ГЕРБ предлага по-строги наказания за шофиране и катастрофи след алкохол и наркотици

Автомобилът на Милен Цветков бе ударен в задната част на кръстовището пред мол "Парадайс".

© Булфото

Автомобилът на Милен Цветков бе ударен в задната част на кръстовището пред мол "Парадайс".Няколко дни след тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков, управляващите внесоха законови промени, с които предлагат по-строги наказания при причиняване на катастрофи. Става въпрос за промени в Наказателния кодекс, внесени днес от депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Анна Александрова и Десислава Атанасова.


Предлага се наказанията за причинена смърт при пътнотранспортно пътешествие се увеличават на лишаване от свобода от 3 до 8 години, а при особено тежки случаи - от 4 до 12 години. В момента наказанията са съответно от 2 до 6 години и от 3 до 10 години затвор.


При смърт - по-високо минимално наказание


Ако катастрофата е причинена в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества и се е стигнало до смърт, се предлага минималното наказание да бъде 5 години лишаване от свобода, а не - 3, както е в момента. Същото предложение е внесено и от депутатите от ВМРО Александър Сиди и Милен Михов, както и от народния представител от "Воля" Елена Пешева. В особено тежки случаи ГЕРБ предлага минималното наказание да бъде 6 години затвор, а не - 5. Максималните наказания не се променят - в първия случай остава 15 години лишаване от свобода, а във втория - 20.
Ако катастрофата е причинена в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества и се е стигнало до тежка или средна телесна повреда, ГЕРБ предлага наказанието да е от 2 до 8 години лишаване от свобода (същото предлага и "Воля"), а в особено тежки случи - от 3 до 12 години. В момента наказанията са съответно затвор от 1 до 6 и от 2 до 10 години.


ГЕРБ предлага още строг режим на осъдените на лишаване на свобода за умишлени престъпления, при които съдът е постановил принудително лечение на алкохолна и/или наркотична зависимост. В умишлено причиняване на смърт е обвинен шофьорът на джипа, убил Милен Цветков.


Коалиционният партньор ВМРО иска шофьорите, употребили наркотични вещества, да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си.


При алкохол - по-дълъг затвор


ГЕРБ предлага да се увеличат санкциите за шофиране в нетрезво състояние. При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда се предлага лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 500 до 1000 лв. В момента максималното наказание е 3 години затвор, а санкцията - от 200 до 1000 лв.


При концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда и след осъдително решение, се предлага наказание от 2 до 6 години затвор и глоба от 1000 до 5 хил. лв. В момента наказанието е от 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лв.


Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, ГЕРБ предлага да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 1000 до 5 хил. лв. Максималното наказание сега е 3 години затвор, а санкцията - от 500 до 1500 лв. ВМРО и "Воля" предлагат само увеличение на глобата от 1500 до 3 хил. лв. Ако деянието е извършено повторно, ГЕРБ предлага наказанието да стане лишаване от свобода от 2 до 6 години и глоба от 2 до 10 хил. лв. В момента затворът е от 1 до 5 години, а санкцията - от 500 до 1500 лв.


Без книжка за по-дълго време


ГЕРБ предлага и промени в Закона за движение по пътищата, с които при отказ за тест за наркотици или изследване за алкохол на шофьори с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, прекратяването на регистрацията на пътно превозно средство да е за срок от 1 до 5 години. В момента прекратяването е от 6 месеца до година.


Предлага се при шофиране след употреба на алкохол свидетелството за шофиране да се отнема за по-дълъг период от време, а глобите - да са по-големи. За алкохол над 0.5 до 0.8 до хиляда отнемането на шофьорската книжка се предлага да е за една година, вместо за шест месеца, а санкцията - 1000 вместо 500 лв. За алкохол до 1.2 на хиляда книжката се предвижда да се отнема за 2 години вместо за една, а санкцията да е 2 хил. лв. вместо 1000 лв. При повторни нарушения се предлага санкция от 2 до 4 хил. лв., вместо сегашната от 1000 до 2 хил. лв. При отказ от проверка санкцията ще бъде отнемане на шофьорска книжка за 3 години вместо за 2, а глобата - 3 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK