БСП даде на Конституционния съд Закона за социалните услуги

БСП даде на Конституционния съд Закона за социалните услуги


БСП сезира Конституционния съд за Закона за социалните услуги, който бе приет миналата година, но след серия протести на някои родителски организации влизането му в сила бе отложено до 1 юли.


Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи на брифинг в Народното събрание, че са събрани необходимите подписи и съдиите имат достатъчно време да се произнесат до влизането в сила на закона.


"Внасяме с необходимите подписи Закона за социалните услуги в Конституционния съд с 38 страници аргументи. Нека Конституционният съд да каже има ли в Закона текстове, които противоречат на конституцията", заяви Нинова.
Законът за социалните услуги трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., но действието му беше отложено с половин година. Поводът станаха слухове и последвали протести на родителски организации като РОД (повече за тях тук), според които държавата ще отнема деца, а към критиките се присъедини и църквата.


Заради отлагането на закона обаче от началото на 2020 г. близо 13 хиляди хора с увреждания и възрастни останаха без лични асистенти, защото се оказа, че не отговарят на критериите на единствения друг закон, по който могат да получат помощ - Закона за личната помощ. Впоследствие държавата успя да осигури асистенти за почти половината нуждаещи се.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK