Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

© Велко АнгеловНа извънредно заседание днес Народното събрание подкрепи ветото на президента Румен Радев върху два текста от закона за извънредното положение заради коронавируса - единият е внесен от БСП и касае фиксирането на цените, а другият е на управляващите и касае наказателното преследване за "невярна информация". След бурни дебати и взаимни обвинения управляващите се разцепиха при гласуването, но БСП и ДПС единодушно подкрепиха ветото. Така от закона отпаднаха двата текста, макар и някои партии да са ги подкрепили в пленарната зала в петък. Законопроектът за извънредното положение ще бъде изпратен отново на държавния глава и следва да бъде обнародван, което се очаква да стане в спешен порядък. "Дневник" проследи дебатите по ветото и предлага хронология на изказванията.


15:20 Въпреки премахнатите текстове със закона се променят два текста на Наказателния кодекс. Единият е в чл. 225, който е в сила от 1993 г. и по същество касае ограничаване на спекулата. В него се увеличават санкциите за който продаде стока на цена над определената. Наказанията стават лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лева. Депутати признават обаче, че този текст не действа и към момента.


Другият е в чл. 326 от Наказателния кодекс. Макар че след ветото отпада определението за "невярна информация", т.е. няма да има наказателното преследване за разпространението на "невярна информация", се увеличават санкции по сега действащ текст. Става въпрос за наказания за "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Те ще бъдат лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хил. лева, а при при значителни последици - до пет години затвор и санкция от 10 до 50 хил. лева.
15:15 Заседанието приключи.


15:12 Тъй като ветото бе подкрепено, т.е. двата текста не бяха приети отново, се мина към обсъждане на текстовете отново, каквато е парламентарната практика. Правната комисия обаче посъветва депутатите тези текстове да отпаднат от законопроекта и така бе прието с почти единодушие. "Обединените патриоти" поискаха текстът за невярната информация да бъде приет, но имаше единодушие за отпадане на фиксираните цени.


Управляващите се разцепиха за ветото


15:09 При гласуването на ветото управляващите се разцепиха. От ГЕРБ 35 депутати подкрепиха ветото, двама искаха текстовете да се приемат въпреки волята на президента, а 53 - се въздържаха. Мнозинството от депутатите от "Обединени патриоти", т.е. 12 - искаха текстовете да бъдат приети отново въпреки ветото. Трима патриоти го подкрепиха. БСП и ДПС единодушно подкрепиха ветото на президента. Депутатите от ДПС не се изказаха нито веднъж.


15:05 Парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев за фиксираните цени и наказателното преследване за невярна информация. Ветото подкрепиха 188 народни представители, 14 се обявиха за повторно гласуване на текстовете, а други 56 се въздържаха.


15:02 Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" попита къде са депутатите от "Воля" и дали ги е страх да дойдат на работа.


Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

© Велко Ангелов


15:00 По неофициална информация от депутати от двете партии ГЕРБ и БСП управляващите са решили да подкрепят предложенията на социалистите за фиксирани цени през извънредното положение от притеснение, че червените народни представители ще си тръгнат и няма да има кворум за изгласуването на целия закон. Според депутати от БСП решение за напускане на залата нямало, но наистина имало призиви от някои социалисти да напускат. От гласуване на текста около 20 часа в петък личи, че вътре наистина са били малко депутати - за са гласували 115 депутати, от които 69 от ГЕРБ, 31 от БСП, 8 от ДПС И 7 от "Обединени патриоти", а един патрит се е въздържал. Червените депутати са 79, което значи, че близо две трети не са били в пленарната зала. Как бе приет текстът четете тук.


14:57 В отговор на Георги Свиленски депутатът от ГЕРБ Александър Ненков каза, че управляващите са подкрепили предложението за спекулата на социалистите, за да покажат, че всички плават в една лодка. Той каза, че хората извън парламента се обединявали и си помагали помежду си, а депутатите от БСП търсели евтини политически дивиденти.


14:51 "Свободата на словото се изражда в диктатура на лъжата". С този цитат Искрен Веселинов обясни защо ВМРО няма да подкрепи ветото на президента. Той призова за смиреност в парламента, а не за политически пиар. Александър Ненков пък каза, че го е срам от това, което се случва в пленарната зала.


14:44 Председателят на парламента Цвета Караянчева накрая спря микрофона на Спас Гърневски, защото той прави политическа декларация. Александър Симов тръгна да чете стихотворение и също бе заглушен. Той поиска дезинфекция на трибуната.


14:40 ГЕРБ и БСП се скараха заради изказване на депутата от управляващата партия Спас Гърневски, който обикновено излиза на трибуната, за да говори за стореното в страната от БКП. Днес той заговори за болшевизъм, а Стоян Мирчев от БСП го нарече фашист. И двамата бяха наказани със забележка. След това Гърневски каза, че БКП е крила от хората аварията в "Чернобил".


14:36 Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов каза, че когато има реалистична прогноза за щетите от кризата, правителството ще вземе мерки. Той припомни, че БСП не трябва да забравя, че все пак техният президент им върнал предложенията.


14:34 Депутатът от БСП Милко Недялков призова ръководството на парламента и колегите си за повишаване на качеството на законодателството. В отговор от ГЕРБ казаха, че трябва консенсус.


14:32 ГЕРБ призова опозицията към разум, а БСП обяви, че никакви техни предложения не били приети. Красимир Ципов от ГЕРБ каза, че дебатите само бавят влизането на закона в сила. Колегата му Александър Иванов се извини, че е подкрепил предложението на социалистите, но каза, че БСП не били сериозни към него, понеже са го подкрепили само 23 червени депутати.


14:24 Депутати от различни партии започнаха да обясняват как се е стигнало до приемане на текста на БСП срещу спекулата. Георги Свиленски от БСП каза, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че социалистите са извили ръцете на ГЕРБ, за да се приеме текстът, е измишльотина. Такава били и твърденията му как работил за 40 лв., за да осигури хумана на дъщеря си.


14:19 Народният представител от БСП Иван Ченчев съобщи, че правителството в Канада дава на всеки пострадал от кризата по 900 долара на всеки две седмици. Колегата му Филип Попов пък каза, че у нас маските от няколко стотинки вече струват няколко лева.


"Обединените патриоти" се разцепиха за ветото


14:15 Депутатите от НФСБ ще подкрепят ветото на президента с отвращение, каза представителят на партията Борис Ячев. По-рано колегата му от ВМРО Александър Сиди каза, че то няма да бъде подкрепено. Така "Обединените патриоти", изглежда, ще гласуват различно.


Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

© Велко Ангелов


14:09 ГЕРБ и БСП спорят за мерките в Германия, Франция и Великобритания. Според управляващите там има само рамка за подпомагане на бизнеса, а според социалистите - конкретни помощи. Според Тома Биков голяма част от новорегистрираните безработни са завърнали се от чужбина.


14:03 "Няма нужда да изгърмим всички патрони за един ден. Дължим го на българите, които плащат и ще плащат цената на тази криза", обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който каза, че е грешка, че управляващите са подкрепили предложенията на социалистите за спекулата. Той каза, че на всички ще бъде помогнато, но трябва да се види какви ще са последиците от кризата и колко ще продължи тя.


13:58 "Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на бедните и болните", обяви още Корнелия Нинова. Тя каза, че БСП до край ще иска от правителството Национален социално-икономически план за справяне с кризата. Социалистите казаха, че ще прецизират предложенията си срещу спекулата и ще ги внесат отново.


13:56 Според Корнелия Нинова идеята на правителството да плаща на определени бизнеси 60 на сто от заплатите на служителите не работела, тъй като те няма да получат нищо, ако не могат да платят другите 40 процента. Тя цитира данни на социалния министър, че само днес като безработни са се регистрирали 1300 души.


Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

© Велко Ангелов


13:48 Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че са наложени най-рестриктивни мерки за социална изолация, но управляващите не са успели да снабдят лекари и граждани с предпазни средства. Тя изброи пропуските на ГЕРБ и попита след рестрикции на човешките права правителството е поискало дерогация на конвенцията.


13:45 Депутатът от БСП Крум Зарков призова колегите си от ГЕРБ да си признаят, че са сгрешили за наказателното преследване за невярна информация. Той каза още, че подкрепят президента за ветото му срещу тяхното предложение за цените, щом като имало питания и неясноти.


ВМРО няма да подкрепи ветото


13:39 Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди каза, че няма да подкрепят ветото на президента. После се разбра, че това се отнася за депутатите от ВМРО - партията, в която той членува. Според него проблемите с фалшивите новини и спекулата трябва да се решат спешно. Той каза, че дори и в профил на депутат от БСП имало неверни новини за коронавируса. Сиди се обърна към депутатите ГЕРБ и попита защо не са подкрепили техните предложения за таван на цени на основни стоки, а предложението за фиксираните цени на социалистите. Справка на "Дневник" показва, че при прегласуване идеите на БСП срещу спекулата са подкрепени и от 115 народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Само един депутат от "Обединени патриоти" се е въздържал.


13:35 Депутатът от "Атака" Павел Шопов обяви, че има годеж между ГЕРБ и ДПС, и допълни, че всъщност ДПС били на власт. Той визира текст от закона за извънредното положение, с който по предложение на ДПС се прецизира, че държавна субсидия получава Главното мюфтийство, а не друго мюсюлманско изповедание.


13:31 Депутатът от БСП Александър Симов обяви, че социалистите винаги са били срещу разпоредбата за наказателно преследване за невярна информация, тъй като свободата на словото е ценност на ценностите, а хората не трябва да чувстват заплаха, че ще усетят полицейска кубинка. В отговор на изказването на финансовия министър Владислав Горанов той обяви, че винаги е време да се говори за демокрация. Социалистът не коментира другото спорно предложение - за фиксиране на цените, което е внесено от БСП.


13:25 Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова депутатите от партията да подкрепят ветото на държавния глава, въпреки че той сеел разеделение, че снел доверие от правителството, че нарушил мерките и се качил на връх Шипка. След като каза, че страната се бори с невидима заплаха, Даниела Дариткова обяви: "Не е време за политиканстване, ежби и опити за произвеждане на политически дивиденти".


13:16 Според държавния глава възприетият в петък законодателен подход с включване на неясния наказателен състав "невярна информация за разпространението на заразна болест" свободата на изразяване и на разпространение на информация. Той смята, че мерките срещу "необосновано високи цени" могат да възпрепятстват намалението на цените на някои стоки и услуги, тъй като задължението е те да се предоставят на средноаритметични цени за последните три месеца. По мотивите му това може да доведе до липса на вносни стоки, ако те са по-скъпи.


Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

© Велко Ангелов


13:08 Как в петък с прегласувания бяха приети мерките на БСП срещу спекулата, които на практика предвиждат фиксиране на цените четете тук.


13:05 Председателят на правната комисия Анна Александрова запознава депутатите с доклада на комисията от тази сутрин, както и с мотивите на президента Румен Радев за ветото. Пълния текст на мотивите на държавния глава може да прочетете тук.


13:02 Заседанието бе открито с кворум от 140 народни представители, което значи, че други 100 отсъстват. От камерите се видя, че голяма част от депутатите са с маски на лицето.


13:00 В този час започва извънредното заседание на Народното събрание заради ветото на президента Румен Радев върху два текста от извънредния закон заради коронавируса. Държавният глава оспори наказателното преследване за разпространение на невярна информация за заразата, както и фиксирането на цените в опит за борбата със спекулата (мотивите на президента за ветото вижте тук).


Парламентът премахна фиксираните цени и санкциите за невярна информация (хронология)

© Велко Ангелов


Тази сутрин ветото бе подкрепено единодушно от 19 депутати, макар в петък повечето от тях да са подкрепили двата текста. Справка на "Дневник" в разпечатката от гласуването тогава показа, че санкциите за невярна информация за коронавируса са подкрепени от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", а депутатите от БСП са гласували "против". При прегласуване идеите на БСП срещу спекулата, които предвиждат фиксиране на цените, са подкрепени и от 115 народни представители от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Само един депутат от "Обединени патриоти" се е въздържал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK