"Демократична България": Корупцията и безотговорността, срещу които Милен Цветков се бореше, го убиха

"Демократична България": Корупцията и безотговорността, срещу които Милен Цветков се бореше, го убиха

© Красимир ЮскеселиевОбединението "Демократична България" настоява за пълно, бързо и обективно разследване на катастрофата, в която на Великден загина журналистът Милен Цветков. Миналата година той водеше предизборното студио на обединението.


"За да няма замитане на отговорността, искаме максимална прозрачност на действията на властта по разследването. Настояваме да се въведат и приложат мерки за преодоляване на системните фактори, които доведоха до тази трагична катастрофа, включително спешна едногодишна програма за подобряване на условията за пътна безопасност; покриване на всички магистрали, основни пътни артерии, критични участъци с автоматизирани камери; създаване на национален фонд, който ще осигурява средствата за закупуване и монтаж на камери в общините, по предложения на кметовете; нормативни изменения, позволяващи повече и по-ефективен автоматизиран контрол за различни видове нарушения; както и радикална реформа в начина, по който функционира КАТ, и пълната му електронизация", се посочва в позиция на "Демократична България".


"Загубихме един от най-ярките си журналисти - непримирим, смел, харизматичен. Загубихме приятел и съмишленик. Загубихме един от онези, за които знаем, че ще останат незаменими. Изказваме дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите му", се казва още в позицията.
Според "Демократична България" катастрофата е можело да не се случи, а истинската ѝ причина са системни проблеми на вътрешната сигурност и пътната ни безопасност, които са известни от години.


"Корупцията, безнаказаността, безотговорността, срещу които с такава енергия се бореше Милен, станаха причина за неговата гибел. Докато не бъдат променени тези фактори, такава катастрофа е възможна с всеки един от нас, във всеки момент, на всяко място. И макар нищо да не може да върне или замести Милен, ние му дължим да постъпим така, както щеше да направи той: да пита и да настоява за промени", се посочва в позицията.


В близките дни "Демократична България" ще разработи и обяви програма за превенция върху цялостната пътна безопасност. Позицията завършва: "Скърбим, но нямаме право да бездействаме."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK