Най-важното от закона за извънредното положение заради коронавируса, който парламентът прие

Най-важното от закона за извънредното положение заради коронавируса, който парламентът прие

© Велко АнгеловПовече от 15 часа днес парламентът гласува окончателно закона за извънредното положение заради коронавируса. По-долу "Дневник" представя най-важните решения.


Армията ще се включва в борбата с разпространението на коронавируса у нас. Включването на военнослужещите ще става по ред, определен от Министерския съвет. По време на извънредното положение заради коронавируса те ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки в градовете и по граниницата, да спират превозни средства и лица до идването на полицейски органи, да изполват физическа сила и помощни средства, когато е необходимо.


След дълги спорове се прие при необходимост карантинираните и подлежащите на изолация да бъдат следени по данните на мобилните оператори, но само ако се наруши карантината.


Санкции
При неизпъление на заповедите на здравния министър за въвеждане на противоепидемиологични мерки ще се налага санция от 5 000 лв. Здравният министър има право да предписва изолация, да ограничава режим на експлоатация и да въвежда ограничаване на движението. Ако нарушението на акта е от страна на едноличен търговец и юридическо лице - санкциите са 15 хил. лв. Същото важи и за заповеди на здравните инспекции.


Глобата за отказ на тест на контакни лица на болни от коронавирус е от 50 до 500 лв. Санкцията за отказ от изолация на контактни лица и влизащи от чужбина е 5000 лв


Парламентът прие и санкции за фалшиви сигнали за зараза - лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 хиляди лева, както и по-строги глоби при значителни последици - до пет години затвор и санкции от 10 до 50 хил. лв.


На работа


При извънредно положение работодателят има право да възлага на служителите надомна работа без тяхно съгласие. В същата ситуация работодателят може да затвори част или цялото предприятие, като без съгласие на служителите може да ги разпусне в платен отпуск, който е половината от годишния. Същото важи, ако държавен орган преустанови работата на предприятието.


По искане на служител работодателят е длъжен да го пусне в платен или неплатен отпуск, ако служителят е бременна жена, майка на дете до 12 г., работник с трайно намалена работоспособност или боледуващ.


Парламентът реши в срок от три месеца по време на извънредното положение Националният осигурителен институт да изплаща на осигурителя 60 на сто от възнагражденията на служителите му. От тази възможност обаче ще могат да се възползват само работодатели, определени от Министерския съвет.


Срокове


Плащанията на авансови вноски по коорпоративния данък ще се правят по прогнози за 2020 г., а не по печалба за 2018, както се предлагаше. За целта прогнозната печалба трябва да се декларира до 15 април.


Срокът за подаване на данъчните декларации на физическите лица се удължава до 30 юни, а отстъпката ще се ползва до 31 май. В момента той е 30 април. Със същия срок се удължава и отстъпката от 5 на сто за плащане на данъци върху недвижими имоти. Удължават се и сроковете за подаване на декларации за юридически лица по Закона на коорпоративното подоходно облагане.


По време на извънредното положение спират публични продани и запори на физически лица и лечебни заведения. Нотариусите ще могат да работят в ограничен режим, т.е. само при неотложност, и при спазване на строгите изисквания, каквито предвиждат разпоредбите.


Всичко за приетия закон четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  "Плащанията на авансови вноски по коорпоративния данък ще се правят по прогнози за 2020 г., а не по печалба за 2018"

  Вразумили са се

 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Сега Москов трябваше да е мнинистър на здравеопазването !

 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Парламентът реши в срок от три месеца по време на извънредното положение Националният осигурителен институт да изплаща на осигурителя 60 на сто от възнагражденията на служителите му. От тази възможност обаче ще могат да се възползват само работодатели, определени от Министерския съвет.  Да изреждам ли имена , или вие си ги знаете......

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Балтията е за всички, обгрижването само за някои.
  То като заразените - масовката чака чрез личен лекар БМП евентуално да ги обгрижи, но за домузите лично довозване и се затваря цяла частна болница.
  Отваря се пазарна ниша за кучета под наем.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  1. прогнозната печалба трябва да се декларира до 15 април.

  2. сроковете за подаване на декларации за юридически лица по Закона на коорпоративното подоходно облагане се удължават до 30 юни

  "Прогнозата" по т.1 се декларира с декларацията по т.2.
  А сега де, да не измислят сега нова декларация

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Три месеца извънредно положение, ужас!

 7. 7 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  има вероятност стотици хиляди да умрат - ужас!

  До коментар [#6] от "Peni Nikol":

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Важното е , че Премиерът се консултира с Форумът ни , а не с кой и да е......

 9. 9 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Не мога да повярвам, че доживях и живея в "1984"! При това онова от комунизЪма беше детска игра в сравнение с новото... Ако бях религиозна щях да ударя по една молитва на всички богове за които се сещам (за всеки случай) с горещата молба цялата галимация да приключи по-бързо. Амин!

 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Не мога да повярвам, че доживях и живея в "1984"! При това онова от комунизЪма беше детска игра в сравнение с новото... Ако бях религиозна щях да ударя по една молитва на всички богове за които се сещам (за всеки случай) с горещата молба цялата галимация да приключи по-бързо. Амин!
  —цитат от коментар 9 на idianata


  Няма да приключи бързо, защото на нашите фуражки ще им се услади. В България неофициално има такива, които живеят, чувствайки се без връзка с народа, който подлагат на санкции - това са политиците и издигналата ги олигархия. Сега ще стане официално. Това, което ни налагат се превръща изцяло в наш проблем. Тяхната работа се изчерпва с това да наложат санкции и ограничения, така че после да кажат "ние си свършихме работата". Това, че тези глупости не са ефективни и, че след тях някой друг ще трябва да мете е съвсем друг въпрос.

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Държавата за едни майка, за други мащеха

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на ctpe30
  ctpe30
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Айде и армията ще се включва. Не достигат милиционерите ли, или малко им плащаме?

  има вероятност стотици хиляди да умрат - ужас!
  —цитат от коментар 7 на bkstoja

  Такава вероятност винаги съществува. Това не означава, че „стотици хиляди ще умрат – ужас!“

  #безпаника

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Блокади, армии, санкции, глоби? Вместо помощи, облекчения, спасяване на хора и бизнеси!

 14. 14 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#10] от "г-н Думанов":

  Иска ми се да се лъжете, но нищо от случващото се не ми дава надежда да е така, уви!

 15. 15 Профил на ctpe30
  ctpe30
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Блокади, армии, санкции, глоби? Вместо помощи, облекчения, спасяване на хора и бизнеси!
  —цитат от коментар 13 на Таралеж


  Още е рано.
  Ако се справим и с „извънредното положение“, ще умуват, дали да ни предложат морковa.

 16. 16 Профил на plamen144
  plamen144
  Рейтинг: 217 Гневно

  Хора, проèтете малко новини от италия с чичко ви Гугъл Преводачо,
  Италианците мрат като мухи и в различни издания говорят за 10 000 - 20 000 глобени на ден в Ломбардия за неспазване на карантината, включително случай на пенсионерка, която казала, че не знаела нищо за никакъв вирус и друг пенсионер, който бил хванат с куче под наем да шета по парка. Масово младежи се събират и си гукат по парковете - после дома при мама, тате и баба и ....... 600 случая на ден и то само месец след пациент Номер 1. Така, че казвам ти стрино сещай се снао! Включително чета новини и за това, че едва днес били забранили парковете - до сега можело да се ползват :) Е нема такива идиоти! Демокрацията толкова ни е разглезила, че сме се превърнали в хора от средновековието, които си мислят че слънцето се върти около тях! Само, че не могат да разберат, че после ще ядат и големия икономичекси х.й, защото тия мерки няма да продължат до април - а до юли - август, защото Конте днес им е казал най-учтиво да не си мислят, че карантината ще падне веднага след като няма вече заразени - а те са на поне 2 месеца от това ако така продължават. Нали се сещате икономиката къде ще отиде за 3-4 месеца!! Май много скоро ще почнат да им заваряват вратите, защото иначе не виждам оправия в Италия!

 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#7] от "bkstoja":

  Мутрокаскетската опорна точка - да станем затворници, за да си спасим живота (уж) вече става досадна и изтъркана.

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#15] от "ctpe30":

  Хаха! Ще има “тъкмо научих магарето да не яде, и то взе че умря”.

 19. 19 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#10] от "г-н Думанов":

  Ей сега ще им се отвори парашута за плащането на нощния труд, ама ще се наложи и наистина да работят.

 20. 20 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 489 Неутрално

  МИШКИ, какво да решат, капацитета им ратфаг,пожарна,свищов,симеоново,шумен,перник....толкова си могат...Крият се като мишки и се правят на глухи

 21. 21 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Пълни МИШКИ решиха да респектират журналисти, медици....да снесат малко на дпс_то...да махнат конкурсите за държани поръчки....да си преберат едни комисионни по лесно...,който са на първа линия да си излизат по первазите ако искат....ще ги обявим за нестабилни... или ще им пратим каскета

 22. 22 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Извинявам се за правописните грешки.

 23. 23 Профил на ctpe30
  ctpe30
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#15] от "ctpe30":Хаха! Ще има “тъкмо научих магарето да не яде, и то взе че умря”.
  —цитат от коментар 18 на Таралеж


  Вече вървим в крак, натам. Равномерно, търпеливо, бавно и стабилно.
  Надявам се, че магарето ще успее да си намери моркова и ще се справи. Инатливи са.

  Бъдете здрав!

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Сега Москов трябваше да е мнинистър на здравеопазването !
  —цитат от коментар 2 на dorn


  Москов е лекар, не е милиционер.

 25. 25 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Във Велико Търново болни към този момент: 1
  Синче от болница в София(в която Домусчиев е диагностициран) се прибира при мама и тати, въпреки всякаква логика.
  Ваче 7 дена синчето стои вкъши и о чудо - нито мама, нито тати болни!!!!
  Или са супер връзкари или нарочно крият, че са болни.
  Под карантина уж са и тримата, ама редовно си разхождат кучето!!!!
  Как нито една телевизия не се сети да направи репортаж?
  Тати също е доктор - работи в детското отделение на града - то преди месец беше пълно - поне 35 деца, с поне 1 родител, тати има и кабинет, още поне 20 деца с техните родители - всички до един потенциално заразени!
  Дано да греша, но ако тати е болен и крият след седмица може в Търново да изкочат поне 300-400 нови случая за ден.
  САМО заради глупостта на синчето!
  Айде Гешев или някой от щаба да ми каже какви санкции заслужават, сина, бащата и майката? Една камара фирми, бизнеси и семейства са блокирани, а в същото време определени хора разпространяват съвсем спокойно заразата!

 26. 26 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  Не са.
  Още по в джаза са и драпат да се катерят по черешата.
  С тая дата 15 април убиха рибата.
  Айде те да пробват да направят прогноза на загубите и последствията на глупостите,които сътвориха.
  Извънредното положение е до 13 април. За двата дни,които остават до 15-ти,фирмите няма да могат да си организират и съберат работниците,да не говорим за предоговаряне на срокове с контрагенти и възстановяване на производства и работни процеси.
  Какви прогнози,какви 5 лева?

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4196 Гневно

  До коментар [#7] от "bkstoja":

  ФАЛШИВА НОВИНА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аз":

  Хейтър? Внимавай с джигерчето хейтърче!

 29. 29 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 937 Гневно

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  То от раздаване на помощи спасяване и други подобни се стигна до тук

  гошо
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аз":

  "Дано да греша, но ако тати е болен и крият след седмица може в Търново да изкочат поне 300-400 нови случая за ден."

  Няма да изскочат, щото няма да ги проверят.

 33. 33 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#28] от "Таралеж":

  Ти май не си ме разбрал - казвам факти и си задавам няколко въпроса. Имам си и лични причини да следя този случай в детайли

  Ще изкажа факти - оповестени от министерството на здравеопазването:
  - мъж, работи в болницата в която е диагнистициран Домусчиев с вируса.
  - мъжа се прибира в петък 14.3.2020 при мама и тати
  - в сряда 18-ти се устанвява, че е с вируса (т.е. прекарва 5 дни със семейството си - без маски, пред изолация, без каквото и да е)
  - днес 8 дни след като донася вируса в Търново - нито един от родителите му не е с положителна проба!

  изводи:
  - ако 8 дни прекарани в апартамент с болен не са достатъчни да се зарази човек- защо са тогава тези предпазни мерки?
  - има ли причина да се прикриват положителни проби на родителите му? Майка му всеки ден разхожда кучето, а баща му работи в болницата и в частният си кабинет - с колко деца и техните родители е бил в контакт през тези дни?
  - защо подяволите нито един журналист не попита не брифингите - нима на никой му е странно, че това е единственият регистриран случай в Търново?

 34. 34 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Днес Google ни запознава с живота на този човек https://bg.wikipedia.org/wiki/Игнац_Земелвайс
  Хулен, неразбиран, и накрая пребит.

  Тук естествено се намират маса хора, които реват, че им забраняват свободно да заразяват другите.
  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 35. 35 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#32] от "Приказки от шипковия храст":

  Викаш, децата прекарват вируса леко, родителите така или иначе стискат зъби, някоя баба или дядо посетител ако изкочи и това ще е. По нвооните ще показват репортажи как заразата е овладяна, а болка, страдание, стрес, притеснения, безсънни нощи... просто статистика.

  И последно - не разбрах от набързо скалъпеният закон- ако аз или член на семейството ми се разболее и се зарази от някой такъв ... - имам ли право да го съдя? На брифингите никой журналист не задава смислени въпроси. Вчера имаше: "Кажете пак бройката, че се обърках."

  И пак - искрено се надявам да греша.

 36. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#28] от "Таралеж":Ти май не си ме разбрал - казвам факти и си задавам няколко въпроса. Имам си и лични причини да следя този случай в детайлиЩе изкажа факти - оповестени от министерството на здравеопазването:- мъж, работи в болницата в която е диагнистициран Домусчиев с вируса. - мъжа се прибира в петък 14.3.2020 при мама и тати- в сряда 18-ти се устанвява, че е с вируса (т.е. прекарва 5 дни със семейството си - без маски, пред изолация, без каквото и да е)- днес 8 дни след като донася вируса в Търново - нито един от родителите му не е с положителна проба!изводи:- ако 8 дни прекарани в апартамент с болен не са достатъчни да се зарази човек- защо са тогава тези предпазни мерки?- има ли причина да се прикриват положителни проби на родителите му? Майка му всеки ден разхожда кучето, а баща му работи в болницата и в частният си кабинет - с колко деца и техните родители е бил в контакт през тези дни? - защо подяволите нито един журналист не попита не брифингите - нима на никой му е странно, че това е единственият регистриран случай в Търново?
  —цитат от коментар 33 на Аз


  Добре де, сигнализирайте ги тези институции и медии.
  Първият от Варна живее в нашия блок, беше излъгал, че живее сам. Съсед го беше разпознал и взеха проба и от приятелката му.
  Иначе, много ще са случаите някой да е в контакт и на да не се разболява, това обаче не означава, че не може да зарази трети. То за това е тази карантина.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аз":

  Отговорът е лесен - таткото е и общински съветник от ГЕРБ.

 38. 38 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Президентът да обяви военно положение и да взима властта ;)

 39. 39 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Значи ако някой каже, че има съмнения, че е болен от вируса, и след като го тестват излезе, че не е болен от короната ще го глобят, понеже е подал фалшив сигнал.
  Закона е прекалено строг. Трябва хората да не се натоварват с мислене, че ще бъдат глобени. Трябва да се гарантира сигурност на хората и финансово подпомагане.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Златна мина е извънредното положение , КРАДЕНЕТО ще бъде "законно" и масово от управляващата МАФИЯ , а ПРОСТИЯ избирател - ще е СПЕЧЕЛЕН с "адекватни мерки" срещу пандемията , всичко позволяващо си да МИСЛИ НЕЗАВИСИМО - с поредно предупреждение ! СЛЕД ПАНДЕМИЯТА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ЩЕ Е - ЖЕСТОКА - НО МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ И ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ НЯМА ДА ПОСТРАДАТ - "НАРОДА" ДУПЕ ДА МУ Е ЯКО!!! НО ТАКА МУ СЕ ПАДА НА СТРАХЛИВОТО И БЕЗХАБЕРНО ПЛЕМЕ!!!

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Златна мина е извънредното положение , КРАДЕНЕТО ще бъде "законно" и масово от управляващата МАФИЯ , а ПРОСТИЯ избирател - ще е СПЕЧЕЛЕН с "адекватни мерки" срещу пандемията , всичко позволяващо си да МИСЛИ НЕЗАВИСИМО - с поредно предупреждение ! СЛЕД ПАНДЕМИЯТА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА ЩЕ Е - ЖЕСТОКА - НО МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ И ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ НЯМА ДА ПОСТРАДАТ - "НАРОДА" ДУПЕ ДА МУ Е ЯКО!!! НО ТАКА МУ СЕ ПАДА НА СТРАХЛИВОТО И БЕЗХАБЕРНО ПЛЕМЕ!!!
  —цитат от коментар 41 на svoboden izbor


  Господ се е смилил над вас и е решил да ви предпази от греха, като никога не ще ви направи управляващи! Радвайте се!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Ами ако здравния министър не е лекар а е финансист . Как така здравния министър издава заповеди ? По чия воля

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 44. 44 Профил на Todor Rusev
  Todor Rusev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До редакторите: Моля, коригирайте обобщените промени в частта " срокът на декларациите за физическите лица се удължява до 30 юни", за да не се подведе някой от читателите ви. НЕ ЗА ВСИЧКИ ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА! А само за тези, които са търговци по смисъла на ТЗ, в т.ч. ЕТ и тези по чл. 29а от ЗДДФЛ. За останалите физ.лица срокът остава 30 април.

 45. 45 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Има си щаб . Има Министерски Съвет . Има Народно събрание . Има Общински Съвет . Министъра на здравеопазването издава заповеди само на неговите подчинени . А не за цялата държава . С коя воля издава заповеди . Тия народното събрание са сдухали яко Дават неограничени права на един човек . Паника

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 46. 46 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 137 Неутрално

  И да си миете ръцете редовно .Минимум 30 секунди . И зъбите . И зъбите

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Интересно , защо някои смятат , че управляващите не се " консултират " с Форума ?! Обърнете внимание , не само на това , което се пише тук , а и какви решения се взимат ден -два по-късно......Трябва форумци да се радват на този факт , а не да си мислят само за негативи !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK