Санкции за медици при отказ на помощ на заразен от коронавирус няма да има

Санкции за медици при отказ на помощ на заразен от коронавирус няма да има

© Велко АнгеловПарламентът прие на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, който ще търпи някои изменения до петък, когато се очакава да бъде гласуван окончателно. Законопроектът бе подкрепен от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", а БСП и "Воля" се въздържаха.


Законопроектът бе приет от депутатите в пленарната зала след дебати, по време на които се предлагаха различни уточнения и текстове. Малка част от депутатите бяха с маски в пленарната зала, където не може да се спазват препоръките да не се струпват много хора на едно място, както и да се седи на отстояние от метър и половина-два един от друг. От ГЕРБ поискаха временно отпадане на гласуването с биометрични отпечатъци, т.е. натискането с пръст на пултовете, тъй като така се пипа повърхност, по която може да има зараза.


Санкции


От текстовете на закона на второ четене ще отпаднат санкциите за лекари при отказ да лекуват заразени от коронавирус или да помогнат на родилка и това доведе до смърт. Предвиждаше се пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева. Засега в текстовете не е записано обещанието за 1000 лева месечно допълнителни възнагражения за медицинските работници, които работят на първа линия със заразените.
Санкциите за фалшиви сигнали за помощ и злополуки при коронавирус, т.е. срещу фалшиви новини, обаче ще останат. В момента те са лишаване от свобода до две години, а на първо четене бе прието да станат лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако при деянието са настъпили значителни вреди, санкциите, които в момента са от 500 до 2000 лева, се увеличават на от 10 до 50 хиляди лева.


Законът за мерките по време на извънредното положение официализира вече въведените ограничения от петък, с които се затварят детски градини, училища, университети, молове, заведения, фитнес зали и др., и дава възможност за въвеждане на допълнителни мерки (още четете тук).


Санкции за медици при отказ на помощ на заразен от коронавирус няма да има

© Велко Ангелов


На второто четене лихвите по кредитите няма да се спрат, както иска БСП, но по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов няма да текат сроковете за последиците по тях, в т.ч. наказателни лихви за забавяне на плащанията.


Отпуски


С приетите на първо четене текстове се регламентира задължение на работодателите при извънредно положение да въвеждат дистанционна форма на работа за служителите си или да осигурят в работните помещения засилени противоепидемични мерки, в т.ч. филтър и дезинфекция. Работодателите обаче ще могат да възлагат допълнителна надомна работа без съгласието на работниците.


Собствениците на предприятия могат да прекратяват частично или изцяло дейността, но трябва да изплащат заплатите. Те трябва да изплащат поне половината заплата на служителите, ако са затворени от властите. Това важи и за спрените със заповедта на здравния министър обекти. Засега няма текст, че държавата ще поема 60 процента от заплатите на работниците, които работодателите искат да освободят в кризата, за да могат да ги задържат.


Според приетите на приетите на първо четене текстове се забраняват командировките в чужбина, но разпоредбата ще бъде прецизирана заради дипломати.


Други


От ГЕРБ обявиха, че между двете четения на законопроекта ще се предложат текстове, които не включват всички хипотези на развитие на кризата, но дават рамка на дейстие на изпълнителната власт при усложняване на ситуацията. От БСП поискаха крути мерки срещу спекула, които се подкрепят и от "Обединени патриоти", както и мораториум за спирането на подаването на ток, вода и др. при забавяне на плащане на сметки, срокът за което управляващите искат да удължат с 20 дни. Не бе прието предложението на социалистите за такъв мораториум.


От ДПС обявиха, че най-добрата реакция на ситуацията е социална изолация, а основен лост за помагане на хората е да се запазят техните работни места. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обяви за въвеждане на вечерен час.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Смех в залата.

  Медици, които не искат да си вършат работата, следва да бъдат освобождавани от работа, след като така са избрали. Никакви други санкции или принуди не са уместни. Но хем да си лекар на заплата, хем да не лекуваш -- не става.

  Добре би било един ден да си платят и тези, които не са им осигурили по-добри и безопасни условия за работа. Но за момента и те трябва да бъдат оставени да работят, доколкото могат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Е как ще запазят работните места без облегчения ? Ако собственик на магазинче трябва да плаща наем ,осигуровки, заплати без доходи?

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":

  В България и без това медици не останаха, ако бяха приели и тези мерки и въобще положението щеше да стане още по-зле.

  Анатема на комунизма!
 4. 4 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":

  При пандемия, ако не лекуват засегнатите точно от тази пандемия,за какво са ти такива медици?

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Дано няма такива медици.

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viktor Tzolov":

  То в България повечето неща са абсурдни. Бях писал, че в България покрай тази епидемия ще излязат много от гнилочта в България и ето започна да излиза. То не може да взимаш 1000 лв. заплата, да работиш в социалистически условия (на много места точно такава е реалността в болниците), да те бият цигани, и накрая и да плащаш по 1000 лв. на държавата...

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  🤦‍♀️неадекватни решения!
  Можете ли да познаете какво ни очаква от тук нататък?

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Смех в залата.Медици, които не искат да си вършат работата, следва да бъдат освобождавани от работа, след като така са избрали. Никакви други санкции или принуди не са уместни. Но хем да си лекар на заплата, хем да не лекуваш -- не става.Добре би било един ден да си платят и тези, които не са им осигурили по-добри и безопасни условия за работа. Но за момента и те трябва да бъдат оставени да работят, доколкото могат.
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


  Едно време - по СОЦА ни "заклеймяваха " - това беше най-лекото наказание ! Сега би било добре заклеймяването да води и до "лишаване от право да практикуват професията ЛЕЧИТЕЛ "!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Е как ще запазят работните места без облегчения ? Ако собственик на магазинче трябва да плаща наем ,осигуровки, заплати без доходи?
  —цитат от коментар 2 на hodounski

  Всичко ще се изкриви през май,април ще има заплати и пенсии,но през май ще бъде решителната битка,ако този враг остане силен в България.Съвсем без него е явно,че няма да можем да живеем,но поне се намери някаква ваксина.

 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Когато човек е болен ще има ли значение дали лекарят ще му откаже или изобщо такъв ще липсва?
  Мисля че НЕ!

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Толкова могат , толкова правят депутатите. Жалки, смешни, имитиращи дейности. Което не е изненада, поне да не бяха насядали един до друг на столчета си, да не дават лош пример!

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Та нали точно сега в тази пандемична обстановка имаме най-голяма нужда от лекари?!
  Като не желаят да лекуват да си хвърлят дипломите и да започват някъде в производството.
  От лекари само за парлама изобщо нямаме нужда!

 13. 13 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  А в Китай затрупват медиците с помощ и пари.... и то частни фирми
  https://sinologist.livejournal.com/442499.html

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Относно военнотрибуналните идеи за наказания на лекарите , другарката Дърдориткова просто се страхува за себе си ,че ще я поканят(такъв е термина ) в някое инфекциозно отделение да помага и след това ще носи санкции по същия този закон, ако откаже . Да не мислите ,че го правят за другите лекари. Всички лекари от парламента да отиват на предния фронт с пациенти хей мижитурки ниедни

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Другарко, морални и етични норми са лекарите да работят САМО С ОСИГУРЕНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА. Всичко друго е ръкоблудство и злоупотреба с лекаря и неговото чувствo за професионален дълг. А ако има някой на който не му дреме как работи лекаря или държавна институция , която позволява такива наглости да се хвърлят лекари без предпазни средства , то ние редовите лекари ще им скъсаме....дипломите

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viktor Tzolov":

  Ако се разболеят без перпазни средства , все едно ги няма

 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Проблемите са много. С този закон изобщо няма да бъдат решени. Кой ще обезщети общи фирми заради предстоя, а ако фалират и не е ясно защо лекарите няма да носят отговорност ако не окажат помощ на болни от коронавирус.

 18. 18 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Този насран гъз Симеонов неможели един път да си затвори миризливата уста....пфуууууу

 19. 19 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Предлагам в такъв случай, да не се налагат санкции и на войниците, които са отказали да участват в сражения, за което не се считат достатъчно добре подготвени към настоящия момент и които не разполагат с подходящи дрехи и апаратура...

 20. 20 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Май и обещаните 1000 лева за всички медици, които работят със заразените са отпаднали. Пак празни приказки сме си говорили.

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Депутатите - медици от днес задължително с маски при общуване с нормалните хора ! Кой кого ще пази ще се реши на идващите избори...….

 22. 22 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Светът постепенно трупа опит в борбата с тази нещотия.Китай и Италия по трудния начин разбраха,че не може да хвърлиш в подобна ситуация най-опитните си/и за съжаление най-възрастни /лекари и сестри.Просто ще останеш без съвсем никакви.Обществото ги губи за дълго време или съвсем.Китайците командироваха отдалеч МЛАДИ лекари и друг персонал.Италианците тези дни бързо-бързо дадоха дипломи на 10 000 семестриално завършили МЛАДИ лекари.Най-много да кихнат от Короната.Така се прави.Учудва ме ,че нашите управляващи са схванали очевидното.Въпросът е къде са вашите/наши/МЛАДИ лекари и сестри.Сега са безценни,нали?Защо са избрали да не работят за нас/Вас?Защото става въпрос точно за избор.На работодател....

 23. 23 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  👍 В един постапокалиптичен филм, един доктор фърли ного готина реплика като сички откачиха и се побракаха и никой не слушаше докторите--клел съм се да лекувам пациентите, не съм се клел да умирам, заедно с тях.... И си фана куфарчето и си отидЕ😀

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1728 Весело

  До коментар [#2] от "hodounski":

  "Ако собственик на магазинче трябва да плаща наем ,осигуровки, заплати без доходи?"

  Да вземе от парите за нов мерцедес!
  О, кощунство,нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1728 Весело

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  "Другарко, морални и етични норми са лекарите да работят САМО С ОСИГУРЕНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА. Всичко друго е ръкоблудство и злоупотреба с лекаря и неговото чувствo за професионален дълг. "

  А войниците как влизаха в атака? Все с предпазни средства ли? Като трябва пък ще се жертвате! За Родината, за българския народ!
  И в Хипократовата клетва нищо не се казва за освобождаване ит професионални задължение ако няма предпазни стедства. Ако няма - няма. Квото ви е писано!

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1728 Весело

  До коментар [#19] от "Kosta Delev":

  "Предлагам в такъв случай, да не се налагат санкции и на войниците, които са отказали да участват в сражения, за което не се считат достатъчно добре подготвени към настоящия момент и които не разполагат с подходящи дрехи и апаратура..."

  Аз предлагам и за пожарникарите да меце задължително да влизат в огъня. И за гражданска защита така. Я колко цистерни с отриви и газ обезвреждат! Що пък да рискуват.

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  всички собственици на магазинчета карат мерцедеси ? Я се поразходи да ги попиташ

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1728 Весело

  До коментар [#27] от "hodounski":

  Никой и не кара лада или москвич!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Пак помисли

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  То и без това лекарите са кът.

 31. 31 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Трябваше да се намери решение "по средата".

  Не може да си лекар и да отказваш, но същевременно не бива да бъдат принуждавани.

  Прави впечатление, че в други страни няма такива масови протести на лекари.

  Разбирам сестрите и санитарките, които си рискуват живота за стотинки.

  Но лекарите - не.

  Имат право да отказват, ако не са екипирани и нямат условия на работа. То е все едно да изпратиш войник с джобно ножче да се бие срещу някой пушка.

  И въпреки това, в исторически план, лекари в далеч по-лоши ситуации са работили и давали всичко от себе си.

  Неолиберализмът доведе до безпощадно преобръщане на ценностите.
  За съжаление, много голяма част от лекарите не са лекари, а бизнесмени.

  Смятам, че не трябва да бъдат изнудвани, но ако не искат да си вършат работата, трябва да им бъдат намалявани ДРАСТИЧНО възнаграждението и да имат таван на доходите, вкл. по отношение на частната си практика.
 32. 32 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#22] от "kukuf":

  Имате ли някакви данни?

  Защото именно в Китай има много заразени млади лекари, а не стари, има и смъртни случаи на млади лекари и сестри.

  Още повече, голяма част от нашите лекари не са си актуализирали познанията през последните 20 години. По-млади или по-стари - няма особено значение, защото последните обучават първите.

  Да, имаме и много добри лекари, но те в по-голямата част от времето са напълно недостъпни именно поради високата си експертиза, водеща до много ангажименти.

 33. 33 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Прав сте. Но знаете ли какво, през годините съм забелязала, че много лекари НЕ работят при високи хигиенни стандарти, а изведнъж всички станаха много стриктни. Какво означава това? Никога не съм виждала УНГ лекар с ръкавици, например. Някои гинекологични кабинети в поликлиники са в потресаващо състояние. И прочие. Когато опря ножът до кокала, всичко изведнъж станаха много примерни. Гледам онзи ден репортаж от Втора градска. Ами този лекар, който страхуваше да не пипне вируса, защото няма екипировка, като за начало трябваше да си обръсне соц мустака. Защо не го е направил досега? Държавата ли да му каже, да го регламентира? Или самият вирус да го подсети?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK