"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия ЛазароваВсички партии в парламента без БСП искат по време на извънредното положение, което към момента е до 13 април, Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство и допълнителни решения за справяне с пандемията от коронавирус. Парламентарният контрол ще бъде само писмен. Комисиите обаче ще продължат да работят.


Предложението да няма редовни заседания е било обсъдено по идея на ГЕРБ на председателски съвет тази сутрин. След близо три часа спорове в пленарната зала решението бе взето в 11.45 часа днес с 115 гласа "за" и 65 - "против". Камерите не показаха кой как е гласувал, но от дебатите се разбра, че само социалистите са против.


По правилник Народното събрание може да се свика извънредно от председателя му или с подписите на 48 депутати, както и от Министерския съвет или от президента. Според решение от миналата седмица парламентът трябваше да заседава само в четвъртък и в петък.
Сред мотивите за заседания само при необходимост е, че в Народното събрание не може да се спазва изискването хората да седят на два метра разстояние, както и да се спре вентилацията, заради което пленарната зала става развъдник на заразата от коронавирус. Контрааргументите на БСП - че демокрацията е под заплаха, че се върви към диктатура, че парламентът абдикира.


Заседание на Народното събрание вероятно ще бъде свикано още следващата седмица. Дори и извънредното положение да не бъде удължено, депутатите едва ли ще се върнат на работа след 13 април, тъй като по правилник имат десет дни великденска ваканция.


"Пред смъртта всички сме еднакви"


"Не може да искаме цялата страна да е в карантина, която все повече се затяга, а ние да не спазваме социалното дистанциране. Ние сме подвластни на заразата и не можем да станем нейни разпространители", каза председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея основният риск в момента е някой от депутатите да се разболее, а всички останали да са в карантина и парламентът наистина да спре работа.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Вирусът няма да ни пита депутати ли сте и да ни подмине. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти", попита Караянчева. Според нея ще има критики, че това решение е в полза на изпълнителната власт, че ще ни управляват двама генерали и др., но проблемът бил че някои депутати няма да се гледат по телевизията.


Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП това решение все повече руши парламентаризма и доверието в институцията, а България е единствената страна, в която в тази криза демокрацията е поставена под изпитание.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Вие не намерихте начин парламентът да бъде полезен, а го превръщате в гумен печат на правителството. Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж - да гласува оставката на правителството", каза Кристиан Вигенин. Според него някои медии ще започнат да заглушават опозицията.


Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов призова БСП да се смири пред болестта, защото пред нея и пред смъртта всички са еднакви. Той каза, че сестра му е лекар на първия фронт и е заразена с коронавирус. Накрая каза: "Ако вие имате сърца... Нека всеки един от нас помага, а да не политиканстваме".


"Вие искате да управлявате с укази, декрети, пресконференции, подопечни журналисти. Това е диктатура", каза Валери Жаблянов от БСП. Според него ГЕРБ абдикира и слиза под собствената си съвест, а след месеци притеснените сега граждани ще им поискат сметка. Накрая заяви, че изпитва неудобство от ДПС, която уж се е борела за права и свободи. Както и че ГЕРБ се отказва от същността си да представлява народа.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки каза, че БСП страда заради безразличието на избирателите си, което се видяло при тримесечното миналогодишно отсъствие на социалистите от парламента. По-късно той направи декларация от името на група с искане за по-ниски цени на горивата.


В отговор на критиките на БСП Цвета Караянчева каза, че ГЕРБ бди да не се върне Народният съд, за който Валери Жаблянов твърди, че е "необходимо и неизбежно правосъдие", както и да не се повтори аварията в Чернобил. Тя каза, че на нея й стига, ако могат да спасят човешки животи.


"Върви се към политическа криза"


Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев призова БСП да си зададе въпроса дали не говори глупости. Като народен представител от Стара Загора той припомни изказванията на Корнелия Нинова какво е отнела демокрацията на хората.


"Някой даде безконтролна и крайна власт на лекари-генерали, които да ни пазят от заразата. Но в нашата страна е пълно с хора, които се страхуват не само от болестта, а и от безработица и глад", каза Антон Кутев от БСП. Според него управляващите се вкарват в политическа криза и рушат не само собственото си бъдеще, но и това на държавата.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Който заменя свобода за сигурност - губи и двете", каза Явор Божанков от БСП. Според него права, за които поколения българи са се борили, ще паднат, а милиони средства ще се похарчат без контрол.


Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов попита социалистите защо като искат да работят - половината парламентарна група отсъства днес, а другите червени депутати не носят маски. Той помоли Валери Жаблянов, когото нарече Жаборанов, да не вика от трибуната, а да се държи културно. В отговор депутатът от БСП каза, че според щаба здрави граждани не е необходимо да носят маски.


"А ако депутат се зарази..."


Според Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" редовните сбирки на парламента нямат смисъл, тъй като когато коронавирусът се появи сред депутатите, работата наистина ще блокира. Той помоли БСП да не разпространява фалшиви новини, а Корнелия Нинова - да не се държи като жълт вестник. По думите му не е вярно, че парламентът се разпуска.


"Важно е, като се наложи, да бъде свикано Народното събрание и да се вземе решение. Няма проблем - нека ни покоси заразата. Но като ни покоси, няма да има кой да гласува тук мерки. Това е целта на БСП - да стане по-голяма криза", каза Ангелов. Той призова всички да станат доброволци, а не да говорят лъжи от трибуната.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


"Цяла България нази гледа", каза Филип Попов от БСП. Според него Народното събрание е гарант срещу самозабравянето на всеки деспот. По думите му помощта на народните представители трябва да бъде осъществена чрез тяхната работа.


Според Христо Гаджев от ГЕРБ сега БСП има възможност да докаже, че има алтернативни икономически мерки за справяне с кризата и да свика извънредно заседание на парламента. По думите му комисиите в Народното събрание ще продължат да работят.


"Опиват се да ни убедят, че най-голямата заплаха за разпространението на коронавируса е парламентът. Искате да прикриете страх и абдикация, но мерките трябва да се вземат от Народното събрание, а не от щабове и правителство. От конституционна извънредност минаваме към фактическа - извън реда сме. Не виждам как суспендирането на Конституцията ще ни помогне да преборим коронавируса", каза Крум Зарков от БСП. Според него скриването няма да помогне на никого.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че няма разпускане на парламента, защото всеки ще може да го свика. Според него карантината има и добри страни - да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си глупости. "Успокойте се, приберете се вкъщи, съберете се", обяви още Биков.


Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов каза, че парламентът ще заседава още следващата седмица за промени в Закона за енергетиката, чрез които ще се върнат пари от надплатени сметки на бизнеса след намаление на цени.


"Аз съм млад. По статистика трябва по-леко да го изкарам. Но съм и родител, имам приятели, не искам да ставам причина да се разпространява вирусът", каза Александър Ненков от ГЕРБ.


Проф. Станислав Станилов от "Атака" каза, че до известна степен думите на БСП са верни, но това е само теория. В момента обаче сме изправени пред пропаст, наречена пандемия, а наистина парламентът може да стане разсадник на вируса. Той призова да спре дебатът. По думите му премиерът Бойко Борисов за пореден път е изпреварил събитията със своя инстинкт, заради което и е на власт толкова години.


Защо БСП отказва консенсус


Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че от две седмици партиите в парламента правят опити да намерят консенсус как да работят народните представители, защото те трябва да осъществяват контрол над изпълнителната власт. Консенсус нямало, тъй като БСП отхвърлила всички предложения - дистанционно гласуване, гласуване на подпис, заседания в намален състав, специален график на заседанията, ред за приемане на закони. Той каза, че по Конституцията Народното събрание е постоянно действащ орган, който сам определя начина, по който заседава. Накрая каза, че първо е правото на живот, което парламентът в момента не защитава.


"Ние от 20 дни се правим на герои и на безсмъртни в тази зала. Ние застрашаваме правото на живот на тези, с които волю или неволю се срещаме", каза още Йордан Цонев. Той обясни, че нито Конституцията, нито правилника ще бъдат нарушени, ако депутатите гласуват от кабинетите си, но социалистите не се съгласили.


"Застрашена ли е демокрацията": Парламентът спира работа за извънредното положение (обновена)

© Юлия Лазарова


Според него присъствието на тази трибуна от БСП се смята като възможност постоянно да се води битка за избирателите, заради което социалистите не се съгласили на нито един вариант. Той обяви, че е откровена лъжа, че парламентът спира да работи. "Ние ще продължим да работим, но няма да се правим на герои", каза още Цонев.


"Парламентарната република временно се отменя"


В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към гражданите и обяви, че днес моментът е исторически. "Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България", обяви Нинова и разкритикува правителството - дало на народа само живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие.


"Ако сме загрижени за здравето на хората, не трябва да абдикираме, а да гледаме предложения частните болници да се изравнят на държавните и да помагат, как да помогнем на застрашените от фалит и др. Тук трябваше да е премиерът и да гласуване актуализация на бюджета. Патриотите трябваше да внесат предложение минималната пенсия да стане 300 лв. Това е истинска загриженост, а не да си бягаме вкъщи", каза още Корнелия Нинова. По думите й днес се слага венецът на безконтролната власт и ще се заметат всички злоупотреби на ГЕРБ от последните години.


Според Красимир Ципов от ГЕРБ тези, които рушат демокрацията, са не управляващите, а - социалистите. Той призова опозицията за алгоритъм за работа, който да е гъвкав. Накрая попита защо БСП отменя прекия избор на лидер през април, ако няма заплаха.


Депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов обяви, че на коалиционен съвет е взето решение минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 януари 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Не виждам проблем, ако трябва да се объжда или гласува, да не го правят през мрежата, а не да си четат вестниците по банките и да си пият кафето/лапат кюфтенцата:).
  А ако има депутати, които не могат да правят това просто нещо, очевидно не са за там - направо да ги гонят.
  Така или иначе, гласуването е явно, знае се кой как е гласувал, така че не е проблем да гласуват дстанционно. Тъкмо може да узреят и на най-дебелите тикви, че може и ние, "простия" електорат, да гласуваме дстанционно.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  От БСП са "млади" и не се страхуват от вируса. И им се работи.
  Всъщност, това би ги лишило от още едно място, откъдето да джафкат.
  Ще останат само сайтовете.

  Еретик
 3. 3 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Тезт само чакат повод, за да си дадат отпуск ... Толкова са предсказуеми !

 4. 4 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Любопитно

  глезотии и превземки, магарешки можеше да дари по един скафандър на всеки депутат, и така да продължат да изпълняват "смело и мъдро" задълженията си към обществото

 5. 5 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Те и така едва половината са там и си гледат телефоните

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  "Вие не намерихте начин парламентът да бъде полезен, а го превръщате в гумен печат на правителството. Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж - да гласува оставката на правителството", каза Кристиан Вигенин."
  Не може ли вместо да се БОРЯТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ,РАЗХОЖДАЙКИ СЕ И СЕЕЙКИ ФИЗИЧЕСКА И ИДЕОЛОГИЧЕСКА ЗАРАЗА , да се БОРЯТ по друг начин - да отидат доброволци и някоя болница или да се включат в социални дености! Тогава от БОРБАТА им ще има някаква полза !

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Лятото тогава ще бачкат,а не по курортите.

 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално


  Хм ...
  Парламентът ще се разпусне, армията ще бъде активирана вътре в страната, БЛС иска повече и по- сериозни правомощия за главния прокурор ...
  Нещо понамирисва ... май ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Весело

  В такъв случай, трябва да се разпусне и правителството. Пък и много от членовете му, воглаве с великия ръководител, са от силно рисковата група: над 150 кг, кардиологични проблеми...

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Схемата 60:40 за заплатите важи ли? Попада ли сектора парламентаризъм в обхвата на помощите?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Схемата 60:40 за заплатите важи ли? Попада ли сектора парламентаризъм в обхвата на помощите?
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Естествено, че не.
  При тях винаги е важало правилото "заплатата си тече в пълен размер".

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2819 Весело

  Да се разпусне и събере в затвора.

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Депутатска карантина значи да си вкъщи (къщата обикновено е на няколко ката в полите на Витоша) и да си джиткаш тенис в личният тенискорт в двора или да плуваш в басейна (има и закрити) или да риташ футбол в личното си футболно игрище. Има и такива къщи.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  бъсъпъ са вредниза България!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#11] от "Yotce":

  Нов депутат на три месеца, паркира новата лимузина в гаража на новата вила и тъкмо вади от багажника стек марково уиски и му звънят от парламента:
  - Ако, колега - ела си вземи заплатите, три станаха вече!
  - Ама аз и заплата ли получавам!?

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksan1":

  Не забравяй, че и съдът е в отпуск ....

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2819 Весело

  Ало, колега. Автокоректора е ако.

 18. 18 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да заседават онлайн. Могат да го направят ако искат.

 19. 19 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Лошото е, че като си земат Великденска почивка, няма къде да си пекат з@дниците и тумбаците - сичко е карантина. Но пак е по-добър вариант, така и така подпират банките, да идат да си напазаруват и да седнат пред телевизорите.

 20. 20 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 670 Любопитно

  Ще си коригират ли заплатите за периода на престой? Или поне допълнителните възнаграждения.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те са безполезни така или иначе.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Абсолютните хрантутници, показаха за пореден път колко са осакатени на горния етаж. Защо ще се разпускат?! Защо не преминат в онлайн режим на заседания, както премина цялата училищна система, а те са едва 240 тулупа?!
  Кой ще контролира правителството сега, след като парламентът е органа, който определя дали държавата е в извънредно положение или не. Къде остават дните за парламентарен контрол над изпълнителната власт?
  Безотговрна шайка.

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Да и държавниците.......плъхове.....

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Вместо доброволци да станат.....

 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Страхът от вируса взе връх над страхът от това народът да види, че може и без тях?

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Все пак това е епидемия и заразата може да засегне и депутатите, а повечето от тях са над 60 годишна възраст. Трябва и те да са под карантина.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Да се разпусне и събере в затвора.
  —цитат от коментар 12 на Deaddark


  Разумно предложение!
  Гешев?
  За тези има куп доказателства от всички парламентарни групи!

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  То по-голяма полза има от тях, когато не работят.

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Що да не се скрият, "човещинка" ..какво ново?...... А Бойко Борисов в Ямбол какво беше казал ???? :  "..................................................................... ....… може да има много смели в залата…, и аз включително ще хвана нанякъде. Без да се праим на войводи големи.“ ..............

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Ей това се върти в Ню Йорк - на всеки час........ Но не и за управляващите !!! .................
  =============================================Вие сте здрави. -> Тогава останете у дома!
  Чувстваш се зле. -> Тогава останете у дома!
  Тестът ви е положителен. -> Преди всичко, останете у дома!
  Тестът ви е отрицателен. -> Както и да е, останете вкъщи!
  Чакате теста. -> Тогава останете у дома!
  Трябва да излезете. -> Тогава имайте възможно най-малко контакт с другите и следвайте всички хигиенни правила!
  Новият брой случаи се увеличи. -> Останете у дома!
  Новият брой случаи е намалял. -> Перфектно! Засега обаче останете вкъщи!

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Сред мотивите за заседания само при необходимост е, че в Народното събрание не може да се спазва изискването хората да седят на два метра разстояние, както и да се спре вентилацията.

  Ама в Народното Събрание няма хора а депутати.

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  !!!!---Българи, завършили Харвард, казаха на Борисов и Мутафчийски как да преборят заразата: https://7dnibulgaria.bg/archives/89006

 34. 34 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Абе тия акъл имат ли. Че ако парламента не може да работи дистанционно, кой тогава ще може. Ако нямат да поръчат да им направят една платформа и там да си провеждат видеоконферентни разговори, да изнасят речи и накрая да гласуват. Това е толкова лесно и има токова много прекрасни разработки от водещите софтуерни фирми. Гласуването пък е още по лесно. Още повече че се записва и остава кой как е гласувал.
  Само трябва да приемат един закон за работа в електронна среда. Радев да го подписва, обнародва се в Държавен вестник и да си ходят по домовете. Но това с разпускнето е недопустимо.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Демокрацията умира с гръмки ръкопляскания" ... из Междузвездни войни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Абе тея, плъхове...... няма ли да дарят поне по 6 заплати .....

 37. 37 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скоро ще настане глад . Трябва да се въведе вечерен час заради ромските махали . Отделно заразата там ще е огромна . KPP на ромските махали . Да не излизат

 38. 38 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Хубаво са направили, че временно са се разпуснали. Така с удоволствие ще се лишим от Корнеловируса.

 39. 39 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Другарката КурНелия къде ке се изязявя

 40. 40 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Другарката КурНелия къде ке се изязявя

 41. 41 Профил на bg.liverpool_81
  bg.liverpool_81
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Г-н Цонев е най-прав: червените или поне това крило което безчинства там искат трибуна,защото се борят за избиратели!Дахте да си говорим честно сега реално БСП няма повече от 12 процента подкрепа(толкова имаха преди изборите за президент)!Радев им вдигна подкрепата с около 10процента и те пак загубиха изборите!Те играят ВА банк и не мога да разбера защо...от къде им са опорните точки на тези хора..те се хранят от фалшивите новини(колкото повече,толкова по-добре),колкото повече пролетаризирани толкова по-добре.За това им трябва трибуна.Сега гледайте как ще задръстят телевизиите,за да облъчват хората с гледната си точка!Румен Гешев,този шаман-мистификатор няма да има отърване от него.Крум Зарков-другия апологет и другия Мистик Вигенин,само гледайте!През ден ще са при Хекимян(телевизията на БСП),онзи доцента Мангъров неуморния докато не изгради стадния имунитет по британски модел ще го слушаме и за закуска и за вечеря!Как така едни и същи умници говорят на хората!Защо и в тези времена трябва да има драма и интрига,честно не мога да разбера!

 42. 42 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Една добра новина в тази тягостна ситуация- добър е Господ, че ни спести правителство с участие на умнокрасиви либерали . Спука ни беше работата.
  В момент, в който е нужна здрава ръка и смели решения с облекчение отбелязвам, че за сега правителството се справя.

 43. 43 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 617 Неутрално

  !!!!---Българи, завършили Харвард, казаха на Борисов и Мутафчийски как да преборят заразата: https://7dnibulgaria.bg/archives/89006
  —цитат от коментар 33 на MPetr


  Тези двамцата, посочени в цитираната статия могат ли да съберат общо и половината от визитката на ген. Мутафчийски?

  Генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS е роден на 20 август 1964 г..

  Медицинско образование и специализации

  1984 – 1990 г. - Завършва Медицински университет – София, специалност „Медицина”

  1989 г. - Офицер в БА

  1990 – 1991 г. - Интернатура в КОХ – ВМА – София

  1991 – 1993 г. - Началник в медицинска служба в поделение ІV-ти километър - ГЩ

  1993 – 1996 г. - Клиничен ординатор КОХ – ВМА – София

  1996 г. - Придобита специалност „Обща хирургия”

  1996 – 1997 г. - Лекар ординатор във ВБ - Бургас

  1997 – 2002 г. - Асистент в КСХ – ВМА - София

  1998 – 2000 г. - Изпълняващ длъжност Началник Диагностично-оперативен сектор към Катедра по спешна медицина

  2001 г. - Старши асистент

  2000 – 2003 г. - Старши асистент в КОХ – ВМА - София

  2003 – 2008 г. - Главен асистент в „Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия” – ВМА – София

  2005 г. - Придобита специалност „Военна хирургия”

  2005 г. - Докторант на тема „Взривни травми”

  2011 г. - Придобива образователна и научна степен „доктор“ с дисертация на тема „ Взривна травма”

  2012 г. - Придобива академичната длъжност „доцент“ към клиника „Чернодробнo-панкреатична хирургия и трансплантология”

  2013 г. - Началник клиника по „Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология” - ВМА

  2014 г. - Началник катедра „Хирургия” – ВМА

  2014 г. - Заместник-началник на ВМА по Диагностично-лечебната дейност

  2014 г. - Придобива образователна и научна степен „доктор на науките“ с дисертация на тема „Съвременна концепция за отворения корем”

  2014 г. - Стратегически курс Военна Академия "Г. С. Раковски"

  2014 г. - Дипломиран магистър по мениджмънт на здравеопазването-ФОЗ –МУ-София

  2015 г. - Професор по хирургия

  2012-2015 г. - Републикански консултант по хирургия

  2015-2017 г. - Национален консултант по хирургия

  2017 г. - ВРИД Началник на ВМА

  С указ № 27 от 07.02.2018 г. на президента на Република България и заповед № КВ-65/12.02.2018 г. на министъра на отбраната е назначен за началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили на Република България, като е удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал".

  2019 г. - Удостоен е с висше офицерско звание "генерал-майор" с указ на президента и заповед на министъра на отбраната, считано от 6 май 2019 г.

  Участие във военни мисии

  2000 г. - Македония – Бежански лагер Радуша

  2003 г. - Медицинска евакуация на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала – Ирак

  2004 г. (януари) - Медицинска евакуация на пострадалите при терористичния акт в гр. Кербала от Болница Ландщул – Германия до ВМА – София

  2004 г. (май) - Медицинска евакуация на военнослужещи от Болница Ландщул – Германия до ВМА – София

  2006 – 2007 г. - Хирург в Испанската военно-полева болница, База „Арена”, Херат – Афганистан

  Специални умения – коремна хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, лапароскопска хирургия, спешна хирургия, чернодробна трансплантация, интраоперативна ехография.

  Учебно-научна дейност

  Преподавателска дейност към Катедра по хирургия и Хоноруван преподавател в СУ - с общо 790 часа годишно

  Реални публикации в наши и чужди списания – 279

  Общ импакт фактор - 35.74

  Авторство и съавторство с монографии и учебници – 26

  Участия в конгреси в България и чужбина - 127

  Езикова подготовка

  Английски, Руски език

  Членство в съсловни организации

  БХД-Българско хирургическо дружество

  БАГХО-Българска асоциация на гастроентеролози, хирурзи и онколози

  ESTES (European Society of Trauma and Emergency Surgery)

  AMSUS (Association of Military Surgeons of United States)

  IASGO (International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists)

  EDS (European Digestive Surgery)

  WSACS (World Society of Abdominal Compartment Syndrome)

  FACS – Дипломиран член на Американското дружество на хирурзите

  Членства в редакционни колегии

  „Миниинвазивна хирургия и ендоурология” – България

  „Физикална медицина, рехабилитация, здраве” – България

  „Спешна медицина” – България

  „Военна медицина” – България

  „Balkan Military Medical Review” – Турция, Гърция

  „Военна медицина“ – Република Беларус

  „Military Medical Research” – Китай

  „International Journal of Surgery& Medicine-България

  Членства в ръководни органи на съсловни организации

  Президент на българския борд на Балканския военномедицински комитет;

  Президент на Балканския военномедицински комитет;

  Президент на Българско научно дружество по военна медицина;

  Член на управителния съвет на Научното дружество по спешна медицина;

  Заместник-председател на Българското хирургическо дружество

  Специализации в чужбина

  2008 г. - Regiоnal Medical Center-Landstuhl – “Критични състояния при военна травма”

  2008 – 2009 г. - Мадрид – Болница „12-ти Октомври” – „Новости в коремната хирургия и трансплантация на черен дроб“

  2009 г. - Париж – Master Class – „Лапароскопска чернодробна хирургия”

  2011 г. - Милано – „SILS“

  2012 г. - RMC Landshtul – „Авиомедицинска евакуация”

  2013 г. - Страсбург – „Лапароскопски курс по чернодробна хирургия и хирургия на жлъчните пътища”

  Поощрения и награди

  2011 г. - Награден знак „За отлична служба”, втора степен – от министъра на отбраната;

  2012 г. - Грамота за проявен висок професионализъм при оказване на медицинска помощ; на пострадалите от терористичен акт в Бургас – министър на здравеопазването;

  2012 г. - Почетен знак на българския лекарски съюз (сребърен) – за проява на висок морал и професионализъм в особено тежка ситуация с национално значение;

  2013 г. - Благодарствена грамота от посланика на държавата Израел – за оказаната помощ и съдействие на израелските граждани, пострадали при атентата в Бургас

  2011 г. - Награден знак „За отлична служба”, първа степен – от министъра на отбраната;

  2016 г. - Почетен знак на Министъра на здравеопазването (сребърен)


  Забележка: Визитката на ген. Мутафчийски съм копирал от пост на форумец с ник VENCI4 без негова санкция, за което моля за извинение.
  Благодаря.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  "Вие не намерихте начин парламентът да бъде полезен, а го превръщате в гумен печат на правителството. Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж - да гласува оставката на правителството", каза Кристиан Вигенин."Не може ли вместо да се БОРЯТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ,РАЗХОЖДАЙКИ СЕ И СЕЕЙКИ ФИЗИЧЕСКА И ИДЕОЛОГИЧЕСКА ЗАРАЗА , да се БОРЯТ по друг начин - да отидат доброволци и някоя болница или да се включат в социални дености! Тогава от БОРБАТА им ще има някаква полза !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Ще ти се, ама няма да стане! А на следващите избори пак ще избирим ГЕРБ, а вие пак ще сте извън Парламента, защото така си послахте!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Plamen Yankov
  Plamen Yankov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#9] от "vhv":

  бастун .....

 46. 46 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Ама никой ни дума да обели например да нямат лятна ваканция като отговор на сегашната фактическа почивка.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 47. 47 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Щом парламента се е разпуснал, значи Радев поема изпълнителната власт.
  Май така е по конституция.

 48. 48 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Ситуацията в Парламента ми напомня за един виц. Веднъж студент попитал професор,как да се предпазим от мечка ако случайно ни срещне в гората?Професорът го поглрднал и усмихвайки се му отговорил.:-"Колега,важното е да спрете и
  да останете на мясъто,след което да се омажете с човешки екстременти.Така мечката ще ви заобиколи и ще ви подмине." Студентът на свой ред,пак попитал,като смятал че е притиснал професора до"стената" с думите:-"Ами ако в момента не разполагаме с екстременти,какво друго можем да направим?"Професорът го потупал приятелски по рамото и му заявил :-"Не се притеснявайте за това,колега.Щом мечката ви доближи,екстременти ще имате достатъчно"Та това е положението.Страхът е голямо шубе и не доучилите винаги се оси.....т.

 49. 49 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#47] от "yavooor":

  Най вероятно не са се разпуснали, а са излезли във ваканция. Това при тях си е отработено.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Мишките напускат потъващият кораб.... Разбираемо, когато след 1-2 години има съд за този Медицински Чернобил ще има по-малко за какво да ги хванат.

  А един чукундур с гола глава си направи партия и измисли гениалното и име "Няма такава държава". Само името е достатъчно да помете всички на следващите избори.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK