На първо четене парламентът вдигна възрастта за постъпване в армията на 40 години

На първо четене парламентът вдигна възрастта за постъпване в армията на 40 години

© Велко АнгеловНа първо четете парламентът одобри законови промени, с които се увеличава пределната възраст за влизане в армията - от 28 на 40 години. Промените са предложени от Министерския съвет и целят намаляване и преодоляване на недостига на хора в армията, т.нар. некомплект. Към днешна дата около 5000 места в армията остават незаети.


Поправките бяха подкрепени от управляващите партии ГЕРБ и "Обединени патриоти", а по време на дебатите парламентарните групи на "БСП за България" и ДПС обявиха, че ще се въздържат.


Освен това на първо четене бяха приети промени, според които при придобиване на правото на пенсия военните, които не са се възползвали от него, ще могат да останат в системата до три години, а хабилитираните - до пет. Така войниците и матросите ще могат да служат, докато навършат 49 години, а генералите и адмиралите - до 65 години.


По предложение на министъра пенсионерите ще могат да останат в системата до три години. По данни на Министерството на отбраната в момента в армията има около 1500 души, които са се пенсионирали, но продължават да служат.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK