Кабинетът пренасочи 165 млн. лв. европари за подпомагане на малкия бизнес

Кабинетът пренасочи 165 млн. лв. европари за подпомагане на малкия бизнес

© Юлия ЛазароваС решение днес правителството пренасочва близо 165 млн. лв. европари за финансиране на схеми за временна заетост и за ликвидност на малки и средни предприятия като мярка в отговор на кризата, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


С изменение на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. 30 964 149 лв. европейски и национални пари се прехвърлят в оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (28 790 507 лв.) и в оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (2 155 642 лв.). Парите са от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, се уточнява в съобщението.


Изменението става възможно заради предложените от Европейската комисия промени в регламента за управление на евросредствата като мярка за мобилизиране на инвестиции в здравните, социалните и икономическите системи на държавите членки, се отбелязва в текста.
С друго решение кабинетът преразпределя приноса от Кохезионния фонд към Европейския фонд за регионално развитие чрез прехвърляне на пари между оперативните програми 2014-2020 г. Така към оперативната програма за иновации и конкурентоспособност се пренасочват 134 млн. лв. от програмите за транспорт и околна среда. С парите ще подкрепят схемите за оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия.


С тези допълнителни ресурси общият размер на инвестициите заради кризата по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове и националните оперативни програми 2014-2020 г. надхвърля 1 млрд. лева, се обобщава в текста.


България помага на други държави и организации


Министерският съвет отпусна днес и 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни партньори от Западните Балкани, "Източното партньорство" и "Южното съседство" на ЕС. С парите ще бъдат купени и предоставени 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв. за Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак. Помощта включва и 5336 продоволствени пакета с трайни хранителни продукти, произведени в България, на стойност 266 800 лв. Те са предназначени за Сърбия, Албания и Република Северна Македония.


България отпуска и 860 568 лева на Международния комитет на Червения кръст, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, УНИЦЕФ и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Помощта е за борбата им срещу COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK