"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия ЛазароваВсички партии в парламента без БСП искат по време на извънредното положение, което към момента е до 13 април, Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство и допълнителни решения за справяне с пандемията от коронавирус. Парламентарният контрол ще бъде само писмен. Комисиите обаче ще продължат да работят.


Предложението да няма редовни заседания е било обсъдено по идея на ГЕРБ на председателски съвет тази сутрин. След близо три часа спорове в пленарната зала решението бе взето в 11.45 часа днес с 115 гласа "за" и 65 - "против". Камерите не показаха кой как е гласувал, но от дебатите се разбра, че само социалистите са против.


По правилник Народното събрание може да се свика извънредно от председателя му или с подписите на 48 депутати, както и от Министерския съвет или от президента. Според решение от миналата седмица парламентът трябваше да заседава само в четвъртък и в петък.
Сред мотивите за заседания само при необходимост е, че в Народното събрание не може да се спазва изискването хората да седят на два метра разстояние, както и да се спре вентилацията, заради което пленарната зала става развъдник на заразата от коронавирус. Контрааргументите на БСП - че демокрацията е под заплаха, че се върви към диктатура, че парламентът абдикира.


Заседание на Народното събрание вероятно ще бъде свикано още следващата седмица. Дори и извънредното положение да не бъде удължено, депутатите едва ли ще се върнат на работа след 13 април, тъй като по правилник имат десет дни великденска ваканция.


"Пред смъртта всички сме еднакви"


"Не може да искаме цялата страна да е в карантина, която все повече се затяга, а ние да не спазваме социалното дистанциране. Ние сме подвластни на заразата и не можем да станем нейни разпространители", каза председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея основният риск в момента е някой от депутатите да се разболее, а всички останали да са в карантина и парламентът наистина да спре работа.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Вирусът няма да ни пита депутати ли сте и да ни подмине. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти", попита Караянчева. Според нея ще има критики, че това решение е в полза на изпълнителната власт, че ще ни управляват двама генерали и др., но проблемът бил че някои депутати няма да се гледат по телевизията.


Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП това решение все повече руши парламентаризма и доверието в институцията, а България е единствената страна, в която в тази криза демокрацията е поставена под изпитание.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Вие не намерихте начин парламентът да бъде полезен, а го превръщате в гумен печат на правителството. Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж - да гласува оставката на правителството", каза Кристиан Вигенин. Според него някои медии ще започнат да заглушават опозицията.


Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов призова БСП да се смири пред болестта, защото пред нея и пред смъртта всички са еднакви. Той каза, че сестра му е лекар на първия фронт и е заразена с коронавирус. Накрая каза: "Ако вие имате сърца... Нека всеки един от нас помага, а да не политиканстваме".


"Вие искате да управлявате с укази, декрети, пресконференции, подопечни журналисти. Това е диктатура", каза Валери Жаблянов от БСП. Според него ГЕРБ абдикира и слиза под собствената си съвест, а след месеци притеснените сега граждани ще им поискат сметка. Накрая заяви, че изпитва неудобство от ДПС, която уж се е борела за права и свободи. Както и че ГЕРБ се отказва от същността си да представлява народа.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки каза, че БСП страда заради безразличието на избирателите си, което се видяло при тримесечното миналогодишно отсъствие на социалистите от парламента. По-късно той направи декларация от името на група с искане за по-ниски цени на горивата.


В отговор на критиките на БСП Цвета Караянчева каза, че ГЕРБ бди да не се върне Народният съд, за който Валери Жаблянов твърди, че е "необходимо и неизбежно правосъдие", както и да не се повтори аварията в Чернобил. Тя каза, че на нея й стига, ако могат да спасят човешки животи.


"Върви се към политическа криза"


Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев призова БСП да си зададе въпроса дали не говори глупости. Като народен представител от Стара Загора той припомни изказванията на Корнелия Нинова какво е отнела демокрацията на хората.


"Някой даде безконтролна и крайна власт на лекари-генерали, които да ни пазят от заразата. Но в нашата страна е пълно с хора, които се страхуват не само от болестта, а и от безработица и глад", каза Антон Кутев от БСП. Според него управляващите се вкарват в политическа криза и рушат не само собственото си бъдеще, но и това на държавата.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Който заменя свобода за сигурност - губи и двете", каза Явор Божанков от БСП. Според него права, за които поколения българи са се борили, ще паднат, а милиони средства ще се похарчат без контрол.


Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов попита социалистите защо като искат да работят - половината парламентарна група отсъства днес, а другите червени депутати не носят маски. Той помоли Валери Жаблянов, когото нарече Жаборанов, да не вика от трибуната, а да се държи културно. В отговор депутатът от БСП каза, че според щаба здрави граждани не е необходимо да носят маски.


"А ако депутат се зарази..."


Според Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" редовните сбирки на парламента нямат смисъл, тъй като когато коронавирусът се появи сред депутатите, работата наистина ще блокира. Той помоли БСП да не разпространява фалшиви новини, а Корнелия Нинова - да не се държи като жълт вестник. По думите му не е вярно, че парламентът се разпуска.


"Важно е, като се наложи, да бъде свикано Народното събрание и да се вземе решение. Няма проблем - нека ни покоси заразата. Но като ни покоси, няма да има кой да гласува тук мерки. Това е целта на БСП - да стане по-голяма криза", каза Ангелов. Той призова всички да станат доброволци, а не да говорят лъжи от трибуната.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Цяла България нази гледа", каза Филип Попов от БСП. Според него Народното събрание е гарант срещу самозабравянето на всеки деспот. По думите му помощта на народните представители трябва да бъде осъществена чрез тяхната работа.


Според Христо Гаджев от ГЕРБ сега БСП има възможност да докаже, че има алтернативни икономически мерки за справяне с кризата и да свика извънредно заседание на парламента. По думите му комисиите в Народното събрание ще продължат да работят.


"Опиват се да ни убедят, че най-голямата заплаха за разпространението на коронавируса е парламентът. Искате да прикриете страх и абдикация, но мерките трябва да се вземат от Народното събрание, а не от щабове и правителство. От конституционна извънредност минаваме към фактическа - извън реда сме. Не виждам как суспендирането на Конституцията ще ни помогне да преборим коронавируса", каза Крум Зарков от БСП. Според него скриването няма да помогне на никого.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че няма разпускане на парламента, защото всеки ще може да го свика. Според него карантината има и добри страни - да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си глупости. "Успокойте се, приберете се вкъщи, съберете се", обяви още Биков.


Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов каза, че парламентът ще заседава още следващата седмица за промени в Закона за енергетиката, чрез които ще се върнат пари от надплатени сметки на бизнеса след намаление на цени.


"Аз съм млад. По статистика трябва по-леко да го изкарам. Но съм и родител, имам приятели, не искам да ставам причина да се разпространява вирусът", каза Александър Ненков от ГЕРБ.


Проф. Станислав Станилов от "Атака" каза, че до известна степен думите на БСП са верни, но това е само теория. В момента обаче сме изправени пред пропаст, наречена пандемия, а наистина парламентът може да стане разсадник на вируса. Той призова да спре дебатът. По думите му премиерът Бойко Борисов за пореден път е изпреварил събитията със своя инстинкт, заради което и е на власт толкова години.


Защо БСП отказва консенсус


Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че от две седмици партиите в парламента правят опити да намерят консенсус как да работят народните представители, защото те трябва да осъществяват контрол над изпълнителната власт. Консенсус нямало, тъй като БСП отхвърлила всички предложения - дистанционно гласуване, гласуване на подпис, заседания в намален състав, специален график на заседанията, ред за приемане на закони. Той каза, че по Конституцията Народното събрание е постоянно действащ орган, който сам определя начина, по който заседава. Накрая каза, че първо е правото на живот, което парламентът в момента не защитава.


"Ние от 20 дни се правим на герои и на безсмъртни в тази зала. Ние застрашаваме правото на живот на тези, с които волю или неволю се срещаме", каза още Йордан Цонев. Той обясни, че нито Конституцията, нито правилника ще бъдат нарушени, ако депутатите гласуват от кабинетите си, но социалистите не се съгласили.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


Според него присъствието на тази трибуна от БСП се смята като възможност постоянно да се води битка за избирателите, заради което социалистите не се съгласили на нито един вариант. Той обяви, че е откровена лъжа, че парламентът спира да работи. "Ние ще продължим да работим, но няма да се правим на герои", каза още Цонев.


"Парламентарната република временно се отменя"


В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към гражданите и обяви, че днес моментът е исторически. "Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България", обяви Нинова и разкритикува правителството - дало на народа само живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие.


"Ако сме загрижени за здравето на хората, не трябва да абдикираме, а да гледаме предложения частните болници да се изравнят на държавните и да помагат, как да помогнем на застрашените от фалит и др. Тук трябваше да е премиерът и да гласуване актуализация на бюджета. Патриотите трябваше да внесат предложение минималната пенсия да стане 300 лв. Това е истинска загриженост, а не да си бягаме вкъщи", каза още Корнелия Нинова. По думите й днес се слага венецът на безконтролната власт и ще се заметат всички злоупотреби на ГЕРБ от последните години.


Според Красимир Ципов от ГЕРБ тези, които рушат демокрацията, са не управляващите, а - социалистите. Той призова опозицията за алгоритъм за работа, който да е гъвкав. Накрая попита защо БСП отменя прекия избор на лидер през април, ако няма заплаха.


Депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов обяви, че на коалиционен съвет е взето решение минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 януари 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK