Президентът отново поиска социални и икономически мерки срещу кризата от управляващите

Президентът отново поиска социални и икономически мерки срещу кризата от управляващите

© ДневникТри часа след като парламентът се съобрази с ветото и премахна текстовете за фиксираните цени и санкциите за невярна информация от закона за извънредното положение, президентът Румен Радев излезе с позиция, че депутатите са проявили отговорност, но напомни, че дефицит на закона е липсата на пакет от социални и икономически мерки.


"Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество", се посочва в позицията на държавния глава.


"Истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обаче е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация - малкия и средния бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще", казва още Румен Радев. Той отправя призив към изпълнителната и законодателната власт да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение.


"Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите. Такива мерки вече бяха обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности. Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK