Каракачанов иска от Борисов още мерки за бизнеса и кредитополучателите

Каракачанов иска от Борисов още мерки за бизнеса и кредитополучателите

© Георги КожухаровЕдна от партиите в малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти" - ВМРО, обяви предложение за пакет с допълнителни финансови, икономически и данъчни мерки за преодоляване на последствията от кризата заради коронавируса, който ще предложи на ГЕРБ. Сред тях са отпускане на ваучери на българските граждани за използване на български туристически услуги в рамките на годината; незабавно изплащане на всички дължими от държавата суми към фирмите и гражданите; отлагане плащането на кредитите на физическите и юридическите лица, засегнати от извънредните мерки към всички банки и финансови агенции до края на извънредното положение плюс един месец; отлагане плащането на данъци от засегнатите фирми до края на извънредното положение плюс един месец и др., съобщи пресцентърът на партията на Красимир Каракачанов.


"Ние сме наясно колко домакинства и фирми в момента са поставени в затруднено положение. Особено тежко е то в секторите туризъм, ресторантьорство, транспорт, услуги. Хиляди фирми и десетки хиляди хора са без работа в момента и са във фактическа невъзможност да обслужват кредитите си, което автоматично ще ги постави в графа "лоши кредити" и ще ги вкара в регистъра на БНБ. Хиляди фирми ще се окажат в невъзможност да платят данъците си в периода на извънредното положение. Цели сектори от българската икономика могат да се окажат пред фалит", смятат във ВМРО.


От движението искат възстановяването на икономиката да стане първа цел, заради което предлагат Националният икономически съвет към Министерския съвет да стане постоянно работещ орган, като към него с право на глас се включват и по един експерт от парламентарно представените партии, както и водещите икономисти и финансисти. ВМРО иска съветът да разработва и предлага на Министерския съвет мерки за възстановяване на икономиката след настоящата криза; да събира информация за забавените инвестиционни проекти в страната и да прави предложения за нормативни и законодателни мерки за по-бързото им реализиране, както и да събира информация от банките кои кредитополучатели ще са най-затруднени да обслужват кредитите си и до каква степен.
ВМРО предлага още мерки, които "Дневник" публикува едно към едно.


Мерки за облекчаване на кредитополучателите:
1. Промяна в нормативната уредба, която предвижда падежите на вноските по кредитите от банките към домакинствата и фирмите от засегнатите сектори да бъдат отложени със срока на извънредното положение плюс един месец.
2. Отлагане на плащането на кредити без лихви за останалите без работа граждани във времето на извънредно положение плюс един месец към банки, фирми за бързи кредити и агенции за събиране на вземания.
3. Със средствата, с които ще бъде увеличен капиталът на ББР, да се гарантират отложените вноски към банките за кредитите на предприятия и домакинства. Възможно е необходимите средства за това да са повече от предвидените до момента 500 млн. лв. Източникът на допълнителните средства може да бъде заем от международните пазари или заем за подкрепа на платежния баланс.


Прилагане на мерки от страна на БНБ:
1. Надзорна гъвкавост по отношение на необслужваните кредити, за да се усвоят ползите от държавни гаранции и евентуални мораториуми (ако има такива). Дори и да има забавени плащания, за определен период те да не се броят за такива, ако са част от гарантиран портфейл от ББР. Например просрочени кредити, необслужвани 90 дни, в момента се обявяват за просрочени и банките са длъжни да провизират съответните суми. Същевременно кредитополучателите влизат в Централния кредитен регистър като некоректни платци и това им блокира по-нататъшно взимане на банков кредит. Срокът да се увеличи от 90 на 180 дни.
2. Оценките на кредитоспособността на получателите на кредит да е базирана върху информация за дългосрочното им състояние до сега (на базата на минала информация) и да не се дава прекалено голяма тежест на текущите неблагоприятни обстоятелства.
3. Да не се прилагат съществуващи препоръки (ако има такива), които изискват намаляване на дела на необслужваните кредити.


Икономически мерки:
1. Да се гарантира запазването на икономическа активност и паричен оборот в ситуацията на настоящия стрес. Да се ускорят плащания от страна на държавата. Да не се бави възстановяването на ДДС.
2. Незабавно изплащане на всички просрочени задължения на държавата към фирми и физически лица.
3. Да се пристъпи към поетапно подпомагане на най-засегнатите на базата на получената информация, за да не се допусне отпадането им от икономическия живот на страната, тяхната маргинализация и избухване на социално напрежение.
4. В подкрепа на туризма осигуряване на безплатен ваучер по оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС на всеки български гражданин на стойност 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 г. Ваучерът да може да се ползва в хотел или туристическа агенция.
5. Подпомагане на чрез предоставяне на безлихвени кредити микро и малки предприятия, включително осигуряващи семейна заетост в браншове като туризъм, ресторантьорство, транспорт и др.


Данъчни мерки:
1. Отлагане на плащането на данъци и осигуровки за времето на извънредното положение плюс един месец за компаниите, които са засегнати най-силно - ресторанти, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, транспорт, театри, кина и др.
2. За самонаетите лица и едноличните търговци всички данъчни задължения да се отложат за времето на действия за извънредното положение плюс един месец.
3. Правителството да приеме пакет от допълнителни стимули за инвеститорите, български и чуждестранни, които решат да направят вложения в страната след извънредното положение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7933 Любопитно

  Май Каракачанов предлага просто национализация на банките !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ма да мрат бе, на никой не му пука, кви хора, кви дваесе лева?

  age of Λquarius!
 4. 4 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Който е теглил кредит е предвидил това, че няколко месеца може да остане без доходи или с намалени такива. Така, че не е нужно те да се облекчават допълнително. Освен това, по този начин се ощетяват спестителите, които имат депозити. В крайна сметка, именно с техните пари се финансират кредитите.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7933 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivant88":

  В крайна сметка, именно техните пари са целта да се стопят !

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivant88": В крайна сметка, именно техните пари са целта да се стопят !
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Това би довели до гражданска война. В крайна сметка, така се ощетяват тези, които са спестили, по-умните и способните, за сметка на купуващите телефони и коли на изплащане.

 7. 7 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivant88":

  Свърши се със стария ред. Идат нови времена. Въоражени, озверели и огладнели групи дошли за теб и парите ти. Съжалявам спестовнико. Трябваше да го предвидиш... П.П. Шегувам се!

 8. 8 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Каракачанката може сега да използва парите от продажба на български паспорти.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivant88":

  Банките или поне българските, много отдавна не се интересуват от депозити...! Ама хич...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Сакън бе, банките са свещена крава - ще им паднат рекордните печалби в България за сметка на някакви си там останали без пари безработни. Криза е, бедните да се оправят, нека мислим за печалбите на банките и фирмите на Шиши и Гела.
  Пък тия самоосигуряващите се от ЕТ-тата защо изобщо ги споменаваме - тия по дефолт са обречени според Законодателството да мрат. За тях няма предвидена социална защита, имат право само да внасят данъци и осигуровки и ако фалират, да мрат. По-добре тия 2.5 милиарда лева от ЕС за кризата, да идат всички за милиционерите и калинките, щото не се знае колко лекари и сестри ще останат накрая, та много пари за тях няма и да трябват.

 11. 11 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 624 Весело

  А, без депутати в предложения съвет. Представете се Гумен Речев да бъде пратен като “експерт” - Ужас!

 12. 12 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 624 Весело

  А, без депутати в предложения съвет. Представете се Гумен Речев да бъде пратен като “експерт” - Ужас!

 13. 13 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Икономическите мерки, които гробарското правителство взима, могат да бъдат обобщени в едно изречение:
  "Абе вие луди ли сте бе какво ще остане за нас?"

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 14. 14 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Дано Борисов послуша Каракачанов, защото хората имат нужда от тези облекчения, в този случай те не са глезотия, а става дума за оцеляване. Ужасно много хора са затруднени и ще става още по-зле, така че сега е моментът да разберем, че имаме държава и тя е с нас в този труден момент. Всички мерки, които е предложил, мисля, че трябва да бъдат приложени, за да може хората да са поне с една идея по-спокойни. Никой не е искал този ужас, но е факт, че трябва да се приспособим и да направим всичко възможно да минем през това колкото се може по-безболезнено.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Мерките, засягащи отлагане на плащанията по кредитите вноски са добра опция, действително ! Още повече, имайки предвид, че свестните хора у нас не се занимават с корупционни схеми, те могат само да ползват и получат кредитен ресурс, съответно да задължават към банката.....

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Управлението винаги е било на ДПС, т.е на обръчите. Сега ми е много интересно огромна част от хората как ще реагират на ситуация, в която те са на топа на устата, а олигарсите се къпят в крадени корупционни наши средства.....До вчера им беше все тая - всички били маскари, те какво да направели.....

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  До коментар [#14] от "Black Label":

  Няма опция да не слуша, защото за дни всичко може да изригне, а стабилната корупция да се подхване от съвестни прокурори, освободени от опеката на главния, за който да се мисли освобождаване от поста......

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5299 Неутрално

  И шкембе войвода ли започна да притиска Баце

 19. 19 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Този път Каракачанов е прав и мерките, които предлага са доста адекватни, дано и Борисов да е наясно колко домакинства и фирми в момента са поставени в затруднено положение и ако не иска да става по-зле да действа.

  TanitaS
 20. 20 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Ето малко специални мерки - данъчна ревизия на всички физически лица завърнали се в България през последните два месеца за платени данъци от доходи в чужбина + здравни осигуровки. Задължително заплащане на медицински услуги на здравно неосигурени, а ако решат да си внесат вноските за тях да са в двоен размер + задължителна ревизия на доходите. А да видим колко приходи ще излязат...

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Вчера Горанов ,човекът на Шиши каза ,, Маргиналите да мрат " , а маргиналите ,според него не са безработните , не са и работодателите .Значи маргиналите са ЕТ . Тези ,които на практика пълнят бюджета. Толкова им е грижата , но не правят сметка ,че и те самите висят на бюджета

 22. 22 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Уви народе за десет дни се създадоха нови схеми и машинации за грабеж.Колко от тия пари ще стигне до някой от нас.........

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7411 Неутрално

  Патриотите-папагали проявяват "активност"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 928 Неутрално

  ех въртяха се, сукаха, но все пак ще им дадат парички на мутрите бетонирали нашето море и планини.

  Каракачанка, можеш да си запазиш моя ваучер и да "почиваш" с него ти.

 25. 25 Профил на army
  army
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Повдигнатите въпроси от Каракачанов са също толкова сериозни и належащи, колкото и превантивните мерки и здравето. Защото когато отмине кризата с тази зараза, идва следващият въпрос на дневен ред, за който трябва да се вслушаме още сега. И да направим необходимото, да се вземат нужните мерки още сега за глътка нов въздух в последствие. Дано и Борисов чува, така както ние.

 26. 26 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Патриотите-папагали проявяват "активност"
  —цитат от коментар 23 на neut


  В случая активността е правилна, нека разграничаваме един случай от друг. Много логично поискани мерки предвид настоящата ситуация. Бизнесът и хората имат нужда от облекчения, за да преживеят тази тежка ситуация, която ни се стовари на главите.

  Обичам да слушам само себе си
 27. 27 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#18] от "pet_fire":

  На мен не ми се струва притискане, а взимане на сериозни мерки, така че хората да бъдат малко по-спокойни. Мерките, които засягат отлагането на плащанията по кредитите в никакъв случай не притискат никого, дори напротив ще са в полза на хората с кредити.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#9] от "Petleshev":

  Това ще се промени. Много бързо при това !

 29. 29 Профил на ojl41369459
  ojl41369459
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Тия мерки са логични,но недостатъчни.
  Стотици хиляди остават без доходи.Това са служителите извън Мол и заведенията-това са страшно много хора.За тях трябва ежемесечно да се изплащат по една минимална заплата без условия.Плюс останалото.

 30. 30 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Каракачанов към Борисов:
  "Ей, свински! Искам и за фирмите на мойте хора подаръци, тези 2 милиарда са само за твойте петима!"

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Никакво доверие нямам на тези патриоти. Не че на ГЕРБ имам.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  ПАРИ НЕМА, ДЕЙСТВАЙ!
  —цитат от коментар 1 на Judjuk


  Обратното е "Пари има много, ГРАБИ!".

  В предложените от ВМРО мерки има само и единствено как да са раздават пари. Няма нищо как да се победи епидемията!

  Тя да си продължава както сега, само ще я регистрираме. Колкото по-дълго толкова по-добре. Защото така ще можем по-дълго да раздаваме пари на нашите хора според великото определение на Доган за раздаването на порциите. Нещичко и за политиците ще има, Мистър 10% отдавна е определил правилата.

  Все по-ясно лъсва, че властта смята само да краде и епидемията е прекрасно наметало за това. Следователно тя няма никакъв интерес да я спре и затова ще продължи това положение максимално.

  Независимо дали с извънредно положение или без него, под предлог борба с епидемията ще се раздават пари без да се прави нищо тя да бъде победена. Най-доброто време за крадене са ембаргото, войните и епидемиите. .

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#18] от "pet_fire":На мен не ми се струва притискане, а взимане на сериозни мерки, така че хората да бъдат малко по-спокойни.
  —цитат от коментар 27 на Траян

  Даваш ли си сметка, че всичко което ти бъде дадено ще бъде взето пак от твоят джоб? Колкото по-дълго ти дават толкова повече ще ти вземат. Няма от кой друг, тя държавата не създава, тя само взема.

  Вместо да раздават нещо което е твое по-добре е да вземат реални мерки да я победят тази епидемия и хората бързо да се върнат към нормалният живот.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  Не ви ли прави впечатление, че НИКОЙ не предлага и обсъжда мерки за борба с епидемията, за нейното максимално бързо прекратяване. Не обсъждат какви са досегашните мерки, правилна ли е стратегията, има ли резултати от нея, има ли други по-добри мерки.

  Те приемат сегашното положение за нормално и не смятат да го променят. Разбираемо за властта, дава им извънредни пълномощия и възможности за крадене. Според великото правило "Разделяй и владей" вниманието се пренасочва от причината за положението и кой е отговорен към това кой какво кокалче да вземе.

  Но опозицията? Колкото и да е парадоксално тя също има полза от епидемията, дава им широко поле за популизъм и демонстрация на загриженост за електората. И какво излиза, ЦЯЛАТА политическа класа има полза от епидемията и никакъв интерес тя да бъде победена.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  Това би довели до гражданска война. В крайна сметка, така се ощетяват тези, които са спестили, по-умните и способните, за сметка на купуващите телефони и коли на изплащане.
  —цитат от коментар 6 на ivant88


  Сериозно, в България? Забрави ли 1997г когато окрадоха ВСИЧКИ спестявани до стотинка. Тогава имаше ли гражданска война? Сложиха на стадото отпред един който ги омая с красиви приказки, тихичко и кротичко НИКОЙ от крадците не беше наказан. Нещо повече, дадоха им и това което още не беше окрадено, т.е. собствеността върху строеното и трупаното цели 45 години. И никой не се възмути от стореното, не потърсиха сметка, нещо повече мнозина го хвалят.

  Този народ е стадо и затова ще продължават да се държат с него като с такова. Докато не почнат да хвърчат глави в директният смисъл на думата така ще е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK