Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги КожухаровДнес парламентът прие на второ четене спешния закон за извънредното положение заради коронавируса. Гласуването продължи 15 часа, като бяха приети полицейски функции на армията, възможност за следене чрез мобилни оператори на карантинирани, редица санкции, както и глоба от 5000 лв. при неспазване на разпоредбите на здравния министър. "Дневник" представя хронология на приетите мерки.


22:27 Заседанието приключи.


Чрез мобилни данни ще следят карантинирани


22:22 След почивката Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи следенето на местоположение чрез мобилните телефони да важи не за всички карантинирани, а само за отказалите или нарушили карантина, ако е необходимо и след извънредното положение. Така се прие текстът мобилните оператори да дават данни за местонахождение на лицата, отказали или нарушили карантина на органите на Министерството на външните работи.
22:16 От 20 минути парламентът е в почивка, тъй като не може да уточни текста за следенето на карантирани чрез мобилните телефони.


21:55 Парламентът реши още да намали пленарните си седмични заседания с едно и да работи само в четвъртък и петък, докато трае извънредното положение. В четвъртък ще са дебатите по законопроектите, а в петък - гласуванията и контролът. Заседанията на комисиите ще се излъчват онлайн и на тях няма да се допускат външни хора.


21:30 Депутатите излязоха в почивка от 20 минути. След това се реши текстът за следенето на карантирани чрез мобилните телефони да бъде гласуван последно. Приеха се удължавания по срокове по други закони.


21:13 Правосъдният министър Данаил Кирилов потвърди, че държавата има намерение да изпрати писмо през външно министерство до Съда по правата на човека в Страсбург. С него България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека. Според Кирилов подобна процедура е разписана в самата конвенция.


21:06 "Това е скок към полицейска държава", обяви Красимир Янков от БСП.


20:36 ГЕРБ и БСП влязоха в спор за възможността за следене на отказалите и неизпълнилите мерките за изолация чрез данните за местонахождение на мобилните апарати. Според Крум Зарков от БСП това е нарушаване на човешки права и няма гаранции дали ще спре и след извънредното положение. Социалистите поискаха предложението да се оттегли.


Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги Кожухаров


По принцип трябвало съдебно решение за достъп до такива данни, а от ГЕРБ обявиха, че има последващ контрол. Правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че такъв е примерът в други държави.


Данъчни отсрочки


20:16 Плащанията на авансови вноски по корпоративния данък ще се правят по прогнози за 2020 г., а не по печалба за 2018 г., както се предлагаше. За целта прогнозната печалба трябва да се декларира до 15 април. Депутатът от БСП Лало Кирилов предложи намаляване наполовина на лихвите при забавяне на плащания на данъци от бизнеса, но то не се прие.


20:15 Удължават се до 30 юни и сроковете за подаване на декларации за юридически лица по Закона на корпоративното подоходно облагане.


20:14 Срокът за подаване на данъчните декларации на физическите лица се удължава до 30 юни, а отстъпката ще се ползва до 31 май. В момента той е 30 април. Със същия срок се удължава и отстъпката от 5 на сто за плащане на данъци върху недвижими имоти.


Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги Кожухаров


20:06 Депутатите се върнаха на предложение на БСП, което първо отхвърлиха, а после приеха. По време на извънредно положение търговците са длъжни да предоставят стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени през последните три месеца преди обявяването на извънредното положение. При нарушения ще се дължи глоба от 5% от оборота от предходната година, а за физическите лица санкция от 20 до 100 хил. лв.


При отказ на тест за коронавирус - 500 лв. санкция


19:57 При неизпълнение на заповедите на здравния министър за въвеждане на противоепидемиологични мерки ще се налага санкция от 5 000 лв. Здравният министър има право да предписва изолация, да ограничава режим на експлоатация на различни обекти, както и да въвежда ограничаване на движението.


Ако нарушението на акта е от страна на едноличен търговец и юридическо лице - санкциите са 15 хил. лв. Същото важи и за заповеди на здравните инспекции.


Глобата за отказ на тест на контактни лица на болни от коронавирус е от 50 до 500 лв. Санкцията за отказ от изолация на контактни лица и влизащи от чужбина е 5000 лв.


19:50 Сроковете на валидност на решенията на ТЕЛК се удължават с два месеца. Сроковете за валидност на протоколите на хронично болните също се удължават.


19:40 "Лъжепатриоти", развика се Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" към "Атака", след като Павел Шопов обидил колегата му Милен Михов. Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че ще види стенограмите и ще накаже Шопов, ако е нарушил правилника.


19:10 "Нерде коронавирус, нерде вероизповедания", обяви Павел Шопов от "Атака" по повод на текст от извънредния закон, внесен от ДПС. Според него се предлага в бюджета за т.г. да се отпуснат до 15 млн. лв. за всяко от двете вероизповедания - православната църва и мюсюлманското вероизповедание. В момента също има такава субсидия, но от ДПС искат да уточнят, че тя ще отиде само в Главното мюфтийство, а не - в другото вероизповедание на Неджим Генчев. Според Мария Цветкова "Обединени патриоти" това било пир по време на коронавирус. Накрая предложението бе прието с гласовете на ГЕРБ и ДПС.


19:04 За държавните служители също ще важат възможностите за дистанционна работа и отпуск, които бяха приети до сега.


Шест месеца отсрочка за нови личните карти


18:50 Срокът на валидност на личните карти, които изтичат на 31 октомври т.г., се удължава с шест месеца, реши още парламентът. Същото важи и за свидетелствата за управление на моторно превозни средства. Удължават се и срокове за валидност на документи за чужденци.


18:38 Парламентът реши в срок от три месеца по време на извънредното положение Националният осигурителен институт да изплаща на осигурителя 60 на сто от възнагражденията на служителите му. От тази възможност обаче ще могат да се възползват само работодатели, определени от Министерския съвет.


18:20 Парламентът гласува окончателно текстове от извънредния закон, с които се правят промени в Кодекса на труда. При извънредно положение работодателят има право да възлага на служителите надомна работа без тяхно съгласие.


В същата ситуация работодателят може да затвори част или цялото предприятие, като без съгласие на служителите може да ги разпусне в платен отпуск, който е половината от годишния. Същото важи, ако държавен орган преустанови работата на предприятието. По искане на служител работодателят е длъжен да го пусне в платен или неплатен отпуск, ако служителят е бременна жена, майка на дете до 12 г., работник с трайно намалена работоспособност или боледуващ.


17:55 В Наказателния кодекс се увеличават глобите за т. нар. спекула. Който продаде стока на цена над определената, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лв., реши парламентът.


Санкции за фалшиви тревоги за коронавирус


17:50 Депутатът от ДПС Йордан Цонев показа от трибуната италиански вестник, в който е отпечатано как военните извозват труповете в Италия, където на ден жертвите на коронавируса минават над 400 души. Антон Кутев от БСП му отвърна, че в други държави пък така са вкарвали хората в концлагери.


17:42 След дълъг спор между управляващи и опозиция за свободата на словото парламентът прие санкции за неверни повиквания за помощ, злополука или тревога за зарази. Става въпрос за лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1000 до 10 хиляди лева, както и по-строги санкции при значителни последици - до пет години затвор и санкции от 10 до 50 хил. лева. Според Антон Кутев от БСП това е най-голямата глупост в историята, а след като мине заразата пръстчетата на подкрепилите текста ще останат.


17:25 И от ГЕРБ, и от "Обединени патриоти" обявиха, че санкциите не са предвидени за журналисти, които спазват етичен кодекс и проверяват информацията си. Според Десислава Атанасова подобен текст в Наказателния кодекс има от 1982 г. Сега санкциите касаят само сигнали за злополуки, помощ и тревога за заразни болести.


16:55 "Предпочитам фалшивите новини, но не и да се посяга на свободата на словото", обяви Александър Симов от БСП по време на дебата за санкции за разпространяване на фалшива информация и сигнали за коронавирус. В проекта се предвижда до три години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 10 хил. лв. Според БСП в ситуацията, в която се намира страната ни в момента, това ще даде повод за натиск върху журналисти.


Според социалисти ще се стигне до ситуация като по Джордж Оруел - да се четат профилите на хората в социалните мрежи. Александър Симов твърди, че действията на управляващите са фашистки.


16:34 Парламентът реши да удължат от 10 на 20 дни сроковете за заплащане на сметките за ток, като те могат да бъдат променяни със заповед на министъра на енергетиката. БСП искаше мораториум върху плащането на битови сметки, но той не бе приет.


16:22 Приетите текстове регламентират дистанционното обучение на ученици, което тече от седмица. В момента в парламента се променят процедури по оперативните програми, с които може да се осигурят повече пари за борба с коронавируса.


16:18 Парламентът реши по време на извънредното положение здравни инспектори да могат да бъдат командировани в цялата страна, като една от задачите им може да бъде проверки за спазване на вече въведените мерки.


16:15 Предложението за максимални надценки на стоките от първа необходимост по време на извънредното положение, което бе направено от "Обединени патриоти", не се прие. По-късно и БСП поиска такива промени.


16:01 БСП поиска в законови гаранции, че медицинските работници, които работят с коронавирус, ще получат обещаните от правителството 1000 лв. допълнителни възнаграждения на месец.


Ананиев ще забранява износ на лекарства


15:53 Здравният министър със своя заповед ще може да забранява износа на лекарства, докато трае извънредното положение. Първоначално в текстовете бе записано, че ще има априорна забрана за паралелния износа на лекарства, но след това решението остана в ръцете на Кирил Ананиев. Глобите са от 10 до 50 хил лв. за първо нарушение на заповедта и до 100 хил. при повторно.


15:48 По предложение на ДПС се даде възможност за предоговаряне на срокове по обществени поръчки, ако те изтичат по време на извънредното положение.


15:47 Парламентът реши да няма обществени поръчки при закупуване на медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска и лабораторна апаратура. Без обществени поръчки ще се изгарят и медицински отпадъци.


Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги Кожухаров


15:43 Парламентът отмени за времето на извънредното положение изискването децата да ходят, за да се получават социални помощи, тъй като в момента училищата са затворени и обучението е онлайн.


15:20 В дебатите бе включен и въпросът за изгарянето на болничните отпадъци, за които министърът на околната среда и водите Емил Димитров иска в закона да се регламентира да се изгарят в два инсинератора у нас без обществени поръчки. Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита има ли гаранции, че няма да се внасят болнични отпадъци у нас, а министърът й отговори, че няма информация от агенция "Митници", но е подписал наредба министерството да бъде информирано три дни преди това.


Емил Димитров поиска без обществена поръчка освен болнични отпадъци да се изгарят и пестициди, а социалистите се обявиха против. Накрая той попита къде на "Позитано" 20 да им стовари пестицидите.


15:03 След гласуването на спорния текст за армията започна четене няколко члена, които да се гласуват заедно. При това ГЕРБ имаше нови редакционни промени.


Армията ще може да задържа


14:58 След бурни дебати парламентът включи армията в борбата с разпространението на коронавируса у нас. Извънредният текст, вкаран от ГЕРБ, бе подкрепен от 89 депутати, 55 бяха против, а двама се въздържаха.


Според текстовете включването на военнослужещите ще става по ред, определен от Министерския съвет. По време на извънредното положение заради коронавируса те ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по границата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да използват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо.


14:51 Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че трябва да е абсолютно ясно - става въпрос за времето на извънредното положение, което към момента е до 13 април, както и армията няма да има други правомощия освен да прилага противоепидемични мерки.


14:31 "Вирус не може да се пребори с автомат", обяви Крум Зарков от БСП. Според него няма нужда да се включва армията. Иначе във "войната" невидимият враг не бил коронавирусът, а - правата на гражданите.


В отговор от ГЕРБ пак напомниха, че става въпрос не за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, а за друга ситуация. Според БСП действията на ГЕРБ издават паника и не е необходимо военнослужещите да действат като полицаи.


"Забранихме киното и театъра, но драмсъставът в левия ъгъл работи", обяви Валентин Касабов от "Обединени патриоти". Според Валери Жаблянов няма извънредна и политическа ситуация, за да се включва и армията.


14:26 След 30-минутна почивка за дезинфекция на пленарната зала и обяд на депутатите дебатите по законопроекта трябва да започнат всеки момент. Парламентарният звънец приканва народните представители да влязат в зала. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че друга почивка няма да има.


13:46 Вносителят на предложението Димитър Лазаров поясни, че никъде в предложенията не се казва, че ще ползват танкове и ще има мобилизация. Той обясни, че военните ще участват в прилагането на противоепидемичните мерки и ще проверяват лица за документи за самоличност, за да могат да ограничават придвижване, за да се спре такова на подлежащи на карантина при коронавирус, както и да охраняват границите. По думите му те ще използват физическа сила, когато е абсолютно необходимо.


Според Лазаров с приказките си за танкове и военно положение БСП плаши и заблуждава хората. Той ги призова да не всяват страх.


13:30 "Не сме във военно, а в извънредно положение. С този текст вие казвате, че Народното събрание е излишно. Парламентът не е гумен печат за предварително взети решения", обяви Иван Иванов от БСП. Той призова текстът да бъде отхвърлен.


В отговор Юлиан Ангелов обяви, че решението се налага, тъй като може да бъде изчерпан ресурсът на други институции. Той даде пример с други държави като Франция, където армията участва.


Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги Кожухаров


"Ще изкараме танковете по кръстовищата ли", попита депутатът от БСП Таско Ерменков. От ГЕРБ отвърнаха, че текстът е за военните, за да знаят какво могат да правят те.


13:21 Един от най-спорните въпроси е дали армията да бъде включена при следене на спазването на карантина, като по предложение на ГЕРБ й се дадат почти полицейски функции. Според Кольо Милев от БСП не сме във военно положение и няма защо да се включват и военните, като този въпрос бил в правомощията на президента Румен Радев. Според председателя на комисията по отбрана Константин Попов няма как армията да не бъде включена в това извънредно положение, като действията ще се координират от правителството и щаба за борба с коронавируса.


Въвежда се принудителен платен отпуск


13:16 По време на извънредното положение парламентът даде възможност на работодателите да възлагат надомна работа на служителите без тяхно съгласие. Работодателите могат да пускат дори и без тяхно съгласие служителите в половината от техния платен годишен отпуск, което в повечето случаи значи 10 дни.


13:10 В нов спор дали част от текстовете за начина на работа по време на извънредно положение и правата на служителите влязоха ГЕРБ и БСП. Текстовете ще се гледат малко по-късно.


Спират публични продани и запори


12:48 По време на извънредното положение спират публични продани и запори на физически лица и лечебни заведения. Нотариусите ще могат да работят в ограничен режим, т.е. само при неотложност, и при спазване на строгите изисквания, каквито предвиждат разпоредбите. Имаше предложения разпоредбата на нотариусите да отпадне, но правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че ако парламентът не приеме текста, ще спре работата на всички нотариуси за 20 дни, тъй като те имат притеснения.


Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги Кожухаров


12:28 При гласуването на закона депутатите приеха текстове, според които спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и други производства. Изключение ще правят част от наказателните производства, в т.ч. и заради нарушения на карантината.


Парламентът не подкрепи предложението на "Обединени патриоти" да спрат да текат сроковете по кредитите, докато трае извънредното положение. Но бе прието, че не текат сроковете по задължения на частноправни субекти, което е почти същото.


Здравният министър ще въвежда още мерки


12:20 Депугатите дадоха възможност на здравния министър Кирил Ананиев да може да въвежда още ограничения заради коронавируса, за да може да се спре разпространението му. От приетите на първо четете текстове отпаднаха конкретните записи за това кои обекти могат да работят и кои не по време на извънредното положение.


В момента до 29 март са затворени училища, университети, детски градини, ресторанти, молове и др., но работят хранителни магазини, банки, аптеки и малки магазини (още четете тук).


Според Крум Зарков целта на закона е била да разпише конкретни мерки и прецизирането на текстовете е в грешната посока.


ДПС прогнозира 5 млрд. лв. дефицит


11:50 Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев прогнозира не 3 млрд. лв., както смята финансовият министър Владислав Горанов, а - 5 млрд. лв. бюджетен дефицит заради кризата покрай коронавируса. Според него обсъждането на законопроекта в правна комисия се е провело в хаос, но в него не трябва да има социални и икономически мерки, защото е рано да се каже как ще се развие кризата.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита Йордан Цонев, който по думите й бил близък с финансовия министър, дали преди дни е имало излишък от 1.5 млрд. лв. в бюджета и сега има дефицит от 3 млрд., или това е лъжа. Тя отново настоя, че трябва да има мораториум върху битовите сметки и конкретни социални мерки в гласувания днес закон.


Глоба от 5000 лв. при неспазване на мерките на здравния министър (хронология)

© Георги Кожухаров


Депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че от тази криза всички ще губят и не е моментът да си търсим повод да изглеждане различно от останалите. "Всички сме еднакви пред тоя вирус - и ГЕРБ, и БСП", каза още народният представител.


Спор за заглавието на закона


Дебатите по второ гласуване закона за извънредното положение заради коронавируса започнаха със скандал между БСП и ГЕРБ. Спорът бе за заглавието на законопроекта, в което думата мерки се заменя с действия.


11:00 Социалистите обявиха, че няма да подкрепят дори и заглавието, тъй като законът е изцяло нов. Според Филип Попов каза, че са подкрепили извънредното положение, но няма да подкрепят спорни мерки. Колегата му Явор Божанков каза, че законопроектът се е обсъждал при пълен хаос в правната комисия, което е недопустимо - нямало доклади, заседанието прекъсвало два пъти, председателят Анна Александрова от ГЕРБ не успяла да осигури ред, изгонили журналистите. Изказаха се няколко социалисти с различни аргументи защо законът не трябва да се гласува днес.


Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов призова колегите си от БСП да се държат като политици от 2020 г. и да не бавят излишно заседанието, тъй като законът е дълъг и спешен.


Друга тема на спор е може ли да се внедряват на армията полицейски функции за спазване на противоепидемични мерки, както предлага ГЕРБ. Според БСП е противоконституционно това да се включва в закона, тъй като има разлика между извънредно и военно положение. Валери Жаблянов каза, че няма как социалистите да подкрепят глупостта армия да гони вируси по шосетата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK