Горанов: За напълно прекратилите дейност бизнеси ще трябва да мислим други мерки

Горанов: За напълно прекратилите дейност бизнеси ще трябва да мислим други мерки

© Юлия ЛазароваЗа тези фирми, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или са 100% прекратили дейността, вероятно ще трябва да търсим подпомагане след кризата. Това обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов след приключването на дебатите по второто четене в пленарната зала на предложената от правителството актуализация на бюджета.


Посочи, че например ресторантите, които бяха затворени изведнъж, ще имат нужда вероятно от безлихвено кредитиране или друго подпомагане, за да могат да възобновят дейността си. (За ефекта върху заведенията четете тук.) Горанов призова и другите политически сили да мислят за мерки за подкрепа, които


да се приложат, след като отпаднат всички медицински ограничения.
Нека бъдем умерени в първите дни на кризата и да разпределяме ресурсите за най-засегнатите, обяви той в отговор на призивите основно на БСП за повече разходи от бюджета в помощ на различни групи хора и бизнеси.


Той призова всички партии да подкрепят предложената от него актуализация на бюджета. Не виждам съществени разделителни линии, въпреки че краткият срок не даде възможност на някои от предложенията да бъдат технологично изготвени, така че да следват логиката на закона. Това при такъв тип дебат и при тази скорост на работа едва ли е повод за критика по същество. Основната разлика между позициите на правителството и позицията на част от народните представители е свързана със степента и дълбочината на мерките, които следва да се предприемат", аргументира позицията си той.


Допълни, че основната разделителна линия остава отношението към самоосигурените и подходът за гарантиране на безусловен доход за тях. В икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход, дори са правени експерименти в света. Вероятно след десетилетия, когато индустриалните отношения се променят до такава степен, че единственият механизъм за преразпределение остане темата за безусловен базов доход, ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби криза, която, дай, Боже, да е по-кратка, в която


моментът за подобен социален експеримент сякаш не е дошъл,


обяви той.


"Можем ли с аргументите, че някои хора са загубили доходи, без да са участвали в осигурителната система, много бързо и без преценка на имущественото им състояние, да разхвърлим едни пари, попита риторично финансовият министър.


Посочи, че останал приятно изненадан през всичките седмици на дебат, че в главата на българина вече не е сравнение с държави от чергата на България, а с такива като САЩ, Германия и Швейцария. "Това говори добре за конвергенцията в духа на българина. Не знам дали като работоспособност или добавена стойност сме го достигнали, но


духовно очевидно сме дотам конвергирали, че вече да се сравняваме с водещите икономики


в света", посочи той.


Допълни, че за съжаление финансовите реалности не са точно такива.


"Ние продължаваме да разсъждаваме върху темата с тези, които не са участвали в осигуряване поради начина на организация на тяхната трудова дейност. Не съм убеден дали без преценка на техните доходи трябва с лека ръка да разпределяме оскъдния ресурс в българския бюджет", допълни още министърът.


Той обърна внимание, че от БСП предлагат решение, в което не са определили във времето как действа. "Пак повтарям, това, което се предлага от страна на правителството като първи мерки, има и предимства, вероятно за някои има и недостатъци", посочи Горанов. Обясни, че философията на участието в осигуряването от страна на държавата, т.е. предоставянето на част от дохода за запазена заетост, би било безпредметно като мярка, ако не се предвиди минимално участие от страна на работодателя.


"Целта на една подобна мярка е да запази доходите на заетите хора. Ако работодателите с всички критики не са склонни да участват с нищо,


къде говорим за солидарност в тази мярка", попита той.


Обяви, че предизвикателствата на прогнозирането остават. "Не казвам, че тази актуализация не можеше да съдържа и други елементи, но мога да ви уверя, че тя е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и до края на годината. Повярвайте ми, дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата. Не сега, затова да не прибързваме с мерки, които можем да вземем във всеки момент на следващ етап", посочи той, като за пореден път изтъкна ангажимента си да осигури нормалното функциониране на държавата. По време на дебатите този мотив използва и Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия. (Повече четете тук).


Горанов успокои хората, че социалната система на държавата е въоръжена с достатъчно ресурс, който може да издържи наплива, който ще бъде насочен към нея. Допълни, че след днешните заседания мерките в подкрепа на бизнеса ще претърпят допълнителна оптимизация, която дава възможност на тези работодатели, които са запазили своята дейност и искат да участват със солидарността със своите работници и да продължат да осигуряват доход от трудова дейност, да се включат.


"Искам да ви уверя, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търся най-оптималните решения за българския бюджет. Дай, Боже, да не се налага да се достига до целия му лимит", изтъкна още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съвсем други неща мисли това момче в момента..

 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това, което Горанов вече е измислил е да се налеят пари в обръчите от фирми и да се свърши работа за неговите основни работодатели в лицето на олигарсите като Домусчиев и Пеевски.
  На обикновените хора трябва да се дадат естествено също някакви огризки от кокала, за да се държи раята в подчинение и да не се "клати стабилността", което е от същинско значение.

 3. 3 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Владко, л*йнар такъв, не им трябва кредитиране, трябват им пари, за да преживеят.
  И не на "бизнесите", а на хората.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  " За тези фирми, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или са 100 % прекратили дейността, вероятно ще трябва да търсим подпомагане след кризата."

  За какво им е подпомагане след кризата на хлопналите кепенците вече ? След дъжд качулка, то въпросът е да не се стига до спиране на дейността.....
  Всичките ви мерки са една пълна и жалка пародия.....

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ние сме българи и най-важното е да не се минем, като купим масови бързи тестове.

 6. 6 Профил на blackglider
  blackglider
  Рейтинг: 22 Неутрално

  А за селското и рибното стопанство - никакви мерки! Те не влизат в обхвата на 60:40

 7. 7 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хубаво е наистина да се помисли за дребния бизнес, защото хората от него са доста потърпевши и трудно ще почнат отново, когато този ужас приключи. Трябва много правилно разпределение на парите, които и без друго са оскъдни и ще трябват за какво ли не.

  Приказка без край
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#2] от "Александър":

  Или поне ако се заклати стабилността, вече да сме в Дубай.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Стоят в ГЕРБ и мислят...! И от време на време се усещат, че само стоят...! ;)

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#8] от "blondofil":

  Управление на риска!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Това нагло момченце ,не си прави сметката как ще огладнеят , докато той мисли 2 мес. , а гладните не протестират като ,,умните и красивите " .Тесен ще му се види затворния комплекс с безплатния апартамент.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално
 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Стоят в ГЕРБ и мислят...! И от време на време се усещат, че само стоят...! ;)
  —цитат от коментар 9 на Petleshev


  И измислят нещо, тиражират го, и забравят.

 14. 14 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Гневно

  Туй момче да не е племенник на Гечев? На акъл го докарва...

 15. 15 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Владко, аре малко да си починете от тази тежка мисловна дейност. Просто погледнете какво се прави в другите държави от ЕС.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "За тези фирми, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или са 100% прекратили дейността, вероятно ще трябва да търсим подпомагане след кризата."

  Сега трябва да мисли правителството, ако иска да съхрани дребния и среден бизнес

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на Cybersas BG
  Cybersas BG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютно неадекватен, както винаги впрочем. Нищо от това, което казва не е от полза - нищичко. Явно със съвсем други дела е зает.

 18. 18 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Един въпрос към селския счетоводител Горанов:
  Маргинал или калпазанин е човек, който живее под наем без да плаща наем и носи часовник за 15 бона?

  https://eurocom.bg/new/goranov-na-kalpazanite-falirali-vchera-nyama-kak-da-se-pomogne?fbclid=IwAR0NxpeKIxRYvtDaYCH1V4ql4F5tnJreAQLldouR4wfKAFuU6Ch9RQAY440 #.XodjcN6XbRQ.facebook

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Преди започването на пандемията глобалният дълг на цялото човечество беше над 250 трилиона долара. Бедна ви е фантазията какво следва...

 20. 20 Профил на dik10648677
  dik10648677
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "palav_nik":

  На кой ги дължи човечеството?

 21. 21 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Може би е подхдящ момента да се приключи с плоския данък и да се въведе подоходно облагане.
  Най-лесния начин за повече солидарност с хората в нужда.

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#19] от "palav_nik":На кой ги дължи човечеството?
  —цитат от коментар 20 на dik10648677


  На дедо Господ...

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#19] от "palav_nik":На кой ги дължи човечеството?
  —цитат от коментар 20 на dik10648677


  На дедо Господ...

 24. 24 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... от години казвам, че да си гербер е диагноза... Баце е начело на една тайфа, дет' трЕбе да е въдвирена У болница Свети Наум...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 25. 25 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Ето как ще се изхарчат 700 000 000 лева внесени от правителството в Българската банка за развитие като част от 2 милиарда за борба с коронавируса.
  75 милиона лева кредит на фирма без служители, печалба и активи по-малки от тези на всеки средностатистически българин.
  Чувставате се защитени от ковид-вируса нали?

  Нов голям съмнителен кредит на ББР: 75 млн. лв. за свързана със "С. Г. груп" компания
  https://www.capital.bg/biznes/finansi/2020/04/06/4050919_nov_goliam_sumnitelen_kredit_na_bbr_75_mln_lv_za/?fbclid=IwAR2k6qNJLzyhUQnhBL5lTTtPVjPd0651AyF4iGxfLZMBnWJZ-Qg1pP2fjUk

  Честито на варненските мутроколектори.
  Бойко, мутро, така ли борим вируса, а?
  Баси и кенефите сте!!!!!!

 26. 26 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Съд за Владко и неговия татко, ние всички сме за преустройство!!!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Докато го измислите и тя пандемията ще мине, дай Боже.

 28. 28 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 636 Весело

  Опитваме се да разберем и бездомното финансово министърче. В такава криза, ако го изгонят тези които са го приютили...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 29. 29 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Докато ги измисли, да вземе да им свари жито и една хубава панахида от синода. Синод и парламент се пишат с главни букви, но сегашните не заслужават

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 30. 30 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Хахаха! Щял да дава заем на вече фалиралите фирми!!! Нагло същество!

 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  ,,Горанов успокои хората, че социалната система на държавата е въоръжена с достатъчно ресурс, който може да издържи наплива, който ще бъде насочен към нея.”

  Наплив ли?.... Тепърва ще гледаме наплива...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK