Избирателната комисия се обяви за публикуване на социологически данни в деня на вота

Стефка Стоева, председател на ЦИК.

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефка Стоева, председател на ЦИК.Да отпадне забраната за огласяване на социологически проучвания в деня на избори, самият вот да се насрочва по-рано, а между първия и втория тур на местни избори да има две седмици. Това са част от препоръките на Централната избирателна комисия (ЦИК) към парламента за промени в Изборния кодекс, съобщи председателят на ЦИК Стефка Стоева в интервю за в. "24 часа".


По отношение на големия спор между политическите сили дали да се гласува изцяло машинно или и с бюлетини ЦИК предлага да се гласува и по двата начина. Сега се предвижда възможност за машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. Машинно не може да се гласува в чужбина, в болници, затвори и др. институции. Стоева обяснява, че ако това се запази, машинно ще се гласува в около 9500 секции. "Не бива да забравяме, че само около 159 хил. избиратели, или 7.59%, са гласували машинно, а над 92% не са. Най-важната ценност е активното избирателно право и трябва да има условия избирателите да могат да го упражняват", изтъква председателят на ЦИК.


Друга препоръка на ЦИК е вотът да се насрочва поне 3 месеца преди изборния ден, а не 2 месеца по-рано, както е сега. Това според Стоева ще доведе до по-голяма стабилност и за избирателите.
Комисията предлага разликата между двата тура на изборите за местна власт да бъде две седмици. "Седем дни са недостатъчни между първи и втори тур. Изборните резултати се обявяват в сряда, до четвъртък трябва да се отпечатат новите бюлетини и в петък да се доставят до секциите. Това е изключително кратък срок, който създава огромно напрежение, а и в много държави - членки на Европейския съюз, той е доста по-дълъг", изтъква Стоева.


По отношение на забраната за огласяване на социологически проучвания в изборния ден тя е на мнение, че това изискване следва да отпадне, и посочва, че то и сега се нарушава. През февруари от ГЕРБ обявиха, че отново ще търсят подкрепа за отпадане на забраната.


"Данните от социологическите проучвания се представят, без да се съобщават изготвилите ги агенции, и голяма част от резултатите се публикуват в социалните мрежи, които ЦИК не може да контролира. Така се стига до неравнопоставено положение на различните медии", посочва Стефка Стоева. По думите ѝ следва да се помисли и в насока социалните медии също да подлежат на регулация, за да не се публикуват фалшиви новини в изборния ден.


ЦИК предлага и да се облекчат някои изисквания към секционните протоколи и бюлетините, например разпоредбите за това с какъв знак и с какъв цвят химикал се гласува, валидна ли е бюлетината, ако се излезе от квадратчето или ако не се гласува за партия, а само с преференция. "Изискванията са прекалено много и обременяващи избирателя. Важно е вотът да е еднозначно определен, да е разбираем и да е ясно за кого е гласувал избирателят. Такива формални ограничения не помагат. Те оставят разочарование у избирателите, създават чувство на несигурност и че вотът им не е отчетен и не е от значение", казва председателят на ЦИК.
Тя изразява и мнение, че протоколите са дълги и сложни и от тях може да отпадне изискването за попълване на недействителните гласове по партии. По думите ѝ тези данни не допринасят с нищо и само затрудняват членовете на секционните комисии. "Може би това е нужно на партиите и е добра статистика, но за съжаление практиката сочи, че тя не е вярна", казва Стоева.


На въпроси дали е за въвеждането на активна регистрация и за преференциалното гласуване тя посочва, че те не са от компетенциите на изборната комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK