Какво влиза в сметката на премиера за 4.5 млрд. лв. срещу кризата

Какво влиза в сметката на премиера за 4.5 млрд. лв. срещу кризата

© Юлия ЛазароваПо мерки по отношение на бизнеса и заетостта - 4.5 млрд. ресурс мобилизира правителството." Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет във вторник (24 март) вечерта. После изреди няколко конкретни суми, чиито сбор обаче не водеше до спомената. А именно:


- 500 млн. лв., с които се увеличава капиталът на Българската банка за развитие (ББР), с които тя да гарантира кредити за бизнеса. На заседанието си в сряда правителството вече взе решение за това.


- 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие.
- 1 млрд. лв., които ще отидат за помощи за запазване на работните места като държавата плаща 60% от заплатите на работници, които иначе биха била освободени.


- 50 млн. лв. - за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета всяка Коледа и Великден и за нея също бе взето решение в сряда.


- 600 млн. лв., които сега няма да влязат в бюджета, защото са от данъците на бизнеса и хората и плащането им е удължено до края на юни.


Сумарно това са 2 милиарда и 350 милиона лева


Това може да се каже, че е основната сума, предвидена към този момент за подпомагане на икономиката (без тази за пенсиите), макар че не беше казано за какъв период. Ако извадим отложените приходи - сумата е около 1.7 млрд. лева.


И дори и да приемем, че е коректно в мобилизирания ресурс да влизат отложени във времето приходи, а не разходи за правителството (последните 600 млн. лв. - бел. авт.), то почти половината от тотала не излиза.


Часове след изказването във вторник нито от Министерството на финансите, нито от правителството можаха да отговорят за разминаването, но на въпроси от "Дневник" от правителствената пресслужба ден по-късно дадоха разбивка.


От нея се разбира, че "мобилизираният" ресурс всъщност е 4.6 млрд. лв. като в него не влизат някои от изброените от премиера във вторник пера - като например 20 млн. лв. повече за социални разходи, но пък половината от нея представлява... очакван ефект.


"За увеличаване на капитала на ББР се предоставят 700 млн. лв., с които се дават от ББР портфейлни гаранции в размер на 500 млн. лв., за да се предоставят на търговските банки с цел това да им позволи да дават по-гъвкави условия за кредити към бизнеса, както и 200 млн. лв. за гарантиране на безлихвени потребителски кредити в размер до 1500 лв. за работници и служители, излезли в неплатен отпуск. Със средствата, отпуснати на ББР, бизнесът и гражданите ще могат дa пoлyчат кредити дo 2,5 млpд. лв.", пишат от правителствената пресслужба.


Оттук се вижда и


откъде се формира най-голямата част от "мобилизираната" сума


която няма как да се "пришива" за разход на бюджета:


- 2.5 млрд. лева очакван ефект - кредити за бизнеса и граждани при 700 млн. лв. предоставени от правителството.


В сметката влизат и известните вече "до 1 млрд. лв., - разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнати сектори (схемата 60/40).


В разяснителната сметка отново е включено отлагането на плащането на корпоративните данъци, което "ще струва на държавата около 600 млн. лв. До 15 април бизнесът има възможност да декларира сам авансовите вноски по Закона за корпоративно подоходно облагане във връзка с намаляването на очакваната печалба и да отложи плащането им за 2021 г. Така този ресурс от близо 600 млн. лв. остава на разположение на фирмите", пише в отговорите на пресслужбата.


От този отговор се разбира, че всъщност прогнозата е в този период с толкова да намалеят приходите от тези данъци и да бъдат отложени за следващ заради очакваните по-малко приходи от бизнеса. Размерът на авансовите вноски беше един от текстовете в проектазокана за извънредното положение, срещу който бизнесът масово възрази (какъв е проблемът вижте тук) заради идеята те да се формират на база на финансовите резултати от силната 2018 г. В крайна сметка управляващите се съобразиха с възраженията и коригираха текстовете.


Правителството ще отдели 500 млн. лв. за мерки за предотвратяване на разпространението и за лечение от COVID 19, се посочва още в отговорите до "Дневник" като тук вероятно се имат предвид съобщената от премиера сума за заплати и други разходи в министерствата на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната, чиито разходи се увеличиха заради мерките за овладяване на заразата.


Така изчислена отново сумата - става 4.6 млрд. лева. И вероятно и 20 млн. лв., обявени допълнително за социалния патронаж.


По време на самия брифинг в Министерския съвет не бяха дадени детайли по програмите като на няколко пъти премиерът обяви, че ако трябва, ще се дадат още пари, но не трябва всичко да се харчи в първите дни на кризата.


На другия ден сутринта няколко негови министри бяха гости в телевизионния ефир, като отново защитиха същата теза - да "не истерясваме" още в първите дни, по думите на вицепремиера Томислав Дончев, който сравни и исканията на бизнеса за реална и по-обхватна помощ с това да се изяде храната още в първия ден на планиран двуседмичен преход в планината. Въпреки, че получи няколко въпроса за това, че не излиза сметката до обявените от премиера 4.5 млрд. лв. той успя да избегне конкретния отговор. Така с коментарите на няколко министри у невнимателния слушател бе затвърдено мнението, че се дават ефективно 4.5 милиарда лева.


Реалната сума, която за момента "вадят" (по израза на премиера), е 1.77 млрд. лева.


Във вторник премиерът не отговори правителството да има разчет за очакваните от кризата щети, а каза, че ще видят данните към края на март и ще направят обобщение. Тезата на премиера е, че повечето бизнеси имат пари и резерви, собствениците също, а българите имат милиардни спестявания в банките, затова не трябва да се бърза да се вадят още пари от държавата, с които да се подпомогне икономиката. Като добави, че ако трябва - още ще дадем.


Извън тези мерки правителството засега не е представило по-голям план за справянето с икономическите ефекти от кризата, а финансовият министър Владислав Горанов каза, че е минала само седмица и се работи, но не може всичко веднага.


Все още няма обяснение и за посланието на премиера от първите дни на извънредното положение. "От излишък вече сме на 3.5 милиарда дефицит, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система". Оттогава никой не е изяснил за какъв дефицит говори премиерът при положение, че данните на Министерстовто на финансите и в края на януари, и в края на февруари, показват, че бюджетът продължава да е на излишък - обичайното му състояние в началото на годината. Вероятната причина остава влошена прогноза на правителството за данните към края на годината, която премиерът в свой стил представя като факт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK