ВМРО предлага квота за българска музика в ефира: 1/3 от парчетата да са на български

ВМРО предлага квота за българска музика в ефира: 1/3 от парчетата да са на български

© Цветелина Белутова, КапиталДепутати от "Обединените патриоти" предлагат поне 1/3 от всички излъчвани по радиата и телевизиите музикални продукти да са на български език или с български автор. Промените са в Закона за радиото и телевизията и вече са внесени в парламента от народни представители, които са членове на ВМРО. Те се правят по предложение на "Музикаутор".


Според цитирани данни в момента под 20% от музиката, която се излъчва у нас, е на български творци. Мотивът за предложенията е желанието да се съхрани българският език и традиционната ни култура във времена на глобализация, когато децата ни все по-често говорят по-добре английски, а не родния си български език.


Депутатите казват, че подобни квоти има в много европейски държави. "С квота или без в Гърция и Сърбия е почти невъзможно да се чуе песен на език, различен от гръцкия и сръбския. Ако щете, в братска Македония може да чуете повече родния ни език, отколкото в тукашния ефир", посочват "патриотите".


Според предложените текстове съотношението трябва да бъде постигнато в часовия пояс между 6 и 22 часа. При нарушения се предвиждат глоби за доставчиците на медийни услуги в размер от 5 до 20 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK