НФСБ предлага с 50% по-ниска концесионна такса за плажовете

НФСБ предлага с 50% по-ниска концесионна такса за плажовете

© Надежда Чипева, КапиталПредложението на един от малките коалиционни партньори в управлението - НФСБ (част от "Обединени патриоти"), е концесионната такса на плажовете да се намали с 50%. Това заяви председателят на партията и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов в ефира на "Нова телевизия".


То е записано във внесен в парламента от НФСБ законопроект за промени в закона за извънредното положение, в който се предвиждат компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите. "В законопроекта е заложено задължителното освобождаване на плажните съоръжения от каквито и да е такси срещу компенсация на концесионната такса или на наема", уточни Симеонов.


Във вторник управляващата коалиция предложи безплатни чадъри и шезлонги за летния сезон по българското Черноморие. Пред Би Ти Ви съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) каза, че това ще е предложение към концесионерите на плажовете, а те трябва да решат дали да се съгласят с него. По думите на Веселинов плажовете ще има по-малък капацитет заради изискването за разстояние между чадърите и заради това очаква концесионерите да поискат преразглеждане на таксата. Тогава той очаква да се стигне до споразумение с държавата за безплатни чадъри и шезлонги.
"Когато нашето предложение бъде прието от Народното събрание, всички различни мнения няма да имат смисъл. Когато е закон, трябва да се изпълнява. Когато има компенсации, не виждам защо някой трябва да има нещо против", каза днес Симеонов.


Председателят на НФСБ обясни и мярката на правителството за спасяване на туризма чрез купони за българските граждани, предложено от "Обединени патриоти". "Обединили сме се около това да се разработи внимателно системата за купони или талони, която да даде възможност гражданите да получат веднага достъп до хотелите и ресторантите, а от друга страна да се налеят финансови средства в доста тежко пострадалия туристически сектор", разясни той и допълни, че са отправили и друго предложение - учениците, които ходят на зелени училища, също да получат по 100 лв.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 45 гласа

  1. 100 лв. (0%)
  2. 200 лв. (4.44%)
  3. 300 лв. (4.44%)
  4. 400 лв. (2.22%)
  5. 500 лв. (13.33%)
  6. Няма да почивам на българското Черноморие (31.11%)
  7. Няма значение, ще се възползвам, ако мога (17.78%)
  8. Няма да имам да доплатя за почивка (2.22%)
  9. Не могат да ми платят достатъчно, за да отида (24.44%)

Валери Симеонов посочи, че управляващата коалиция е взела заедно решението за въвеждане на ваучерите и предстои детайлното разработване на системата.


Удължаването на срока за строителство по морето с 1 месец - до 15 юни, ще помогне, при положение че туристически сезон по това време няма, коментира Симеонов следващата антикризисна мярка, предложена със законопроект, който НФСБ, внесе в понеделник в деловодството на Народното събрание.


Симеонов заяви, че няма да има допълнителни разговори с ГЕРБ исканията на бранша за промяна на срока за възстановяване на предплатени суми от 14 дни на 12 месеца, въвеждане на диференцирана ставка от 5% ДДС за 24 месеца и безлихвено отсрочване на всички задължения към бюджета за срок от 6 месеца. НФСБ и ВМРО имаха предложения за намаляването на данъчната ставка, с които от ГЕРБ обаче не се съгласиха.


"Въпросът с намаляването на ДДС е изчерпан, достатъчно подробно го обсъждахме. Разбираме логиката на нашите по-големи партньори от ГЕРБ и разбирате, че когато няма единство и съгласие по даден въпрос, той няма как да бъде наложен едностранно. Аз приемам аргумента на министъра на финансите Владислав Горанов", заяви Симеонов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK