Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия ЛазароваПарламентът удължи извънредното положение заради коронавируса у нас до 13 май, т.е. то ще продължи два месеца. Предложението на правителството бе прието с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати. ВМРО и БСП искаха удължаването да е само до 30 април. По-рано днес премиерът Бойко Борисов каза, че мерките могат да се разхлабят и по-рано, ако епидемията тръгне да преминава. Президентът Румен Радев пък призова за бързо, но безопасно връщане към нормалния ритъм на живот. На първо четене днес бяха одобрени и актуализацията в бюджета, с която се предвижда държавен дълг до 10 млрд. лв., както и промени в закона за извънредното положение. "Дневник" представя хронология на събитията в парламента.


20:33 Актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение бяха приети на първо четене с мнозинство от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и "Атака". Само БСП бяха против или се въздържаха. Окончателното гласуване ще е в понеделник. Още четете тук.


20:26 Извънредното положение е удължено до 13 май, а правителството ще може да въвежда още мерки. Предложението на Министерския съвет бе подкрепено от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ДПС, "Воля" и "Атака", като "за" бяха 122 депутати, "против" - 47, а седем се въздържаха. Предложенията на ВМРО и БСП то да бъде само до 30 април не бяха подкрепени от мнозинството. ВМРО все пак подкрепи удължаването до 13 май.

20:08 Гласуването на първата група започна. ДПС, "Воля" и "Атака" подкрепят предложенията на управляващите, а БСП са против или въздържал се. Предстои да гласуват управляващите партии.


19:34 Междувременно ГЕРБ внесе проект за замразяване на депутатските заплати, а от там - и на тези на президент, премиер и министри, но само от 1 април до края на извънредното положение. Основното депутатско възнаграждение ще остане 3747 лв., а след като бъде отменено извънредното положение ще стане 4284 лв.


19:31 Дебатите по дневния ред приключиха. Депутатите имат 30 минути, за да се съберат за гласуване, като ще го направят на две групи, за да не се струпват в залата. Първо ще гласуват народните представители от БСП, ДПС и "Воля" и "Атака", а после - от ГЕРБ и "Обединени патриоти".


18:50 Депутатите вече обсъждат последната точка от дневния си ред, а именно - промени в закона за извънредното положение, които предвиждат възможност всички държавни и местни органи да заседават от разстояние, да се удължат сроковете на имотните декларации на политиците, да се гледат някои от делата и др. Според Крум Зарков от БСП с тях се захранва усещането, че депутатите се грижат първо за себе си. Още четете тук.


18:10 В момента депутатите обсъждат промени в Закона за енергетиката, с които да се даде възможност да се върнат надвзети пари от сметките за ток, след като цената на газа бе намалена. Още четете тук.


17:16 В момента текат дебатите по актуализацията на бюджета, при която се разрешава до 10 млрд. лв. държавен дълг. Според БСП и така няма да се помогне на малкия и среден бизнес и на най-уязвимите. Какво отговори финансовият министър Владислав Горанов четете тук.


16:40 По новите правила на работа на парламента решението за извънредното положение ще бъде гласувано тази вечер, след като минат дебатите по другите законопроекти, в т.ч. и по актуализация на бюджета. Най-вероятно с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, НФСБ и "Воля" ще бъде прието решението то да бъде до 13 май.


16:34 Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че от 1 до 14 май няма нищо друго да стане освен да се вдигне броят на заразените, ако мерките се разхлабят. По негови наблюдения в София мерките се спазват. Той каза, че който призовава да не се спазва социална изолация е за друга изолация.


16:23 Според Александър Ненков от ГЕРБ доказателство, че мерките дават резултат, е фактът, че болниците могат да поемат пациенти. Той допълни, че мерките не си ги измисля правителството, а те са по предписание на щаба.


Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия Лазарова


16:13 Депутатът от БСП Валери Жаблянов призова да се приеме извънредното положение да бъде до края на април, след което да се види дали е необходимо ново удължаване. Колегата му Георги Михайлов каза, че не всички починали са от коронавирус, а заради страничните си заболявания.


16:02 Според Тома Биков от ГЕРБ според математическите модели пикът в България ще е края на април. Той критикува поведението на президента Румен Радев, който по-рано днес критикува мерките на правителството. По думите му страната днес има нужда от президент.


15:49 След десетминутно изказване Георги Гьоков от БСП каза, че няма да подкрепи извънредното положение, а депутатите от ГЕРБ го попитаха иска ли да отвори ресторантите, кога ще свърши епидемията и какви са му прогнозите за смъртността. А Веселин Марешки каза, че никой не може да иска България да стане като Италия.


15:32 Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията ще подкрепи удължаването на извънредното положение до 13 май, тъй като карантината дава резултати. Той цитира данни, според които болните в България са два пъти по-малко, но поиска още икономически мерки.


15:29 Според Корнелия Нинова правителството е искало безсрочна диктатура и благодарение на БСП се е стигнало до срочно извънредно положение. Колегата й Красимир Янков поиска да няма щаб за борба с кризата, а национален пандемичен комитет.


15:25 Според лидера на "Воля" Веселин Марешки извънредното положение е трябвало да бъде безсрочно, защото ако голяма част от депутатите се разболеят, няма кой да го удължи. Стигна се до размяна на реплики като "изрод" между Марешки и депутат от БСП.


15:19 От името на "Обединени патриоти" Александър Сиди от ВМРО предложи срокът на извънредното положение да бъде до 30 април, а после да се решава отново. Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да изнесе информация какви са резултатите от мерките и какви са прогнозите. Тя каза, че има безработица, спад на доходите и напрежение в обществото и обяви, че БСП също предлага датата да бъде 30 април.


15:14 Здравният министър Кирил Ананиев представи мотивите, с които правителството предлага удължаването на извънредното положение до 13 май. Той каза, че епидемията представлява тежка и извънредна ситуация и е опасност за националната сигурност. Според него още не могат да се правят точни прогнози, но най-добрата мярка е да се удължи социалната изолация, за да не се претовари здравната система.


Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия Лазарова


15:08 Депутатът от БСП Крум Зарков предложи удължаването на извънредното положение да се гледа на 10 април, а не днес, защото трябва да има ясна картина как се развива епидемията и да не изнервят хората. Предложението не бе прието.


14:58 След един час дебати по всички теми мнозинството в парламента прие нови правила на работа на депутатите в извънредното положение. Освен че ще работят само ако трябва да се гласуват само спешни законопроекти, депутатите ще присъстват в зала само при гласувания. При дебати в залата ще стоят само изказващите си или най-много 60 депутати. Гласуванията дори и на второ четене ще се правят на блокове, като в залата ще влизат най-много половината депутати. Те ще започват 30 минути след края на дебатите. Според Георги Свиленски от БСП още на това гласуване се е видяло, че това е цирк и абдикация на парламента, защото в залата влезли 175 души.


14:43 От ГЕРБ разкритикуваха БСП, че още не са върнали надвзетата субсидия от предишни години. Депутатът Тома Биков каза, че предстои ГЕРБ да внесе предложението за замразяване на заплатите, но е хубаво после да се размразят, за да паднат още, защото средната заплата в страната, от която зависят техните, още ще пада заради кризата. По-късно се разбра, че замразяването на заплатите ще бъде гласувано в понеделник.


14:39 Лидерът на БСП Корнелия Нинова въпросът за депутатските заплати не е временен, а за пропастта на политическите елити и народите. Тя обяви, че БСП иска замразяване на заплатите на народните представители от 4 години, а всички са гласували против, а сега слушат вожда Бойко Борисов. Социалистите отново ще внесат предложението за замразяване на заплатите към нивото от 43-ия парламент, т.е. основна заплата от 2976 лв.


14:25 Според Йордан Цонев от ДПС има възможност парламентът да работи и дистанционно. По темата със заплатите той каза, че ДПС също е дарявала, а най-големият дарител в страната бил Делян Пеевски. В отговор лидерът на "Воля" Веселин Марешки посъветва депутатите от ДПС да не гледат официозите, а официалните профили в социалните мрежи, за да разберат кой е най-големият дарител в България.


Парламентът удължи извънредното положение в България до 13 май (хронология)

© Юлия Лазарова


14:10 Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП обяви, че партията на подкрепя това решение, тъй като парламентът е абдикирал и няма да заседава дълго време, т.е. докато трае извънредното положение. "От върховна институция на републиката вие превърнахте Народното събрание в институционален придатък на министър-председателя", каза Кристиан Вигенин и се закани, че БСП ще покаже как трябва да работи парламента, като дойде на власт. По-рано и президентът Румен Радев призова Народното събрание да намери начин да работи по време на извънредното положение, за да контролира изпълнителната власт. Още четете тук.


14:05 Днес се очакваше по предложение на ГЕРБ след разпореждане на премиера Бойко Борисов депутатите да замразят заплатите си на нивото от края на м.г., което значи основното възнаграждение да остане 3747 лв., а не да се увеличава на 4284 лв. От ГЕРБ даже обявиха, че ще предложат партиите да не получават субсидия по време на извънредното положение. В момента тя е по 8 лв. годишно на глас на последните парламентарни избори. Депутатите от ГЕРБ и НФСБ обявиха, че ще даряват част от заплатите си, а тези от "Воля" - цялото възнаграждение. По-късно се разбра, че предложението няма да бъде гласувано днес.


14:02 Преди това обаче депутатите трябва да решат как ще се провеждат пленарните заседания по време на извънредното положение, след като трима народни представители дадоха положителни проби за коронавирус. Предложението е в залата да влизат само дебатиращите или най-много 60 души, а да се гласува по групи, като в зала могат да влязат най-много 120 души. И в момента депутатите седят през стол-два.


14:00 В този час започва извънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да се реши до кога ще бъде удължено извънредното положение. Правителството предлага то да бъде до 13 май, което се подкрепя от ГЕРБ и НФСБ, а ВМРО и вероятно БСП - до 30 април. Още четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 815 Неутрално

  ще бъде удължавано докато третото поколение сталински терористи (хората в парламента) поведат недоволните маси, за да свалят себе си от власт и да се превърнат за кратко в истински феодали (докат държавата ни не бъде пометена от по-организирани съседни войски)

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Мисля, че поне до края на Април е разумно да се удължи. Всичко зависи от следващите две седмици - какви ще бъдат данните с броя на заразени и починали у нас ! Не е разумно мерките да се свалят още сега, на 13 април, а и няма кой да поеме отговорност за подобен хазартен ход ! Друг е въпроса, че всеки от нас има работа, която иска да свърши и извън населеното място, в което е ! Пролет е, има толкова сезонни активности, които не търпят отлагане, но това е ( извънредното) положение (то) !

 3. 3 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 968 Неутрално
 4. 4 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 434 Гневно

  Да, да, пуснете армията да щъка по улиците ... Като разправяте наляво надясно, че сме във военно положение, поне да си го направим истинско! 🤮
  Що пък не, нали вече заплатите ви са "заковани" да не падат ...

 5. 5 Профил на Bojin
  Bojin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значителен брой хора в залата са били контактни със заразени през последните 48 часа и би следвало да са под карантина (за 21 или за 28 дни?). И понеже не са спазили правилата (знаят, че са били в контакт и не са се самоизолирали) - следва да бъдат глобени с по 10 000 лв. или да попаднат в затвора за 5 г.
  Въпрос (към глав. прок. и към органите на МВР) - колко от тях ще бяха вече или ще бъдат глобени и колко ще излежат 5 г.?

 6. 6 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1014 Разстроено

  От тия (безмозъчни) в залата ли зависи начина на живот на всички ни? От хора, които не могат да две магарета една бала сено да разделят? И те ще ни казват как е правилно да се живее... Бахти прогнилата система на управление, пълно е с дебили навсякъде...

 7. 7 Профил на AdamSmith
  AdamSmith
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bojin":

  Добре де що така говориш ся за "цветът на нацията"? Малко ли рискуват в полза роду?

 8. 8 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Не виждам повод за недоволство. На последните избори мъдрият български народ вкара тези хора да вземат решения за съдбата му.

 9. 9 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Да карат първата линейка пред Парламента.
  Марешки и мумията са готови и чакат. :o)

 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  "каза Кристиан Вигенин и се закани, че БСП ще покаже как трябва да работи парламента, като дойде на власт."

  Точно това ни трябва. Тогава Ковида ще ни се струва като летен грип.

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3218 Любопитно

  Комуняките от БКП-Нинова ВЕЧЕ ни плашат с "ред като дойдат на власт".....Дано никога не го видим отново...тавариш Вигенин!!Мечтата на комисарите да се върне 1937 няма да се сбъдне.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#4] от "zippie":

  Що да не щъка? Страхуваш ли се ? От какво?

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Любопитно
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Това ли е най-важното. Не какво си направил досега в подготовката , а как да го наречем периода след 12 април ? Да, в подготовката. Алоо ние сме още в началото на ски шанцата .Предстои скок и свободно падане (без ски ). Когато не си подготвен за пика (и се лъжеш надявайки се да няма) какво значение има дали си в извънредно положение или не си. Ти си си пак зле подготвен.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Да не почнат хората да организират безплатно групово пазаруване в хипермаркетите, както правят в Италия чрез фейсбук ? :D

  Ти го гласуваш ама на практика не е като на теория...

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  замразят заплатите си на нивото от края на м.г., което значи основното възнаграждение да остане 3747 лв., а не да се увеличава на 4284 лв.
  ================

  Т.е. те не искат да се откажат от заплатите⁉️
  Ако хора пак ще избират тези ПИ(модератор)И , значи хората в страна имат голяма проблема със своето човешко достоинство❗

  "Чуждестранен агент"
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7881 Неутрално

  До кога ще бъде удължено извънредното положение в България ?
  - 13.12.2020 - неделя !
  една много добра дата, след която ще живнем всички за Коледа , и ще посрещнем достойно Нова година !

  [email protected]
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Информация от нета как е в Холандия:

  - НЯМА извънредно положение в Холандия.

  - НЕ се носят маски.

  - НЯМА декларации и репресивни мерки за излизане навън.

  - магазините за канабис работят.

  и т.н.

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Нещата ще се удължат докато има нови болни , ако всички са локализирани и имаме отрицателен прираст на новооткритите и заболели ,естествено ,че ще падне ,така както си пишете на ангро ,съгласни ли сте да се вдигнат мерките предварително ,заради икономиката и след седмица да имаме хиляди болни от работниците в предприятията ,където са в малки пространства и хиляди хора , кой ще поеме лечението им и грижата ,като медици просто няма от къде да дойдат ,или ще ги редим направо в моргите без никаква грижа , глупави от по глупави съждения .

 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Цял ден рева за тези депутати, а очите ми сухи...
  Имам чувството, че не ми е много мъчно за тях.

 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Които не сее на пролет, после няма и какво да яде :) Но пардон, мисля прекалено напред, ще почакам да заквичите, защо има недостиг на това онова и защо цените на основните храни са станали легендарни :)

 22. 22 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 287 Неутрално

  НС следва да се довери на професионалистите - мнението експертите по въпроса трябва да е определящо. Пикът се очаква по Великден, т.е. нормално е да се удължи срока на извънредното положение, а при подобрение винаги може да се отмени.

  FILII MARIS SUMUS
 23. 23 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До края на Април е разумно и после да се решава, проблем е Великден до колко ще се разпуснат хората, гледам тези дни вече не спазва дистанция в някои хранителни магазини, по улиците има доста работещи без маски.

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2310 Любопитно

  що ше го удължават... данните, които Гугъл изкара показват, че статистиката на разпространение на вируса нема много общо с ограничителните мерки?

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "От ГЕРБ разкритикуваха БСП, че още не са върнали надвзетата субсидия от предишни години. "

  Комунистите се възползват от намалението.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#23] от "dinko":

  И аз това си мисля...Великден ще бъде лакмусът на обществото. Но, като следя "изявите" на Синода, съм дълбоко скептичен.
  А, на някои малоумници това им трябва, даже пропагандират изтребването на вируса с камбанен звън...

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Радев иска мерките да отпаднат в края на месеца. Иска да ходи на манифестация за 1.5. И на ден пабедай тоже. В Маскве.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Весело

  До коментар [#5] от "Bojin":

  Гешев (е радост) отговори веднага - николко.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3498 Весело

  До коментар [#18] от "deaf":

  Пушат си тревата и вдъхновено пеят "Ода на радостта".

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Боко Тииии

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 32. 32 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":

  По тъп си и от тиквата

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 33. 33 Профил на raymen
  raymen
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Който разбира немски, да види какво пишат тук: https://www.derbund.ch/nun-breitet-sich-auch-das-virus-hunger-aus-574603006242 Глада обзема Италия, хората нямат пари за да купят елементарни продукти от магазина, въвеждат купони за социално слабите, нападат магазини и банки... това ни чака и нас. Хора, въоръжете се... и се запасете, защото парите свършват и идва време разделно! Има клипове в нета, тубето как щурмуват Лидъл пълнят количките и излизат без да платят, защото нямат средства, вече слагат полицаи и охрани ... нашата тв не показва това, замислете се, глада е по-силния вирус!

 34. 34 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Радев иска мерките да отпаднат в края на месеца. Иска да ходи на манифестация за 1.5. И на ден пабедай тоже. В Маскве.
  —цитат от коментар 27 на EU defender


  Изглежда Путин ще премести ден победьи през юни. Така Радев ще чества и деветоюнският преврат на коалиационният им партньор Кимон Георгиев, дето 45 години го наричаха фашистки преврат.
  На 1.5. Нинова може да изкара старата гвардия на манифестация, за да си спомнят радиоактивния дъжд след Чернобил.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 35. 35 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Нужна е брутална едномесечна карантина. Всичко друго е половинчати мерки които удължават агонията.

 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Оказа се че като избираме некачествени хора може да платим и с живота си, а? Досега си мислехме че плащаме само данък корупция? А то имало и данък смърт?

 37. 37 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Докогато реши Борисов, защото от заема. 10 милиарда, ще се облажат и властващи, и опозиция, да сте чули Нинова да се обади за нещо, ако беше против повишението на заплатите, щеше да каже.

 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreee":

  И какво се случва още с първите нови полети и преминаване на граници?

 39. 39 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Значителен брой хора в залата са били контактни със заразени през последните 48 часа и би следвало да са под карантина (за 21 или за 28 дни?). И понеже не са спазили правилата (знаят, че са били в контакт и не са се самоизолирали) - следва да бъдат глобени с по 10 000 лв. или да попаднат в затвора за 5 г.Въпрос (към глав. прок. и към органите на МВР) - колко от тях ще бяха вече или ще бъдат глобени и колко ще излежат 5 г.?
  —цитат от коментар 5 на Bojin


  Те имат имунитет, така че е безмислено напрягане на мозъчните клетки - никой няма да ги преследва за това, че не носят маски, нито че са болни. Очевидно в парламента се струпват повече от 2ма и не стоят на разстояние 2м един от друг.
  Елементарно и очевидно е, че тези закони НЕ трябва да важат за тях (за това си има изключения в закона), защото искаш да има работещ парламент, искаш да има опозиция и искаш да има прозрачност, а не еднолична диктатура от вожда.

  Това, че има карантина и извънредно положение не означава, че трябва да се откажем от демократичната система в България. Знам, че много хора искат да няма парламент и депутати, но по-лошия вариант е един Путин или Ким Чен Ун.

 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Удължаването няма нищо общо с развитието на заразата, а с разпределението на онези пари, които ще вземем на заем и които трябва да сменят сосбтвеника си.

 41. 41 Профил на nqb29617416
  nqb29617416
  Рейтинг: 46 Неутрално

  БСП яко дълбаят дъното. С това поведение няма да дойдат на власт скоро. Жалко за Румен Радев - имах надежди в него, даже гласувах за него на изборите за президент, но в тази ситуация да прави политика, вместо да дава решения за хората, ме загуби като поддръжник.

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  Бих поставил ударение на самосъзнанието след края на извънредното положение , явно управляващите си имат друго мнение по въпроса , но поне това , което показват едва ли впечатли управляваните , вкл. дебати , заеми , кредитна политика , безработица , обща политика и ….

 43. 43 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Хммм ... няма страшно, статията от „24 часа“ на Дима Максимова „Втоpи излĸayван от СОVІD-19 във Велико Търново“ дава голяма надеждане само на България, но и на света. Великотърновските лекари имат изключителен успех с „втори излекуван“!!! Така си и знаех, че българин ще измисли лечение за тази опасна болест...
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 44. 44 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дългия":

  Боже прибери си дебелите като дългия поне докато има пандемия,

 45. 45 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#41] от "nqb29617416":

  Евала ти! Ти си първият който има доблестта да си признае, че е сгрешил като е гласувал за генерал Румен Решетников.

 46. 46 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че от 1 до 14 май няма нищо друго да стане освен да се вдигне броят на заразените
  =================.

  🤔Няма лошо да е Горанов, Борисов, Цацаров, Гешев и т.н.:))

  "Чуждестранен агент"
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Проблемът е в това, че не се вземат никакви мерки за ликвидирането на епидемията. Сегашните мерки не я преодоляват, те само я забавят. И така ще се влачим докато я изболедува целият народ за да придобие имунитет. И загинат съответният брой.

  Колко дълго ще трае епидемията ако трае сегашното положение, т.е само регистриране без активна медицина? Можем да вземем като мярка единственото досега пълно изследване на социална група, депутатите. 3 заразени депутати на 240 души парламент, това са 1.25% за 20 дни. Следователно за да минат през епидемията и придобият имунитет всичките 100% извънредното положение трябва да продължи 80 пъти повече, т.е. 1600 дни. Някой вярва ли още за пика през април или май като досега за 20 дни са заболели само 1.25%?

  Колко ще загинат ако чакаме без да се вземат мерки през епидемията да минат 100%, т.е. 7 милиона. Оценките за смъртността са различни, но се смята че е поне 10 пъти по-голяма от грипа и около 1%.

  Значи от короната очакваме загинали около 70,000 души. Доста солидно число, във Втората световна война имаме загинали 12,500 души. Е, все пак по-малко от годишната смъртност която е 105,000 души, но тя е комплексна, не само от болестите но и просто от годините.

  За материалните щети да не говорим, 10 милиарда е само началото, умножете поне по 10 ако все така се влачим още.

  Решението е просто, карантина но САМО на заразените, останалите живеят и работят нормално. Не тъпите и неясни грижи за "уязвимите", които силно намирисват на социално гето. Най-добрата грижа е просто заразените да не са около тях а в болниците където им е мястото. Още докато е време и са само 1.25%.

  Наистина тъпо, грижа за "уязвимите" при положение, че заразата не подбира годините и точно социално активните, т.е. работещите са най-уязвими поради контактите си. Явно се търси кой да се нарочи за виновен.

  Ако продължава с тъпото пасивно регистриране и полицейщината без реални медицински мерки скоро заразените ще станат 5%, после 10% и тогава все едно се връщаме в 1989г.

  Учудващото е, че не се намери поне един политик който да каже "Епидемиите се ликвидират от лекарите, не от полицаите. Дайте да видим с какво можем да помогнем на медицината за да пребори заразата".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Нужна е брутална едномесечна карантина. Всичко друго е половинчати мерки които удължават агонията.
  —цитат от коментар 35 на moreee


  Съгласен. Слагаме те теб и семейството ти в едно инфекциозно отделение пълно с заразени с чума или някакви други подходящи бойни бактерии. Никакви лекари около теб и след 1 месец излизате всички здрави и пълни с енергия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Я, Нинова се появи, за да подкрепи удължаването на военното положение, безработицата, дълга, глобите. А не трябва ли да се изчака края на обявеното извънредно положение и тогава да решат, бързат, че не се знае какво ще стане до 13 април, ако безработните излязат на улицата, преди да са изтеглили заема, че от всичко което разбирам, той е най-важният.

 51. 51 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Значи проблемът, както иде да се разбере от полуневнятните мрънканици в зала между цветенцата на нацията е да се удължи изнвънредното положение защото ни е счупена здравната система и защото няма кой да лекува болните, не само от вируса. Страаааашно!

 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Оптимистичният вариант за край на карантината първо е края на м. юни.
  В зависимост от овладяването на заразата ще падне или не и извънредното положение.
  Няма да стане преди края на юни.
  Иначе ще станем като Испания.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#35] от "moreee":

  И как ще стане с едномесечна имаш ли идея?
  Плюс ти писах, но все пак как?
  Реалността е карантина до м. юни. По-дълго планиране не може да се направи. Може и да не помогне дори такава карантина, но това е единственото, което може да се направи в момента.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#51] от "lyubos":

  Не, не е това.
  Единствената защита от вируса е пълна изолация, доколкото е възможно между хората.
  Никой не знае носител на вируса дали няма да се разболее след 30 дни примерно. През това време ще разнася заразата и тя ще расте в геометрична прогресия. При 100 000 носители на вируса смятай, че сме изтървали козите.

  В това отношение здравната ни система не счупена, освен в частта за лекарите.
  Легловата база в България надвишава два или три пъти тази на западняците.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Докато Б о к о Ттттъпче раята

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 57. 57 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#52] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Боко микроба съм аз и съм росен капута

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#57] от "qwerty 500":

  Е добре щом се чувстваш капут, но това какво общо има с извънредното положение и вируса или не можеш да разбереш какво става? Питай.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Ааа може и да ги видим отново на власт. Щото с плюенето по тази власт.....

 60. 60 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Ратко Ветов е на ход?

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 61. 61 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Тея от време на време могат и да зимат разумни решения.... Сега вече могат да се карантинират..... Форевър....

 62. 62 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1536 Разстроено

  Жалко. Тук чета коментарите на изключително голям брой невежи манипулирани хора. Потвърждава се тезата на Гьобелс, че когато повториш една лъжа хиляда пъти, голяма част от тези, които я чуват, ще я приемат за истина. Или останалите, които не са повярвали на лъжата, просто си мълчат... Да разкажа ли стария виц за профпредседателя, въжето и сапуна? Всеки си заслужава участта: смелият - свободата, робът - робския живот...

 63. 63 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Каквото могат, това правят. Не удължиха извънредното положение, а полицейското положение. Нормално - кадрите на академията и слугите им се чувстват всесилни.

 64. 64 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  На многознайците ще кажа сама , че добре, че приехме експредно извънредни мерки, че иначе не ми се мисли.

  Ще дам един пример.
  Само за днес в Румъния са починали 18 човека, а България общо има 14

  Ще дам и друг пример от страната на Борката, който две седмици говореше като Мангъра и се почесваше.

  Само за днес са починали 684 англичани при положение, че само преди една седмица умираха по 50 човека

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Аха, до 13 май. После до 13 юни. Нали първоначално поискаха безсрочен. После се сетиха как се вари жаба. Същото се отнася и до овце...

 66. 66 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Аха, до 13 май. После до 13 юни. Нали първоначално поискаха безсрочен. После се сетиха как се вари жаба. Същото се отнася и до овце...
  —цитат от коментар 65 на alexsilver


  Ти какво предпочиташ без извънредно положение и да превръщаме зимните си пързалки в морги ли...

  Умните се учат от грешките на другите, а умните и красивити и комунистите са другите

 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2310 Любопитно

  пекинската пациентка подаде ли оставка... нали замразяването на заплатите беше несъвместимо с морала и

 68. 68 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Ще дам и пример със съседна Сърбия която активно е подкрепяна от Китай и Русия.
  След като преди седмица в Белград кацна самолет с китайски доктори, лекарства и защитно оборудване, сега каца и самолет с руски лекари и оборудване...

  Сърбия е много близка до нас и като местоположение и като стандарт на живот и като брой население.
  Първите ни случаи също бяха около 8 март.

  Ние от тогава имаме 485 заразени и 14 починали
  Сърбия от тогава имат 1476 заразени и 39 починали

  а ние се оправяме сами без помощта на ЕС , Русия и Китай

 69. 69 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Това означава ли, че до 13 отново нищо няма да работи? Тоест освен аптеките и хранителните, тук там и нещо друго?

 70. 70 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Любопитно

  Това означава ли, че до 13 отново нищо няма да работи? Тоест освен аптеките и хранителните, тук там и нещо друго?
  —цитат от коментар 69 на 9999


  Кое нищо не работи бе ..
  Редовно си поръчвам храна от Хепи.
  Ходих до техномаркет и той работеше.

  Всеки който иска си работи без кафета , кръчми и молове

 71. 71 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#69] от "9999 ":

  Да, означава. Означава, че скоро ще трябва да тичаш до най-близкия магазин, за половин час, да напазаруваш!

 72. 72 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#68] от "001":

  И добре, че се оправяме без тях. Тази помощ от Русия не е точно помощ. Яли сме го този вече с помощта от тях.

 73. 73 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#68] от "001":

  А колко хора са изследвали сърбите и колко нашите тикви? За бройката на починалите от коронята също не вярвам на нашите, особено на фона на опитите да изсмучат максимално много пари по бързата процедура в момента...

 74. 74 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#68] от "001":

  Оф, абе ние сме богопомазани, и нас вируса ще ни подмине като еф16 сирийско ПВО! Стига само да седиме в окопите една година! След, туй не по пързалките, трупове ще има по улиците!

 75. 75 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#73] от "shymi":

  Сърбите са изследвали по-малко от нас.
  Нещо от сорта на 600-700 на милион
  а България е изследвала над 1000 на милион

  Теб какво те грее колко се изследват, мен ме грее колко умират.
  Както казах до преди една седмица докато Борката викаше, няма проблеми умират някакви си само 50 англичани дневно, днес са починали близо 700

 76. 76 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#69] от "9999 ":

  Преди няколко дена ми се наложи аварийно да купувам бойлер. Онлайн щеше да отнеме време за доставка, и отидох до Зора. Най-близко ми е тя. Работи си, условието е, че пускат до 4 човека в магазина едновременно. Нямаше и толкова (обикновенните зяпачи) и свърших работа за 10 минути.

 77. 77 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брутално сте малоумни и ще си плащате за простотията с всички лихви!

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 78. 78 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  ..... до 13 май...... Ами айди и до 20 септември....... И съвсем всичко да замре и умре...... И ако се чака внос на зараза..... и да се окопаем ......... И как изтрепахме прасетата и т.н..... и ако другите страни сложат "стоп" на износа на храни....... Кво ще има в Билата и Кауфланд и.......

 79. 79 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Ууууу долу тия герберски калинки. Държавата фалира. Оставка!!!

 80. 80 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 963 Весело

  До коментар [#44] от "tda10501756":
  Внимавай какво си пожелаваш! Ти ще си един от първите отнесени от ''божествения вихър''. То и в партията ви гербава почти никой няма да остане. След това и доста от избирателите ви ще бъдат прибрани. Демек, като нищо популацията може да оредее с едни 50%. Доста работа му отваряш на Бог.
  А, и не споменавай всуе името Божие...

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 81. 81 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#78] от "MPetr":

  Ляб и кисело мляко с купони!

 82. 82 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Ето сега ще ви дам най важната статистика за да си е анализирате...

  Смъртност на милион население

  Сърбия 5 на милион
  Гърция 7 на милион
  Румъния 8 на милион

  България 2 на милион

  За развитите европейци няма да говоря защото там е страшно

  Белгия 99 на милион
  Нидерландия 87 на милион
  Швейцария 68 на милион

  За Италия и Испания няма да говоря защото те са над 200 на милион, а вървят и към 300

 83. 83 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Ти какво предпочиташ без извънредно положение и да превръщаме зимните си пързалки в морги ли...
  —цитат от коментар 66 на 001

  Видяхме постиженията им на магистрала "Марица". Катастрофирали 22 тежкотоварни T.I.R. камиони, двама убити, смачкани коли на ДАИ и полицията.
  Същото е и с "управлението" на държавата в криза. Само с командерене и перчене работа не се върши. С крадене също. Нека първо ВЪРНАТ ИЗЛИШЪЦИТЕ. За заслугите Каскетя да раздаде полагаемото се. Къде 3 милЯрда декември се изпариха безследно, сега взимаме заеми, които май пак ще се стопят безследно. Гледай магистрала "Марица", пък се сещай за държавата, снахо...

 84. 84 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Когато видя оня Каролев санкциониран, ама наистина, тогава и аз ще се съглася с мерките. Иначе не одобрявам/

 85. 85 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 283 Неутрално

  550лв. как става този номер БЕ, за нормалните хора 0.6% за година за идващите осъдени на смърт 550лв.

 86. 86 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 283 Неутрално

  550лв. как става този номер БЕ, за нормалните хора 0.6% за година за идващите осъдени на смърт 550лв.

 87. 87 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#70] от "001":

  Пич, от Хепи Лозенец и аз ям през ден щото ми е на 100м, ама питам за всичко останало, в София няма само заведения за хранене и аптеки.

 88. 88 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#82] от "001":

  Аа, май не си сметнал и двамата шофьори днеска, та вече гониме 2,5 на милион!

 89. 89 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#64] от "001":

  Аз не съм против извънредното положение, но какво ще стане ако населението ни няма имунитет към вируса, не са го изкарали много хора до 13 май и отпуснем мерките? Няма ли вирусът пак да се върне и ,,Мангъра" да се окаже прав, че няма как да избягаме от него, без да има изграден имунитет.

 90. 90 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#83] от "alexsilver":

  Щатите за една седмица са регистрирали 7 милиона безработни, въпреки че напечатаха 2 трилиона долара.

  България и Румъния са страните с най малка безработица за февруари 2020 година около 4-5%
  В същото време средната безработица за ЕС е 8%
  а в съседна Гърция е 14%

  Така, че след кризата България ще продължава да е една от страните в ЕС с най малка безработица.
  Ние ако отидем на 10% безработица другата година, други страни ще са с над 20%

 91. 91 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 374 Весело

  Информация от нета как е в Холандия:- НЯМА извънредно положение в Холандия.- НЕ се носят маски.- НЯМА декларации и репресивни мерки за излизане навън.- магазините за канабис работят.и т.н.
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Може и в беларуса да отидеш!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 92. 92 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#87] от "9999 ":

  Какво не работи бе човек.
  Железарии работят, цветарници работят, магазинчета за левче работят, аванти работи, техномаркет, техмарт, технополис работи, куриерски служби работят, дори и козметици и фризьорски салони работят. Всички супермаркети
  Градския транспорт работи и вътре извън час пик има по десетина човека макс в мотриса за 1000.

  20 дни са минали откакто затвориха моловете, кафетата и ресторантите.
  Това е най големия ви проблем ли ...

 93. 93 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#90] от "001":

  Аа, сетих се, ти вероятно си габровеца! Да, ние цъфтим, скоро ще прехвърлят цели производства тука, щот сал ние ще сме добре!

 94. 94 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Сега проверих, че преди няколко месеца безработицата в София е била 1.2% .
  Вие представяте ли си за какво говорим при положение, че навсякъде безработица около 5 процента се смята за здравословна.
  Дори 5 пъти да скочи безработицата в София, ще е 6%
  А по времето на професор Румен Гечев е била над 15%

  За Испания вчера казаха, че без работа са останали за една седмица 900 хиляди

 95. 95 Профил на shlokavica
  shlokavica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "9999 ":Какво не работи бе човек.Железарии работят, цветарници работят, магазинчета за левче работят, аванти работи, техномаркет, техмарт, технополис работи, куриерски служби работят, дори и козметици и фризьорски салони работят. Всички супермаркетиГрадския транспорт работи и вътре извън час пик има по десетина човека макс в мотриса за 1000.20 дни са минали откакто затвориха моловете, кафетата и ресторантите.Това е най големия ви проблем ли ...
  —цитат от коментар 92 на 001

  Комунист лъжлив, не те ли е срам поне малко колко много лъжеш?

  Невалидно потребителско име. Моля използвайте само латиница, цифри, точка или "_". само предатели и безродници останаха
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#89] от "ivan92":

  Стига с тези глупости за имунитета.
  В Китай защо не оставиха да се заразят 70% за да добият имунитет, а блокираха напълно Ухан и цялата област с драконовски мерки.

  Как ли биха се справили ако бяха допуснали да се заразят около 70% от Китай, това са 1 милиард човека.
  Как биха се справили ако се заразят 70% от Испания с няколко десетки милиона по болниците, като не могат да приемат повече от 100 хиляди.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#95] от "sdhjujfd":

  Видиш ли, забелязал човека, че няма никой в транспорта, и си мисли, че всички с коли са взели да ходят на работа!

 100. 100 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 374 Весело

  Нужна е брутална едномесечна карантина. Всичко друго е половинчати мерки които удължават агонията.
  —цитат от коментар 35 на moreee


  Този път съм съгласен!

  ++++++++++++++++++++++

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK