Пренаписване на закона срещу коронавируса: какво предлагат партиите

Пренаписване на закона срещу коронавируса: какво предлагат партиите

© Велко АнгеловНяколко часа след като приеха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, ГЕРБ и "Обединени патриоти" прецизираха текстовете му и написаха нов закон.


От приетия днес закон отпадат санкциите за медици, които откажат да лекуват заразени, както и се дава възможност държавата да поема 60 на сто от възнагражденията на служители на фирми, докато трае извънредното положение, но при условия и списък, утвърдени от Министерския съвет (новия закон вижте в прекачения файл).


Иначе всички партии са направили предложения между първо и второ четене, някои от които ще бъдат приети, а други - не. Най-много предложения са внесли управляващите (всички предложения вижте тук).
Отстъпката за внасяне на данък сгради, която е 5 процента и допълнително се гласува от общинските съвети, да се удължи до 30 юни т.г. предлага ГЕРБ. Според предложенията срокът за внасяне на изравнителния данък печалба за м.г. се отлага от 31 март на 30 юни. Отлагане за внасяне на данъка върху добавената стойност (ДДС) няма. Предлага се авансовите вноски на корпоративния данък за първите шест месеца на 2020 г. да се плащат на база на печалбата от 2018 г., което значи надвнасяне на данък. Спира обявяването на нови обществени поръчки.


Според предложения на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова служители на здравните инспекции могат да бъдат командировани в други области.Сред предложенията на ГЕРБ са туроператорите да имат 14 дни да възстановят плащанията на клиентите си или да им дадат ваучер за следващо пътуване. Предлага се и отлагане на изтичането на концесиите според Закона за Черноморието, но само докато трае извънредното положение.


Малкият коалиционен партньор - "Обединени патриоти", предлага по време на извънредното положение да не текат сроковете по кредитите. От формацията предлагат и държавата да регулира цените на редица стоки, като със заповед се определя възможната надценка по време на извънредното положение.


С промени в преходните и заключителни разпоредби ДПС предлага бетониране на субсидията на Българската православна църкава и Главното мюфтийство по време на извънредното положение - на 10 лв. на самоопределило се лице или до 15 млн. лв.


БСП предлага редица мерки, в т.ч. със заповед на министъра на здравеопазването да се увеличават заплатите на медицинските специалисти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ако лекар изключи апарата на пациент по волята на Пенчев, за да го включи на някой друг и този пациент почине, лекарят носи наказателна отговорност по смисъла на НК на Република България.

  От тук нататък, колко апарата е купил Пенчев на кого я е дарил - държавни/частни болници, санаториуми и не знам си какво...няма никакво значение.

  Лекарят включващ/изключващ апарата носи наказателната отговорност. Пенчев също, той ще се води подбудител към престъпление(убийство).

  Толкова на тема Наказателен кодекс - Пенчев и идиотският му опит за PR.

  И бъдете здрави!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Тия що не спазват дистанция от два метра...

 3. 3 Профил на bgman
  bgman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Половината закон е за заобикаляне на Закона за обществени поръчки. Явно той е най-големия приятел на корона вируса...

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  БСП предлага редица мерки, в т.ч. със заповед на министъра на здравеопазването да се увеличават заплатите на медицинските специалисти.

  Слабичко - БСП трябваше да предложат със заповед на министъра на здравеопазването да се забрани влизането на вирусите от всякакъв вид - короновани или не, на територията на РБ - срок постоянен. И между другото - някой позна ли двете маскирани говеда на снимката?

 5. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Добри попадения имат, но ще има още много работа да се върши...

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Колкото по-сложен е един закон толкова повече вратички се отварят за корупция. А този изглежда ще има много вратички? Колко ли от парите предвидени за помощ ще се изтекат по корупционните тръби? Предполагам че ще са между 30 и 60 процента. Колко по-просто и по-ефективно щеше да е нещо като спиране на ДДС върху хранителните стоки и лекарствата за месец? Или 500 лева за всеки загубил работа заради вируса? Или 1000? Или колкото там е възможно? Или доставка на безплатен хляб пред всяка врата до като трае кризата?

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 896 Любопитно

  Законите у нас се пренаписват веднага, след като са приети на първо четене. Защо тогава някой се чуди че водопроводите и пътищата у нас се ремонтират преди да са пуснати в експлоатация?

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1924 Весело

  "Закон срещу коронавируса" звучи като "дървено желязо". Сериозно, ще го съдим ли коронавируса, в затвора ли ще го пращаме? Може би ще го забраняваме коровнарируса и ще го направим незаконен?

  Ако говорим за "Закон за борба срещу коронавируса", тогава е друга работа.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 9. 9 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Ега ти изнудването - ДПС се сетили да поискат субсидия за мюфтийството заради вируса

 10. 10 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А хидроинжинера Доган още ли не е поискал субсидии за затварянето на Варненското езеро срещу руски Корони ? !

 11. 11 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Germany is furious about reports that President Donald Trump offered German scientists "a billion dollars" for exclusive rights to a coronavirus vaccine to be used "only for the USA."
  The German government said the reports were accurate.
  "Germany is not for sale," the country's economy minister, Peter Altmaier, told the broadcaster ARD on Sunday.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Всяка партия гледа да "пробута" нещо за избирателите си.

 13. 13 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgman":

  Такава възможност не е се изпуска. Веднъж в живота има "Извънредно положение" начело с Другара ГешеФФФ.

 14. 14 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Аз мерки взех, свои, собствени.
  Щом Коронавирусчето ми ограничи театрите, кината, ресторантите, аз си ограничих разходите - сметки за вода и парно не плащам, до второ мое решение. На ЧЕЗ засега ще плащам, не им дадоха да газифицират ТЕЦ Варна когато беше техен и ми е тъжно за тях. Сега май можело, но вече не е техен.. Кефат ме ЧЕЗ, засега ще им плащам.
  Ако Коронавирусчето ми ограничи свободното придвижване само до аптека, магазин, банка и МЕСТОРАБОТА, аз мисля да се самоогранича до магазин и банки, нямам хронични болести, хапчета не съм пил от години. Относно работата.. никога не съм я обичал, тежка ми е, изморителна, трябва да си съхраня силите ако нещата тръгнат на зле. Тез двамата които изхранвам с това което произвеждам - сори пичове, взех мерки, мрънкащото генералче всяка сутрин ме панира, страх ме е да не се разболея.
  "Каквото имах да казвам - казах!"

 15. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  Проблемът с този закон е следният, ако мога да го опиша образно:

  Представяме си, че имаме една автоматизирана поточна линия - това е действаща система от нормативни актове в България, (сега колко и как работи е друг въпрос). Върви си линията трака, някак.

  С този закон, благодарение на "Извънредното положение", вместо да се регулира самата поточна линия, да се прегледат механизмите и електрониката и да се бутне тук-там, в момента НС е като майстор с чук и отверка, който се качва на пототчната линия и почва да блъска по всичко "на око" и "на ръка", колко може. Ако нещо някъде се счупи, няма проблем - ще го изчукаме в движение. Докато стане. Важното е да се маа с чука и да се блъска. Кот' стане.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 623 Неутрално

  На Хасан Адемов предложението не заслужава ли внимание?

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#15] от "idiotstavrev":

  Имитира се активност, колкото да се каже че нещо са направили. Само не съм съгласен със сравнението ти с майстора. Нека не обиждаме хората с чук и отверка.

 18. 18 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи всички държави в Европа, че и Турция обявяват милиарди мерки за бизнеса, а ние си пазим патроните, за да вземем заем я за някой самолет, я за някой АЕЦ, я за някоя магистрала. Явно ги е страх да не краде и някой друг. Само дето не разбират, че без бизнес и продажби няма ДДС, няма администрация, няма пенсии, няма консумация на ел енергия (за справка да погледнат цената на борсата от последните 2 седмици), няма нужда от АЕЦ и накрая няма да има нужда кой да пазят със самолетите.
  Явно единственият мислител е един бюджетен корифей отпреди 15 години, който си повярва много и реши, че е най-умелият финансист на света (не знам дали и един работен ден има на течение)

 19. 19 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#4] от "koko65bg":
  Този вдясно е Лъчо Мозъка. И вярно, за какво му е маска, като говедата не боледуват.

 20. 20 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Ще заплащат 60% от заплатите на служителите пострадали от карантината , НО на фирми по списък съставен от правителството - ще рече на Гробарски и Патреотни - другите да духат супата !!! Няма по-важно от партийният интерес - държавния и народния - кучета го яли - това е повлеченият крак от пост комунизма ! СПАСЕНИЕТО Е САМО В НЕМАНИПОЛИРАНИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ , НО ЩЕ СЕ УСЕТИЛИ НАРОДА КОГАТО ПРОМЕНЯТ ИЗБОРНИЯ ЗАКОН ДА ОБИКОЛИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ - ЗА ДА НЕ ГО ПАК ИЗЛЪЖАТ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ - ЗАВАЛИЙКАТА ЗАСПАЛА?!!!

 21. 21 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#3] от "bgman":

  Какво заобикаляне? В момента няма шанс да се пусне поръчка. Просто няма хора ни от фирмите, ни от администрацията, няма как да се събират комисии, да се извършат доставка и работа. Не всичко става онлайн във видео разговор. Така или иначе всичко е блокирано. Може би има смисъл в тази част- досега преполовените процедури иначе влизат в закъснения, защото сроковете им си текат без закон/заповед. А и точно в момента примерно на болница й трябват марли. Да пусне процедура от 1 месец?
  Самият бюджет в момента също май става неопределен- колко ще са разходите в кризата, колко приходи ще се загубят...
  Не че съм фен на ГЕРБ, но просто сега със сигурност не става идея за заобикаляне с цел крадене, а за опит нещо да се вкара малко в релси.

 22. 22 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden izbor":

  Абе, не бе друго, ама да посмятаме. Работещите по статистика са 1.5 милиона поне. Към 1 милион от тях са в частни фирми. Средната заплата по статистика е примерно 800лв. 800х0.6=480лв. Само за един месец са нужни поне 480 милиона лева. Това е в момент на сринати приходи от ДДС и мита, осигуровки, защото икономиката е спряла. И бюджетните приходи ще са за годината минимум -10% при месец криза, и разходите се вдигат с огромна сума. Ако кризата продължи 2-3 месеца? А идвънредните пари за лекари, полицаи, военни, лечения, апаратура, лекарства? Всеки вкъщи в момента по подобен начин преправя бюджета си и смята как би могъл да издържи с наличните пари, ако намалеят доходите или при вече намалели такива.

  Едва ли някой до последния момент ще обясни колко е тежко положението и как всичко се срива. Все пак политиците не обичат такива новини да излизат,а и паниката още повече ще срине икономиката. Но и пари просто едва ли има.

 23. 23 Профил на cikoni
  cikoni
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може ли ( прие ли се), работодателя да пусне хората в неплатен отпуск, преди да ги е пускал в платен. Къде може да се подаде жалба.

 24. 24 Профил на cikoni
  cikoni
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "атанас":

  Има фирми, които доста пари ще направят на гърба на бедните. Защо те да не си внасят ДДСто.

 25. 25 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#15] от "idiotstavrev":

  Та нали заради това "законотворчество" известен лекар нарече депутатите "мишоци"! - хитри и безскруполно нагли, мислят само за себе си и своите партийни интереси.
  А това че не са синхронизирали нашето с европейското законодателство и от бюджета ще им плащаме за грешките, какво могат да очакват от нас? - Освен да искаме с 40% от заплатите си, а останалото в бюджета - поне до като траят последиците от епидемията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK