Разнобой в БСП: ще бъде ли редовен прекият избор на лидер

Разнобой в БСП: ще бъде ли редовен прекият избор на лидер

© Анелия НиколоваКолко са членовете на БСП? Този въпрос става все по-важен с наближаването на първия вътрешен пряк избор на лидер на социалистическата партия, който ще се проведе на 26 април. Причината - за да е редовен изборът, в него трябва да участват поне половината от партийните членове. Според някои тълкования на изборните правила, които бяха приети след скандали и саботаж от опозицията, това е задължително изискване, за да се стигне до балотаж въобще. Точният текст в правилата е: "изборът се счита за редовен, ако в него са участвали половината от членовете на БСП".


На последния закрит пленум на БСП в неделя соченият за основен опонент на Корнелия Нинова за лидерския пост Кирил Добрев, който доскоро бе дясната й ръка, е обявил, че към 31 януари в партията официално членуват 83 848 души. В интервю за "24 часа" посоченият от Корнелия Нинова председател на изборната комисия на социалистите Емил Войнов е казал, че при данни от 175 от общините членовете на БСП са много по-малко - около 43 хил. души. Колко биха били те при окончателни данни на комисията засега се гадае.


"За Нинова е по-добре да има редовен, т.е. легитимен пряк избор, тъй като най-вероятно тя би спечелила. За Добрев - да се провали и да се върви към конгрес. Затова за нея е по-добре членовете да са по-малко, а за него - повече", обясни пред "Дневник" социалист, за когото се смята, че не е нито от хората на Нинова, нито от крайните й критици. Според друг третият кандидат за лидер - Красимир Янков, ще опита "да спазари подкрепата си за постове".


Най-добрият сценарий за Нинова
Изборните списъци в БСП трябва да бъдат готови до април, но вероятно и след това ще се заличават починали и напуснали. Така е много вероятно изходното число на избирателите, от което ще се определи и активността, да бъде съобщено в последния момент.


При 83 848 членове на БСП, за да е редовен изборът, т.е. да има избран лидер на първи тур или да се върви към балотаж, на 26 април трябва да гласуват поне 41 925 души. За да има избран лидер на първи тур, той трябва да събере поне половината действителни гласове (20 963, ако няма недействителни).


Според повечето мнения, ако на 26 април не гласуват поне половината членове, изборът е нередовен, т.е. се проваля и не се върви към втори тур въобще. Ако хората около Корнелия Нинова се опитат да проведат такъв, нейни критици предвиждат множество жалби срещу избора в съдилищата в страната.


Според приетите правила и решения на "Позитано" 20 ще се гласува като на национални избори - с интегрална бюлетина, в секции, при представяне на членска книжка. Местните организации ще получат средства от партийната централа да наемат помещения, в които да бъдат секциите за гласуване, както и урни. На колко места ще има такива все още не е известно.


Най-добрият сценарий за опозицията


Най-добрият сценарий за вътрешната опозиция е прекият избор да се провали, след което неизбежно ще се стигне до желаните от критиците на Корнелия Нинова промени в устава за връщане на старите правила за избор на лидер - от конгреса. На 9 май ще се конституира 50-ият конгрес, който ще се състои от 560 избрани делегати (по един на 150 членуващи в партията - бел. авт.) плюс делегати по право като бивши председатели, депутати и евродепутати.


"При провал на прекия избор на лидер и приети промени в устава за правилата на избор е много вероятно Корнелия Нинова да не успее да спечели на конгреса", коментира друг социалист от критиците на ръководството.


За да се стигне до избор на лидер на конгрес, промените в устава трябва да бъдат регистрирани в съда, което ще отнеме няколко седмици. При жалби - още повече. Не е известно дали ще трябва да започне нова кампания, или сегашните кандидати да се явят отново пред конгреса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK