Партията на Симеонов иска само държавата да плаща заплатите в ударените от кризата фирми

Партията на Симеонов иска само държавата да плаща заплатите в ударените от кризата фирми

© Надежда Чипева, КапиталДва дни след като парламентът прие корекция по т.нар. мярка за подпомагане на бизнеса заради кризата покрай коронавируса 60/40, според която държавата ще поема и 60 на сто от осигуровките, една от управляващите партии - НФСБ на Валери Симеонов, обяви, че мярката е театрална и вреди повече, отколкото помага. В понеделник вечерта корекцията по мярката бе подкрепена единодушно от 155 депутати, сред които и от групата на "Обединените патриоти".


В позиция на НФСБ, разпространена до медиите днес, партията иска мярката да бъде 60/0, т.е. работодателите да не плащат. В нея се посочва, че Асоциацията на индустриалния капитал в България, Камарата на автомобилните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи вече категорично са заявили, че няма да ползват мярката 60/40, защото нямат средства да оцелеят утре. В това число влизал и хотелиерският бизнес, който не знаел дали ще отвори въобще през летния сезон.


Според партията работодателите няма откъде да вземат 40%, за да доплатят заплатите, заради което ще има много нови безработни, на които държавата ще трябва да плаща обезщетения една година напред. В позицията се пита дали финансовият министър Владислав Горанов е сигурен, че 10 млрд. лв. дълг ще стигнат.
"Тази мярка има смисъл само като опит да се демонстрира грижа на държавата към бизнеса. И това донякъде е вярно. Наистина това е грижа към бизнеса, но към сивия, крадливия, байганьовския и андрешковския бизнес. А не законният, почтеният бизнес. Амин. Алилуя. Защото Андрешко пак ще надхитри бирника ", се посочва в позицията на НФСБ. В нея се посочва, че тарикатите бизнесмени ще се възползват от мярката, но ще намалят заплатите и така държавата ще плаща само нейния процент, а след като минат трите месеца на мярката - служителите могат да бъдат уволнени. И се допълва: "И затова бирникът ще трепери на каруцата в блатото, а Андрешко ще черпи с уиски, доволен, че пак е изиграл управляващите".


НФСБ предлага бизнесът да не плаща своята част от заплатите, а държавата да поеме 60%, както и със същия процент да финансира откриването на нови работни места в сектори като строителство.


"Държавата трябва, дори с цената на кредити, да започне работа по крупни инфраструктурни обекти - магистрали, ВиК мрежи, енергетика, а защо не чакащите ремонт от десетилетия мостове, опасни язовирни стени (над 400 чакат спешен ремонт), речни корита и др., осигуряващи хиляди работни места със стратегически ефект за държавата", предлага още НФСБ.


Другият коалиционен партньор ВМРО вече предложи алтернативна програма за подпомагане на най-уязвимите от кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK