Валери Симеонов ще спасява туризма с безплатни ваучери за почивки за гражданите

Валери Симеонов ще спасява туризма с безплатни ваучери за почивки за гражданите

© Надежда Чипева, КапиталЕдин от малките коалиционни партньори - НФСБ, предлага държавата да дава ваучери за едноседмична почивка в туристически обекти у нас на стойност 210 лв. на всички граждани, които през последната година са внасяли осигуровки за пенсиониране. Раздаването на ваучери, които ще важат до края на 2021 г., е записано в промени в закона за извънредното положение, внесени в парламента от неговия зам.-председател Валери Симеонов. Разчетите показват, че за това ще са необходими 657 млн. лв.


В случай че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния работник или служител във фирмата, предлага още Валери Симеонов. Пред БНТ той поясни, че сметката е по 30 лв. за 7 дни.


За зелени училища, състезания и туристически посещения на учащите се ваучерите да са на стойност 100 лв., предлага НФСБ.
Така около 3 млн. лв. ще могат да минат през българския туризъм през летния сезон, каза Симеонов пред БНТ.


Друга промяна задължава концесионерите и наемателите на плажове да предоставят безплатно всички плажни съоръжения съгласно одобрени схеми от Министерството на туризма. Срещу това те ще получат 50% намаление на дължимата концесионна такса или наем. Предлага се още отмяна на туристическия данък за година, както и 9 на сто данък добавена стойност за туристически услуги до 2021 г.


Лидерът на НФСБ предлага още държавата да поеме 60% (при мярка 60/0 - бел. авт.) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм, спрямо юни, юли и август м.г. Става дума за 1/3 от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни - да са плащали осигуровки и да нямат никакви задължения. От своя страна работодателят трябва да поеме ангажимент да запази работника до една година. В случай че работникът бъде освободен преди това, собственикът на фирмата връща получените суми на държавата. Разходите за бюджета ще са около 46 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK