"Без химикалка в изборния процес": партиите обсъждат гласуване или преброяване с машини

"Без химикалка в изборния процес": партиите обсъждат гласуване или преброяване с машини

© Георги КожухаровМашинно гласуване, машинно преброяване вместо гласуване с машини или комбинация от двете - такива варианти за изборни правила се очаква да обсъждат депутати от различни партии на заседание на създадената с тази цел работна група днес. Идеята на управляващите е да се постигне консенсус за гласуването на избори между парламентарните сили преди очакваните промени в Изборния кодекс.


По предложение на ДПС на следващите избори навсякъде в страната трябваше да се гласува само с машини, но трудности при отчитането на резултатите от европейските избори м.г. доведоха до отмяна на възможността за машинно гласуване в половината от секциите на местния вот м.г.


Машинното преброяване


По неофициална информация в парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепят идеята на ДПС за машинно преброяване на хартиените бюлетини, която бе предложена още преди местния вот м.г., за да се елиминира човешкият фактор при отчитане на резултатите при гласуване без машини. При вариант отчитане на резултата от гласуването чрез сканиране на бюлетината от устройства, които да са или в секциите, или в специално създадени преброителни центрове, може да се стигне до премахване на машинното гласуване според депутати от управляващите партии.
В БСП обаче са на мнение, че машинното гласуване трябва да остане, тъй като чрез него на практика се правело машинно отчитане на резултатите - машините за гласуване също като евентуалните сканиращи устройства вадят протокол от резултатите. Плюс на машинното гласуване обаче бил, че няма да има невалидни бюлетини, чийто дял на последните избори бил много голям. С подобен мотив президентът Румен Радев, който направи срещи за обсъждане на изборните правила, иска държавата да купи машини за гласуване още сега.


Първоначално от ДПС казваха, че трябва да се премахне химикалката от изборния процес, но после предложиха машинно преброяване, за да "не пипат човешки ръце бюлетините". По предложение на движението на европейските избори м.г. имаше възможност за гласуване с машини в 3 хиляди секции, а от нея се възползваха само 159 338 избиратели при 1 936 603 гласували с хартиена бюлетина. Оказа се, че над 40% от протоколите са объркани, заради което по искане на Централната избирателна комисия за местния вот тази есен парламентът премахна възможността за машинно гласуване в 6 хиляди секции. Заради тази поправка ДПС поиска машинно отчитане на резултатите.


Други проблеми


И управляващи, и опозиция неофициално признават, че т. нар. мъртви души в изборните списъци са проблем, но нямат волята да въведат активна регистрация за гласуване на изборите. Според БСП трябва да се направи регистър на избирателите, който да е основата за списъците с избирателите.


Макар и преференциалното гласуване да е една от причините да има толкова много невалидни бюлетини, партиите не подкрепят идеята на ДПС за обезсмисляне на преференциите чрез повишаване на прага за валидност на предпочитанието, която бе приета за кратко м.г. Депутати са на мнение, че партиите трябва да правят информационни кампании сред избирателите си.


Идеята на "Воля" за образователен ценз за гласуване, която е в разрез с Конституцията, също не среща широка подкрепа. "За" въвеждането му са само депутати от "Обединените патриоти" и "Атака".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK