Президентът обяви, че достоен живот не се постига с насаждане на страх

Президентът обяви, че достоен живот не се постига с насаждане на страх

© Прессекретариат на Държавния главаВ приветствие за 6 май - Деня на храбростта и празник на българската армия, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова младите българи за решителни крачки за сбъдване на идеала за модерна и достойна България. Той каза, че бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, но и от нашата дързост и задружни усилия.


За пореден път държавният глава разкритикува насаждането на страх. По време на извънредното положение той на няколко пъти призова премиера Бойко Борисов да не насажда страх заради коронавируса, както и да не гради образ на спасител върху това.


"Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин - онзи, който изрича истината и който не се примирява с несправедливостта и произвола", обяви държавният глава на "Дондуков" 2, където направи приветствие, тъй като заради коронавируса парад днес няма.
Докато Румен Радев приветстваше военнослужещи и ветерани и им благодареше за каузата, която са отстоявали, премиерът Бойко Борисов отиде при командосите в Црънча.


"Сбъднете идеала за модерна и достойна България"


"Скъпи млади българи, на този празник се обръщам към вас, защото вие сте призваните да направите решителни крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България. Вие ще трябва да успявате и побеждавате там, където днес не успяваме. Каквито и препятствия да срещнете - бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения храбри българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените", каза още Румен Радев.


След като обяви, че с единството на меч, дух и слово България е устоявала на бурите и се е възраждала неведнъж през историята, държавният глава каза, че българският войник винаги е бил самоотвержена преграда в защита на отечеството. Той обяви, че след изпитания и бляскави победи българската армия е посветила поколения в родолюбие и всеотдайност и се е утвърдила като символ на държавност и доблест.


"Без сделки и сметки за политическо оцеляване"


"Живеем във все по-неспокоен свят, в който сигурността и суверенитетът ще чертаят бъдещето на нацията. След десетилетия на експерименти, съкращения и недоимък Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Придобиването на съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да става при рационални и ясни критерии и процедури и единен подход към видовете Въоръжени сили", каза още държавният глава. Той обяви, че заради това решенията за националната ни сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците.


"Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои преди всичко човекът - неговата професионална подготовка, кариерно развитие и социален статус. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, носещи завета за обединена, силна и благоденстваща България", допълни президентът.


След това обяви: "Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Вековната ни история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни."


След като каза, че този 6 май е различен и няма да има парад, и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето, Румен Радев допълни: "Но нашите военнослужещи и днес са на бойния си пост и ще демонстрират своите умения. Нека бъдат уверени, че нашата признателност към тяхната рискована дейност и високоотговорна мисия е искрена и непреходна. Нека не забравяме, че 6 май е и празник на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непокорни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ."


Накрая президентът каза: "Поздравявам ви със светлия християнски празник и ви желая здраве, мир и благополучие! Нека всяко изпитание, през което преминаваме заедно, ни прави по-човечни, по-силни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата мъдрост, но и от нашата дързост и задружни усилия."


Какво отговори премиерът Бойко Борисов четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK