ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Как коронавирусът остави на изчакване доскоро спешните и важни политически решения

Как коронавирусът остави на изчакване доскоро спешните и важни политически решения

© Юлия ЛазароваИзвънредното положение заради пандемията от коронавирус, в което България е от две седмици, е на път да замрази и политическия живот.


Дни след като прие закона за извънредните мерки, а след това прегласува част от текстовете заради президентското вето, парламентът прие да работи само при необходимост от нови промени в извънредното законодателство. Решението беше взето въпреки критиките на БСП и призивите на извънпарламентарни партии депутатите за направят редакции в поредица от закони, като по този начин позволят след 13 април мерките по прилагане на карантина и ограничаване последиците от пандемията да продължат да се прилагат на основата на редовното законодателство и да не се налага продължаване на извънредното положение. Прекъсването на пленарните заседания означава, че важни законопроекти и инициативи, които доскоро бяха обявявани за приоритет, се отлагат за неопределено време.


Президентът Румен Радев вече отложи визитата си в Германия. За друг момент в бъдеще беше оставено и планираното посещение на португалския президент у нас. Партийният живот също е почти замрял, което най-много ще се отрази на БСП, която подготвяше, но ще отложи първия в историята си пряк избор на лидер.


Новите изборни правила - замразени
Макар доскоро да бяха приоритет за парламента, промените в изборните правила остават за обсъждане в неопределено бъдеще както заради коронавируса, така и заради липсата на консенсус между политическите партии как да се гласува.


Единомислие няма дори и в управляващата партия ГЕРБ - някои депутати искат да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини, но според отговорния за провеждането на изборите вицепремиер Томислав Дончев трябва да се поддържа само един вариант, тъй като иначе би било двойно по-скъпо. От БСП настояват глас да се дава само чрез машина, а "Обединените патриоти" искат това да продължи да става на хартия. ДПС иска или машинно гласуване, или машинно броене на бюлетините.


Според депутати и от управляващите, и от опозицията в момента в Народното събрание няма ключови законопроекти, чието разглеждане е започнало, но не се е стигнало до окончателно гласуване. Предстои обсъждане на предложенията на управляващите при убийства непълнолетни да бъдат съдени като пълнолетни, както и за единна входна точка за отчети на бизнеса, но от догодина.


Идеите за конституцията чакат съда


Според източници от ГЕРБ в момента не се работи и по задачата, която имаха юристи от управляващата партия - да мислят дали да възродят проекта за промени в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията.


Докато Конституционният съд не се произнесе може ли независим прокурор да разследва главния, законови промени в тази посока няма да бъдат гледани в парламента. Президентът Румен Радев също предвиждаше разговори и инициатива за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, но в момента няма информация да се провеждат срещи. От "Дондуков" 2 казаха, че при следващи срещи ще информират своевременно.


Изборите за лидери на БСП и ДПС се отлагат


Тази година БСП и ДПС трябваше да си изберат лидери на един и същи ден - 26 април, но изборите няма да се проведат тогава, макар и все още да няма официални решения за това.


Социалисти казаха пред "Дневник", че най-вероятно изборът на председател ще е през есента, а от ДПС - че ще се вземе решение, когато има яснота дали ще бъде удължено извънредното положение след 13 април.


В БСП се очакваше основната надпревара да бъде между Корнелия Нинова и доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев, като бяха насрочени два тура на избори, както и конгрес, който да определи останалите ръководни органи на 9 май. По данни на социалисти обаче изборът може да се проведе най-малко два месеца след отмяна на извънредното положение, тъй като трябва да се проведат още 152 местни конференции за номинация на кандидати за лидер, да се обявят и проверят кандидатите, както и има един месец за кампания.


От ДПС казаха, че също имат отложени конференции за номинация на лидер, но при отпадане на извънредното положение те могат да се организират и проведат в бърз порядък. Очаква се Мустафа Карадайъ да бъде преизбран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK