Законът за извънредното положение ще бъде прекръстен, а някои мерки ще останат до 13 юли

Законът за извънредното положение ще бъде прекръстен, а някои мерки ще останат до 13 юли

© Юлия ЛазароваОт 14 май т.г. България няма да бъде в извънредно положение, но заради коронаворуса здравният министър ще може да въвежда "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, т.е. да разпорежда различни противоепидемични мерки, в т.ч. и изолация. Това предвиждат предложените от Министерския съвет промени в Закона за здравето, с които обаче се променят още закони. Парламентът предстои да разгледа законопроекта в петък, като една от новите мерки е възможност за компенсация от 290 лв. на категории лица, определени от правителството.


С този законопроект всъщност се прекръства законът за мерките по време на извънредното положение (още четете тук), като в наименованието му се добавя "и за преодоляване на последиците", което ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Дотогава за следене на спазването на ограниченията ще може да бъде ангажирана и армията, която да има полицейски функции.


Сред мерките, които остават още два месеца според законопроекта, са забраната да се налагат запори, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.
Какво е "извънредна епидемична обстановка"


В самия закон за здравето се променят само два члена, които прецизират правомощията на здравния министър Кирил Ананиев да налага противоепидемични мерки заради коронавируса. С единия текст се дава правна възможност при епидемиологична обстановка или заплаха за здравето на гражданите заради болести като коронавирус той да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.


Другият текст позволява на здравния министър по предложение на главния здравен инспектор да обяви "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, като въведе допълнителни мерки или със заповед, или с наредба. Актовете му подлежат на обжалване, а това не спира тяхното изпълнение, но при оспорване съдът трябва да ги разгледа в двумесечен срок.


60 дни неплатен отпуск ще е трудов стаж


Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни т.г., предвижда още законопроектът. До 13 юли остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага.


За трудов стаж да се зачита не 30, а 60 дни неплатен отпуск, който е ползван през тази година, предвижда още законопроектът.


За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет.


Туроператорите ще имат не един, а два месеца за възстановяване на разходите при отменени пътувания.


Концедентът или министърът на туризма ще може да намали с до 100 на сто размера на концесионно или наемно възнаграждение, дължимо за т.г. по действащи договори за концесия или наем на морски плаж, или да отложи плащането до края на годината. Плажните принадлежности ще може да се предоставят безвъзмездно или на по-ниски цени.


С други промени се прецизира лицензирането на нефтопроводи по Закона за акцизите и данъчните складове, както и изискванията за пречистване на отпадни води.


Училищата затворени, музеите - не


Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът в единадесети клас от обединени училища в други ще става само с оценките от свидетелството за завършен десети клас.


Музеите се задължават да спазват противоепидемичните мерки, като отпада законовото им задължение за един ден месечно безплатни посещения.


С новите текстове се дава възможност за допълнително финансиране от държавата на културните институти по време на ограничаване на дейността им заради противоепидемичните мерки. Дава се възможност и със средства от фонд "Култура" да се подпомагат програми и проекти за подпомагане на дейци на културата и изкуството, упражняващи свободни професии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK