ВМРО иска купони за почивки, ограничения за внос и данък за крупни земеделски собственици

Лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов

© Велко Ангелов

Лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир КаракачановДа се въведат ваучери за почивка в България, ДДС на храните да се намали, да има временни забрани за внос на дадени продукти, а крупните земеделски собственици да бъдат обложени с данък - това са част от предложения на ВМРО за мерки заради кризата с коронавируса. Предстои предложенията да бъдат предложени за обсъждане и на коалиционния партньор ГЕРБ.


Партията на Красимир Каракачанов предлага с увеличения капитал на Българската банка за развитие (ББР) да се гарантират отложените вноски към банките за кредитите на предприятия и домакинства, както и да се насърчи даването на нови. ВМРО изчисляват, че така е възможно необходимите средства да надхвърлят 700-те милиона лева, с които бе увеличен капиталът на ББР. Предлагат за целта да се вземе заем от международните пазари или заем за подкрепа на платежния баланс.


Партията иска и промяна при условията за разсрочванията при плащания по кредити на засегнатите от кризата граждани и фирми. Според нея не бива да има откази за отлагане на плащания, ако в миналото хората не са обслужвали кредитите си в срок.
От ВМРО искат вдигане на прага за задължителна регистрация по ДДС от сегашните 50 хил. лева на 250 хил. лева. Изчисляват, че мярката ще струва на бюджета не повече от 120 - 150 млн. лева годишно, "но ще върне обратно сив брутен вътрешен продукт в размер на 3-4 милиарда лева укрити обороти".


Предлагат държавата да започне незабавно да изплаща просрочените си задължения към фирми и физически лица, да се ускори възстановяването на ДДС, като обичайните ревизии се отложат за срок 6 месеца след кризата. Партията иска и отлагане на плащането на данъци и осигуровки за времето на извънредното положение плюс един месец за най-силно засегнатите от кризата - ресторанти, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, транспорт, театри, кина и др. За самонаетите и едноличните търговци всички данъчни задължения да се отложат за времето на действие на извънредното положение плюс един месец, а правителството да приеме пакет от допълнителни стимули за инвеститорите, български и чуждестранни, предлага ВМРО.


Наред с идеята за допълнителни стимули за инвеститорите се предлага и облагане със специфичен данък за големите търговски вериги, ако не гарантират достъп на български производители. По-рано днес правителството задължи веригите да продават български храни на обособени площи.


Като част от мерките за подкрепа на земеделските производители ВМРО предлага схемата 60/40 да се разшири към заетите в селското стопанство, но същевременно дава и екстравагантни идеи като данък върху крупната земеделска собственост или сезонни забрани за внос до изчерпване на родното производство.


Наред с това партията иска да се намали ДДС върху храните, без да посочи на колко, както и да се повишат субсидиите в зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството за сметка на механизираното отглеждане на зърнени култури.


По отношение на туризма от ВМРО предлагат осигуряване на безплатни ваучери за всеки български гражданин на стойност поне 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 г. Ваучерът да може да се ползва в хотели, туристически агенции или ресторанти, а средствата да дойдат от оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС, предлага партията. От там са на мнение, че за туристическия бранш следва да има възможност за разсрочване или мораториум по кредити до октомври 2021 г.


Мярката за подпомагане с 375 лева на семейства в неплатен отпуск да се преработи и обхватът ѝ да се разшири. Кабинетът предложи от тази мярка да могат да се възползват домакинства, чиито доходи на член са в размер на минималната работна заплата и не ползват помощи. Партията на Красимир Каракачанов изтъква, че в момента в страната има над 360 хил. самотни родители, по-голямата част от които са засегнати от затварянето на училища и детски градини. Родителите, които са работили и са се осигурявали досега, трябва да имат подкрепа от държавата през НОИ, посочват от ВМРО.


Министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства да имат право по свое решение да намаляват наемите на държавни имоти или да освобождават от заплащането им отделни категории физически и юридически лица, е друго предложение на ВМРО. Предлагат и до края на извънредното положение общинските съвети да могат да вземат решения за намаляване на някои местни данъци или за освобождаване на някои граждани и фирми от плащането им. От началото на годината някои общини в страната повишиха местните данъци, а финансовият министър неведнъж предупреди да не бъдат намалявани налози.


Партията предлага Националният икономически съвет към Министерския съвет да стане постоянно работещ орган и към него с право на глас, освен настоящите членове да се включи и по един човек от парламентарно представените партии. Съветът сега не е постоянно действащ орган. Той се оглавява от министъра на икономиката, а членове са заместник-министри от 11 министерства и председателите на работодателските организации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK