Парламентът оцени ролята на екзархията за развитието на България като европейски цивилизационен фактор

Парламентът оцени ролята на екзархията за развитието на България като европейски цивилизационен фактор

© Георги КожухаровЕдинодушно и с ръкопляскания парламентът прие декларация, в която оценява огромната роля на Българската екзархия за развитието на България като европейски цивилизационен фактор. Поводът е 150-годишнината от създаването й.


"Създаването на Българската екзархия преди 150 години узаконява връх в борбите на българското църковно-просветно движение и устремленията на духовните му водители, заели се с нелеката задача да възстановят Българската православна църква. От деня на подписването на султанския ферман за създаване на екзархията тя се превръща в единствената легитимна институция, която представлява българския народ пред османското правителство и външния свят", пише в приетият документ.


В декларацията се посочва, че след Освобождението Българската екзархия още по-настойчиво подкрепя желанието на българите, останали извън пределите на Княжеството за духовно обединение. Екзархийските духовни и просветни центрове се превръщат в ковачница на "строители" на българската държава - интелектуалци, държавници, политици, преподаватели, военни дейци и не на последно място - смели революционери.


"Имайки предвид огромната роля на екзархията в историята на българския народ, сме убедени, че 150-годишният юбилей заслужава особено внимание. Раждането и развитието на тази свята институция възстанови мястото на България не само като духовно и просветно огнище на Балканите, но и като неотменим европейски цивилизационен фактор", се посочва в декларацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Създаването и утвърждаването на българската екзархия през 1870г. е може би най-значимото събитие от годините на Българското възраждане. Султанският ферман за „Българска екзархия” от 1870г. фактически призна българския народ (нация), и начерта етничeските му граници от Дунавската делта до вратите на Солун, и от Охридското езеро до Черно море. Цариградската конференция от 1876г. ги потвърди, и въпреки неуспеха й, отделянето на България от Османската империя вече е било неминуемо, предстоящо. Русия, следвайки своята външнополитическа доктрина на “панславизъм” и "наследник" на Византийската империя, с "освободителната" война се намеси активно в нашите съдбини, в действителност в ущърб на националните ни интереси. С прелиминарния Сан Стефански договор Русия де факто ревизира признатите от султана от 1870г. български етнически граници, и подари на румънците Северна Добруджа, а Нишко и Пиротско на сърбите. Второ, в същия договор е липсвал краен срок за пребиваването на руския експедиционен корпус в България (преамбюл, чл.29), факт сериозно обезпокоил Лондон. Дали изобщо Русия е възнамерявала да си тръгне от нашите земи? Да си припомним от по-новата история колко години след ВСВ на "освободителната" съветска армия й бяха необходими за да се изтегли от бившите соцстрани!

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Извинявам се, Българска Екзархия, с главни букви.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Ех, какви Мъже е раждала някога Майка България....!!!!
  Поклон пред паметта и приносите на мъжете, които възродиха Българската православна църква и положиха темелите на Третата българска държава!!!

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Можем само да се гордеем с интелектуалният си елит от преди век и половина!

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Днешният 28 февруари 2020 година от Въплъщението на Бог Слово е ден светъл и паметен за българската история. В този наистина исторически ден отбелязваме значима и знакова годишнина от дългата и превратна история на православния ни народ. В този благословен от Господа Бога ден, преди сто и петдесет години, православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот. Това се казва в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ за 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

  В патриаршеското и синодално послание се припомня, че това историческо за всички нас събитие е извършено с официален държавен акт ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 г., с който се увенчават вековните усилия на нашите славни предци за постигане на духовна свобода и независимост. Малко повече от столетие след унищожаването и на последната крепост на свободния български дух - Охридската българска архиепископия, народът ни отново се сдобива със своя автономна Православна църква - Българската екзархия.
  Екзархията се разпростира на 220 000 кв.км. във всички кътчета , където се говори български език.
  Българската екзархия е върховна национална организация на Българската православна църква, учредена с ферман на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г.[1] и просъществувала до 1953 г.[!!!!

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamen_b":

  И да се срамуваме от петоколонниците, които го унищожиха преди около 76 години!!!

 7. 7 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 479 Весело

  Долни, мръсни доносници с килимявки.
  Аудито, в което се вози главата на най-голямата епархия, продължава да има устройство, предназначено за движение на автомобили със специален режим

  Според МВР това е в разрез със закона, но в същото време от полицията си затварят очите- няма никакъв ефект от проверката, назначена след наши публикации през лятото

  „ Аудито, в което се вози главата на най-голямата епархия у нас Николай Пловдивски, продължава да има устройство, предназначено за движение на автомобили със специален режим на обзорното стъкло. Режим, какъвто колата на пловдивската митрополия няма. В това се увери днес обективът на Под тепето”. Това написахме на 9 септември, след като преди това посветихме няколко публикации на синята лампа на духовническата лимузина. Пишем го и днес. Защото ситуацията не се е променила. Владиката продължава да нарушава закона и очевидно на никого не му пука.


  Полицаите са само на няколко метра от очевадното закононарушение
  Днес той бе докаран с представителното Ауди на епархията пред Общински съвет. Николай Пловдивски излезе с подкрепата на други духовници от автомобила и с патерици се отправи към пленарната зала, за да открие тържественото заседание, свързано със 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия. Лъскавото возило спря на метър от няколко полицаи, които за пореден път не видяха очевадното закононарушение- синята лампа на обзорното стъкло, каквато кола без специален режим не може да има.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Всъщност, духовното обединение е по-важно от териториално и държавно обединение. Точно това е постигнала Екзархията, па макар и за кратък период от време. От Охрид до Добруджа и от Цариградските села до Ниш е имало общ духовен стремеж обединен от православието и народността.
  Създаването на васална държавица разяждана от фили/фоби е сложило дефакто кръст на понататъшно национално узряване. Най-малкото защото съдбата на населението останало в Сърбия, Румъния, Османската империя и Гърция тръгва в др. посока. Руската империя е искала, като минимум да създаде слаба марионетна държавица подвластна на руската имперска политика. Е, постигнала го е.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Не, че нещо, но е жалко и някак омерзително точно тези КириакСтефчовци, кир Михалаковци, попКръстювци, михлюзи, дребни мошеници и ибрикчии да дават нагло квалификации и така да се рЕдат и съизмерват като равни, че и над Екзархията като венец на Вярата, съхранила ни като един народ през вековете на турското робство.

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4234 Весело

  И да внимават къде се кръстят , а не да следват само нечий пример.....и да гледат " на долу "! Така , каквото и да си мислят , ще им бъде простено.....

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Поклон пред тези истински българи....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#8] от "ali_ibn_isa":

  или екзархията е резултат от стремежа на българите към обедниение, тотално разбит след савецката окупация

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Да Българската Екзархия има огромни заслуги, но това е онази Екзархия а не сегашната изостанала и ретроградна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK