Какво влиза в сметката на премиера за 4.5 млрд. лв. срещу кризата

Какво влиза в сметката на премиера за 4.5 млрд. лв. срещу кризата

© Юлия ЛазароваПо мерки по отношение на бизнеса и заетостта - 4.5 млрд. ресурс мобилизира правителството." Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет във вторник (24 март) вечерта. После изреди няколко конкретни суми, чиито сбор обаче не водеше до спомената. А именно:


- 500 млн. лв., с които се увеличава капиталът на Българската банка за развитие (ББР), с които тя да гарантира кредити за бизнеса. На заседанието си в сряда правителството вече взе решение за това.


- 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие.
- 1 млрд. лв., които ще отидат за помощи за запазване на работните места като държавата плаща 60% от заплатите на работници, които иначе биха била освободени.


- 50 млн. лв. - за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета всяка Коледа и Великден и за нея също бе взето решение в сряда.


- 600 млн. лв., които сега няма да влязат в бюджета, защото са от данъците на бизнеса и хората и плащането им е удължено до края на юни.


Сумарно това са 2 милиарда и 350 милиона лева


Това може да се каже, че е основната сума, предвидена към този момент за подпомагане на икономиката (без тази за пенсиите), макар че не беше казано за какъв период. Ако извадим отложените приходи - сумата е около 1.7 млрд. лева.


И дори и да приемем, че е коректно в мобилизирания ресурс да влизат отложени във времето приходи, а не разходи за правителството (последните 600 млн. лв. - бел. авт.), то почти половината от тотала не излиза.


Часове след изказването във вторник нито от Министерството на финансите, нито от правителството можаха да отговорят за разминаването, но на въпроси от "Дневник" от правителствената пресслужба ден по-късно дадоха разбивка.


От нея се разбира, че "мобилизираният" ресурс всъщност е 4.6 млрд. лв. като в него не влизат някои от изброените от премиера във вторник пера - като например 20 млн. лв. повече за социални разходи, но пък половината от нея представлява... очакван ефект.


"За увеличаване на капитала на ББР се предоставят 700 млн. лв., с които се дават от ББР портфейлни гаранции в размер на 500 млн. лв., за да се предоставят на търговските банки с цел това да им позволи да дават по-гъвкави условия за кредити към бизнеса, както и 200 млн. лв. за гарантиране на безлихвени потребителски кредити в размер до 1500 лв. за работници и служители, излезли в неплатен отпуск. Със средствата, отпуснати на ББР, бизнесът и гражданите ще могат дa пoлyчат кредити дo 2,5 млpд. лв.", пишат от правителствената пресслужба.


Оттук се вижда и


откъде се формира най-голямата част от "мобилизираната" сума


която няма как да се "пришива" за разход на бюджета:


- 2.5 млрд. лева очакван ефект - кредити за бизнеса и граждани при 700 млн. лв. предоставени от правителството.


В сметката влизат и известните вече "до 1 млрд. лв., - разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнати сектори (схемата 60/40).


В разяснителната сметка отново е включено отлагането на плащането на корпоративните данъци, което "ще струва на държавата около 600 млн. лв. До 15 април бизнесът има възможност да декларира сам авансовите вноски по Закона за корпоративно подоходно облагане във връзка с намаляването на очакваната печалба и да отложи плащането им за 2021 г. Така този ресурс от близо 600 млн. лв. остава на разположение на фирмите", пише в отговорите на пресслужбата.


От този отговор се разбира, че всъщност прогнозата е в този период с толкова да намалеят приходите от тези данъци и да бъдат отложени за следващ заради очакваните по-малко приходи от бизнеса. Размерът на авансовите вноски беше един от текстовете в проектазокана за извънредното положение, срещу който бизнесът масово възрази (какъв е проблемът вижте тук) заради идеята те да се формират на база на финансовите резултати от силната 2018 г. В крайна сметка управляващите се съобразиха с възраженията и коригираха текстовете.


Правителството ще отдели 500 млн. лв. за мерки за предотвратяване на разпространението и за лечение от COVID 19, се посочва още в отговорите до "Дневник" като тук вероятно се имат предвид съобщената от премиера сума за заплати и други разходи в министерствата на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната, чиито разходи се увеличиха заради мерките за овладяване на заразата.


Така изчислена отново сумата - става 4.6 млрд. лева. И вероятно и 20 млн. лв., обявени допълнително за социалния патронаж.


По време на самия брифинг в Министерския съвет не бяха дадени детайли по програмите като на няколко пъти премиерът обяви, че ако трябва, ще се дадат още пари, но не трябва всичко да се харчи в първите дни на кризата.


На другия ден сутринта няколко негови министри бяха гости в телевизионния ефир, като отново защитиха същата теза - да "не истерясваме" още в първите дни, по думите на вицепремиера Томислав Дончев, който сравни и исканията на бизнеса за реална и по-обхватна помощ с това да се изяде храната още в първия ден на планиран двуседмичен преход в планината. Въпреки, че получи няколко въпроса за това, че не излиза сметката до обявените от премиера 4.5 млрд. лв. той успя да избегне конкретния отговор. Така с коментарите на няколко министри у невнимателния слушател бе затвърдено мнението, че се дават ефективно 4.5 милиарда лева.


Реалната сума, която за момента "вадят" (по израза на премиера), е 1.77 млрд. лева.


Във вторник премиерът не отговори правителството да има разчет за очакваните от кризата щети, а каза, че ще видят данните към края на март и ще направят обобщение. Тезата на премиера е, че повечето бизнеси имат пари и резерви, собствениците също, а българите имат милиардни спестявания в банките, затова не трябва да се бърза да се вадят още пари от държавата, с които да се подпомогне икономиката. Като добави, че ако трябва - още ще дадем.


Извън тези мерки правителството засега не е представило по-голям план за справянето с икономическите ефекти от кризата, а финансовият министър Владислав Горанов каза, че е минала само седмица и се работи, но не може всичко веднага.


Все още няма обяснение и за посланието на премиера от първите дни на извънредното положение. "От излишък вече сме на 3.5 милиарда дефицит, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система". Оттогава никой не е изяснил за какъв дефицит говори премиерът при положение, че данните на Министерстовто на финансите и в края на януари, и в края на февруари, показват, че бюджетът продължава да е на излишък - обичайното му състояние в началото на годината. Вероятната причина остава влошена прогноза на правителството за данните към края на годината, която премиерът в свой стил представя като факт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хората правят планиве за стотици милиарди и трилиони, наш Баце с 1-2 млрд смята да мине..Че от тях 700 млн - директно за подпомагане на ПееФски и сие.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1701 Весело

  "Хората правят планиве за стотици милиарди и трилиони, наш Баце с 1-2 млрд смята да мине."

  Не е важно колко общо са парите. Важно колко аз ще звема.

  подпис
 4. 4 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Да дават по 700-800 лв на калпак и да се приключва!

  Ако пък ще дава някоя банка безлихвени заеми, НА ВСИЧКИ, кажете къде, да ходя да се редя на опашка!

 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 863 Неутрално

  На "Експерт" Горанов трябва да му обяснят, че помощ и кредит са две различни неща.

 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Така управлява финмин Горанов - мъж на средна възраст, който не е успял дори едно жилище да осигури на семейството си.

 7. 7 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Планова икономика и решения на едро. Ама кои точно фирми има смисъл да се подпомагат, кои биха произвеждали търсен продукт с по-висока стойност във време на рецесия, май са извън уравнението.

 8. 8 Профил на Мамата
  Мамата
  Рейтинг: 233 Неутрално
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1130 Весело

  а за ракията за дезинфекция колко милиона отпуска бай Тиквун ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  а за ракията за дезинфекция колко милиона отпуска бай Тиквун ?
  —цитат от коментар 9 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  Във Франция спрели алкохола!
  За да не празнуват много, много!

 11. 11 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 822 Весело

  Съветниците му не разбраха ли, че не трябва да говори на по-сериозни теми.
  И само 500 млн. за шишета, почетни, гелчета, вълчета, свинарчета и други аверчета - обидно малко от общо предвидените 1 700 млн. Някакви 30%, а трябва да са поне 70%

  Миша
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Трепете! Помагат с 350 млн които сега нямало да влязат в бюджета, а по-късно. Помагат със заеми. Единствената реална помощ изглежда е плащането на 60% от заплатите на неработещите и неуволнени. Другото е да натъманим сумата та да изглежда по-сериозна. Стават смешни!

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Туй, госпожице, се нарича гербава аритметика и няма връзка с Булевата алгебра, където съжденията са верни или неверни...
  От получените за харчене извънредно от ЕС 2.5 милиарда лева (1.3 милиарда евро), ще бъдат похарчени 1.77 милиарда лева, но ще кажем, че сме похарчили 4.5 милиарда лева, щото банките щели да дадат кредити до разликата?!?! Какво общо има това с бюджета, никой не може да ви каже...
  После ще усвоим останалите 723 милиона лева и ще кажем, че вече няма пари в бюджета, въпреки че бюджета не е похарчил и 1 лев, защото това са пари на ЕС, които са ни оставени от забавени програми, за справяне с кризата.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Не правете сметки по думите на Барба Ганьос . Той си говори каквото му дойде на ум . После министрите се чудят как да замазват . Какво стана с 3.5 млрд дефицит?

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Не правете сметки по думите на Барба Ганьос . Той си говори каквото му дойде на ум . После министрите се чудят как да замазват . Какво стана с 3.5 млрд дефицит?
  —цитат от коментар 14 на hodounski


  ... ами с 1.5 млрд излишък?!?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 11 Неутрално

  И аз искам кредит за моя бизнес! Въпроса е коя банка ще ми даде информация на 3 звънях вече и нито една не предлага подобни заеми от държавата...

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Ако обръчите искат 5 мрлд., Вождя ще отпусне 10. Доле-горе такиви са сметките

 18. 18 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Повече от скандално е, че и в това положение се продължава с пропагандата, измислят се новини, прикриват се новини.
  Някой от вас въобще разбра ли, че Чехия буквално открадна 650 000 маски и респиратори - китайска помощ предназначена за Италия. Някой разбра ли че американците изкупиха колкото можаха маски и консумативи в Италия, натовари ха ги във военните самолети от американските бази и си заминаха.
  Предполагам почти никой...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 19. 19 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Кредити, не безвъзмездна помощ. Още задлъжнялост, още затъване.
  Браво, Бойко, ма то министъра ти на финансите е некво хлапе на Пеевски с малко стаж и диплома от Свищов. Не можеш да очакваш много от тях

 20. 20 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Наистина, оказа се че авансовата покупка на Ф16 е най-излишното нещо в момента! А и със сигурност България няма да ги получи в определения срок! От друга страна интереса към конвенциалните летателни апарати от този тип ще е нула в продължение на години! Видя се, че има много по-опасни оръжия, които печелят войната много бързо!

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Засега, това са само приказки. Реален и действащ механизъм няма. Отпускаме това, отпускаме онова... Обаче къде и как се подават заявления, никой не казва!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 713 Весело

  Моля някой да информира милицията, че икономиката която учат в Симеоново не е като реалната икономика.
  Никакви (или много малко) реални мерки за икономиката. Вчера слушах и министърче на икономиката и дуднещия Томислав Дончев. И двамата не могат да обяснят как ги сметнаха тези 4,5 милиарда. А това са им икономическите корифеи.
  Както беше написал Нойзи "Мечтая за България в която пожарникарите работят като пожарникари"

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на kirilspasov
  kirilspasov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  От тея 1 милиард за подпомагане на бизнеса, 80% се връщат като осигуровки в НОИ. Да не ми говорят, че това е помощ за бизнеса, това е помощ към НОИ. Аз се чудя дали да кандидатсвам дори. Пакета мерки е НУЛА!!!! Може би, наливането на ликвидност в банките има смисъл, другото е абсолютен Т*ШАК!!!!

 24. 24 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... та к'во влиза У сметката - араламбрене от мисирките за мно'о милЯрди. Реално - нищо.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скоро ще настане глад . Трябва да се въведе вечерен час заради ромските махали . Отделно заразата там ще е огромна . KPP на ромските махали . Да не излизат

 26. 26 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Къде го стискал чепикът? У населението има милиарди спестявания! Винаги лъсва задникът на мошеника, но простодушната наглост на Баце бие всякакви рекорди.

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  До коментар [#12] от "Таралеж":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  Само едно допълнително пояснение. Ако на 1000лв 400 лв плати държавата на фирмата, то поне 200 лв се връщат в бюджета под формата на данъци и осигуровки.
  Така този 1/един/ милиард лева реално е 500 млн

 28. 28 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заради ромските махали трябва да има вечерен час и капепета . Защото при глад от там ще идва зараза и престъпност в София и Пловдив

 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 965 Неутрално

  И аз искам кредит за моя бизнес! Въпроса е коя банка ще ми даде информация на 3 звънях вече и нито една не предлага подобни заеми от държавата...
  —цитат от коментар 16 на Perata

  Първо - трябва да се казваш Вълка или Шиши и
  второ - звъни се на Мавродиев.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като гледам реално са 550 млн помощите. За Великден 50 млн. за пенсионерите и 500 млн за рекапитализация на ББР. Това за 60% от заплатите на служителите, които биха били уволнени е като "бил съм се бил напил"... Толкова сложна процедура и ясновидство трябва, че не ми се мисли... Как ще се определи какъв ще е пазарът след кризата и кой наистина трябва да бъде задържан на работа?

 31. 31 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Скоро ще настане глад . Трябва да се въведе вечерен час заради ромските махали . Отделно заразата там ще е огромна . KPP на ромските махали . Да не излизат
  —цитат от коментар 25 на fjp58603113


  праилно колега
  вчера у царево са излели 50 циганина с кирки и лопати
  да бият накеква фирма за брзи кредити къде си искала парите от тех
  голем екшън е било
  тука нема и гък за случката

 32. 32 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вечерен час и капепета за ромските махали иначе заразата и престъпноста ще расте много . бойко върши си работата качествено . Няма кой да ти се скара от ЕС

 33. 33 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Вечерен час и капепета за ромските махали иначе заразата и престъпноста ще расте много . бойко върши си работата качествено . Няма кой да ти се скара от ЕС
  —цитат от коментар 32 на fjp58603113


  Ще нарастне и престъпността!

 34. 34 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Подпомагане на бизнеса,но не този който произвежда оръжие,а от хранително-вкусовата промишленост и изготвянето на защитни средства.

 35. 35 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#30] от "puknatastotinka":

  Това с 60-те % е въдица за наивници и нагъл ПР.
  Проста сметка на база МРЗ.
  Държавата дава 0,6*600=360
  Работодателя добавя 0,4*600=140
  Работника не усеща нищо освен че почти няма да работи.
  От работника и работодателя общо в бюджета трябва да постъпят като данъчно осигурителна тежест супа почти колкото 360 лв.
  Така държавата уж дава но реално си ги взема и реално няма да може да си харчи това което досега не е давала.
  Ако обаче работодателя съкрати работника то той ще се регистрира на борсата и ще трябва да получава обезщетения в размер по-висок от 360 лв. Освен това държавата няма да получава постъпления от данъци и осигуровки.
  Управленоието в момента се стреми чрез евтини селски номера да не си наруши имАнето.
  Всичко което в момента ще бъде реално отделено няма да е от бюджета а от ЕС заделен за България за справяне с коронката + неизползваните средства като общата сума е коколо 3.6 млд. лв.

  pastor
 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Имам въпрос към икономедия: защо нямате журналисти които да задават въпроси на примера на пресконференциите му?

 37. 37 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#31] от "bruno__dante":

  Имам приятел който казва:
  В една държава гледай какво правят циганите и никога няма да загубиш!

  pastor
 38. 38 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Както обикновено-приказки на едро.
  Опрем ли до конкретиката, им става сложно.
  А нещо по-детайлно примерно за малкия и среден бизнес-хич!

 39. 39 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Стига сте критикували премиера. Ще ви се разсърди и ще даде още пари на ББР.

 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Показателно е това , че нашето правителство не искаше обща обществена поръчка от целия ЕС за защитни облекла и маски , искаха и те да топнат човката , а сега тези пари от ББР ще отидат при "обръчите".

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Трепете! Помагат с 350 млн които сега нямало да влязат в бюджета, а по-късно. Помагат със заеми. Единствената реална помощ изглежда е плащането на 60% от заплатите на неработещите и неуволнени. Другото е да натъманим сумата та да изглежда по-сериозна. Стават смешни!
  —цитат от коментар 12 на Таралеж


  само дето тези пари отиват при едрия работодател, той да ги изплаща
  все едно не знаем по мините и други заводи на 'свои' хора как плащат с над половин година закъснение

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 42. 42 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Тези 600 милиона предназначени за покриване на данъците, които ще бъдат събрани до юни, не трябва да влизат в сметката като разходи, защото те трябва да бъдат платени от фирмите и хората. Те само се дават като заем и трябва да бъдат върнати на държавата. Тях не ги слагайте в сметката, когато ни баламосвате къде ще похарчите парите.

 43. 43 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Влизат 4,5 млрд ДОПЪЛНИТЕЛНО за "приятели".
  Позочени по списък от сарая.

 44. 44 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3132 Разстроено

  Не може така да се говори за пари на данъкоплатците, издава елементарна липса на уважение към тях. Това е нивото, уви.
  Най-лошото е, че се съмнявам, че тези мерки ще сработят и че тези пари действително ще стигнат до нуждаещите се. Но числото 4.5 млрд. лв. ще остане. Малко като в оня еврейски виц за откраднатата сребърна лъжичка.

 45. 45 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брексит + коронавирус = на убийство на наемодателите и ипотечните кредити в Лондон . Милиони ще загубят жилищата си в УК

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Бойко тегли милярди заеми, те нетрябвали да се връщат?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  Тоя човек хал хабер няма от кризисни мерки в икономиката. И вместо да събере един щаб от специалисти, които да разработят мерките и да му дадат акъл от инат ще прецака всичко. Майната и на държавата ,и на хората, ТОЙ е важния.

 55. 55 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Пълни некадърници. Бонуси на лекари и полиция и евентуална помощ за едрия бизнес а реално засегнатите от “мерките”, малките фирми с нищо няма да бъдат компенсирани.

 56. 56 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До скоро най-лесно се крадеше от асфалт.
  Сега вече най-лесно се краде от вирус.
  Има напредък, както се вижда.

 57. 57 Профил на KARLO LUKANOV
  KARLO LUKANOV
  Рейтинг: 8 Неутрално

  САМО ФАКТА ЧЕ ВЪРТИМЕ ОТНОВО СТРЕЛКИТЕ СЛЕД 30 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ , ГОВОРИ ЧЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ МАЛОУМНИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ И КРАДЦИ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK