"Социализмът си отива - никъде няма да ходи", или още за поправките за фиксираните цени

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев на среща за коронавируса през първата седмица на извънредното положение

© Пресцентър Президентство

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев на среща за коронавируса през първата седмица на извънредното положениеГласувахме "за", но всъщност сме "против", ГЕРБ под натиск приели предложението на БСП, пазел се кворум, БСП настоявали за други мерки от правителството, които то не предприело и те толкова измислили за борба със спекулата. Приетият от депутатите текст щял да ни върне в социалистическия плод-зеленчук, когато цитрусите ги криели отзад...


Такива оправдания заваляха от политическите сили в неделя следобед (22 март), след като президентът Румен Радев наложи вето върху някои от текстовете в закона за извънредното положение. Сред тях и този, с който депутатите приеха да има фиксирани цени на стоки и услуги, средноаритментични на цените от последните три месеца и поставиха под въпрос нормалното функциониране на целия свободен пазар.


В събота медии и търговци реагираха за опасностите от гласувания текст. Политици - не. Едва в неделя в интервю за "Неделя 150" на БНР финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос каза, че не харесвал предложението и не искал то да действа, защото ще доведе до проблеми, а енергийният министър Теменужка Петкова заяви в същата програма, че текстовете трябва да се прецизират.
Експерти още в събота коментираха, че според абсурдното предложение, цените на парното и горивата напр. ще трябва да поскъпнат сега, а на други сезонни стоки също няма да могат да бъдат понижени.


В неделя в специално изявление за налагането на вето, президентът реагира, че това може да блокира стопански дейности и дори да доведе до проблеми с вноса на лекарства и други продукти, чиято цена на международните пазари се повишава. В мотивите той посочи, че така приетите текстове противоречат и на Конституцията, според която икономиката на България се основава на свободната стопанска инициатива. (видео - тук)


Аргументите и оценките на Радев за спорните текстове в закона ядосаха премиера Бойко Борисов и в монолог, продължил около час и засягащ и всякакви други теми, свързани с коронавируса (от как ходи и търси материали за да се шият защитни облекла до дали Камен Донев, Мариус Куркински и Кобрата да не бъдат в щаба), той опита да оправдае приетото с гласовете и на неговата партия ГЕРБ предложение: "Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага стана хаос на пазара. Той на практика създава спекулата, затова още утре този текст, когато влезе законът, да се прегласува", разпореди председателят на управляващата партия.


Борисов се опита да измести проблемите с този и други текстове в закона за извънредното положение, атакувайки президента, че реакцията му е неразбрана и изненадваща, че му забива нож в гърба и че се държи егоцентрично и популистки. Самият той в поредно изказване сблъска богатите хора и бизнеса с болните и пенсионерите, като за последните обяви, че са другите, за които ще се грижи. "Първо здравето, пари ще намерим по-късно", обясни премиерът в отговор на критики и въпроси за липсата на ясна стратегия как България ще се справи с икономическите ефекти от кризата.


Въпреки реакцията на Борисов, че президентът си прави политически ПР, ГЕРБ, БПС и Патриотите всъщност приеха ветото на президента и от малкото изказвания се разбира, че проблемните текстове ще бъдат заличени или променени.


Реакциите им се появиха едва след изказването на Борисов. А коалиционният партньор ВМРО, който е гласувал за фиксиране на цените изведнъж в неделя следобед обяви решението за недомислено, взето под натиск и на тъмно и се оправда, че групата им се объркала при гласуването, защото заседанието било много дълго и те мислили, че се гласуват тяхно предложение, а не на БСП...


Как всъщност е приет текстът за фиксирани цени


Петък (21 март) вечер, около 20 часа, пленарна зала (наистина депутатите гласуват вече 10 час, но те загубиха повече от един в началото на заседанието да обсъждат името на закона) тече окончателното гласуване на проектозакона за извънредното положение.


Депутатите се връщат за втори път до предложенията за "защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия", което трябва да влезе като член в Закона за защита на потребителите. Ето основната част от текста им:


Чл. 177б. (1) Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца преди настъпване на обстоятелствата по чл. 177а.
(2) Цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца преди настъпване на обстоятелствата по чл. 177а се доказват на база записите в касовите апарати или получените по банков или картов път плащания.
(3) При липса на записи в касовите апарати или плащания по ал. 2 лицата по ал. 1 са длъжни да предоставят предлаганите от тях стоки на цени, завишени с не повече от 20 на сто от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20 на сто от себестойността им."


След него са предвидени и санкции, основната от които в размер на 5 на сто от оборота за предходната година.

По-рано през деня депутатите са отхвърлили тези идеи. В доклада от правна комисия, по който те гласуват в зала е записано, че тази идея е била внесена от БСП между първо и второ четене на закона и е посочено, че комисията не го подкрепя.


Малко след 20 часа обаче правосъдният министър Данаил Кирилов, председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на правната комисия Анна Александрова (всички от ГЕРБ), водят разговор на ухо. И от следващото изказване на Александрова, която е на трибуната и чете доклада, се разбира, че БСП няма да предложи сама идеята си отново и тя заявява, че отхвърлените текстове ще бъдат прегласувани.


При повторното гласуване - те са приети. От следенето в зала не става ясно кои партии как са гласували, но според изказванията днес текстът е бил одобрен от управляващата коалиция и БСП. От ДПС в неделя отказаха коментар докато групата им няма позиция.


(Допълнение, 23 март, 12 часа - Първоначално в текста пишеше, че по неофициална информация от ДПС са гласували против, но справка, поискана от "Дневник" от парламента, показа, че този текст е приет със 115 гласа от ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени Патриоти. Има само един се е въздържал - от "Патриотите". )


По текстовете в зала няма никакви дебати. В събота пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че е предложил прегласуване на текста, за да не бъдат ГЕРБ обвинявани от БСП, че подкрепят спекулата. Той обяснява, че БСП са имали още две далеч по-спорни предложения във връзка със спекулата, едното от които било отхвърлено, а другото прието частично. "Все пак това беше единственото предложение, което даваше някакъв обективен критерий, с който може да се съизмерят цените така, че да не растат драстично", казва той. Никъде в закона обаче не е въведено понятие за спекула.


Също пред "Капитал" депутати от ГЕРБ твърдят, че това е старо предложение на БСП, което и преди е отхвърляно и изразяват предположения, че сега е прието, защото е имало договорка със социалистите "на високо ниво". Народни представители от БСП пък са разказали, че при обсъждането на текста в парламентарната група на партията част от народните представители също са изразили резерви към предложението и са го определили като "популистко". Някои от тях развиват и тезата, че за ГЕРБ гласуването е било ПР ход и че прегласуването било докато лидерът им Корнелия Нинова гостува в "Панорама", където критикува липсата на мерки от управляващите. (Времето обаче не съвпада, защото депутатите гласуват малко след 20 часа, а тв предаването е в 21 часа).


В неделя Борисов обясни, че Даниела Дариткова му се обадила, че БСП ще напусне залата, ако не се приеме този текст и той затова приел. "Рaдeв уcлужливo зaбрaви дa кaжe, чe тoчкитe пo cпeкулaтa нa цeнитe ca пo прeдлoжeниe нa БCП. Кoгaтo ce приe зaкoнът, г-жa Дaриткoвa ми ce oбaди и ми кaзa, чe БCП иcкaли дa излизaт oт плeнaрнa зaлa - aкo лъжe тя, лъжa и aз. Тoгaвa приeхмe тeхнитe прeдлoжeния зa cпeкулaтa", каза премиерът.


Възможно е по това време вече да е имало проблем с кворума, ако БСП напуснат, защото едва ли всички други депутати са били там.


Какво следва след ветото


От изказването на Борисов може да се съди, че текстът за фискираните цени ще отпадне от закона за извънредното положение при новото му гласуване в парламента. В понеделник (23 март) депутатите ще се съберат на извънредно заседание, за да разгледат ветото на президента.


"Ако има по-добър текст, разбира се ще се подкрепи. По-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начин, по който различни хора предлагат", каза премиерът.


От разпространената днес позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова не се разбра дали те ще предлагат нови идеи в тази посока, тъй като в нея тя заобикаля да коментира темата по същество, а се оправдава с липсата на други мерки от ГЕРБ. От партията подкрепят ветото на Радев.


Председателят на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова не искаше да коментира ветото преди изявлението на премиера, а след това не беше открита за повече въпроси.


"Социализмът си отива - никъде няма да ходи" *


"Тeзи прeдлoжeния ни връщaт във врeмeтo нa зрeлия coциaлизъм, кoгaтo в "плoд-зeлeнчуцитe" нa eтaжeркитe имaшe дoмaти и крacтaвици, a цитруcитe, нaпримeр, ce прoдaвaхa oтзaд, при мaгaзинeрa. Тoвa cи бeшe cпeкулa", коментира Борисов в неделя, докато се опитваше да прехвърли проблема със спорните предложения изцяло на БСП. Аргументи по същество какво мислят за поправките, от ГЕРБ не дадоха.


В събота ексерти коментираха, че дори и преди 1989 година не е имало такова регулиране на всички цени.


Въпреки образното сравнение и дългата реч на премиера, която трябваше да отклони въпроса защо управляващата коалиция е гласувала текстовете, те не изглеждат достатъчни, за да защитят предложенията за фиксирани цени и рисковете, които носят за пазара.


Напротив оставят впечатлението, че народните представители или не са разбирали какво гласуват и какви ще са последиците за пазара, или ГЕРБ все пак са ги преценили като подходящи, заради войната със спекулата, за която непрекъснато говорят, защото е политически важна тема. (повече по темата със спекулата и защо това е битка с несъществуващ законово враг - тук) Президентът Радев също говори за спекула като коментира основно, че трябва да се намери начин да няма такав за лекарствата и защитните средства, които са най-необходими в момента.


Технологията на предлагане, съгласуване (с премиера), гласуване, договаряне, липсата на дебат и последващите коментари на случилото се отново припомнят и как функционира парламентарната власт в България.


Тескстовете, свързани с разпространението на невярна информация и санкциите за това (и които също напомнят за други времена с цитруси зад щанда), които са другите текстове, върху които е наложено вето - в неделя не бяха коментирани от партиите, но Борисов даде знак, че е готов на поправки и по тях - "променете думата "невярна" както искате".


Досега при много от върнатите законови текстове - управляващите не се съобразявали с ветото на президента и са прегласували законите. Този път явно поне по два текста ще има промяна. От думите на Борисов стана ясно, че преди изявлението Радев му се е обадил, за да го запознае за какво ще наложи вето. Законът за извънредното положение беше готвен в парламента в работна група и всички партии даваха предложения. Гласуването му в комисия също мина със спорове и неясноти какво точно се приема в някои членове.


Радев изрази и несъгласие с вменяването на въоръжените сили на функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, но не наложи вето по текстовете, които предвиждат включването на армията в прилагането на мерките за извънредно положение.


Следете в понеделник дебатите по ветото в правна комисия и в парламента в "Дневник".


* В социалните мрежи в последните дни има много мемета и шеги с репликите на шефа на щаба за коронавируса ген. Венцеслав Мутафчийски в отговор на въпроси къде и защо хората не могат да ходят, за да се предпазят от заразяване. Сред популярните изради са "не отивате" и "никъде няма да ходи". Имаше и колаж с "Комунизмът си отива - никъде няма да ходи". Подзаглавието е перифраза.


Какво каза Радев - изявление, мотиви и видео.
Реакцията на Борисов - тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако не е Радев кой ще е коректив на борисоватачета? Ако беше Плевнелиев досега да е подписал три пъти...

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Пари няма, действай! И те действат.... но само като забавят топката. Ако не сега, много скоро ножът ще опре до кокала и кокълът ще е Пари. Как мислите че ще реагират хората останали без доход като огладнеят? Това ли ще чакате? Бунтове? Счупени витрини? Ограбени магазини? Нападения над съседи за комат хляб?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Един единствен въпрос ме вълнува днес: Дали нашите политици са по-прости от италианските?

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Повече от час говори Борисов, въртя, сука и накрая едно голямо нищо.

  Най лесно било това, най-лесно, било онова.....
  Едните да си продадат майбасите- и на кого да ги продадат бре Борисов??????
  Нека ги продадат, а кой ще ги купи????

  Защо не говори за дребния и малкия бизнеси , които загиват
  А говори кой къде бил на ски ???

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  И като как хора в България ще останат без доход?! В смисъл ако е работил отива на борсата най-малко.
  Това с глада все им се привижда на БСП и Радев.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Освен милицунерщина трябва и да се мисли !
  Нещата ще се доодялкват в движение - от кофликта на иституците тов е ползата :-) жалко, че се минава към лични обиди ... ама това е нивото на "елита"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  бкп му направиха активно мероприятие! което си го могат, си го могат, но ББ да им се хване толкова лесно е срам!

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Някой бизнеси ще фалират. Някой ще спечелят. Както й малки бизнеси ще загинат?! Че му е интересно.?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#2] от "Велков":

  То, па тоя един коректив...
  Не знам за коронавируса, ама от бациликус- булгарикус -гербарикус отърване няма. С карантина не става, само с напускане на помещението/територията.
  Колкото по - малко говорят и се появяват политическите амеби, толкова по здравословна е атмосферата.
  Но, както знаем за всички едноклетъчни, те се разпространяват бързо и лечението е бавно. При някои остават следи за цял живот - справка яз Копринка и Бузлуджа.
  Банкя е подобрен вариант на Бузлуджа и Правец.

 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "В събота пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че е предложил прегласуване на текста, за да не бъдат ГЕРБ обвинявани от БСП, че подкрепят спекулата"

  Или с други думи, г-н Кирилов и компания са готов да съсипят цялата търговия в държавата по време на извънредно положение, за да не "очернят" тяхната партия от т.нар. "опозиция" в парламента по телевизора ??!! Само на мен ли ми се струва, че това оправдание не подхожда и на третокласник ? Що за крайно неграмотн-опасни за държавата индивиди се намират в това НС ? Такова нещо никога не е било.

 15. 15 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Добре че беше Радев, в случая...Ей, това у НС всички са дебили..Как се приемат такива текстове , бе?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Ами те доста хора вече са останали без доход. Не само в България, навсякъде, и все повече ще остават. Който не може да работи от вкъщи, няма отпуска и болнични (които ще свършат, работодателят не му плаща за да стои без работа, малки и собствени бизнеси, хора разчитащи на бакшиши. Колко от тези хора имат спестявания за един месец? За два? За три? И колко време ще продължи кризата?

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До преди седмица продавал олиото на 1.85,ама сега му скимнало че може литър да е вече 2.60 ей така.. щото му е кеф да гледа хората как все по-малко ще му го купуват...
  Тъпаци!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Не мога да повярвам, че има хора, които нямат нищо зад гърба си поне за два три месеца. Но всички комуннета са свикнали държавата да дава, а парите им да си стоят на депозит в банката или под дюшека.

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Гласувахме "за", но всъщност сме "против". Божинката? Не ГЕРБ. https://www.youtube.com/watch?v=G0btmcGFF4c

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Весело

  Направо всичкото часник у кауша... И конфискация в името на малкият човек.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Гласувахме "за", но всъщност сме "против", ГЕРБ под натиск приели предложението на БСП..."

  Марсианци ли ги избраха тези некадърници?
  Не ги ли виждате? В състояние са да дават на куче слама и да хранят крава с кокали.
  Всичкото им такова, гламарско.

 23. 23 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Баце е много гаден, Не трябваше да споменава експертите в екипа на Радев. Сега всички ще започнат да ги търсят, без да се съобразяват, че са събрани от кол и въже.

 24. 24 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Напротив оставят впечатлението, че народните представители или не са разбирали какво гласуват и какви ще са последиците за пазара, или ГЕРБ все пак са ги преценили като подходящи,"

  Оставили сте съдбата на България в ръцете на неграмотни хора, които не могат да прочетат и осмислят 3 абзаца текст.

 25. 25 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":Някой бизнеси ще фалират. Някой ще спечелят. Както й малки бизнеси ще загинат?! Че му е интересно.?
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  Много е просто- максимум 20 % надценка

  Тези 1000 лева за докторите да не се облагат с данък, защото тогава държавата ще извади около 1400 лева на мед. лице, за да вземе лекарят чисто 1000 лева ???

  Математиката е точна наука , 1 +1 е 2
  Но и това им отбягва на нашите бездарни политици

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":

  Надявам се да не разбереш кой има и кой няма по трудния начин. Надявам се никой да не ти ритне вратата за да ти вземе кутията с юфка. Как мислиш ще реагира съседът ти ако децата му не са яли от два дни? Забеляза ла ли си напоследък Как хората губят човешкото си с всеки изминат ден?

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До месец ако не се разберат познайте какво ни чака... а и тях!...

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петя":
  =====Баце "пробвал" ли е дизефектанта на Мутафчийски, че нещо дето попадне изгаря ?=====....... Баце не знам.... ама от миене на ръце на някои им изчезна линията на живота...

 29. 29 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледах тиквонии в любимата си поза на сърдит Петко. Хем президента бил прав ама все пак му на кривил шапката в неделя.
  Продължи ли тази истерия повече от 2-3 месеца с камъни ще бъдат гонени от парламента. В случаи като този (случващи се веднъж в живота) може трезво да прецениш колко зле са нещата в България. Всичко строено през последните 30 години е или фалшиво или правено върху пясък примесено с огромни кражби. Бизнесът и той по същият начин. Футболните ни отбори на место да дават и те са се нардили на държавна цица.
  Имам роднини в Италия и си говорим. Макар, че положението там е тежко, живота върви спокойно до колкото е възможно.

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#28] от "MPetr":

  🤣🤣🤣

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "juk35625824":

  Важното е, че депутатите на баце са читави, М?
  А експертите на Радев свършиха работа и има вето, нищо, че са от кол и въже...

 32. 32 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#24] от "Индиана":

  Всеки опит да се въздейства пряко на свободния пазар има пагубен ефект... Ама честно казано е по лесно да науча кучето си на английски, отколкото комунист икономика...

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  За толкова глупави неща харчиха много пари ... но времето назад не можеш го върна

 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  Хи-хи-хи, "коалиции по интереси".
  Няма ги дежурните кандидат-ДОТници от ГЕРБ, да ни обяснят, как не трябва да се приема таван на цените, а вчера напоително обясняваха мерките срещу спекулата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#28] от "MPetr":

  Чудиш ли се сега дали си умрял или безсмъртен?😂😂😂

 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "Велков":

  "Важното е, че депутатите на баце са читави, М?"

  Щото яздачката и другите край нея много читави, нали?

 38. 38 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  мда - една подобна криза веднага показва кристално ясно неадекватноста на Барба Ганьос, цялото правителство, парламенти и т.нар парламентарна "опозиция"

  то е лесно да се управлява като те заливат с ЕВРОфондове, държавата е във валутен борд (демек не се грижиш за парична политика) и единствено трябва да се възползваш от страха на хората от комунистическото управление (нещо в което Баце е наистина добър)

  като има обаче подобна криза и трябва да се вземат бързи и отговорни решения - ами тогава хората получават .. описаното в текста - 240 неадекватници

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 39. 39 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Тази Дариткова (депутат), сигурно пита ББ и кога може да отиде да се изчишка в парламента. Толкова глупости, толкова неподредена реч и противоречия изрича ББ, които дори стратега Пенев не може да сътвори. Всичките у министри не спират да подчертават какво бил направил и казал. Ужас без край.Господи прибери си вересиите.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":

  Именно. Една седмица и почнаха да реват за компенсации.Ами някой бизнеси пък работят двойно. Ана не трябва ей така да изсипват пари. Щото някой селяндур отишел в София портиер на МОЛ и живее под 400 евро наем и нямало да може да си го плаща.
  Активите пострадват при криза.
  Нито цената на квадрат ще е същата нито наемите.

 43. 43 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Весело

  Уважаеми гербави еднокнижници (и такива, които сте прочели повече от една книга, случайно и без да искате),

  ХУБАВО СИ НАБИЙТЕ В КУХАРИТЕ СЛЕДНОТО,

  Навсякъде в Европа има карантина, ок. Никой не е против, че и в България трябва да има такава и да се спазва. Но до там.

  ОБАЧЕ,

  НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА, не тръгнала да налага карнтина и други ограничения ЧРЕЗ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ С ИЗВЪНРЕДНИ ЗАКОНИ. ОСВЕН ТИКВОЛАНДИЯ!

  Просветва ли нещо в замъглените мозъци - карантина и ограничение на движението е едно, ИЗВЪНРЕДНИ ЗАКОНИ, нещо съвсем друго.

  И нагледен пример като за герберунгели-еднокнижници, (буквално)

  Представяме си, че в една висока сграда има пожар на покрива, който слиза надолу, всички искаме да се спасим като излезем от сградата.

  Да приемем че вирусът е пожара, а излизането от сградата е успешното справяне с него/овладяване на положението

  Вариантите са примерно два - асансьор, стълбища.

  И докато НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ, къде повече, къде по-малко вървят по тоя път налагайки административни ограничителни мерки по действащи закони, ТИКВАТА и ШАЙКАТА ни предлагат трети вариант - БЕЗУМНИ ИЗВЪНРЕДНИ ЗАКОНИ,

  Демек,

  Това, което ни предлагат е, да скочим от 10-ия етаж за най-лесно. И най-бързо. И най-просто. Тиквата никога не се е отличавал с многопластово мислене. Барни Ръбъла, Цецка-майката на нацията също и т.н до безкрай - все второкачествени кадри на партията-майка, осиновени от Барба Ганьос.

  Ей това ви е извънредното положение!

  А герберунгелската тролеада квичи панически отзад - "Скачайте, скачайте! Трябва да се спасим!"

  Модераторчето, ай спри се вече....
 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  До коментар [#26] от "Таралеж":

  Питам аз, чии са милиардите на депозити в банките, последно четох, че са около 70. Ами да си развържат кесиите, в тоя живот не всичко е печалба и трупане на пари.

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  БСП и Радев са саботьори на правителството и крисизисния щаб.Подопащниците също, който има лупа да ги види.
  —цитат от коментар 4 на Kuro Rivera


  ++++++++++++++

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":И като как хора в България ще останат без доход?! В смисъл ако е работил отива на борсата най-малко.Това с глада все им се привижда на БСП и Радев.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината


  ++++++++++++++

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  До коментар [#1] от "Петя":

  Сакън......!!!! ...=====Ами цял ден да стои в помещение пръскащо се през час с дизефектант...=====...........те ще го мумиефицират Ва...........ако всеки час......

 48. 48 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Исках да гласувам, обаче нямах желание..." е работата

  I shave with Occam's razor
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  ,,....От изказването на Борисов може да се съди, че текстът за фискираните цени ще отпадне от закона за извънредното положение при новото му гласуване в парламента. В понеделник (23 март) депутатите ще се съберат на извънредно заседание, за да разгледат ветото на президента.....,,

  Умнокресливите после да не ривети, че цените станали космически. Пример, в Стара Загора преди две седмици намирах домати на цена 2,20-2,4лв. Оня ден домати имаше вече на цена 3,4-5лв. Краставици намирах по 1,4-1,8 лв., сега краставиците са на цена 3-4,5лв.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#44] от "Peni Nikol":

  Ами дано и тоя твоя съсед с двете гладни деца дето е готов да ти ритне вратата за кутия юфка да е с депозити за хиляди поне. Ама ако не е?

 53. 53 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "gmbh":

  Още не. С една прочетена книга умствен багаж не е лесно да осмислиш реалността.

  Но скоро ще почне интересното. И тъжното.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 54. 54 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Стана ясно, че много бизнеси ще трябва да се преструктурират и пренасочат към други сфери. Не може да има купища магазинчета за обувки, парцалки, морето да е бетонирано с хотели, където ходят все по-малко хора и т.н..... Трябва бизнес който да произвежда необходими и качествени неща. Ще има много хора, освободени от работа в едни бизнеси. Но има вече други, в които се задъхват за персонал. Е, ами ще има промени. Знам мнозина еднолични търговци с малки магазинчета, които не работят, ами си наели продавачка. Е, сори....

 55. 55 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#52] от "Таралеж":

  Не наистина. Най наистина мислите, че в България ще умираме от глад. Интересно ми е да дадете доказателства за мислите си.

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  До коментар [#15] от "Noise":

  Какъвто е електоратът, такива са и неговите избранници! 80% дебили! Които гласуват за БСП, ГЕРБ, ДПС или патрЕотите!

 57. 57 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":Именно. Една седмица и почнаха да реват за компенсации.Ами някой бизнеси пък работят двойно. Ана не трябва ей така да изсипват пари. Щото някой селяндур отишел в София портиер на МОЛ и живее под 400 евро наем и нямало да може да си го плаща.Активите пострадват при криза.Нито цената на квадрат ще е същата нито наемите.
  —цитат от коментар 42 на Да вярваме на истината

  Точно! Затова има Бюро по труда и трудови борси. Работа ще има, но някои хора ще си развалят рахатлъка.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Направо всичкото часник у кауша... И конфискация в името на малкият човек.
  —цитат от коментар 21 на DDR


  за спекула по време на война или катаклизъм навсякъде гонят и наказват

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ramon Asvalda":

  С тая малка подробност, че в България "свободен пазар" е имагинерно понятие. При наличие на монополи, олигополи и всякакви сополи, картели в ключови за икономиката сектори, тая мантра дето "свободния пазар се саморегулира" е една лакърдия само.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#2] от "Велков":
  Велков, ако това: Пример, в Стара Загора преди две седмици намирах домати на цена 2,20-2,4лв. Оня ден домати имаше вече на цена 3,4-5лв. Краставици намирах по 1,4-1,8 лв., сега краставиците са на цена 3-4,5лв. Не е начало на спекула какво друго да измислим за оправдание

 61. 61 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Моа Преател Тайпи":

  Това ти го писах, щото вчера беше писал, че Италия не е пречупила още кривата, а според мен има напредък. Мисля, че са на последния вираж, преди да загладят.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 62. 62 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "ТиквунскаСтабилност":

  Нито едното, нито другото е вярно.

  niki
 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мавродинов":

  Именно. Задъхват се някой производство. Ето още вчера писах, че купуването на оръжие в САЩ се увеличило тройно.
  Днес го дадоха по новините. Откъде знам ли?! Спешно Габинвест търсеше по Фейсбук се навиваха работниците да търсят свободни работници защото поръчките им се увеличили. Всяка шивачка, всяка текстилна машина работи би се търсят всички шивачки, които мърдат. Правят маски и защитни облекла. Неограничено търсене. За храните да не говоря. Там на 3 смени. Ресторантите и сладкарските фирми сложиха на вратите си табели с телефони би призиви да сме отговорни и да поръчваме за вкъщи. Сервитьорите са впрегнати да носят.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":И като как хора в България ще останат без доход?! В смисъл ако е работил отива на борсата най-малко.Това с глада все им се привижда на БСП и Радев.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината


  Колко време, според Вас, ще издържи осигурителната система при 500 000 безработни? А при 1 000 000? Как ще се изплащат пенсии, майчинство и детски по същото това време?
  Колко по- малко ще бъдат приходите от ДДС например, ако се ограничи потреблението с 25 %? А с 50%? И ако тази ситуация продължи с месеци?

 66. 66 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма по-заблудени от пазарните фундаменталисти. По време на Криза Държавата трябва да се меси, особено такава като нашата.

  niki
 67. 67 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Май е време да правя хранителен магазин

 68. 68 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#2] от "Велков":

  Е ако до краят на годината тези цени се задържат ще кажем че сме улучили късата клечка. Аако доматите станат на 10 лв. и краставиците на 8лв. Е тогава няма да има спекула, нали така

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#60] от "сидер":

  Ами значи трябва закон за спекулата.

 70. 70 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Весело

  До коментар [#66] от "niki":


  То няма държава ти искаш тя да бори спекулата.

 71. 71 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#55] от "Да вярваме на истината":

  Доказателства ли? Ами ако живеете в България може да се огледате и сам ще ги видите доказателствата. Аз съм на другия край на света и ги виждам. Навсякъде, не само в България. Безработицата ще стигне много скоро поне 20%, туристическия бизнес, рестораньорството, услугите са вече затихнали. Като наложат забрана за всичко което не е крайно необходимо, кой ще остане доходи? Достатъчно е една много малка част от населението да огладнее (и това ще е най-необразованата най-неуправляемата част) за да настане хаос. Това че ти, аз, повечето от колегите във форума имат запаси за месеци, години, или векове нищо не значи. Надявам се да съм лош пророк, но мерките за помощ на нуждаещите се трябва да са готови сега. Да се обсъждат, да се намери финансов ресурс. Особено в бедна страна като България.

 72. 72 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#64] от "Моа Преател Тайпи":

  Абе умножавай по 1.3 и готово...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#68] от "сидер":

  Ами ако доматите се внасят на 8 лева от Турция, а ти ги продаваш на 9 не е спекула...
  Нали схващаш разликата...

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":

  Приятелю, в целият свят всяка държава има процент хора които не могат да посрещнат извънреден разход който над 500 евро...
  Това означава, че тези хора нямат спестявания.
  Имаше изледване за САЩ бяха 65% от населението, предполагам за почти всички държави процента е между 40 - 60 от населението...

  Какво те кара да си мислиш, че във България е различно?

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#60] от "сидер":Ами значи трябва закон за спекулата.
  —цитат от коментар 69 на Велков


  едва ли няма закон за спекулата от царско или комунарско
  :-) едва ли е отменен ... стига да има желание ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Таралеже, помниш ли 2012-2013 година. Кога беше голямата финансова криза, безработицата тогава стигна 18-19% нямаше счупени витрини, е имаше самозапалвания но май се установи че тези които се самозапалиха са били под въздействие. Е 2013 помогнахте правителството на ГЕРБ да падне, като сега искате, дойде на власт вашият корифей Орешарски, да знаеш как само ваши хора го бранеха тука у форума, но почнаха масови протести. И сега, ако с ваша помощ на власт дойде БСП да знаеш никакви протести няма да има, хората ще ви гледат сеира и на по следващите избори такива партии като ДБ, БСП и ДПС няма да съществуват, вие самите ще им биете дуспата

 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#71] от "Таралеж":

  Ами аз живея в България и затова не виждам как българите масово ще гладуват. Първо икономиката на България 80% работи на пълна пара в 80%. Да туризмът ще пострада, но и тука има ,но. Ако до юни затихне няма да пострада за България и той. Тука имаме пролетни и есенни паузи. Ресторантите се ориентираха готвят за вкъщи. А напротив. Ние произвеждаме храни и напитки. Това ни е силата. Това търсене ще е огромно. Ще трябват и хора.
  А нека да видим. Имаме бюра по труда. Да видим колко ще е безработицата. Тука не е САЩ. Нашата фондова борса не може да отпише такава колосална сума от стойността на активите.
  А иначе Борисов естествено, че преиграва хвърляйки милиарди наляво и дясно.
  Ами нашата индустрия в момента произвежда много от най-търсеното-целулоза заради тоалетната хартия, защитни облекла и маски най-добрите в света да цитирам Тръмп, храни и спирт.

 81. 81 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#44] от "Peni Nikol":

  Ти за проценти чувал ли си?
  Та тези пари от банките, които гледаш не са на масовият процент от населението...

  Модератора е неадекватен!
 82. 82 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#75] от "Велков":

  Ами ако там в Турция са на цени до 3 лв. и Турците ги предлагат на нашите търговци на цени от 2лв. на едро, а тука стават на 8лв. внос?

 83. 83 Профил на stavri_idiotov
  stavri_idiotov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "сидер":

  И защо смяташ, че и в момента, няма законови и административни средства, да се регулира това?

  Освен разбира се, че трябват и хора, а вие разгонихте мислещите и насадихте калинките навсякъде.

  Модераторчето, ай спри се вече....
 84. 84 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#65] от "lilithi":

  500 000 безработни. Сиреч още 300 000 нови?! Не виждам откъде ще дойдат освен завърналите се гастарбайтери.
  Но 500 000 сме издържали и то при два пъти по-малък БВП. Ами значи още повече бе трябва да се харчи.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  да ти кажем, съкратиха ме преди години. Отивам на борсата и оттам - нема ти дадеме пукнат лев. Не ти е плащана "застраховка срещу безработица", нищо, че са ти правени отчисления. можеме само да ти търсиме работа....И КРАЙ!
  А КАКВИ НОВИ НОМАРА СА ИМ СКРОИЛИ НА "РАБОТЕЩИТЕ" - не ми се мисли.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#69] от "Велков":

  Е ами умнокресливците защо квичат срещу ограничаването на цените и искат свободен пазар според тях

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  " Гласувахме "за", но всъщност сме "против", ГЕРБ под натиск приели предложението на БСП, пазел се кворум, БСП настоявали за други мерки от правителството, които то не предприело и те толкова измислили за борба със спекулата. Приетият от депутатите текст щял да ни върне в социалистическия плод-зеленчук, когато цитрусите ги криели отзад..."

  Разочарован съм ! Очаквах стандартните заподозрени - ДБ, Бойкикиев, Костов, пък тия с братчедите от ляво решиха да си измият ръцете ! И умнокрасивите не са намесени...абе, скука !

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#78] от "dark'star":

  Е ама тука умнокресливите, че и техният президент защо са против този закон срещу спекулата и искат свободен пазар

 95. 95 Профил на RebellioN
  RebellioN
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote Задъхват се някой производство[/quote]

  Ти, приятелю, не можеш да напишеш едно изречение на нормален български език, а си тръгнал да обясняваш как пандемията едва ли не ще вдигне БВП на държавата. Ако смяташ, че една баничарка, разкарваща по пица -две между кварталите, се равнява на пълен ресторант през сериозен диапазон от вечерта, значи си интелигентен колкото стафилокока. Огромна част от населението няма спестявания, стотици хиляди са опрени до стената. У нас има 30 човека в болниците, но Здравната система вече изнемогва. Цялата Здравна система на държава от ЕУ има капацитет на ЕТАЖ от италианска болница. Народът бива сплашван, вместо окуражаван, премиерът обижда Президента 1 час, а накрая заговаря за единство. Само, че нямало как щаба да му е началник. Това е покъртително. От думите му разбираме, че България няма ресурсите да посрещне дори първия далечен полъх на бурята. На държавата не й трябва специален закон, за да озапти един вагон спекуланти. На държавата не й трябва специален закон, за да поддържа доставки и достъпност на лекарста и стоки от първа необходимост. Тази власт казва на хората - стойте си по къщите и умирайте тихо и без да се обяснявате. Не занимавайте Годжи с простотии като положителни тестове. Нали разбирате, че колкото и ужасяващи да са картините от Западна Европа, те са такива ВЪПРЕКИ отличното снабдяване с лекарства. Там хората не мислят за сметки, аз вноски, за хляб на масата, за лекарства. Българската държава се оказа оглозгана до кокъл и напълно неподготвена. Допреди 1 месец Борисов се хилеше с маска на очите и обясняваше колко са му големи ушите. Явно не са достатъчно големи, за да чуе собствения си народ. Допреди 2 месеца се блъскаше в гърдите колко голям резерв имала България, естествено заради него. Той ви каза в прав текст, че ЕС няма да отдели нито евро за България и вие много добре знаете, че това не е вярно. Къде били тия, къде били ония. Махленски сметки, характерни за домоуправител, но не и за Премиер. Покъртителна некомпетентност, страх, заплахи, неспособност. Вижте, няма никакво значение кой от коя партия е. След 2 седмици ще започне такъв кошмар, че Бойко трябва да се притеснява да не го сподели съдбата на Стамболийски. Всички знаем колко пари открадна този "елит" и по кои острови са милиардите. Тези хора все още смятат, че могат да си спасят управлението и дори заграбените богатства. Вие г-да, не ставате за нищо. 20 човека, приети в болница разклатиха Здравната система, а за един пациент е отделена цяла болница. Това е средновековие. А тук още се делят на русофоби и американофоби. А българофили? - о, те са малко и ще измрат първи, защото ще се раздадат за тоя агонизиращ народец.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#95] от "RebellioN":

  Пълни глупости дето ги няма в реалността. Вярвахте си. Не пречите на никой.

 98. 98 Профил на tih43523748
  tih43523748
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мишо Петров":

  Незнам да ли са по прости от италианските, но са по адекватни от британските. Днес в ЮК почина 18 годишен от ковид 19. Моята философия е гладни но живи .

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#87] от "scott":

  Прав си! Да не говорим че като ти дадат 60% от брутото за престоя ти пада средното брутно на чиято база ти смятат и обезщетението. И след това (при съкращения!)не можеш да вземеш и МРЗ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK