Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

© Георги КожухаровПарламентът заседава 14 часа и половина извънредно днес, за да актуализира бюджета за 2020 г. и да приеме промени в закона за извънредното положение. След два часа популистки спорове преди гласуването тази вечер ГЕРБ предложи не замразяване на заплатите на депутатите на 3747 лв., а задължителното им даряване за борба с коронавируса по време на извънредното положение. Същото важи и за възнагражденията на премиер, министри, ръководства на агенции и политически кабинети, но не и на тези на президент, вицепрезидент и съдебна власт. Глобата за разходка в парка и нарушения на други ограничения бе намалена от 5000 до 300 лв., а държавата пое осигуровки по схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. "Дневник" представя хронология на събитията в парламента.


23:31 Заседанието приключи. То продължи 14 часа и половина.


По-ниски глоби за разходки в парка


23:30 Парламентът намали и глобата за неспазване на противоепидемични мерки. Санкцията ще остане в размер от 5000 лв. само за неспазване на карантината. За неспазване на заповеди на здравния министър, в т.ч. за неспазване на ограничения и разходки в градинки, глобата ще е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Имуществената санкция от 15 хил. лв. за същото нарушение, извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се редуцира до размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.
23:25 Парламентът прие списък от дела, по които сроковете не спират да текат. Съдебна ваканция обаче няма да има.


23:24 Политиците ще получат и един месец отсрочка за подаване на имотните си декларации и декларациите за конфликт на интереси.


Държавата ще поеме и осигуровки


23:23 По време на извънредното положение партиите няма да получават субсидия от държавата. Текстът бе подкрепен единодушно.


23:19 Парламентът прие окончателно текст, според който държавата ще поема и осигуровки по схемата 60/40. С промяната текстът гласи: "По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя... ". Идеята на вносителите от ДПС е работодателят да поеме и 60 на сто от осигуровките.


23:13 Туроператорите, които трябва да възстановят предварително заплатена сума за отменено туристическо пътуване, ще могат да направят това до един месец след отмяната на извънредното положение. Преди това те имат право да предложат на клиента ваучер за срок от 24 месеца вместо връщане на сумата.


Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

© Георги Кожухаров


23:05 Депутатите решиха още да могат да се освобождават военновременни запази от резерва, за да се задоволяват потребностите на стопанствата или населението. Даде се и възможност на Министерството на вътрешните работи да могат да получават като дарения маски, дезинфектанти и други предпазни средства.


23:03 Депутатите дадоха възможност здравната каса и лекарският съюз да имат право на анекс към договора за заплащането при неблагоприятни последици. Така в извънредно положение би трябвало болници и практики да получат обещаните 85 на сто от парите, които вземат по принцип.


22:58 Парламентът прие държавни и местни органи да могат да заседават от разстояние при извънредно положение. Даде се и възможност държавата и общините да могат да опрощават наеми на техни обекти.


Без лихви при забавяне на кредити


22:57 Очаквано бе одобрена новата редакция на чл. 6 от закона, който ограничава защитата при забава на плащания само до кредити, предоставени от банки и други финансови институции, и договори за лизинг. БСП гласуваха против, защото харесва текста, според който не текат лихви при забавяне на плащания между фирми. Според експерти с новите текстове се преодолява възможността да има междуфирмена задлъжнялост.


22:55 Депутатите вече гласуват окончателно промените в закона за извънредното положение, с които актовете на здравния министър имат предварително изпълнение. Одобрени бяха текстове, според които Висшият съдебен съвет ще определя които дела да се гледат и кои срокове да текат. Още четете тук. Приети бяха текстове, с които сроковете по обществени поръчки и концесионни процедури ще текат.


22:40 В пълно неразбиране какво се гласува възможността за държавен дълг до 10 млрд. лв. бе обявена за приета.


22:35 В момента тече окончателното приемане на актуализацията на бюджета за 2020 г. Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов подканваше колегите си от управляващите партии да гласуват както им се указва - "за" или "против", както и по-бързо. Подробности четете тук.


Борисов, депутати и министри без заплати


22:27 Министър-председателят, депутати, министри и членове на политическите кабинети няма да получават заплати за времето на извънредното положение, което засега е до 13 май, а парите ще бъдат привеждани на здравното министерство за борба с коронавируса. Предложеното изненадващо от ГЕРБ решение бе прието окончателно със 170 гласа "за", след като и втората група депутати го гласуваха единодушно. Президент, вицепрезидент и съдебна власт ще получават заплати.


22:19 В залата влиза втората група депутати, които ще гласуват - представителите на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Водещия заседанието Емил Христов от ГЕРБ обяви, че съвсем не е лесно да се гласува така.


Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

© Георги Кожухаров


21:39 За, против, прегласувания. Приемането на промените става в хаос, а депутатите се чудят какво гласуват.


21:15 В момента първата група депутати гласува актуализацията на бюджета на второ четене. След това предстои гласуване на промени в извънредния закон.


21:03 След почивката Цвета Караянчева обяви, че предложението за редакция е оттеглено и по време на извънредното положение, което е до 13 май, членовете на политическите кабинети ще даряват заплатите си за борбата с коронавируса заедно с депутати, министри и ръководителите на държавни и изпълнителни агенции. БСП, ДПС, "Воля" и нечленуващите в парламентарни групи подкрепиха идеята единодушно. Очаква се така да направят и ГЕРБ, и "Обединените патриоти".


21:00 Парламентът пак е в почивка, за да се уточни заглавието на решението. Депутатите от БСП негодуват и твърдят, че подкрепят решението.


20:50 Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов се опита да уточни, че от предложението трябва да отпаднат членовете на политически кабинети, т.е. техните заплати да не бъдат дарявани. БСП и ДПС поискаха или нов дебат, или политическите кабинети да останат без заплати. Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ видя и друг проблем - неточност в заглавието на решението.


20:46 По новите правила за гласуване в парламента, които бяха въведени три случая на коронавирус сред депутатите, предложенията ще се гласуват на две групи. Първи всеки момент трябва да започнах да гласуват депутатите от БСП, ДПС, "Воля" и нечленуващите в парламентарни групи, мнозинството от които са от "Атака". След това ще гласуват управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти".


Изненадващ обрат


20:16 "Обединените патриоти" и "Воля" обявиха подкрепа за предложението. Народният представител от НФСБ Валентин Касабов призова президента Румен Радев, който нарече "бащицата на нацията", да се откаже от възнаграждението си. БСП и ДПС не се изказаха, но по-рано БСП искаше замразяване на заплатите не на 3474 лв., а на близо 3000 лв., а ДПС предлагаше дарения. Гласуването ще започне след половин час.


20:08 След почивката, която продължи почти един час, ГЕРБ изненадващо предложи по време на извънредното положение депутатите да не получават заплати, а след удържане на осигуровките сумите да бъдат превеждани по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса. Това ще важи и за заплатите на членовете на Министерския съвет, ръководителите на държавни и изпълнителни агенции и членове на политически кабинети. Това решение няма да важи за президента, вицепрезидента и съдебната власт. Според досегашните решения на парламента по време на извънредното положение депутатите рядко ще работят. Очаква се след днешното заседание те да се съберат само при необходимост от спешни промени в извънредното законодателство.


19:08 След десет часа дебати парламентът излезе в десетминутна почивка.


Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

© Георги Кожухаров


19:05 Парламентът се очаква да подкрепи и намаляване на глобата за неспазване на противоепидемични мерки. Санкцията ще остане в размер от 5000 лв. само за неспазване на карантината. За неспазване на заповеди на здравния министър, в т.ч. за неспазване на ограничения, глобата ще е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Имуществената санкция от 15 хил. лв. за същото нарушение, извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се редуцира до размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.


18:59 По предложение на ГЕРБ ще се гласува предложение по време на извънредното положение партиите да не получават субсидия от държавата. Годишният й размер в момента е 8 лв. на глас на последните парламентарни избори.


18:40 Депутатът от БСП Крум Зарков поиска да се въведе предварителен съдебен контрол за получаване от мобилните оператори на местонахождение на телефоните на поставени под карантина.


18:26 Предстои да се приеме и текст, който дава един месец след края на извънредното положение отсрочка на туроператорите да възстановят платена сума за отменено пътуване. От "Обединените патриоти" искат този срок да е шест месеца, а по-късно предложиха да е една година. Предвижда се и право туроператорите да предложат на клиента ваучер за пътуване за срок от 24 месеца вместо връщане на сумата.


Заканата на ДПС


18:16 Сред обсъжданите текстове е мярката 60/40, при която в неделя бе прието предложението на ДПС държавата да поеме не само 60 процента от заплатите на затворените или загубилите приходи бизнеси, но и 60 на сто от осигуровките. Днес Йордан Цонев от ДПС предупреди изпълнителната власт да не стеснява мярката с допълнителни изисквания на документи, защото иначе движението ще внесе законови поправки кои фирми могат да се възползват от нея.


18:02 Обсъжданията в залата вървят много бавно, тъй като БСП представя позициите си по всяко предложение, което не е подкрепено от комисията.


16:38 Депутатите спорят по предложение дали магистър фармацевт може да замени едно лекарство със същото на друг производител, за да е по-евтино на пациента. Предложението на "Обединените патриоти" не се подкрепя от мнозинството. Дебатът дали да се позволят генерици продължи повече от час. Според Валентин Касабов от НФСБ и ГЕРБ, и БСП защитават мафия за милиарди - лекарствената.


16:18 От "Обединените патриоти" предлагат по тяхна преценка общинските съвети да могат да освобождават от местни данъци и такси за времето на периода на извънредното положение.


16:09 С промени, обсъждани в момента, държавни органи и органи за местно самоуправление ще могат да заседават от разстояние по време на извънредното положение, както и да опрощават наеми. Според БСП е спорен текстът, който дава възможност от резерва да се предоставят активи за многократна употреба и болнично имущество на държавни органи, защото не се знае кой ще ги връща.


15:48 Според Крум Зарков от БСП сегашният текст спира енергийно-разпределителните дружества да ти спрат тока, ако не си го платиш заради карантина, но новият на практика позволява токът да бъде спрян.


15:14 В момента депутатите обсъждат промени в закона за извънредното положение. Спорът е по промени в член 6 от закона, който към момента създава възможност за забавяне на междуфирмените плащания и увеличаване на задлъжнялостта, а сега се предлага уточнение, че не текат наказателни лихви при забавяне на плащане на кредити и колекторски фирми. БСП е против промяната, защото сегашният текст бил работещ.


Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

© Георги Кожухаров


14:46 В края на дебатите по актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов обяви, че решенията ще са по-трудни след края на пандемичната част на кризата. Той каза, че ще направи всичко възможно да не се стига до тавана на дълга от 10 млрд. лв. и обеща мерките да бъдат разширявани. Още четете тук.


14:12 Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев призова БСП да не се опитва много да учи ДПС, защото движението вече е било два пъти в управление със социалистите. Поводът бе критики, че не се приемат идеите на БСП.


13:37 Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обяви отново мерките, които правителството вече е разработило. Тя допълни, че по схемата 60/40 държавата ще покрива част от осигуровките, а безработните ще получат право да работят в земеделието. По думите й болниците и лекарските кабинети ще получат част от парите си - според изказване на финансовия министър това ще е до 85 на сто. Още четете тук.


Без алтернативите на БСП


12:50 По време на дебатите депутати от БСП предложиха алтернативни мерки, сред които да се осигури една минимална заплата на самоосигуряващите се и хората в неплатен отпуск. Нита една от идеите не се подкрепя от управляващите. Още четете тук.


12:05 По предложение на ГЕРБ в актуализацията на бюджета трябваше да бъде записана възможност за вземане на заем от Международния валутен фонд, но след критики от страна на БСП финансовият министър Владислав Горанов се отказа от него. Днес Веселин Марешки обяви подкрепа за по-голям заем, но да не се дават пари за изтребители. От "Обединените патриоти" го предложиха за министър по всичко, но без портфейл. Още четете тук.


11:35 В момента текат дебатите по актуализацията на бюджета за т.г., в която се предвижда дълг до 10 млрд. лв. БСП иска повече пари за болници и общини, както и да се спрат проектите за модернизация на армията.


10:55 Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова за мъдрост и единение, тъй като времето е създало условия да се отсеят истинските лидери, а народът има нужда от съвременен Левски.


Два часа популизъм


10:45 След още половин час, в който се цитираше кой политик и коя партия колко са дарили, депутатът от БСП Георги Михайлов обяви, че е лекар с 35 години стаж и не е виждал такива изстъпления като днешните. Депутатът от "Атака" Станислав Станилов призова да се спре с този срамен начин за обсъждане на въпроса.


10:20 "Надцакваме се с топла бира", обяви депутатът от "Обединените патриоти" Александър Сабанов след половинчасов дебат колко всъщност работят народните представители и какво вършат. Няколко партии поискаха обсъжданията да приключат. Очаква се да бъде прието предложението на ГЕРБ заплатите да бъдат замразени на 3747 лв., но гласуванията ще са, когато минат дебатите по всички точки.


9:58 Депутатът от НФСБ Борис Ячев, който е зам.-председател на групата на "Обединените патриоти", предложи по време на извънредното положение народните представители да работят без възнаграждения. Вече има решение на парламента, че в този период той ще работи само за спешни и неотложни решения.


Депутати, премиер и министри остават без заплати по време на извънредното положение (хронология)

© Георги Кожухаров


9:51 Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ако депутатите искат да променят нещо, трябва да започнат от себе си, тъй като малцина в света са променили държавите си. Според нея не е справедливо, икономически обосновано и морално заплатите на народните представители да бъдат три пъти по средната за страната. Тя обяви, че ще промени механизма за изчисляване на депутатските заплати, когато БСП дойде на власт понеже не може хората да живеят с 200 лв., а депутатите - с 6000 лв. В отговор Лъчезар Иванов от ГЕРБ я попита как на 28 години е извадила милиони за приватизацията на "Техноимпекс". Корнелия Нинова се обърна към народа и каза, че социалистите претендират за правова държава, заради което тя е осъдила клеветниците й, в т.ч. Бойко Борисов за репликата "Г-жа Лъжа".


9:28 ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ, което и двете партии обявиха, че се прави от солидарност и съпричастност. Според Йордан Цонев трябва да се запази сегашната формула на изчисление на възнагражденията на народните представители, т.е. те да са три средни заплати в публичния сектор. ДПС предложи спестените пари от замразяването на заплатите да бъдат дарени на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса. В отговор Крум Зарков от БСП каза, че депутатските заплати не трябва да се мерят по средната, защото 80 на сто от хората в България получават по-малко. Йордан Цонев обяви, че предложението на социалистите е популистко, тъй като интелектуалният труд в парламента е доста по-голям.


9:16 БСП предложи основните депутатски заплати да бъдат замразени на нивото от предходния парламент, но не само за извънредното положение, а по принцип. Това значи 2976 лв. основно възнаграждение. "Воля" предложи за извънредното положение депутатите да получават минимална работна заплата, т.е. 610 лв. "Обединените патриоти" разкритикуваха ГЕРБ, че вече две години не придвижва идеята заплатите на депутатите да се индексират като пенсиите, т.е веднъж годишно. Малкият коалиционен партньор предложи заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени наполовина, но за целия период на икономическата криза.


9:00 В този час започва извънредното заседание на парламента, на което депутатите трябва да гласуват окончателно спешни решения, свързани с извънредното положение у нас, което в петък бе удължено до 13 май. Първа точка в дневния ред на депутатите е замразяване на заплатите на народните представители на нивото от декември м.г. за времето на извънредното положение, което се прави по разпореждане на премиера Бойко Борисов. От 1 април основното депутатско възнаграждение трябваше да стане 4284 лв., но сега ще остане 3747 лв., с което ще бъдат замразени и заплатите на президент, премиер, министри и други. По предложение на ГЕРБ партиите няма да получават субсидия по време на извънредното положение.


Народните представители ще приемат и актуализацията на бюджета за т.г., с която се позволява до 10 млрд. лв. държавен дълг.


Депутатите трябва да приемат окончателно и промени в закона за извънредното положение, с които ще намалят глобата за неспазване на мерките - 5000 лв. остава само глобата за неспазване на карантина, а за нарушаване на останалите ограничения, в т.ч. и за разходка в парка, става от 300 до 1000 лв. за първо нарушение. По предложение на ДПС ще бъде прието държавата да поема не само 60 процента от заплатите, но и от осигуровките на пострадалите бизнеси. Още четете тук и тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Вместо да си редуцират заплатите с 50%, те щели да ги "замразяват"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Не изпълняват волята на мъдрия български народ, които иска "само най-крути мерки" и "дълбоко бъркане в джоба", иначе "няма да се оправи тая държава".

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#2] от "Индиана":

  Интересно е, че вчера в Дневник, привечер, се появи информация, че кредитна линия от МВФ, за осем милиарда от 2015, вече е почти изразходвана. Много скоро статията беше изтрита! Интересно ми е защо? Не е вярна, или информацията е неудобна?

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Важното е да се избута до изборите.....

 5. 5 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Само депутатите да са, ще ги преглътнем. Цялата съдебна система и държавно управление са на същата схема - ние изработваме 100, те си раздават по 300. А разните му служби и комисии, които сами си определят заплатите? Там се сърдят на сума с по-малко от 4 нули.

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Вместо да си редуцират заплатите с 50%, те щели да ги "замразяват"?!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf

  В БГ парламента "замразяване-намаляване"-явно са синоними, около заплати.

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Аууу..замразяване на 8 000 леваа..ужасно за тях.. Чудно откъде и кой ще им плаща заплатите като реалната икономика замря..На един работещ ще се падат скоро двама пенсионери..двама учащи, двама безработни..и двама на държавна софра с петорна заплата..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":

  Аз се чудя на пенсионерите, които считат, че е разумно да седим у дома до коледа! Не разбират ли, че просто няма да има пари за пенсии?

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Вместо да си редуцират заплатите с 50%, те щели да ги "замразяват"?!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Мента каза, че е с благородна цел, в ползу роду... Да даряват.
  Тоест, малко са им парите за целта. Ако бяха си увеличили заплатите на 10 милиона месечно, щяха да имат повече пари депутатите за дарения.

 11. 12 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Вдигаме си заплатите, за да даряваме! - Цвета Караянчева.
  След реакцията от малкото нормални хора останали в тази държава:
  НУЖНОТО вдигане на заплатите няма да е от 1 април, а от 1 май - Цвета Караянчева

 12. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно  Напоследък ми направи впечатление, че много статии напоследък незнайно как "изчезват" по същия начин

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Аз предлагам да ги пратим на борсата. И така не стават за нищо.
  —цитат от коментар 8 на babyYoda


  Нищо няма да изкараме от тях :) Тя борсата иска стока а не боклуци :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Интересно как няма и един държавен служител по бюрата по труда..или в неплатен отпуск..като реално нищо смислено не вършат в момента..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 18. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Стига с тези депутатски заплати, те имат само морално значение, а ние моралът на тези там отдавна го знаем.
  Да намалят заплатите в азминистрацията - 150 000 човека, или в публичния сектор - 650 000 човека, тогава ще има значение.
  Щото в частния сектор, при тези, които въобще ще оцелеят, вече са паднали - къде с 30, къде с 50 на сто.

 19. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  [quote#17:"Baba_Yaga_Run"][/quote]

  Почни да четеш собствените си коментари и ти обещавам, че ще се смееш със сълзи :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Пичове (и дами), какво сте зинали срещу депутатите? Нали Вие си ги избрахте? Да сте мислили като сте гласували! Или ако не сте мислили, опитайте се да мислите догодина. Накарайте избраника си да представи ясна програма и му търсете отговорност за действията (или бездействията). А не да идете за гъби или да гласувате с дирника, за тоя дето най-често виждате по телевизията, а после да се оправдавате "ами то нямало за кого", "ми то от мене нищо не зависи", "то на нас ни спускат решения" и т.н. Като искате да живеете по-добре, напрегнете си гънките и направете нещо по въпроса. Пък ако не можете - поне имайте честта да признаете, че Ви управляват именно хората, които заслужавате и че Вие не бихте се справили по-добре от тях. Щото да се седи отстрани и да се гледа как тече реката винаги е по-лесно, отколкото да влачиш магарето през брода.

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#19] от "boevbisser":

  Донякъде те подкрепям, но заплатите в бюджета, за много от професиите са доста ниски! Не забравяй, че преди кризата Баце се тръшкаше, че няма как да даде повече на сестрите!

 24. 25 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#19] от "boevbisser":Донякъде те подкрепям, но заплатите в бюджета, за много от професиите са доста ниски! Не забравяй, че преди кризата Баце се тръшкаше, че няма как да даде повече на сестрите!
  —цитат от коментар 24 на ban


  Ганьо тогава раздаде пари на футболните агитки, за разни сестри не останаха. Приоритети, какво да се прави.

 25. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#24] от "ban":

  Ниски са, щото има едни 20 000 човека в администрацията, които нямат никаква работа, да не кажа 30 000. Като ги махнеш тях, другите ще получават повече.
  Впрочем, същото е и при пенсиите - няма държава с толкова пенсионери по болест, очевидно някаква част от тях са болни само по документи и това се знае от десетилетия.
  Както и да е, не вярвам, че Боко ще пипне администрацията и въобще публичния сектор, а междувременно другите ще се гънат на чети да оцелеят.

 26. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Брой пенсионери в България 2,1 милиона, брой на държавна работа 0,6 милиона...Брой гласуващи около 3 милиона.. Ха познайте откъде идват над 80% от гласовете на избори..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  Пак те подкрепям, но ти май визираш само администрацията! Иначе почти всичко друго, хем е с малки заплати, хем недостигат хора, здравеопазване, образование! Например, началната заплата на асистент е 700 лева?!

 28. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Разстроено

  Брой пенсионери в България 2,1 милиона, брой на държавна работа 0,6 милиона...Брой гласуващи около 3 милиона.. Ха познайте откъде идват над 80% от гласовете на избори..:-)
  —цитат от коментар 27 на ostin22


  2,1 милиона при какво, 7 милиона население? Ама то много зле станали нещата в България. Вярно е че съм загубил реална представа от нещата но ако това е вярно изглежда че в Бг са останали само Пенсионери....нали ББ казваше че никой не напуска страната?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 30 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#28] от "ban":

  Публичният сектор е същият - лошо организиран, с прекалено много хора и затова недофинансиран. Университетите са най-яркият пример.
  50 000 завършващи, 35 000 места за студенти, 53 висши учебни заведения.
  Очевидно, че ако отпаднат половината уневерситети, в другите парите и качеството ще се подобрят.
  С болниците същото - 368 болници, с намаляващ персонал и поне 50 % от тях лошо оборудвани.
  Да не изброявам.

 30. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":

  Прав е той Боко.. Просто не е останало вече кой да напуска страната..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#28] от "ban":

  Е..то може да направят класовете в училищата с по 2-ма ученика на 10 учитела и всяка болница с троен персонал..тогава всеки над 18 години трябва да работи в тях.. Ама кой ще им плаща заплатите??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Той не ги намалява, а ги замразява. Има разлика.

 35. 36 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#32] от "Prikopi_Shundata":

  Тия данни за 30 секунди в интернет ги вижда всеки..ама на някои като теб не им изнасят..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 36. 37 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Прах в очите. Бързите кредити ест. няма да ги пипнат - те фирмите са техни. Замразяване на банковите кредити само за избрани. Илюзорни социални мерки, на практика никакви.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 37. 38 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Депутатите ли изчислиха прага на бедност около 350 лв.?
  Справедливо е да получават прага на бедността умножен по 5, за да не живеят в бедност!
  Така хем интелектуалният им труд ще бъде оценен цели 6 пъти повече от тези,които не упражняват такъв, хем няма да се чувстват дискриминирани!
  Но тези заплати да ги получават САМО КОГАТО ПАРЛАМЕНТА РАБОТИ!!!

 38. 39 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 702 Разстроено

  Пекинската патка председателства нашето НС, където днес ще отменят и прегласуват "мъдрото си решение" от 20 март т.г.
  "Бездомникът"-министър на финансите е съгласуват тази "мъдра" промяна, предложена от провинциалната счетоводителка - председател на бюджетната комисия.
  Авторът на дисертацията "Дебитът на маркуча", д-р Борисов, ще раздаде 50 млн. лв. за "Коледни" надбавки за пенсионери, по собствените му думи в ефир.
  Текстовете за промяна в закона са юридически подготвени от Дани Ръбъла - най-добрият им юрист.

 39. 40 Профил на ope52646604
  ope52646604
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Дневник, защо заглавието е “намаляване на депутатските заплати”, а подзаглавието “замразяване”? Намаляване и замразяване са различни неща. Ако депутатските заплати са обвързани със средната заплата за страната, която съвсем очаквано ще намалее с настъпващата криза, замразените им заплати ще означават всъщност увеличени заплати, тъй като няма да се понижат с понижаваща се средна заплата.

 40. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Тея са "патриоти големи"....... Не ги интересуват заплатите хич..... Те само за благото на хората мислят......

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 43 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "ostin22":Аз се чудя на пенсионерите, които считат, че е разумно да седим у дома до коледа! Не разбират ли, че просто няма да има пари за пенсии?
  —цитат от коментар 9 на ban


  Разбираме, макар и не всички. Работата е в това, че повечето от нас нямат нужните здраве и сили да се пльоснат в безсрочен протест на мегдана. И с оръжието е трудно. Иначе сме открити за идеи. Митинги и манифестации не ни предлагайте. Отдавна знаем до къде водят. Моите почитания!

  без подпис!
 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Не беше престижно да гледаш и слушаш , видимо се изчерпват доводи и претенции за управление , самите дискутиращи налагат мнението , че не налице даже интелектуално равнище достойно за приемането на всичките им обяснения.....Не заслужават коментар , нито по заплати , нито по мерки , нито по заеми , нито по най-важното - как ще изглежда страната след епидемията - дума не се чу и което говори за всичко по-горе.....

 47. 48 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Любопитно

  Вълната от уволнения сега засяга хора, получаващи минимална заплата, или малко над нея. След три месеца това ще доведе статистически до скок на средната заплата до 2500 лева... Депутатите получават по три такива, нали?

 48. 49 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Банкерите пак удариха джакпота. Спират се плащанията по кредита според желанието на клиента,но спират ли се начисленията на лихвата по главницата докато трае мораториума.Защо не е изрично опуменато това в закон.И изобщо спират ли да текат лихвите по всички неплатени задължения на гражданите и към фикса до като трае мораториума?Защото да ти бъде отложено плащането а да ти се начисляват лихви върху задължението е чиста проба измама,щом не е упоменато изрично в закон. И може ли да се позовеш на нещо,като обещание,вместо да се позовеш на закон?

 49. 50 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 702 Любопитно

  До коментар [#33] от "Prikopi_Shundata":

  Недялко . . . защо те трият днес, бе?

 50. 51 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Тази статия https://www.dnevnik.bg/4050695 се появи вчера за кратко, ама много бързо изчезна.
  Сега в абзаца от 12:05 ч. я цитирате с линк.
  Ще се появи ли? 51. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#49] от "Armagedon":

  Хм, ако спре връщането на кредити и начисляването на лихви, какво правим с депозитите? Или това няма значение...

 52. 53 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Депутатите пак показаха, че са мискини... 50% намаление, докато популярността не стане 50%!

 53. 54 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Най ми хареса сравнението на тулупа с ИТ сектора. Защо с ИТ сектора се сравняваш, тулуп? Сравни се със средното възнаграждение на складаждийте в България. Аз съм твърдо против тези тулупи да взимат по 4200лв. дори в добри времена. В криза, когато имаха своеволието да се разпуснат, трябва да взимат 0лв.

 54. 55 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз настоявам целият държавен сектор, без здравеопазване, образование, МФР и армия, да си намалят заплатите на 50% по време на кризата! Рано или късно ще се стигне дотам, но много по-жестоко.

 55. 56 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бях ангажирал една жена от северозападно село да гледа майка ми, която беше на легло... Та тази жена ми када, че й идва ако има един автомат да влезе в НС и наред...

 56. 57 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До 52. Ако спре начисляването на лихва по депозитите ще се спечели защото трябва да се спрат и всички такси за обслужване на депозита. То и сега лихвата по депозита е дефакто отрицателна и вместо да се печели от лихвата по депозита се губи поради обслужването. С една дума,депозит в банка днес означава,танто за кукуригу.А през следващите месеци или година,депозита,може и да е едно голямо нищо. Случвало се е и друг път. Банкерите са главата на октопода,ако ме разбирате.

 57. 58 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До 52. Съвсем друго си е златцето, диамантчето
  понеже и земята вече не е ценост.Верно,че и те не се ядат,но поне успокояват.

 58. 59 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Как Правителството ще удържи Валутния борд,при така създалата се ситуация,макар и да е гласуван закон ?Това ми е интересно.

 59. 60 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Тоя парламент не знам закво функционира все още при положение, че всички решения дори не се взимат от парламентарната група на Герб, а от вожда им - падишахът Борисов, който коли,беси и управлява държавата със смс-си и изказвания по медиите.
  Как стигнахме до тук? Ами една от теориите е,
  че мнозинството българи припознават себе си в лицето на Борисов - необразован, еднокнижник, които рита топка и има незавидна спортна форма. Абе с две думи - "Барба Ганьос". 😁

 60. 61 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Как така в заглавието ги намаляват, а в текста - замразяват?!

 61. 62 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Тя обяви, че ще промени механизма за изчисляване на депутатските заплати, когато БСП дойде на власт понеже не може хората да живеят с 200 лв., а депутатите - с 6000 лв.

  В превод ,чист пополизъм.Първо БСП няма да дойдат на власт.Второ ако има хора живеещи с 200 лв,това е благодарение на същите тия ,които фалираха България 3 пъти ,които “построиха “ Белене ,които им спряха евро-фондовете .Които фалираха КТБ и накрая народа ги изхвърли с бой от парламента ..

 62. 63 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Тия “юнаци” пак са без маски?

 63. 64 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До 60
  Как стигнахме до тук? Ами една от теориите е,
  че мнозинството българи припознават себе си в лицето на Борисов - необразован, еднокнижник, които рита топка и има незавидна спортна форма.

  А какво направи образования многокнижник хамстера дето беше завършил в Лондон и Москва след брилянтното му управление държавата беше с 10 млрд под водата чак от Брюксел се наложи да ни спират евро фондовете ..Предполагам че ти се препознаваш в оня плешивия дето ни оправи за 800 дни или може би се припознаваш с орешарския крадец ...Или незнам с Виденов може би ...

 64. 65 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Дотук не родиха нищо. Ако има някакво решение, то то е в областта на силовите действия. Удава им се - извадиха кочаните за глоби срещу старците и астматиците. За икономиката - заеми и палеативи. Едно свястно решение не взеха, а това до което стигат е оспоримо и дори се променя от днес за утре. Почти единодушни са, на 80%, за вземане на голям заем. Естествено това са хора, които са свикнали да усвояват суха пара, чужда пара, да прибират обща пара. И да, ще опукат не 10, а 20 милиарда, изобщо, колкото са им под ръка. Лъсна кристално ясно съюзът ГЕРБ ДПС. Дори официалните герберски съуправляващи не могат да се вредят. Лъсна и арогантната наглост на персони като Менда Стоянова, Горанов, Йордан Цонев. Но най се кефя на идиота некадърник, когото облизващите го подлизурки славят като Decision Maker. Еба ти държавата дала властта в ластуните на психясала тиква.

 65. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Без депутатски заплати може, но без кредити на някакви колекторчета в полза на ПИБ не може?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 67 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  По-скоро - второто. Нашите депутати ЕДИНОДУШНО решиха, че НЯМА да ползват за кредитиране МВФ!

 67. 68 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 496 Любопитно

  а за Приходите от Бордове споменаха ли нещо ?

  artmosphere
 68. 69 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Весело

  Очаквам до 20 минути Вето Грипенов да обяви тържествено , че и той се отказва от неговата заплата .
  12 хиляди лева не знам колко рокли са на Деса и как ще ги преживее

 69. 70 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#67] от "ND":

  Да, ама от изказването на Горанов излиза, че вече са използвали 6 милиарда от МВФ?

 70. 71 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 867 Весело

  Дневник, за вас няма угодия!

  "Цинизъм вместо солидарност" – реакции за повишените депутатски заплати.
  Дневник
  03:23, 03 апр 20

  След 11 ч. популизъм депутатите ще се откажат от заплати по време на извънредното положение
  09:00, 06 апр 20

  Дневник, това вашето е цинизъм и популизъм! И на следващите избори да не се чудите защо пак 3-5%.
  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 71. 72 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  "... депутатите ще се откажат от заплати по време на извънредното положение"
  Аха, значи на девети април приключваме.

 72. 73 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Много са смотани, можеха още няколко дни да изкарат с този казус. Българинът може да преглътне милиарди откраднати, но заплатите на депутатите, които са да кажем милион лева на месец общо, могат да му ангажират вниманието за дълго време.

 73. 74 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Караянчева не харесва това.

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  ,,....21:03 След почивката Цвета Караянчева обяви, че предложението и по време на извънредното положение членовете на политическите кабинети ще даряват заплатите си за борбата с коронавируса заедно с депутати, министри и ръководителите на държавните и изпълнителни агенции. БСП, ДПС, "Воля" и нечленуващите в парламентарни групи подкрепиха идеята единодушно.....,,

  Ха ся де ДНЕВНИК ко ша пишите по повод на тва исказване

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Весело

  Изненадващо нашите депутати дори и от популизъм проявиха някаква съпричастност към народа си.

  Но какво става с евродепутатите.
  Раданчо се е покрил в София и само интервюта дава, а пък заплатката му от 10 хиляди евро си тече ли тече

 78. 79 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#78] от "001":

  И аз това питам - вече 2-ри път - ма ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НЕ НИ ЧУВАТ !

 79. 80 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Гневно

  За пореден път показахме на света (че и на себе си) как ние българите просто нямаме усещане за разумни граници. Докато дебатирахме замразяване или намаляване, внезапно решихме изцяло да се откажем от депутатски и министерски заплати. От едната крайност - тоталното разточителство продължило десетилетия, скочихме в другата - няма да взимаме заплати.
  Дори не искам да започвам с въпросите, които произтичат от подобно бясно популистко решение. Например как се очаква да живеят тия хора през идните месеци? Какво ще ги мотивира да работят? Абсолютно безумно, парадно и излишно малоумие и то в момент в който всички очакваме трезви, разумни и работещи решения от основният орган за управление на държавата.
  Колко ли още такива лудости ще видим до края на кризата?

 80. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Депутати и министри остават без заплати по време на извънредното положени

  Естествено . По време на Инквизицията в миналите векове е било обичайно богатите са купували от висшата църковна власт ИНДУЛГЕНЦИИ за опрощаване на греховете на преселващите са в по- добрия свят . От тогава продължава и до ден днешен този рафиниран начин да се заобикаля безпрепятствено и тушира народното недоволство от клана на управляващите и "опрощаване на греховете " им .

 81. 82 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всичко е прах в очите. Имам близки с кредити. И то не говорим за някакви големи кредити. Говорим за вноска от 100-150 лв. Вноска. Не спират да тормозят, слагат карти на минус. Блокират карти.
  Всичко е лъжа и измама. Ще опънат милиони пак за сметка на обикновения човек. Едва ли има друга причина зад т. нар. им мерки.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK