"Социализмът си отива - никъде няма да ходи", или още за поправките за фиксираните цени

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев на среща за коронавируса през първата седмица на извънредното положение

© Пресцентър Президентство

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев на среща за коронавируса през първата седмица на извънредното положениеГласувахме "за", но всъщност сме "против", ГЕРБ под натиск приели предложението на БСП, пазел се кворум, БСП настоявали за други мерки от правителството, които то не предприело и те толкова измислили за борба със спекулата. Приетият от депутатите текст щял да ни върне в социалистическия плод-зеленчук, когато цитрусите ги криели отзад...


Такива оправдания заваляха от политическите сили в неделя следобед (22 март), след като президентът Румен Радев наложи вето върху някои от текстовете в закона за извънредното положение. Сред тях и този, с който депутатите приеха да има фиксирани цени на стоки и услуги, средноаритментични на цените от последните три месеца и поставиха под въпрос нормалното функциониране на целия свободен пазар.


В събота медии и търговци реагираха за опасностите от гласувания текст. Политици - не. Едва в неделя в интервю за "Неделя 150" на БНР финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос каза, че не харесвал предложението и не искал то да действа, защото ще доведе до проблеми, а енергийният министър Теменужка Петкова заяви в същата програма, че текстовете трябва да се прецизират.
Експерти още в събота коментираха, че според абсурдното предложение, цените на парното и горивата напр. ще трябва да поскъпнат сега, а на други сезонни стоки също няма да могат да бъдат понижени.


В неделя в специално изявление за налагането на вето, президентът реагира, че това може да блокира стопански дейности и дори да доведе до проблеми с вноса на лекарства и други продукти, чиято цена на международните пазари се повишава. В мотивите той посочи, че така приетите текстове противоречат и на Конституцията, според която икономиката на България се основава на свободната стопанска инициатива. (видео - тук)


Аргументите и оценките на Радев за спорните текстове в закона ядосаха премиера Бойко Борисов и в монолог, продължил около час и засягащ и всякакви други теми, свързани с коронавируса (от как ходи и търси материали за да се шият защитни облекла до дали Камен Донев, Мариус Куркински и Кобрата да не бъдат в щаба), той опита да оправдае приетото с гласовете и на неговата партия ГЕРБ предложение: "Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага стана хаос на пазара. Той на практика създава спекулата, затова още утре този текст, когато влезе законът, да се прегласува", разпореди председателят на управляващата партия.


Борисов се опита да измести проблемите с този и други текстове в закона за извънредното положение, атакувайки президента, че реакцията му е неразбрана и изненадваща, че му забива нож в гърба и че се държи егоцентрично и популистки. Самият той в поредно изказване сблъска богатите хора и бизнеса с болните и пенсионерите, като за последните обяви, че са другите, за които ще се грижи. "Първо здравето, пари ще намерим по-късно", обясни премиерът в отговор на критики и въпроси за липсата на ясна стратегия как България ще се справи с икономическите ефекти от кризата.


Въпреки реакцията на Борисов, че президентът си прави политически ПР, ГЕРБ, БПС и Патриотите всъщност приеха ветото на президента и от малкото изказвания се разбира, че проблемните текстове ще бъдат заличени или променени.


Реакциите им се появиха едва след изказването на Борисов. А коалиционният партньор ВМРО, който е гласувал за фиксиране на цените изведнъж в неделя следобед обяви решението за недомислено, взето под натиск и на тъмно и се оправда, че групата им се объркала при гласуването, защото заседанието било много дълго и те мислили, че се гласуват тяхно предложение, а не на БСП...


Как всъщност е приет текстът за фиксирани цени


Петък (21 март) вечер, около 20 часа, пленарна зала (наистина депутатите гласуват вече 10 час, но те загубиха повече от един в началото на заседанието да обсъждат името на закона) тече окончателното гласуване на проектозакона за извънредното положение.


Депутатите се връщат за втори път до предложенията за "защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия", което трябва да влезе като член в Закона за защита на потребителите. Ето основната част от текста им:


Чл. 177б. (1) Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца преди настъпване на обстоятелствата по чл. 177а.
(2) Цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца преди настъпване на обстоятелствата по чл. 177а се доказват на база записите в касовите апарати или получените по банков или картов път плащания.
(3) При липса на записи в касовите апарати или плащания по ал. 2 лицата по ал. 1 са длъжни да предоставят предлаганите от тях стоки на цени, завишени с не повече от 20 на сто от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20 на сто от себестойността им."


След него са предвидени и санкции, основната от които в размер на 5 на сто от оборота за предходната година.

По-рано през деня депутатите са отхвърлили тези идеи. В доклада от правна комисия, по който те гласуват в зала е записано, че тази идея е била внесена от БСП между първо и второ четене на закона и е посочено, че комисията не го подкрепя.


Малко след 20 часа обаче правосъдният министър Данаил Кирилов, председателят на парламента Цвета Караянчева и председателят на правната комисия Анна Александрова (всички от ГЕРБ), водят разговор на ухо. И от следващото изказване на Александрова, която е на трибуната и чете доклада, се разбира, че БСП няма да предложи сама идеята си отново и тя заявява, че отхвърлените текстове ще бъдат прегласувани.


При повторното гласуване - те са приети. От следенето в зала не става ясно кои партии как са гласували, но според изказванията днес текстът е бил одобрен от управляващата коалиция и БСП. От ДПС в неделя отказаха коментар докато групата им няма позиция.


(Допълнение, 23 март, 12 часа - Първоначално в текста пишеше, че по неофициална информация от ДПС са гласували против, но справка, поискана от "Дневник" от парламента, показа, че този текст е приет със 115 гласа от ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени Патриоти. Има само един се е въздържал - от "Патриотите". )


По текстовете в зала няма никакви дебати. В събота пред "Капитал" Данаил Кирилов обясни, че е предложил прегласуване на текста, за да не бъдат ГЕРБ обвинявани от БСП, че подкрепят спекулата. Той обяснява, че БСП са имали още две далеч по-спорни предложения във връзка със спекулата, едното от които било отхвърлено, а другото прието частично. "Все пак това беше единственото предложение, което даваше някакъв обективен критерий, с който може да се съизмерят цените така, че да не растат драстично", казва той. Никъде в закона обаче не е въведено понятие за спекула.


Също пред "Капитал" депутати от ГЕРБ твърдят, че това е старо предложение на БСП, което и преди е отхвърляно и изразяват предположения, че сега е прието, защото е имало договорка със социалистите "на високо ниво". Народни представители от БСП пък са разказали, че при обсъждането на текста в парламентарната група на партията част от народните представители също са изразили резерви към предложението и са го определили като "популистко". Някои от тях развиват и тезата, че за ГЕРБ гласуването е било ПР ход и че прегласуването било докато лидерът им Корнелия Нинова гостува в "Панорама", където критикува липсата на мерки от управляващите. (Времето обаче не съвпада, защото депутатите гласуват малко след 20 часа, а тв предаването е в 21 часа).


В неделя Борисов обясни, че Даниела Дариткова му се обадила, че БСП ще напусне залата, ако не се приеме този текст и той затова приел. "Рaдeв уcлужливo зaбрaви дa кaжe, чe тoчкитe пo cпeкулaтa нa цeнитe ca пo прeдлoжeниe нa БCП. Кoгaтo ce приe зaкoнът, г-жa Дaриткoвa ми ce oбaди и ми кaзa, чe БCП иcкaли дa излизaт oт плeнaрнa зaлa - aкo лъжe тя, лъжa и aз. Тoгaвa приeхмe тeхнитe прeдлoжeния зa cпeкулaтa", каза премиерът.


Възможно е по това време вече да е имало проблем с кворума, ако БСП напуснат, защото едва ли всички други депутати са били там.


Какво следва след ветото


От изказването на Борисов може да се съди, че текстът за фискираните цени ще отпадне от закона за извънредното положение при новото му гласуване в парламента. В понеделник (23 март) депутатите ще се съберат на извънредно заседание, за да разгледат ветото на президента.


"Ако има по-добър текст, разбира се ще се подкрепи. По-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начин, по който различни хора предлагат", каза премиерът.


От разпространената днес позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова не се разбра дали те ще предлагат нови идеи в тази посока, тъй като в нея тя заобикаля да коментира темата по същество, а се оправдава с липсата на други мерки от ГЕРБ. От партията подкрепят ветото на Радев.


Председателят на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова не искаше да коментира ветото преди изявлението на премиера, а след това не беше открита за повече въпроси.


"Социализмът си отива - никъде няма да ходи" *


"Тeзи прeдлoжeния ни връщaт във врeмeтo нa зрeлия coциaлизъм, кoгaтo в "плoд-зeлeнчуцитe" нa eтaжeркитe имaшe дoмaти и крacтaвици, a цитруcитe, нaпримeр, ce прoдaвaхa oтзaд, при мaгaзинeрa. Тoвa cи бeшe cпeкулa", коментира Борисов в неделя, докато се опитваше да прехвърли проблема със спорните предложения изцяло на БСП. Аргументи по същество какво мислят за поправките, от ГЕРБ не дадоха.


В събота ексерти коментираха, че дори и преди 1989 година не е имало такова регулиране на всички цени.


Въпреки образното сравнение и дългата реч на премиера, която трябваше да отклони въпроса защо управляващата коалиция е гласувала текстовете, те не изглеждат достатъчни, за да защитят предложенията за фиксирани цени и рисковете, които носят за пазара.


Напротив оставят впечатлението, че народните представители или не са разбирали какво гласуват и какви ще са последиците за пазара, или ГЕРБ все пак са ги преценили като подходящи, заради войната със спекулата, за която непрекъснато говорят, защото е политически важна тема. (повече по темата със спекулата и защо това е битка с несъществуващ законово враг - тук) Президентът Радев също говори за спекула като коментира основно, че трябва да се намери начин да няма такав за лекарствата и защитните средства, които са най-необходими в момента.


Технологията на предлагане, съгласуване (с премиера), гласуване, договаряне, липсата на дебат и последващите коментари на случилото се отново припомнят и как функционира парламентарната власт в България.


Тескстовете, свързани с разпространението на невярна информация и санкциите за това (и които също напомнят за други времена с цитруси зад щанда), които са другите текстове, върху които е наложено вето - в неделя не бяха коментирани от партиите, но Борисов даде знак, че е готов на поправки и по тях - "променете думата "невярна" както искате".


Досега при много от върнатите законови текстове - управляващите не се съобразявали с ветото на президента и са прегласували законите. Този път явно поне по два текста ще има промяна. От думите на Борисов стана ясно, че преди изявлението Радев му се е обадил, за да го запознае за какво ще наложи вето. Законът за извънредното положение беше готвен в парламента в работна група и всички партии даваха предложения. Гласуването му в комисия също мина със спорове и неясноти какво точно се приема в някои членове.


Радев изрази и несъгласие с вменяването на въоръжените сили на функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, но не наложи вето по текстовете, които предвиждат включването на армията в прилагането на мерките за извънредно положение.


Следете в понеделник дебатите по ветото в правна комисия и в парламента в "Дневник".


* В социалните мрежи в последните дни има много мемета и шеги с репликите на шефа на щаба за коронавируса ген. Венцеслав Мутафчийски в отговор на въпроси къде и защо хората не могат да ходят, за да се предпазят от заразяване. Сред популярните изради са "не отивате" и "никъде няма да ходи". Имаше и колаж с "Комунизмът си отива - никъде няма да ходи". Подзаглавието е перифраза.


Какво каза Радев - изявление, мотиви и видео.
Реакцията на Борисов - тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK