Диана Ковачева е единственият кандидат за омбудсман

Диана Ковачева

© Велко Ангелов

Диана КовачеваНастоящият омбудсман Диана Ковачева остава единствен претендент за поста, след като в сряда (11 март) изтече срокът за предлагане на кандидатури. На този фон обаче граждански организации се оплакаха, че при приемането на правилата за избор на обществен защитник е ограничено правото им да излъчват кандидати.


В момента Диана Ковачева довършва петгодишния мандат на Мая Манолова, която напусна поста, за да участва без успех в изборите за кмет на София миналата есен. През 2015 г. Манолова бе избрана за омбудсман при тайно гласуване, като по неофициална информация е получила подкрепа на част от депутатите от ГЕРБ, макар тогава да бе депутат от БСП.


Сега бъдещият омбудсман ще бъде избран при явно гласуване в пленарна зала, като преди това Ковачева ще бъде изслушана от парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. За да бъде избрана за омбудсман, тя трябва да получи гласовете на повече от половината присъстващи в залата депутати.
Същевременно Общественият съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите сигнализира председателя на Народното събрание, че правилата за избор на омбудсман ограничават законовото право на гражданските организации да издигат кандидати. Съветът настоява парламентът спешно да промени процедурните правила.


В одобрените от парламента процедурни правила е записано, че кандидати за омбудсман могат да предлагат "народни представители, парламентарни групи и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза", което означава, че гражданските организации могат да упражнят това право единствено чрез депутатите. Общественият съвет изтъква, че Законът за омбудсмана гарантира и правото на неправителствения сектор да предлага кандидати и процедурната пречка сега ще принуди гражданските организации да съгласуват и обвържат своята кандидатура за неполитическия пост с конкретна политическа сила. Определя този подход като противоречащ на закона и дискриминационен.


Според обществения съвет поставянето на неправителствените организации в зависимост от политически субекти при избора на обмудсман "показва тревожна тенденция към ограничаване на техните права по принцип" и показва омаловажаване на тяхната роля и функция в обществото. "А това води до подкопаване на гражданското общество отвътре", се казва в становището.


"Нещо повече - този подход опорочава и застрашава избора и на омбудсман. Именно омбудсманът е призван да брани правата и законните интереси на гражданите, да бъде лицето на администрацията и да не позволява държавата, нейни органи или субекти да ограничават правата на човека и гражданина", е мнението на обществения съвет. Цялото становище е публикувано на сайта на Народното събрание тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK