към момента частните музеи в страната са четири. В София са регистрирани
  музеят на бизнесмена Васил Божков, управляван от Фондация "Тракия", както и
  музеят на Фондация "Арете-Фол", ръководен от Димитър Иванов - съучредител и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България.
  В Русе е регистриран и нумизматичен музей. В Чирпан също има частен музей, ръководен от Анна Петрова Димитрова
  -----
  От окончателните текстове отпадна първоначалното предложение да се отказва легализиране на ценности, за които има предположение, че са придобити незаконно.

  https://www.mediapool.bg/i-chastnite-muzei-shte-legalizirat-kulturni-tsennosti-news287700.html

 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#56] от "Един препатил":

  мда. така е.
  това е хубавото в лошото.

 61. 61 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Дневник неспете ами публикувайте искането на Барни Ръбала за освобождаването на съдията. Тоя Барнито незнам как да го нарека дори

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  Затваряйте вратата...И конфискация на българските съкровища...
  —цитат от коментар 48 на STRATOR38


  Ще ги конфискуват и след някоя година ще ги видим на търговете в Германия, Швейцария или САЩ ! Точно така ще пием по една студена вода а някои ще прибавят крупни суми в сметките си!

  klimentm
 63. 63 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  "Ало, Банов съм" щял да разпореди /може и не в телефонен разговор/ подопечните му калинки да проверяват и другите предмети, частна собственост на Божков... А артефакти от колекциите на други колекционери? Или работата му е "на парче", като да поръчаш пица с доставка вкъщи?
  Този е сред най-неприятните министри, то пък като че има приятни и знаещи в това правителство...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  Държавата като е толкова загрижена да направи фонд за изкупуването на наистина ценните предмети. Музеите са бедни като църковни мишки и нямат кьорав лев! Много ясно че търсачите ще продават на платежоспособни частни лица какъвто и закон да измислят. До като не се реши този проблем всеки закон е безсмислен и е вратичка в полето!
  Преди няколко седмици на търг беше продаден уникален златен медалион на хан Омуртаг за 40 000 $ никой не си мръдна пръста за да купи това “ нац. богатство” Разбира се по лесно е да се грабят готови вече колекции

  klimentm
 65. 65 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Значи, този закон е приет по времето на ГЕРБ, когато са за първи мандат на власт
  —цитат от коментар 55 на Капабланка


  вратички и вратленца 2... или защо Божков не си счупи гърнетата пред НС :)

  Парламентарните избори в България през 2009 година са проведени на 5 юли 2009 г.

  29 юли 2009
  Омбудсманът Гиньо Ганев е внесъл в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за културното наследство (ЗКН). Тяхното отпадане би било в интерес на големите частни колекционери на културни ценности и в голяма степен ще обезсмисли закона, приет в края на февруари въпреки яростната съпротива на заинтересованите лобита
  --------

  01 септември 2009
  Депутати от ГЕРБ са внесли в парламента предложения за промени в Закона за културното наследство, с които се отменя изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им.
  Промените са внесени от депутатите Павел Димитров и Даниела Петрова от ГЕРБ.

  Именно изискването да се доказва произхода на предметите в частните колекции предизвика най-силен отпор срещу закона от страна на колекционерското лоби.
  --------

  29 септември 2009
  Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни текстовете от Закона за културното наследство, които изискват доказването на собственост върху движими културни ценности национално богатство да става с официален документ и въвеждат фигурата на държателя при невъзможност да се докаже собственост

  Обявената за противоконституционна ал. 2 от параграф 5 на преходните и заключителни разпоредби на закона казва, че при идентификацията на движимите културни ценности национално богатство правото на собственост се установява с официален документ и лицата не могат да се позовават на изтекла придобивна давност.

  “Единствено, ако владението върху съответната движима вещ е придобито чрез престъпление не може да се прилага институтът на придобивната давност – чл. 80, ал. 2 от Закона за собствеността“, се казва още в мотивите

 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  "По време на прехода" - ехо, земята вика Банов, закона е от 2009-та, ГЕРБ са вносителите! Нагляри гнусни лъжливи! ОСТАВКА

 67. 67 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 897 Неутрално
 68. 68 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Значи 10 години си бараш оная работа и изведнъж Божков бил виновен за всичко. Я тия, които са му гласували тия закони? На тях вече им никнат крила ли какво?

 69. 69 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Република България (от 1990 г.)
  81 Попов Димитър Попов
  (1927 – 2015) 20 декември 1990 8 ноември 1991 323 БСП, СДС, БЗНС
  82 Ф. Димитров Филип Димитров
  (род. 1955) 8 ноември 1991 30 декември 1992 418 СДС, ДП, РДП
  83 Беров Любен Беров
  (1925 – 2006) 30 декември 1992 17 октомври 1994 656 АСП, СДС, ДПС, БСДП
  84 Инджова Ренета Инджова
  (род. 1953) 17 октомври 1994 25 януари 1995 100 служебен; независими
  85 Виденов Жан Виденов
  (род. 1959) 25 януари 1995 12 февруари 1997 749 Демократична левица
  86 Софиянски Стефан Софиянски
  (род. 1951) 12 февруари 1997 21 май 1997 98 служебен; СДС, независими
  87 Костов Иван Костов
  (род. 1949) 21 май 1997 24 юли 2001 1525 ОДС
  88 Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски
  (род. 1937) 24 юли 2001 17 август 2005 1485 НДСВ, ДПС, Новото време
  89 Станишев Сергей Станишев
  (род. 1966) 17 август 2005 27 юли 2009 1440 БСП, НДСВ, ДПС
  90 Борисов 1 Бойко Борисов
  (род. 1959) 27 юли 2009 13 март 2013 1325 ГЕРБ[3]
  91 Райков Марин Райков
  (род. 1960) 13 март 2013 29 май 2013 77 служебен; независими
  92 Орешарски Пламен Орешарски
  (род. 1960) 29 май 2013 6 август 2014 434 БСП, ДПС[4]
  93 Близнашки Георги Близнашки
  (род. 1956) 6 август 2014 7 ноември 2014 93 служебен; независими
  94 Борисов 2 Бойко Борисов
  (род. 1959) 7 ноември 2014 27 януари 2017 812 ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ
  95 Герджиков Огнян Герджиков
  (род. 1946) 27 януари 2017 4 май 2017 97 служебен; независими
  96 Борисов 3 Бойко Борисов
  (род. 1959) 4 май 2017 - 1009 ГЕРБ, Обединени патриоти
  Бележки

  )
  Категория:

  Правителства на България

  Навигация

  Не сте влезли в системата
  Беседа
  Приноси
  Създаване на сметка
  Влизане

  Статия
  Беседа

  Преглед
  Редактиране
  Редактиране на кода
  История

  Търсене

  Начална страница
  Случайна статия
  За Уикипедия
  Направете дарение
  Блог на Уикипедия
  Пишете ни!

  Участвайте

  Защо?
  Помощ
  Изпробване
  Фабрикатор
  Последни промени
  Обсъждани статии
  Общи разговори

  Отпечатване/изнасяне

  Създаване на книга
  Изтегляне като PDF
  Версия за печат

  Инструменти

  Какво сочи насам
  Свързани промени
  Качване на файл
  Специални страници
  Постоянна препратка
  Информация за страницата
  Обект в Уикиданни
  Цитиране на статията
  Подстраници

  Езици

  Добавяне на препратки

  Последната промяна на страницата е извършена на 22 юни 2019 г. в 22:24 ч.
  Текстът е достъпен под лиценза Creative Commons Признание

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  По принцип идеята за изработването на един честен и добре действащ закон в тази област е правилна, защото болшинството от тези предмети са придобити по един криминален, нечестен начин.
  Лошото е, че правилата и точките в него ще са изработени не с идея за запазване културното наследство за страната и хората, а с цел да бъдат обслужени алчните мераци на комбината Пеевски-Доган (Русия).
  Точно това ще бъде и препъни камъчето в него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  .....“Единствено, ако владението върху съответната движима вещ е придобито чрез престъпление не може да се прилага институтът на придобивната давност – чл. 80, ал. 2 от Закона за собствеността“, се казва още в мотивите
  —цитат от коментар 65 на extraCACA


  Сега остава и да определим що е престъпление в дадената област.....Което при наличието на...колекционерско лоби ще бъде почти невъзможно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А уж нямало да изнасят в кашони и чували ???

  "Неправомерно изземване на антики в кашони и чували от лабораторията на Фондация "Тракия"

  https://www.youtube.com/watch?v=BiQq9REEYZM

  bleuetoile.wordpress.com
 73. 73 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Да проверят колекцията на Бобокови, които ще правят частен музей в Русе.

 74. 74 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Да проверят колекцията на Бобокови, които ще правят частен музей в Русе.

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#59] от "extraCACA":

  Кой е димитър иванов ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#64] от "klimentm":

  Както е в цял свят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darulio":

  Дойде и само разшири вратичките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#59] от "extraCACA":Кой е димитър иванов ?
  —цитат от коментар 75 на КМЕТ В СЯНКА


  гестапото ли... че аз отде да знам кой е

 79. 79 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  абе човече....сложи си снимката ...покажи се с истинските си имена и да ти кажат тогава кое е крадено....адвокатите му!!!!Божков е харчил милиони за добра кауза.....някои други ...като тебе щяха да ги осребрят и да се правят на велики....глупак.......не коментираш милиционера пожарникар а най богатият българин.....МИЛИАРДЕР.....ясноли ти е бе 3,14дераст нещастен

 80. 80 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Егати "вратичката", егати закона, егати законо-взели-дателите.

 81. 81 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Значи има вратичка в закона, която от ГЕРБ са допуснали, а после е виновен този, който ползвал вратичката. Кога истинските виновници ще застанат пред Темида?
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Същият екземпляр надвечер при Модната Икона заяви: "Те депутатите си приемат някакви закони, ние в министерствата приемаме правилници, с които им поправяме законите".
  Мат!
  ГЕРБизъм в целия му блясък.

 82. 82 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Пак ли закона ви е виновен, некъдърници неграмотни. Всички при Нено и ти и черешаря и здравния....абе където не е проверявано, там няма калинки

 83. 83 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#11] от "andreas_hofer":

  щото Домуза е цел на парламента -а именно как да му опростим 60 милиона неустойка по неизпълнени приватизационни договори. Тука Гешев няма да ти сметне по колко лева на всяка пенсия са това

 84. 84 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#64] от "klimentm":

  аз от кога го разправям това. Същото е и със сградите. Що ги събаряли. Ми защото, частното лице, получило ги в наследство, му се вменява да троши луди пари да ги поддържа. Ми като е национално наследство, нацията да бъде така добра да се грижи за него.

 85. 85 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2453 Весело

  Ех, защо няма втори Гешев да им поиска да си върнат заплатите поне с 5 години назад....
  Иначе , всичко ще е в полза на Божков.....

 86. 86 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 665 Неутрално

  "Вратичка" в закона ...

  "Законо е врАта у пОле, само улавите минават през нея"

  Из шопския фолклор

  Черепа в никакъв случай не е улав. Улави са законотворците от НС, допуснали вратички. Адвокати-акъллии натрупаха състояния в търсене на вратички в законите не само в БГ, но и по света. Та топката е в полето на НС, независимо кой е спечелил изборите...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Народните представители получават тлъстите си заплати , за да отварят не само "вратички" но и цели портали за заобикаляне на законите с цел обслужване на корпоративни и частни интереси като позволяват законово да се крадат публични средства. Така законите се обезсмислят , но осмислят приказката , че в България за кокошка няма прошка , а за милиони няма закони.

 88. 88 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ве кмете ного заглавия тука ве. Поне ена кънига от тези да си чел

 89. 89 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#75] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За създателят на БНРП ли питаш. Или за Гестапото

 90. 90 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#71] от "Храбър":

  За това нещо може да питаш Гестапото, знаеш го

 91. 91 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Вратичка" в закона позволила на Божков да не регистрира 2700 културни ценности

  Д До вчера този Али Баба на българската култура се гънеше да не го докачи американския дарак и да го обявят за персона нон грата , днес щастливо се усмихва като ангелче от предверието на Рая . Вместо да търка наровете в раирана пижама тоя се кипри и раздава сексапил , с извинение сред ята от мисирки . И раздава акъл за спастрянето на националните ценности от разни иманяри , крадци и мошеници . Да не бърза да се радва - Мустафата може и него да захапе . Обеща -Америка ще се озъби . Дай Боже , цветята и тамяна ще са от нас .

 92. 92 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#66] от "Slick":

  Не пиши глупости. Този закон е приет на 10.04.2009г. от всички представени партии тогава в НС. Между които и ДСБ за ваше сведение

 93. 93 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  От думите му се разбра, че вратичката в закона е от десет години и той е знаел за нея.

  Кой е знаел за тази вратичка , че нещо не се подразбира . Ако този плазмодии я е знаел , ами да го награби Гешев и да го опандизи за за укриване на престъпна информация . И да му прикачи обвинението към предишното за Ало , Банов съм . и опакован да го предаде на Мустафата .

 94. 94 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#65] от "extraCACA":

  Знам го това нещо. А знаете ли защо са внесени тези предложения за промени? А знаете ли, че във всяка по голяма партия има тайни лобисти, каквито е имало и в ОДС на времето. Че защо да не ги има и в ГЕРБ?
  Тези промени са внесени заради това, че колекционерите, а те бяха организирани от Гестапото във пул на колекционерите, заплашиха, че тайно ще изнесат и разпродадат колекциите си на запад

 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално


  Днес Върховната административна прокуратура възложи на министър Боил Банов да провери произхода, начина на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на Васил Божков, стопанисвана и изложена в музей на фондация "Тракия

  Черепа може да е крал , но пък си е плащал донякъде за откр аднатото . И едва ли ще се съгласи да го проверява човек , обвинен че е крал , но не е плащАл .

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално


  По думите на министъра собственост на фондация "Тракия" са 212 предмета, които са в т.нар. частен музей и са минавали проверки и имат категоризация, даже и са изнасяни за изложби в чужбина

  Музея на Черепа стана сега ТАКА НАРЕЧЕНИЯ , но когато е трябвало да се показва по света неговата колекция , Културата на Банов се фукаше , че се показва КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА бЪЛГАРИЯ .

 97. 97 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Клептоман или вещоман... 2700?

 98. 98 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":ДОБАВИ В МОИТЕ АКТОВЕ

  Кмете , пази си архивата . Ще ти запалят и къщата заради нея . Дигитилизирай я вняколко екземпляра и я дай на отговорно пазене . Гешев е като хрътка и яко души .

 99. 99 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#76] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не в цял свят, а само във Франция и Испания, там до колкото знам има и специална полиция която се занимава и с опазването на селски, градски къщи и замъци, кояо полиция беше създадена след ВСВ. Защото два Испански замъка бяха бих казал изкоренени от Испания и пренесени в САЩ където бяха възстановени камък по камък, а и един Френски замък до колкото знам беше пренесен в Германия по времето на ВСВ

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Нали затова са им депутатите - да им гласуват вратички ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK