"Атака" предлага да отпадне давността при приватизация

Десислав Чуколов

© Анелия Николова

Десислав ЧуколовИзбори 2022

Два дни след като главният прокурор Иван Гешев инициира пълна проверка на целия приватизационен процес, депутати от "Атака" предложиха промени в Наказателния кодекс, с които да отпадне давността на престъпленията при приватизация, която сега е 10 години.


Партията на Волен Сидеров бе изключена от "Обединени патриоти" през лятото, а народните представители напуснаха групата.


Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов обяви, че това е "промяна, с която искаме тези, които са грабили родината ни, да бъдат съдени и развързваме ръцете на прокуратурата".
Според него това е първата крачка. "Също и занапред да отпадне, който сключва концесии, такъв тип сделки, да е наясно, че това не е безнаказано", уточни той. Посочи, че предложението на "Атака" не е политическа закачка, а основен принцип на "Атака".


В предложението на "Атака" се предвижда давността за престъпление да не включва времето, когато дадено длъжностно лице има имунитет.


В интервю пред "24 часа" бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков коментира, че подобни идеи показват пълно невежество. "На депутатите не за първи път им идват абсурдни неща на акъла, а и ги правят", посочва той.


Според него е абсурдно да се приема закон, с който да отпадне давността. "Тя е изтекла, мачът е свирен, край. Няма значение дали е морално или не", допълва Герджиков.


Допълва, че трябва да се признае, че има успешни приватизационни сделки, а разпоредените действия за проверка на стари сделки може да имат само морален смисъл, за да се постави "дамга" върху тези, които са използвали периода на приватизация, за да се облагодетелстват неправомерно.


"Но е важно да се знае, че и в бившите соцстрани, в които се е извършвала приватизация, е имало подобни проблеми. Дори в най-уредената страна в Европа - Германия, са се вършили огромни безобразия и е имало скандали за злоупотреби за милиарди при приватизацията. Тоест това са процеси, които не са български патент", посочва той.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK