Още мерки и санкции за лекари при отказ на помощ: какво предвижда закон срещу коронавируса

Още мерки и санкции за лекари при отказ на помощ: какво предвижда закон срещу коронавируса

© Юлия ЛазароваНов закон, който урежда извънредното положение, в което България е до 13 април заради пандемията от коронавирус, ще разгледа парламентът по предложение на ГЕРБ. Утре законопроектът ще се обсъжда в три комисии и в сряда вероятно ще бъде гласуван в пленарната зала.


В закона се повтарят мерките какво работи и какво не при извънредното положение, както и се добавят нови мерки (списък вижте по-долу). Уреждат се и редица срокове. Спират се запори и срокове по висящи дела.


В закона се предвиждат санкции за лекари и медицински работници, които при епидемия и извънредно положение без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева.
Предвижда се увеличение на санкциите, ако се подават фалшиви сигнали за помощ и злополуки - в момента те са лишаване от свобода до две години, а предложението е да станат лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако при деянието са настъпили значителни вреди, санкциите, които в момента са от 500 до 2000 лева, се увеличават на от 10 до 50 хиляди лева.


Със закона се регламентира задължение на работодателите при извънредно положение да въвеждат дистанционна форма на работа за служителите си или да осигурят в работните помещения засилени противоепидемични мерки, в т.ч. филтър и дезинфекция. Работодателите обаче ще могат да възлагат допълнителна надомна работа без съгласието на работниците. Собствениците на предприятия могат прекратяват частично или изцяло дейността, но трябва да изплащат заплати. Ако са затворили принудително, ще изплащат поне половината заплата на служителите (още четете в прикачения файл).Бременни, майки на деца на възраст до 12 години, самотни родители и хора с намалена трудоспособност имат право да ползват платен или неплатен отпуск по време на извънредното положение, който не може да им бъде отказан.


Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода до 31 октомври, се удължава с шест месеца.


Списък на мерките, предвидени в закона:


1. Забраняват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно- хигиенните изисквания. Неупоменатите по-горе търговски дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания;


2. Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;


3. Забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;


4. Забраняват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;


5. Забранява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, спортни и СПА центрове, фитнес зали и други);


6. Забраняват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително и присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;


7. Забраняват се обученията и командировките в страната и чужбина;


8. Забраняват се свижданията в местата за лишаване от свобода и в арестите, както и извеждането на лишените от свобода за работа на обекти извън местата за лишаване от свобода;


9. Българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително сключват медицински застраховки;


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Лекарите изведнъж да проявят хуманност?

 2. 2 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "осигурят в работните помещения засилени противоепидемични мерки, в т.ч. филтър и дезинфекция"

  Това сериозно ли е? Ще оставят хората да работят в общи помещения, без маски и други защитни средства? Като само чстачките, ще мият пода? И какъв е този филтър?

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Само преди седмица властта викаше на медицинските сестри "терористки" = сега какво искат от медиците ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на wmi30642206
  wmi30642206
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От мерките се разбира, че всички магазини без "тип МОЛ" могат да продължат да работят, независимо дали продават хранителни стоки, дрехи, книги и пр.

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  До коментар [#3] от "dark'star":

  Ти остави това, ами ако почине някой на който са отказали помощ.. И може ли наказанието на лекаря да е 1000 лева и пробация?
  Това виц ли е? Какво?

 6. 6 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#3] от "dark'star":

  На пет медицински сестри другарю, не на всички медицински сестри. Лъжата не помага, хората помнят колко бяха тези сестри.

 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  А защо се спират трансплантациите на органи от трупни донори ? За някои хора са животоспасяващи. А донора не може да избира (обикновено) кога да стане трупен такъв.

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Аз разбирам, че децата няма да ходят на училище до 13 април.
  Така ли е?

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#3] от "dark'star":Ти остави това, ами ако почине някой на който са отказали помощ.. И може ли наказанието на лекаря да е 1000 лева и пробация?Това виц ли е? Какво?
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  при епидемия масово почиват хора ... лекарят може да помогне на някакъв краен брой 20 - 30 -50 ... от там нагоре НЕ МОЖЕ = брой, че е отказал помощ .... и става съучастник на мед.терористките и рецидивист на пробация

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#8] от "ju.li":

  Реалистично трябват минимум 3 до 4 седмици карантина за да се унищожи вируса - да се преболедува от засегнатите и съответно да не са заразни. Така че да, ако тръгнат след 4 седмици т.е към средата на април ще е добро постижение.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nick F":

  Защото съвсем скоро МОЖЕ да се наложи да се избира - дали екип от 30 човека да вложи маса работа и средства за да удължи живота на един човек. Или да се включат в реанимацията на 30 болни с пневмония които имат високи шансове да оцелеят.

 12. 12 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#9] от "dark'star":

  Не четеш внимателно:
  "без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това доведе до смъртен случай"
  300лв струва живота ти!

 13. 13 Профил на Milichko
  Milichko
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#2] от "highspirited":

  И на мен това с филтъра ми е много интересно. Чудят се какво да си изсмучат от пръстите. Тъпанари!

  Milichko
 14. 14 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#2] от "highspirited":

  Първо никой не знае какъв е и второ ако все пак някой знае то надали ще го намериш за да изпълниш задължението.
  Това е като изискването на някои институции да се монтира на предприятието водомер за отпадни води.

 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  Карантина и извънредно положение са две различни неща!

 16. 16 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пробация и 300 лева глоба за отказ довел до смъртен случай? Е как да не им тегли една човек... Умишлено карат хората да вземат правосъдието в свои ръце.

 17. 17 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Абсолютен [email protected] е, и съм изумен колко хора са ти нацвъкали минуси. Това безспорно са не особено умни същества.

 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Абе много тъпанари знаят да казват какво лекарите да правят, а е факт ,че в момента българските леакри работят без респираторни маски висок клас, изобщо не са препдпазени за да си вършат работата без повишен риск и за тях и за техните семейства ,така,че при едно развитие на епидемията както в Италия следващите седмици 20 % може и да са заразени. Тогава ще видим какъв закон ще измислят мутрокомунистите когато релано медицинският персонал е един консуматив за тях и пролетарската тълпа не научена на уважение....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Общо взето за една седмица се превърнахме в диктатура и никой няма прави да каже гък щото борим един грип. Който не осъзнава колко страшно е това трябва спешно да се събуди.

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  А военни лекари във ВМИ няма ли? Под ПАГОН?.......а депутатите, ще дадат ли личен пример като доброволци? А малко ли са държавните служители, който получават заплати от бюджета и са длъжни на обществото......и точно затова получават привилегиите на "държавен служител"....????????

 21. 21 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всеки доктор би предпочел глоба 300-1000 лв. пред смърта.
  Не забравяйте доктори първия лекар от Ухан който лекуваше болните от корона вирус и даваше сведения за масовата епидеми почина като жертва на вируса.

 22. 22 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пазете си лекарите те са ваши!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Мислиш ли, че на кратунковците им пука за медицинският персонал?Важното е да се избута някак кризата за да продължи стабилно краденето.След кризата медиците пак ще ги натикат на кучето в г...а.А бай х,,й ще се перчи как е преборил вируса мачкайки го със жипката.

 25. 25 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Лекарите дължат отговорност дори и да няма извънредно положение. Само че все още не са осигурени обещаните средства за защита, а това застрашава здравето и живота на много от тези, които са на първа линия. Още преди извънредното положение правителството обещаваше да се осигурят средства за защита от военния резерв, но това още не е направено. Не е ясно и къде потънаха подарените от Турция 50 хиляди екипировки за еднократна употреба и маски.

 26. 26 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 629 Любопитно
 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  еб@ти закона, ако без уважителна причина откажат помощ И ТОВА ДОВЕДЕ ДО СМЪРТ 3 години пробсция и 1000 лева глоба. Че то без извънредно положение не е ли по-строго бе? Излиза, че могат да уморят човека.за 1000 лева

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  по-скоро 6 до 8

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#19] от "Billy Pilgrim":

  това е нормално при такива ситуации. Въпросът е, какви лидеринси избрахме преди ситуацията, за да ни водят и сега. Не е проблемът в пълномощията а в това, кой ще ги получи

 30. 30 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 971 Разстроено

  Дребният работодател трудно, да не кажа невъзможно, ще осигури на работниците си 1/2 заплата. Държавата също трябва да се намеси, не само със закони, постановления и други такива. Може от държавния резерв да предоставя храни на най-пострадалите, тез които няма как да работят и няма как да се издържат.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK