Радев упрекна правителството в подготовка за безконтролно упражняване на властта

Радев упрекна правителството в подготовка за безконтролно упражняване на властта

© ДневникПрезидентът Румен Радев обяви, че налага частично вето на Закона за извънредното положение, като критикува въведените с него ограничения на свободата на словото, разширяване на правомощията на армията, въвеждането на контрол на цените и блокадите на градовете. Още преди държавният глава да обяви официалните си мотиви, стана ясно, че утре парламентът се събира извънредно, за да ги обсъди.


Атакуваният закон беше приет след 15-часово заседание в петък. Според Румен Радев с действията си правителството компенсира липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната система и дефицитите в нея с ограничения, което може да доведе само до задълбочаване на кризата.


Създават се условия за автоцензура


Той не приема въвеждането на санкции за разпространение на невярна информация, при положение че няма дефиниция коя информация е такава. Според закона за фалшиви сигнали за зараза се предвижда лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 хиляди лева.
"Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно - според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение", подчерта президентът.


Подкрепа за социално слабите вместо заплахи


Радев смята, че за момента управляващите пренебрегват икономическата криза, въпреки че тя ще хвърли стотици хиляди българи в битка за оцеляване. Държавният глава е на мнение, че в тези условия те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа.


"Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще", е мнението на Румен Радев.


Блокира се икономиката


Той подчерта, че спекулата, особено с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверие в обществото, но предлаганите мерки от кабинета, записани в закона, ще доведат до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, ще възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.


Както и известно изненадващо депутатите от ГЕРБ приеха идеите на БСП за поставяне на таван на цените и на практика регулиране на пазара, като за отклонения се предвиждат и глоби. Приетите текстове бяха остро атакувани от бизнеса, който обяви, че това е връщане към централизиране икономика, което ще доведе до дефицит на стоки, черна борса, спекула и затваряне на търговски обекти.


Острото си несъгласие с приетите текстове днес изрази и финансовият министър Владислав Горанов. "Бих предложил да се преразгледа този текст, подобни мерки са неработещи. Могат да доведат до проблем - недостиг на стоки, отколкото да решат проблем, който не съществува", коментира той пред БНР.


Президентът видя и други проблеми, които приетите текстове създават. "Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава", е неговото мнение.


Радев не е съгласен и вменяването на въоръжените сили на функции за употреба на сила извън конституционните правомощия. "Следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една-единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време", посочи той.


Срещу разширените правомощия на военните


Законът дава право на военните да задържат лица, да правят проверки на документите им, да регулират движението и да охраняват важни обекти.


Радев не е съгласен и с предложения в закона, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.
"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава", подчерта държавният глава. Той допълва, че подробните мотиви ще бъдат съобщени в кратък срок.


В заключение Радев призова правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите, и то конкретни и адекватни.


Кабинетът реагира днес, парламентът се събира утре


От Министерския съвет обявиха, че днес в 14.30 ще има пресконференция, на която мотивите на президента ще бъдат коментирани. Лидерът на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова отказа коментар пред "Дневник", преди да се запознае с мотивите и преди реакцията на кабинета.


Народното събрание ще заседава извънредно утре, за да обсъди частичното вето на президента Румен Радев върху закона за извънредното положение заради коронавируса. Заседанието на депутатите се очаква да е следобед, а предиобед ще има заседание на правната комисия, която да разгледа мотивите на държавния глава.


Депутати от различни парламентарни групи коментираха пред "Дневник", че все още няма решения на ръководствата и парламентарните групи как да се гласува.


Развитието на ситуацията с коронавируса в реално време следете - тук


Пълният текст на изявлението на Румен Радев - тук


Видео от речта на президента - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK