ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия ЛазароваПарламентът удължи извънредното положение заради коронавируса у нас до 13 май, т.е. то ще продължи два месеца. Предложението на правителството бе прието с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. ВМРО и БСП искаха удължаването да е само до 30 април. По-рано днес премиерът Бойко Борисов каза, че мерките могат да се разхлабят и по-рано, ако епидемията тръгне да преминава. Президентът Румен Радев пък призова за бързо, но безопасно връщане към нормалния ритъм на живот. На първо четене днес бяха одобрени и актуализацията в бюджета, с която се предвижда държавен дълг до 10 млрд. лв., както и промени в закона за извънредното положение. "Дневник" представя хронология на събитията в парламента.


20:33 Актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение бяха приети на първо четене с мнозинство от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и "Атака". Само БСП бяха против или се въздържаха. Окончателното гласуване ще е в понеделник. Още четете тук.


20:26 Извънредното положение е удължено до 13 май, а правителството ще може да въвежда още мерки. Предложението на Министерския съвет бе подкрепено от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ДПС, "Воля" и "Атака", като "за" бяха 122 депутати, "против" - 47, а седем се въздържаха. Предложенията на ВМРО и БСП то да бъде само до 30 април не бяха подкрепени от мнозинството. ВМРО все пак подкрепи удължаването до 13 май.

20:08 Гласуването на първата група започна. ДПС, "Воля" и "Атака" подкрепят предложенията на управляващите, а БСП са против или въздържал се. Предстои да гласуват управляващите партии.


19:34 Междувременно ГЕРБ внесе проект за замразяване на депутатските заплати, а от там - и на тези на президент, премиер и министри, но само от 1 април до края на извънредното положение. Основното депутатско възнаграждение ще остане 3747 лв., а след като бъде отменено извънредното положение ще стане 4284 лв.


19:31 Дебатите по дневния ред приключиха. Депутатите имат 30 минути, за да се съберат за гласуване, като ще го направят на две групи, за да не се струпват в залата. Първо ще гласуват народните представители от БСП, ДПС и "Воля" и "Атака", а после - от ГЕРБ и "Обединени патриоти".


18:50 Депутатите вече обсъждат последната точка от дневния си ред, а именно - промени в закона за извънредното положение, които предвиждат възможност всички държавни и местни органи да заседават от разстояние, да се удължат сроковете на имотните декларации на политиците, да се гледат някои от делата и др. Според Крум Зарков от БСП с тях се захранва усещането, че депутатите се грижат първо за себе си. Още четете тук.


18:10 В момента депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката, с които да се даде възможност да се върнат надвзети пари от сметките за ток, след като цената на газа бе намалена. Още четете тук.


17:16 В момента текат дебатите по актуализацията на бюджета, при която се разрешава до 10 млрд. лв. държавен дълг. Според БСП и така няма да се помогне на малкия и среден бизнес и на най-уязвимите. Какво отговори финансовият министър Владислав Горанов четете тук.


16:40 По новите правила на работа на парламента решението за извънредното положение ще бъде гласувано тази вечер, след като минат дебатите по другите законопроекти, в т.ч. и по актуализация на бюджета. Най-вероятно с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, НФСБ и "Воля" ще бъде прието решението то да бъде до 13 май.


16:34 Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че от 1 до 14 май няма нищо друго да стане освен да се вдигне броят на заразените, ако мерките се разхлабят. По негови наблюдения в София мерките се спазват. Той каза, че който призовава да не се спазва социална изолация е за друга изолация.


16:23 Според Александър Ненков от ГЕРБ доказателство, че мерките дават резултат, е фактът, че болниците могат да поемат пациенти. Той допълни, че мерките не си ги измисля правителството, а те са по предписание на щаба.


Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия Лазарова


16:13 Депутатът от БСП Валери Жаблянов призова да се приеме извънредното положение да бъде до края на април, след което да се види дали е необходимо ново удължаване. Колегата му Георги Михайлов каза, че не всички починали са от коронавирус, а заради страничните си заболявания.


16:02 Според Тома Биков от ГЕРБ според математическите модели пикът в България ще е края на април. Той критикува поведението на президента Румен Радев, който по-рано днес критикува мерките на правителството. По думите му страната днес има нужда от президент.


15:49 След десетминутно изказване Георги Гьоков от БСП каза, че няма да подкрепи извънредното положение, а депутатите от ГЕРБ го попитаха иска ли да отвори ресторантите, кога ще свърши епидемията и какви са му прогнозите за смъртността. А Веселин Марешки каза, че никой не може да иска България да стане като Италия.


15:32 Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията ще подкрепи удължаването на извънредното положение до 13 май, тъй като карантината дава резултати. Той цитира данни, според които болните в България са два пъти по-малко, но поиска още икономически мерки.


15:29 Според Корнелия Нинова правителството е искало безсрочна диктатура и благодарение на БСП се е стигнало до срочно извънредно положение. Колегата й Красимир Янков поиска да няма щаб за борба с кризата, а национален пандемичен комитет.


15:25 Според лидера на "Воля" Веселин Марешки извънредното положение е трябвало да бъде безсрочно, защото ако голяма част от депутатите се разболеят, няма кой да го удължи. Стигна се до размяна на реплики като "изрод" между Марешки и депутат от БСП.


15:19 От името на "Обединени патриоти" Александър Сиди от ВМРО предложи срокът на извънредното положение да бъде до 30 април, а после да се решава отново. Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да изнесе информация какви са резултатите от мерките и какви са прогнозите. Тя каза, че има безработица, спад на доходите и напрежение в обществото и обяви, че БСП също предлага датата да бъде 30 април.


15:14 Здравният министър Кирил Ананиев представи мотивите, с които правителството предлага удължаването на извънредното положение до 13 май. Той каза, че епидемията представлява тежка и извънредна ситуация и е опасност за националната сигурност. Според него още не могат да се правят точни прогнози, но най-добрата мярка е да се удължи социалната изолация, за да не се претовари здравната система.


Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия Лазарова


15:08 Депутатът от БСП Крум Зарков предложи удължаването на извънредното положение да се гледа на 10 април, а не днес, защото трябва да има ясна картина как се развива епидемията и да не изнервят хората. Предложението не бе прието.


14:58 След един час дебати по всички теми мнозинството в парламента прие нови правила на работа на депутатите в извънредното положение. Освен че ще работят само ако трябва да се гласуват само спешни законопроекти, депутатите ще присъстват в зала само при гласувания. При дебати в залата ще стоят само изказващите си или най-много 60 депутати. Гласуванията дори и на второ четене ще се правят на блокове, като в залата ще влизат най-много половината депутати. Те ще започват 30 минути след края на дебатите. Според Георги Свиленски от БСП още на това гласуване се е видяло, че това е цирк и абдикация на парламента, защото в залата влезли 175 души.


14:43 От ГЕРБ разкритикуваха БСП, че още не са върнали надвзетата субсидия от предишни години. Депутатът Тома Биков каза, че предстои ГЕРБ да внесе предложението за замразяване на заплатите, но е хубаво после да се размразят, за да паднат още, защото средната заплата в страната, от която зависят техните, още ще пада заради кризата. По-късно се разбра, че замразяването на заплатите ще бъде гласувано в понеделник.


14:39 Лидерът на БСП Корнелия Нинова въпросът за депутатските заплати не е временен, а за пропастта на политическите елити и народите. Тя обяви, че БСП иска замразяване на заплатите на народните представители от 4 години, а всички са гласували против, а сега слушат вожда Бойко Борисов. Социалистите отново ще внесат предложението за замразяване на заплатите към нивото от 43-ия парламент, т.е. основна заплата от 2976 лв.


14:25 Според Йордан Цонев от ДПС има възможност парламентът да работи и дистанционно. По темата със заплатите той каза, че ДПС също е дарявала, а най-големият дарител в страната бил Делян Пеевски. В отговор лидерът на "Воля" Веселин Марешки посъветва депутатите от ДПС да не гледат официозите, а официалните профили в социалните мрежи, за да разберат кой е най-големият дарител в България.


Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия Лазарова


14:10 Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП обяви, че партията на подкрепя това решение, тъй като парламентът е абдикирал и няма да заседава дълго време, т.е. докато трае извънредното положение. "От върховна институция на републиката вие превърнахте Народното събрание в институционален придатък на министър-председателя", каза Кристиан Вигенин и се закани, че БСП ще покаже как трябва да работи парламента, като дойде на власт. По-рано и президентът Румен Радев призова Народното събрание да намери начин да работи по време на извънредното положение, за да контролира изпълнителната власт. Още четете тук.


14:05 Днес се очакваше по предложение на ГЕРБ след разпореждане на премиера Бойко Борисов депутатите да замразят заплатите си на нивото от края на м.г., което значи основното възнаграждение да остане 3747 лв., а не да се увеличава на 4284 лв. От ГЕРБ даже обявиха, че ще предложат партиите да не получават субсидия по време на извънредното положение. В момента тя е по 8 лв. годишно на глас на последните парламентарни избори. Депутатите от ГЕРБ и НФСБ обявиха, че ще даряват част от заплатите си, а тези от "Воля" - цялото възнаграждение. По-късно се разбра, че предложението няма да бъде гласувано днес.


14:02 Преди това обаче депутатите трябва да решат как ще се провеждат пленарните заседания по време на извънредното положение, след като трима народни представители дадоха положителни проби за коронавирус. Предложението е в залата да влизат само дебатиращите или най-много 60 души, а да се гласува по групи, като в зала могат да влязат най-много 120 души. И в момента депутатите седят през стол-два.


14:00 В този час започва извънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да се реши до кога ще бъде удължено извънредното положение. Правителството предлага то да бъде до 13 май, което се подкрепя от ГЕРБ и НФСБ, а ВМРО и вероятно БСП - до 30 април. Още четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK