При извънредно положение държавните и местни органи ще могат да заседават от разстояние

При извънредно положение държавните и местни органи ще могат да заседават от разстояние

© Георги КожухаровПо време на извънредното положение, което се очаква да бъде удължено до 13 май, държавните и местни органи ще могат да заседават от разстояние, като се осигури пряко и виртуално участие на техните членове. Същото ще важи и за комисии, фондове и съдилища. Това предвиждат промени в закона за извънредното положение, които са внесени от ГЕРБ. Очаква се те да бъдат разгледани на първо четене на парламента утре.


В мотивите на законопроекта не се уточнява дали тази промяна ще даде възможност на парламента да заседава дистанционно. От няколко седмици се водят големи спорове как ще работят депутатите, тъй като не могат да изпълнят препоръките на щаба. По конституция гласуването е лично и присъствено.


Имуществените декларации на лица на държавни длъжности няма да се подават до 15 май, а до месец след края на извънредното положение.
С предлаганите текстове се променя и уточнява спорна разпоредба в закона, която целеше да спре сроковете по неустойки и наказателни лихви при забавяне на плащанията на кредити на физически лица, но доведе до възможност фирмите да забавят плащания, което да увеличи междуфирмената задлъжнялост.


Сроковете, с които заинтересовани страни обжалват дела, ще започнат да текат. Ще могат да се откриват и нови обществени поръчки, както и няма да спират да текат сроковете по вече обявени процедури.


Актовете на здравния министър ще подлежат на предварително изпълнение, предвиждат още промените, внесени от ГЕРБ. Предвижда се възможност при извънредното положение по облекчени процедури на лечебни заведения да предоставят апаратура и лични предпазни средства.


В предложенията е записано, че през 2020 г. чл. 329, ал. 1 от Закона за съдебната власт не се прилага, а това означава, че няма да има съдебна ваканция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK