Държавата ще поеме 60% от заплатите във фирми с 20% спад на оборота

Държавата ще поеме 60% от заплатите във фирми с 20% спад на оборота

© Правителствена информационна пресслужбаДве от големите бизнесорганизации - АИКБ и КРИБ, не са подкрепили схемата на правителството, по която то предлага да поеме 60% от заплатите на служители, които иначе бизнесът би освободил заради кризата. Това обяви вицепремиерът Мариана Николова след заседание на Тристранния съвет, в който бизнес, синдикати и правителството обсъдиха за пореден път текста на постановлението, с което правителството ще приложи мярката.


От думите й се разбра, че двете организации са подкрепили по принцип постановлението (КРИБ, която председателства асоциацията на работодателските организации в момента, го е подкрепила частично - бел. а.), но със забележки, като настояват за промени в Закона за извънредното положение и регистър на работодателите, които ще получат тези компенсации.


По предложение на КТ "Подкрепа" е прието при компенсацията да се взема предвид заплатата, получена през същия месец на предходната година. От БТПП са настояли да се прецизира постановлението месец след като започне да действа.


Какво се предвижда
В новия вариант на постановлението, обсъден днес, се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Това се разбира от съобщение до медиите от Българската стопанска камара.


Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването).


В хода на днешната дискусия, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.


Спорен е било въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта постановление, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложили за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение е спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.


Сред спорните въпроси е бил и този каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, е възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.


Предложения до неделя на обяд


Вицепремиерът Мариана Николова обяви, че до неделя на обяд ще се приемат още забележки от участниците в Тристранния съвет и след това ще бъде изготвен окончателен вариант на постановлението, който правителството се очаква да одобри в понеделник на извънредно заседание.


Продължаваме да работим в тази сфера, но първата грижа е животът и здравето на хората, обяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. С това, че след три месеца отново ще получава въпроси за още икономически мерки днес той мотивира решението да не се прави масово тестване на населението, което освен това не е доказано ефективно.


Наблегна отново на размера на спестяванията на хората и фирмите в банките и посочи, че е доста по-голям от фискалния резерв, а грижа на държавата са основно пенсионерите, социално слабите, полицаите, лекарите. Допусна, че има хора, които смятат, че в тази ситуация могат да ползват пари от бюджета, за да не обеднеят. Коментира, че като си млад и здрав все нещо ще направиш, което не е така за пенсионерите. Описа преболедуването на коронавируса като всеки друг грип - отпадаш, затваряш се, лекуваш се и като оздравееш, почваш от начало.


Обяви, че бизнесът и особено малкият, е гъвкав и веднага се реорганизира като дад пример с ресторантите, които започнали да доставят храна. Допълни, че управляващите през последните четири години много добре балансирали финансите, вдигали заплатите и искрено се надява с "тези пари да изкараме 3 месеца" и след това вече да се отворят повече възможности за помощ от европейските фондове. Допълни, че е разговарял с директора на МВХ Кристалина Георгиева и тя му споделила, че вече 81 държави са поискали помощ от фонда при 3-4 обичайно. Неотдавна фондът обяви, че е готов да помогне глобално с 1 трилион долара.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1974 Гневно

  Абсурдно е да се подпомагат вече мъртви бизнеси. Всички знаем какво не може да възкръсне през следващите месеци...

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Даване пари на бизнеси, за да ги дадат евентуално на работниците предполага корупция и злоупотреби. Би трябвало работодателите да бъдат прескочени. Да се дадат парите директно на хората останали без доход!

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Ако може, качете после проектопостановлението?
  Впечатлението, което остава от тази статия, както и от аналогичната в СЕГА е, че предстои голямото точене. 20% спад.... Та това си е напълно нормален спад и в нормално време. Още повече остават и три дни до края на месеца, ако се гледат само продажбите в брой.

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Абсурдно е да се подпомагат вече мъртви бизнеси. Всички знаем какво не може да възкръсне през следващите месеци...
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Какви мъртви бизнеси, пич? Само като чета тази статия.... дори аптека да имам, ще измисля как да получа спад на оборота с 20%, до подаването на данните за мартенското ДДС....

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Държавата може и да ги поеме, но на практика, тези пари ги плащаме пак ние.
  Върши работа като временна мярка, но до 2-3 месеца икономиката трябва да заработи поне на 50%.
  Иначе ще изпаднем в неплатежоспособност.

 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Ако може, качете после проектопостановлението? Впечатлението, което остава от тази статия, както и от аналогичната в СЕГА е, че предстои голямото точене. 20% спад.... Та това си е напълно нормален спад и в нормално време. Още повече остават и три дни до края на месеца, ако се гледат само продажбите в брой.
  —цитат от коментар 3 на Günther


  Е, хубава работа. Надявам се, че сравняват март с март.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  До коментар [#4] от "Günther":

  И как ще го измислиш този спад?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavdi":

  В СЕГА пишат, че сравнението ще е с януари и февруари

  Бог да благослови Америка за България!
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4216 Любопитно

  Излишно е да се коментира в момента, до понеделник-вторник могат 3 пъти да го преправят постановлението.
  А иначе за колегата, който си мислеше, че могат да се фалшифицират обороти - по-скоро не, с елементарна справка НАП ще засече.
  Да видим.

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  На прима виста - кредитно известие :)

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#4] от "Günther":И как ще го измислиш този спад?
  —цитат от коментар 7 на DDR


  ....но това са кокошкарски работи. Просто 20% е спад малко. Няма да е много трудно.

  Бог да благослови Америка за България!
 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Е, тези които се преенатаковаха да си сложат СУПТО, малко по-голямо ровене ще трябва, за да се покаже "върнатата стока" при "рекламация".... Щуротии. Карай... Просто Бате за пореден път показва, че е слаба Мария

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на it
  it
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Всъщност, като сложим осигуровките, съотношението няма да е 60:40, а 40:60.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#11] от "Günther":

  Кокошкарска не кокошкарска —сподели как става. Интересно е.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Само за герберските фирми естествено.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Вместо тая сложна и неприложима математика с холяда АКО, да бяха направили нещо по-просто - държавата да поеме осигуряването върху МОД на всички, които са спрели! Има спрели на 100% ! От там насетне - съкратените работници и толкоз. Ако нещата тръгнат след 2-3 месеца всеки ще си вземе обратно работниците, които са му необходими. Трябва да се помисли и за самоосигуряващите се - освободете ги поне от осигуряването, те и без това нямат твърд и осигурен доход! Пряко трябва да се подпомагат хората, не бизнеси и борсови операции!

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":

  Написах го - "върната стока" при "рекламация". Ако продажбите са минали през касов апарат, просто трябва да се "действа" до 31 март, пак с касов апарат.

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4361 Неутрално

  Властта "сучи и върти" ,но всячески се стреми да не дава пари!Не е далече моментът , когато на работодателите ще им е много по-изгодно да уволняват хората , отколкото да си пипат кешовите резерви / доколкото ги имат/!

 19. 19 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#10] от "Günther":

  Трябва да си много бърз до края на март.
  Второто е че трябва някой да се съгласи да го подпише
  Трето ако си в магазин ще ти е трудно с касовия апарат.
  Не казвам че е невъзможно защото все пак оборотите са спаднали вече с немалък процент и трябва подбутване.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4361 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е по-добрият и правилен подход!

 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#13] от "it":

  Положението ще е фифти-фифти, но държавата ще се спаси от плащания.
  При основа МРЗ ще даде 360 и ще получи около толкова като данъци и осигуровки.
  В случай на съкращаване няма да получи тези 360 и на това отгоре ще трябва да плаща обезщетения доста над 360 за първите месеци.

 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#19] от "ПАСТОРА":

  Така е. Затова остават три дни.... Ако се правят такива сметки и погледът ти е върху ДДС, най-логичното е да забавиш излизането на информацията като изтече календарния месец. Поне да отрежеш кокошкарите с продажбите в брой

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  За да ги дадат на хората директно трябва да ги дадат като обезщетение. Върху обезщетенията обаче не се дължат данъци и осигуровки. Няма какда се съгласи ковчежника.
  Бездомника е свикнал с едната ръка да дава, а с другата да взема.

 24. 24 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 5211 Неутрално

  щях да и кажа нещо, ама не ми се занимава с мърли.

 25. 25 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#18] от "bat_plamen":

  Аз и не вярвам да направят друго освен големи предприятия които така или иначе си работят. Те просто няма да имат експедиции поради затруднени транспортни условия и ще декларират необходимия спад като оборот. Реално те ще намажат филията. Ако някой вярва че държавата се интересува от фирмичка с 3-ма наети то значи е наивник.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Любопитно

  До коментар [#17] от "Günther":

  В Бг при връщане на стока не се ли издава кредитно с данните на този връща и с препратка към номера на парагона/фактурата с която е закупена стоката и ако се връща в брой, не се ли изисква той да подпише кредитното, че е получил парите?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 27. 27 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  А заплатите също ли ще бъдат сравнявани с предишни периоди? Ако не, веднага утрояваш всички заплати. Повишения за всички по време на криза, направо за награда работодател на годината. Работиш докато достигнеш цифрата отговаряща 20% спад на оборота и спираш за месеца. Другият месец служителите се връщат отпочинали и с тройни заплати доплатени от държавата. Разбира се, част от увеличението го връщат обратно на работодателя, за това че е измислил толкова добра схема.

 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":

  когато продажбата е в магазин, например, физическо лице - само касова бележка. връщането на стоката след последните промени на Наредба Н-18 е пак касова бележка с минуси.
  Има и други магазинерски номера, които.... те са публична тайна де.... Много клиенти физически лица не си вземат касовите бележки. Тогава се събират и се издава фактура на "приятелска фирма" да си "ползва разхода". Е, сега същата "приятелска фирма" ще получи и фактура и кредитно известие. Пък другия месец ще получи "нова стока" :))))
  Както и да е.... Тези неща ги знаят и данъчните, и се опитват да ги спрат, но... просто са малко хора. А без хора, няма контрол. СУПТО-то е частично решение за такива глупости, от което си изпатиха други сектори в бизнеса

  Бог да благослови Америка за България!
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#28] от "Günther":

  Това с касова бележка без данните на този на когото си върнал парите (с цел ако е необходимо данъчните да проверят) и въз основа на коя оригинална бележка е врането е странна работа. Както и да е, всяка страна си има особености.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  сега парите ще отидат в няколко "големи" работодатели като Домусчиев, а при работниците няма да стигне нищо!!!
  Някой разбра ли какво каза ББойко: ще видим какви пари има в банките, бизнеса и гражданите и ще решим.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Слушах ги внимателно. Нищо не казаха за безплатното саниране.
  Чрез него източваха бюджета, а сега имало само 5 милиарда.
  Дебелото - на топло!

 32. 32 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  На практика, дребосъците няма да го направят това, защото е безсмислено. От помощта няма никакъв смисъл. За един или двама наети човека, на трудов договор, особено ако "обекта" е затворен и не работи - например заведение, магазин или нещо такова, там хората са наясно - дай да спестим пари, помощ няма да има. И мерки вече се взеха. Едва ли ще издам някаква тайна, че "работниците и служителите" вече са поискали "неплатен отпуск" до края на извънредното положение, а работодателят ще плаща само здравни осигуровки върху 305 лв на човек и пари на ръка за да има хората с какво да живеят.
  А други направо започнаха с уволненията, с приказката - "един месец ще се набутам, но след това вече не, пък хората са ми лоялни, разбрахме се бързо" и след това са на повикване.

  Горните решения за точене са по-подходящи за тези, при които плащанията са им по банков път и наетите са им повече хора 30 - 40 човека и нагоре. И пак не съм убеден дали ще има полза. За фирми с над 100 човека нает персонал, да. Това би имало някакъв смисъл. Но ако се каже буквално това, пък не е политически изгодно - един вид "пак богатите и олигарсите ще получат помощи" :)
  такива работи

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5679 Неутрално

  Ясен критерий.

  Gunter glieben glauchen globen
 34. 34 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Аз разбирам, че става дума САМО за такива предприятия, които са спрени или са затворени частично със заповед на министъра. А не на всяка фирма със спад от 20% на приходите. Прав ли съм ?

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4415 Неутрално

  Държавата няма да поеме нищо, ще го поемем всички ние ! Ако някой от нас не може да си плаща кредитната вноска, държавата ще му помогне ли ? Не, разбира се, но от парите, който този някой е плащал към бюджета под формата на данъци и осигуровки, същия този ....поема спасителната мисия към неясно какви фирми, които даже не е ясно дали ще са в бизнеса след още 2 или 3 месеца ! Пари, налети просто ей така, без мисъл !
  Всъщност, защо да коментираме нещо, което няма да е актуално до утре сутринта ?

 36. 36 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Аз разбирам, че става дума САМО за такива предприятия, които са спрени или са затворени частично със заповед на министъра. А не на всяка фирма със спад от 20% на приходите. Прав ли съм ?
  —цитат от коментар 34 на пасъм


  "Всяка фирма със срив на приходите от продажби над 20% ще има право да кандидатства за компенсация на заплатите на работниците по схемата 60:40 с цел запазването им на работа. Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие по предложения нов вариант за прилагане на схемата, като текстовете ще се изчистят днес и утре, а Министерският съвет ще одобри документа на извънредно неприсъствено заседание в понеделник. "

  https://www.segabg.com/hot/category-economy/shemata-6040-shte-e-za-firmi-nad-20-spad-na-prihodite

  Бог да благослови Америка за България!
 37. 37 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Бизнесите със забрана са малко, с не много персонал и с ниски заплати - моладжии, ресторантьори, кинаджии, театри и още некои. За останалите - справка - физиономията на Генералчиту, когато го питаха може ли магазин за железария да отвори... Тия 60% мутрьо ще си ги пише актив, но накрая ще видим изплатените пари, ако ги кажат въобще - ще са смешни

 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  В тези тежки за държавата дни, всички трябва да застанем зад правителството на Борисов!
  Все пак, това е нещо като война. Ние все едно сме в състояние на "военно положение"!
  Намираме се в тила и ни бомбардират с бактериологическо оръжие. (Например: 15-20 обучени шпиони разпръскват в две избрани държави членки на ЕС, заразата с най-елементарни пулверизатори! Нали разбирате, че това не е никакъв проблем…)
  Какво трябва да направим?
  Ами то няма голям избор. Трябва да подкрепим правителството, в стремежа му да се справи с бактериологическата атака! Има ли друга теория?
  Може и да няма такава бактериологическа атака. Но ние днес не знаем това.
  Тогава?
  Тогава, както каза днес Соломон Паси, трябва да се задейства член 5!
  Защо ли?
  За да видим каква е готовността на НАТО за реакция при бактериологически атаки!

  Знам, знам! И аз не обичам борисов! И комунистите не го обичат...
  Но за разлика от комунистите, които днес трепетно очакват срутване на държавата, симпатизантите на Демократична България нямат и никога не са имали такива очаквания!

  Демократична България трябва открито да подкрепи всички мерки както на правителството така и "Щабът" ръководен от ген. Мутафчийски!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  И да не се задават идиотски въпроси от " журналисти " по време на брифинги с премиера !

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Удара се поема само от частния бизнес. Държавните служители са необезпокоени.
  За това временно прекратявам дейност. За бюджета -нула.
  С колкото намаляват приходите, с толкова трябваше да намалят и държавните заплати.
  Познавам семейство съдия и служителка в съда, с общ доход 7000 ле. И двамата си стоят вкъщи.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8816 Неутрално

  Преговорите продължават. Някои работодателски организации не подкрепят или поне не всичко, предложено от правителството.

 42. 42 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 302 Гневно

  абе хората в тая ;държава ; с какви документи са ? издадени от държавата или от бизнеса ? това че мутрите са дали ;право; на бизнеса да ограбва работещите от името на държавата а сега се спасяват по единично е показателно само за едно , законите в тая сфера стават само за грабеж , а ;помоща; ще изчезне в личните сметки поделена между служители и бизнесмени , в коронката на вируса има и за вас пипалце безбожници крадливи

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  коя е тази мисирка, която днес два пъти натиска ББойко за ограничаване на пенсионерите. Само дето не предложи да застрелят пенсионерите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Държавата ще поеме 60% от заплатите във фирми с 20% спад на оборота

  Държавата ще ПОЕМЕ 60 % от заплатите на фирмите . И откъде накъде ще ги ПОЕМЕ ?. Да не би тя да ги е изработила ? Не трябва ли по- скоро да им даде , щом свята да спасява фирми ? Шегата настрана , но управник , който се подписва под така формулиран документ , наистина си е Прост .

 45. 45 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1450 Весело

  До коментар [#29] от "DDR":

  Това с касовите бележки е възможно, защото касовия апарат прави сторно върху конкретен фискален бон. Въпросаът е, че всяка касова бележка до 5-тата минута се изпраща на сървъра на НАП - както фискалните бонове то така и сторно операциите.
  Софтура на НАП е направен така, че при повтарящи се съмнителни операции започва "да мига една червена лампичка" и познай какво правят хрътките!

 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  АИКБ и КРИБ, не са подкрепили схемата на правителството, по която то предлага да поеме 60% от заплатите на служители, които иначе бизнесът би освободил заради кризата.

  Не са подкрепили ??? " Че кой е длъжен да подпомага с пари от Държавния бюджет тези синковци ? Откъде накъде народа е длъжен да финансира бизнеса им ? И на какво основание управляващите дебили , с извинение , ще поемат загубите на хора , които трябва еднолично да поемат РИСК за некадърното управление на бизнеса си , или от прекомерно направени разходи изобщо несвързани с производството ? Откъде накъде споменатите дебили ще правят помен с чужда пита , ще трупат дивиденти за управлението си , харчейки незаконно пари от държавния бюджет . Подкрепяйки саМо ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ТЯХ ФИРМИ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ТЯХ КРИТЕРИИ . КРИТЕРИИ . А стадото дори и не блее , докато го тътрят към мястото , дето се прави саздърмата .

 47. 47 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Какви 60:40? При 60% от заплатите и работодателят да плаща 40% плюс социалните и здравните осигуровки за пълната сума ще спадне под 40%. Правилното казване е дътжавата ще даде около 35%. Оправяйте се САМИ!

  Миша
 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":Преговорите продължават. Някои работодателски организации не подкрепят или поне не всичко, предложено от правителството.

  Нито работодателите , нито правителството не могат да пипат ДЪРЖАВНИЯ бюджет БЕЗ САНКЦИЯТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ . Но тъй като Простия и простите превърнаха Конституцията в ролка тоалетна хартия , , държавата ни се превърна в тоалетно КЛЕКАЛО . Както предвидливо го беше изрисувал преди време един чешки художник .

 49. 49 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 197 Неутрално

  възстановяване на ддс на физически лица
  ...кога?

 50. 50 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":

  И учителите

 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":Удара се поема само от частния бизнес. Държавните служители са необезпокоени.

  Часния бизнес трябва сам да си реди къщичката , както се казва клиширано . Ако искат да се измъкват по- лесно от подобни кризи , трябва да умеят да предвиждат риска за бизнеса си и да се стремят да го , управляват . Възможно е и да го застраховат . Изобщо , това си е техен проблем . И правителството няма НИКАКВО право да употребява парите от бюджета за гарантиране на ФИНАНСОВОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ само на част от данъкоплатците .

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Бучков":И да не се задават идиотски въпроси от " журналисти " по време на брифинги с премиера ! Че кой пък му задава въпроси ? Простия почва с встъпление , което продължава толкова време , че мисирките , които помнят точно три минути , забравят въпросите си и само слушат като гламави . Простия ги разхожда из "целият материал" . Който , както при прочутия Мирча Кришан , се състои само от една проста краставица . И както и да върти и суче , хумориста Кришан , винаги докарва въпроса до краставицата и започва да плува в море от знания Л Простия се е учил от него . И затова мисирките , а и генералския щаб му служат само за декоративни фикуси на сцена . Какви въпроси , какви пет лева .

 53. 53 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Що за малоумна мярка е това?

  Само 20% пад на проходите, прехвърля 60% от служителите на държавна издръжка?!?

  И като казваме "държавна издръжка", това означава на издръжка на Данъкоплатеца, т.е. едни фирми ще си прехвърлят заплатите на служителите, върху други данъкоплатци или в нов държавен дълг.

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#38] от "Рим":Тогава, както каза днес Соломон Паси, трябва да се задейства член 5!

  Простия , простите и Соломон Паси . Най- простия . Преди да про четат всички дебили , с извинение , Чл 5 , да прочетат преди това Чл 3 . За да разберат защо , когато две натовски държави воюваха една срещу дрега , не се задейства чл 5. Точно защото съществува чл 3. Четете , преди да се изпразните , бре Пенчовци . И соломоновци .

 55. 55 Профил на KARLO LUKANOV
  KARLO LUKANOV
  Рейтинг: 95 Неутрално

  100% Е СИГУРНО ЧЕ НИТО БИЗНЕС СЕ ПОДПОМАГА НИТО РАБОТНИК..... ,,ПРАВИТЕЛСТВОТО" Е ТАКА ПОДГОТВЕНО ЧЕ Е 100 КРАЧКИ НАПРЕД И Е ПЛАНИРАЛО ИДЕАЛНО КАК И КАКВО ДА СЪСИПЕ !

 56. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#11] от "Günther":Кокошкарска не кокошкарска —сподели как става. Интересно е.
  —цитат от коментар 14 на DDR


  Достатъчно е да си представиш си как Държавата, т.е. Данъкоплатеца, поема заплатите на една камара родни безполезни футболни клубчета с разглезените им над-платени ритни-топковци, дето не са завършили и средно образование.

 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#35] от "samoedin":Държавата няма да поеме нищо, ще го поемем всички ние

  Еее , най после . Оказа се че не всички в тая държана са дебили и имбецили . Които дори не усещат че им бърникат в джобовете и им измъкват дори и жълтите стотинки . А е толкова елементарно и очевадно - Простия и дебилите му искат да правят помен с чуждата пита . И да оберат дивидентите .

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Голям рев, че държавата щяла да спасява чадтният бизнес. Май много хора си представят частният бизнес като един дебел чорбаджия с пура, кожено палто и беемве. Пълна кукумициния от хора, явно прекарали целият си съзнателен живот на заплата в държавно предприятие.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 59. 59 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7631 Неутрално

  Да се помисли за помощи на малките предприятия, семейни фирми, дребни търговци и пр

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 60. 60 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Под ''държава'' разбираи ''данъкоплатеца'' , тоест всички тука които коментират. Ако трябва да се помага на някой, това трябва да е само на малките бизнеси които нямат още достатъчно капитал, на голям бизнес не е нужно да се помага. Ако си голям бизнес и не можеш да се справиш с 2 месеца намалени приходи, значи бизнеса се управлява некадърно, и ще е добре за всички да фалира и да се смени ръководството.

 61. 61 Профил на Martim
  Martim
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#51] от "papуre":

  При регистрацията си объркал първата буква от ник-а си, нали?
  Трябва да е Т

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  До коментар [#34] от "пасъм":

  Не си , :"имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":Удара се поема само от частния бизнес. Държавните служители са необезпокоени. Часния бизнес трябва сам да си реди къщичката , както се казва клиширано . Ако искат да се измъкват по- лесно от подобни кризи , трябва да умеят да предвиждат риска за бизнеса си и да се стремят да го , управляват . Възможно е и да го застраховат . Изобщо , това си е техен проблем . И правителството няма НИКАКВО право да употребява парите от бюджета за гарантиране на ФИНАНСОВОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ само на част от данъкоплатците .
  —цитат от коментар 51 на papуre


  —-
  Е именно де, сега “благопулучието” е само за държавния сектор!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#57] от "papуre":


  Голям рев, че държавата щяла да спасява чадтният бизнес. Май много хора си представят частният бизнес като един дебел чорбаджия с пура, кожено палто и беемве. Пълна кукумициния от хора, явно прекарали целият си съзнателен живот на заплата в държавно предприятие.
  —цитат от коментар 58 на DDR


  Точно това си мисля постоянно, докато слушам премиера и министрите, които се изявяват. Хал хабер си нямат какво значи собствен бизнес, и то малък. И какво да правим малките фирми, където си работи само собственикът и от две седмици са спрели работа, понеже и клиентите им не работят? Примерно моите клиенти са 90 % туризъм и ресторантьорство. Много ми е мътно продължението, понеже дори и да вдигнат извънр. положение и кажат "вече няма епидемия", да не би да се очаква, че спрелите ще тръгнат оттам, откъдето спряха?!! Или че туристите и клиентите масово ще се юрнат по хотели и ресторанти?!! Не знам колко месеца ще минат, докато ситуацията добие някакво приемливо развитие. А дотогава приходи откъде - да си ги печатам ли?!! Прости тъпаци, свикнали само да крадат, това са управниците ни. С удоволствие им пожелавам да се давят в пари и да не могат дъх да си поемат...

 65. 65 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1124 Любопитно

  До коментар [#3] от "Günther":

  "20% спад.... Та това си е напълно нормален спад и в нормално време."

  Гюнтере, Гюнтере... Гютверен си ти, май. Това е депресия, пич. От онази през 17-ти век човечеството е изпълзяло след чумата. От онази през 1929 е излязло чрез Втората световна война. От тази - ... ?

 66. 66 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Лично аз хич няма да се занимавам да искам тези 35%, които ще се получат в крайна сметка. Още повече, че после ще бъда задължен да поддържам работни места за съответния период, а никой не знае какво ще стане.
  Засега платен един месец, после - един неплатен. После вероятно предизвестие, после уволнение и обезщетние.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Ако съм затворен изцяло от държавата, как да платя тези уж 40%, но с осигуровките реално 70% от заплатите за поне 3 месеца. Да изтегля кредит, залагайки жилището си, за да дам заплати и платя осигуровки на работниците? А какво ще ми гарантира, че след това, като се закрепят нещата те ще останат в изцедената и декапитализирана моя фирма? В последващият възстановителен период пак ли да тегля кредит за рестартиране?
  А, ако ги пратя на борсата да си вземат полагащите им се обезщетения, това с какво ще помогне на държавата? Има хора при мен от 15 години. За този период съм внесъл на всеки от тях по около 12 000 за Фонда за безработица. Сега държавата да им ги върне! А бюджетниците откъде ще си вземат заплатите, и дали ще има повишение скоро, ако държавата унищожи бизнесите, които я хранят?

 69. 69 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Седма жертва на коронавируса в България и четвърта за деня, заради престъпно-закъснелите, но за сметка на това неадекватни и хаотични мерки на Тиквата и некомпетентния генерал! Алоо, защо това не е главна новина? Къде спите?
  —цитат от коментар 67 на ynq18645198


  Чак пък престъпно закъснели от Марс ли падаш. Мерки имаше много рано и ако ги нямаше, сега щяха да са 700 умрели, а не 7.

 70. 70 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#69] от "stanishev":

  Този път затворихме държавата много навреме ,може още по рестриктивни мерки ,но това ще е достатъчно , трябваше да вкарват всички от чужбина в хотели или лагери ,да не сеят заразата , но държавата реши да не се охарчва ,а това с подпомагане на бизнеса ,трябва да се прави едва след 3 месеца ,когато ще се знае кой и за що са му спрели заплатата.

 71. 71 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4216 Весело

  До коментар [#64] от "serena":

  ми откъде да имат представа, то в целия кабинет 2-3 въобще са се занимавали някога с частен бизнес. затова и трудно се разбират с него - те са на друга планета.
  все пак, дано от т.нар. мерки излезе нещо и някакви хора и предприятия получат подкрепа, то че всичките няма да сработят е ясно.

 72. 72 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Защо на снимката липсва ген. Мутафчийски? Забравих те ли, че той днес е българския лидер. Рейтинг 90%!

 73. 73 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 76 Неутрално

  От това надхитряне между държава, работодатели и синдикати и това всеки да дърпа чергата към себе си ще се получи едно голямо нищо. Така създадена мярката е изгодна за работодатели, които имат служители с големи обезщетения при съкращение, а това са именно тези работодатели, които Горанов посочи, че имат много пари по сметките си, тези служители се осигуряват и на най-високия осигурителен праг и държавата също не ги иска на борсата за безработни. Синдикатите пък изобщо не са наясно точно коя група от техните членове защитават. А мярката беше стартирана за най-засегнатите, тези които заради извънредната ситуация не могат да работят - туризъм, ресторантьорство и т.н. Сега за тях ще трабва да се прави нова или те ще фалират.

 74. 74 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Както казва Бойко не е ок държавата да поддържа текущия стандарт на живот на българите, а прави поразии, сега се почна точенето. Има един коректив - праг на бедност. Трябва в такава ситуация да се подходи разумно и отговорно. А именно- всеки загубил работа да взема от държавата точно толкова -сума, която е прага на бедност, това му гарантира оцеляването. А ако си е купил Бентли или апартамент на кредит, това не би трябвало да е проблем на държавата, иначе защо да не подпомогнат хората, които нямат? Там отношенията са между други лица, държавата може само да подпомогне с мерки, но не и пари

 75. 75 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Като ги прескочиш тия всичките работници ще останат без работа

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Борисов окончателно е решил да затрие и държавата и 90 процента от хората. Само приказките му за големите спестявания на хората и как трябвало да се оправят с тия евентуални спестявания са достатъчни за да бъде съден за престъпление срещу българския народ. Пълно неглижиране на хората останали без доход в този период. Те налагат всякакви ограничения и после прехвърля вината на хората и те видиш ли би трябвало да се оправят.

 77. 77 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#74] от "alray":

  И за мен трябва да се подпомагат само най-нуждаещите се - останалите без доходи по време на кризата. Без значение работници, самоусигуряващи се или малък бизнес. Има си линия на бедност - 363 лева на месец, това е. Социалните мерки трябва да се изчерпват с това. Отделно може да отпускат безлихвени кредити и да има гратисен период за някой данък. Всичко друго е наливане в каца без дъно.

 78. 78 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#77] от "4okuto":

  Щеше да има някаква логика само ако кризата не беше изцяло дело на държавата. Но таз криза я има само заради малоумните действия на правителството, при това положение, както е по цял свят, държавата е длъжна да подпомогне всеки засегнат, независимо отделен човек или бизнес е това. Ако държавата не може да си позволи да компенсира, тогава не налага такива ограничения, всичко друго е престъпление срещу всеки българин.

 79. 79 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Някои така и не разбраха, че се касае за нашите пари. Ами да бръкнат в собствените си джобчета, да почнат и те да раздават на калпак и тогава да дават акъли. До преди няколко седмици не можеше да им се угоди по кръчмите и на граничните терминали, а сега ...изведнъж в купом обедняха? В края на краищата моментът е такъв - ползваш от собствените си резерви и чак след това гледаш в чинията на държавата! Стига лицемерие, стига алчност!

 80. 80 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#46] от "papуre":

  Може и нищо да не помага държавата на бизнеса, въпреки че точно държавата пречи на бизнеса да функционира в момента. Само че утре като виснат 600 хиляди безработни на борсата а постъпленията към бюджета са нулеви, щото те идват от бизнеса а не от пенсионери и държавни служители, ти ли ще намериш решение от кризата? Ти ли ще плащаш от нулев бюджет заплати на лекари, учители, полиция и т.н, пенсии и обезщетения на 600 хиляди безработни?

 81. 81 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#79] от "gpb42643987":


  Какво значи “ваши пари”. Да не мислиш че ти лично си платил повече данъци от бизнеса. Нали точно бизнеса плаща и осигуровки и данъци с които да се запълни бюджета. Кога точно тия пари станаха твои. И откъде накъде при положение че държавата налага всичките рестрикции бизнеса трябва да поеме негатива от действията на държавата?

 82. 82 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Коронавирусът е световен проблем. Не само на българската държава... Виждаме и какво става в други страни. Нашата се държи добре на техен фон. И истината е, че държавата не може да помогне и да угоди на всички, каквото и да направи. Хората сме крайни и егоистични, винаги ще има недоволни. Правителството трябва да направи така, че да има възможност да поддържа живота в страната за възможно най-дълго време без хаос. Сега е периодът за подготовка на здравната и социалната система, за да посрещнат цунамито, което се задава.

 83. 83 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#81] от "Billy Pilgrim":

  Сега остава да докажеш, че няма "корона вирус" и той не е причината за световния хаос, а държавата ни. Тъпанар /някакъв, който бие тъпан/!

 84. 84 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Че какъв е проблемът да си натъкмиш данните за падане на оборота? Аме освен това трябва да отговаряш на изисквания на предмет на дейност, големина и т.н. Абе изобщо трябва да си част от мафията, а не независим. Най-добре държавата да даде пари на бюрата по труда да плащат на всеки съкратен, а фирмите да си правят сметките - дали ще вземат кредити или не. Така ще оцелее само здравото, а не пак да платим за лакомиите на некадърните слуги на мафията.

 85. 85 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Малко история:През 1994 г. се въведе ДДС и се отмени Данък върху оборота,който имаше много ставки за различните групи от стоки.Фирмите трябваше да направят инвентаризация на наличните към момента стоки и да им се върне надвнесения Данък оборот спрямо ставката на новия ДДС.И познайте колко ни върна държавата!Подавам ви жокер: от трите най-дългото!!!От НАП измислиха тогава всевъзможни причини, базирани на вътрешни заповеди и тълкувания на закона само и само да не върнат нищо.Аз лично изгубих 10 000$.Това за сведение на сегашните оптимисти.

 86. 86 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#83] от "gpb42643987":

  Абе смотльо, коронавирусите са отдавна известни на човечеството. Такива сезонни вируси са нещо, което се случва всяка година. Мерките обаче, които в момента се налагат, са изцяло отговорност на държавата. Държавата има право да налага такива мерки за тази по официална дефиниция "не особено опасна зараза", само ако може да компенсира всички засегнати. Ако не може, тогава не налага никакви ограничения, нивото на опастност на този вирус не го изисква, това си е тяхно малоумно решение. Ясно? Сега остава да отговориш на въпроса, от който бягаш, как тия пари дето уж щели да ги раздават като компенсация са "твои пари", с какво ти си дал повече от бизнеса или от самоусигуряващи се и хората на свободна професия?

 87. 87 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#82] от "4okuto":

  Нашата държава се държала добре, вие нормални ли сте? Във всички западни държави има адекватни мерки, които да компенсират засегнатите. В България има вече десетки хиляди хора останали без работа или в неплатен отпуск а Барба Ганьос разправя че всички били имали депозити в банките и да не си мислели че само държавата щяла да поеме загубите. Значи държавата взема малоумни решения и после всички заради тяхната малоумщина ще сме поемали загубите. Как бързо и вас ще ви огреят тия всеобщи загуби, тогава друга песен ще запеете.

 88. 88 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#38] от "Рим":

  ++++ не мога да повярвам! Браво! Да, точно това трябва! Но някакси не виждам да стане, все пак знаем за кого става въпрос...

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 89. 89 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#86] от "Billy Pilgrim":

  Що първо не се консултираш с някой от Италия/Испания примерно?! Удивително е как знаете всичко, да не сте всичколог?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 90. 90 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#87] от "Billy Pilgrim":

  Ти изобщо не разбираш за какво става въпрос. След вирусната пандемия, която ще се проточи с месеци в Европа, какво ще последва според теб?! Благодат, берекет, шампанско и хайвер ли?! Не! Грешен отговор! Ще последват валутни и икономически войни, търговски войни, протекционизъм, изолация и т.н. Много фалити на държавно ниво, като например половин еврозона, половин латинска америка, и т.н. Тази криза която се оформя за следващите няколко месеца, ще е просто една прелюдия... ЕС не случайно не взима почти никакви финансови мерки и са на стендбай, понеже няма как да бъдат спасени вкупом Италия, Испания, Гърция, че и Франция май, и още ще има, а това са мнооого трилиони. Локомотива на ЕС - Германия чакат -20% рецесия (и това е някакъв луд оптимизъм) Кой ще извади 10-20трлн евро да помогне на ЕЗ за напърво време?! Никой! ЕС ще си напечата, и тогава по скоро ще я убият във валутна и икономическа война... САЩ и Китай, арабите, и не само, ще са наточили зъби! Не е изобщо ясно какво следва следващите 2-3-5 години. Настава dog-eat-dog време! И криза в пъти по жестока от кризата 2008а, по скоро нещо като 1996а, на глобално ниво. Я оцелее еврото и еврозоната, я не, работата отива на фифти-фифти...

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 91. 91 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#89] от "ndb":

  Какво да се консултирам, то е видно и от България какво се случва там. Неадекватни мерки, като нашите, вируса си върлува, както щеше да е и без тия неадекватни мерки, но пък нямаше да има икономическа криза от която, както е тръгнало години наред няма да се оправим. За "твоите пари" май няма смисъл да те питам повече, очевидно е, че нямаш отговор. Поне мисли следващия път преди да се изложиш с коментар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK