Президентът: Европейската интеграция на Северна Македония не е за сметка на българската история и език

Президентът: Европейската интеграция на Северна Македония не е за сметка на българската история и език

© Прессекретариат на Държавния главаПодкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателя на академията чл.-кор. проф. Васил Николов във връзка с издадената книга "За официалния език на Република Северна Македония".


Държавният глава оцени високо приноса на научната общност у нас в защита на българския език и историческата истина, съобщиха от прессекретариата.


Изданието на БАН е резултат от работата на авторски колектив от дванадесет езиковеди и историци, както и на консултанти, от Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет "Неофит Рилски" и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В него се публикуват изследвания, на база на които се изразява мнение, че официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския.
"Книгата разглежда използвания език в югозападната ни съседка в чисто научен, а не в политически план и не засяга въпроса за националното самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, тъй като това е дълбоко личен акт за всеки човек", подчерта проф. Васил Николов.


Представителите на БАН посочиха, че научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език. В противоречие с фактите са твърденията за "вековен континуитет на македонския език", тъй като политическият декрет, приет през август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински", както и мотивите за създаването му, са публично известни. Недопустими са и опитите за присвояване и фалшифициране на средновековни български паметници или на трудовете на български възрожденци като братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев и др., които са писали на български език и са се самоопределяли като българи.


Предвид езиковата близост между гражданите на България и Република Северна Македония учените призоваха двустранният културен и медиен обмен да не бъде обект на вътрешноезиков превод, а трудовете на българските възрожденци, писатели и духовници от Македония да се издават без манипулации и в оригинал в Република Северна Македония.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "редставителите на БАН посочиха, че научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език."

  Интересно кои са тия научни норми. Има ли такива изобщо?

 2. 2 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 466 Неутрално
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Реално правен механизъм за признаване и непризнаване на език не съществува, така че всичко това и от едната и от другата страна са политически декларации.

 4. 4 Профил на sax16655090
  sax16655090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Странно, нали бил човек на Решетников и Москва? Пък друга опорка твърди, че Москва създала македонския език и го налагала. Получава се едно леко противоречие. Та коя от двете опорки на гранто-соросоидите е верна и коя е част от хибридната им война?

 5. 5 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 263 Неутрално

  "редставителите на БАН посочиха, че научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език."Интересно кои са тия научни норми. Има ли такива изобщо?
  —цитат от коментар 1 на Ех мъко модераторска


  Граматика. Лексика . Фразеология и т.н.

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Весело

  Да ги постегнем за 5-10 години тупане на топката за влизане в ЕУ и да видиш как ще им уври главата на тврдокорните...
  Това е начина.
  Люспичка по люспичка, резънче по резънче, сълзица по сълзица, шамар след шамар и накрая да си признаят на себе си и на децата си, че са били винаги българи, пък ако ще и да са в друга държава, пък нека си стоят самостойни.
  Идентитета, идентитетааа, най-глемата има болка и същевременно най-големия парадокс - как да докажеш, че си друга кръв, като до теб стои жив и здрав брат ти.
  Единствената им надежда е да се затрие българския народ, така няма да има кой да спори с тях...
  Ама НЕМА.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  " "Книгата разглежда използвания език в югозападната ни съседка в чисто научен, а не в политически план и не засяга въпроса за националното самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, тъй като това е дълбоко личен акт за всеки човек", подчерта проф. Васил Николов."


  Фактите са това - езикът на комшиите е " писмена регионална норма на българския език" т.е български, видоизменен във времето, което е нормално за различните диалекти !
  " Ама защо ни пречите да се самоопределяме както искаме ?" реват в един глас сърбоманите в РСМ ! " Кой ви пречи ? Бъдете каквото си искате, само не пипайте нашия език, история и култура" е отговора на научната общност у нас !

 8. 8 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":

  Има и тяхната същност се крие в пълния член на президентЪТ.
  А ако се чудиш защо футболните коментатори го ползват дори където не трябва, то не е от неграмотност.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  " В противоречие с фактите са твърденията за "вековен континуитет на македонския език", тъй като политическият декрет, приет през август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински", както и мотивите за създаването му, са публично известни. Недопустими са и опитите за присвояване и фалшифициране на средновековни български паметници или на трудовете на български възрожденци като братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев и др., които са писали на български език и са се самоопределяли като българи."

  Това е положението, господа македонисти ! Ако не ви харесват фактите, стойте си извън ЕС, никой няма да плаче за вас ! Пък и вижте какви шеметни алтернативи ви се откриват извън него - Евразия, съюз със Сърбия, на напълно равноправна основа де ! Що се бутате при нас - "бугарите фашисти" ?

 10. 10 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Сещам се за един диалог, който се провел по време на създаването на т.н. македонски език. Единият от съставителите попутал друг такъв, защо маха "ъ" от азбуката. Другият отговорил - за да се различаваме от българите. Ами, тогава да си отрежем едното ухо, та съвсем да се отличаваме от тях, казал първият.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  "вековен континуитет на македонския език"
  ——
  Не се казва тоя цитат на български ли е или западно-македонски

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":

  Елементарни са, ако си учил, би трябвало и сам да се сетиш и без да си филолог...
  Дори и 70 години мазане не могат да замажат идентичността между двата ни езика.
  Най-простите няколко ключови прилика са липсата на падежи (всички други славянски езици ги имат, ние българите с това се отличаваме най-много - нашият език е АНАЛИТИЧЕН), както и нарочното излизане от нормата на морфологичния език и насилственото налагане на фонетичния правопис (изписваш така, както изговаряш), по подобие на глемия сръбски брат. Фонетичният провопис е правопис за идиоти, не че и българският не е опростен прекалено последните 100 години, но фонетичния правопис е върхът на падението...
  Та така.
  Има естествено и всичко останало, което не е за подценяване - лексиката (речника, думите - все още огромна част е българска, а другото е очебийно привнесено от србия и западните езици - чуждици), словореда, дето се вика, включително, шегите, простия разговор между хората...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Странно, нали бил човек на Решетников и Москва? Пък друга опорка твърди, че Москва създала македонския език и го налагала. Получава се едно леко противоречие. Та коя от двете опорки на гранто-соросоидите е верна и коя е част от хибридната им война?
  —цитат от коментар 4 на sax16655090


  И кое от двете твърдения не е вярно?

 14. 14 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":

  Със сигурност не са вашите джендър-норми!

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":

  Ти сега като фен на английския,кажи-колко лесно се разбират ирландци,шотландци,австралийци и южноафриканци!Всички говорят,английски,ама разликите между диалектите е по-голям от колкото между нас със съседите.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#5] от "iradev":

  В лексиката има разлика-многото сърбизми и заемки от немски(през сръбския,отново)

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "
  Подкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език. " Така е ! Но защо пРезидентът не го каже в прав текст при контактите си с политици от Северна Македония ????

 18. 18 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":Елементарни са, ако си учил, би трябвало и сам да се сетиш и без да си филолог...Дори и 70 години мазане не могат да замажат идентичността между двата ни езика.Най-простите няколко ключови прилика са липсата на падежи (всички други славянски езици ги имат, ние българите с това се отличаваме най-много - нашият език е АНАЛИТИЧЕН), както и нарочното излизане от нормата на морфологичния език и насилственото налагане на фонетичния правопис (изписваш така, както изговаряш), по подобие на глемия сръбски брат. .
  —цитат от коментар 12 на pariah


  За падежите е така. Вторият критерий не е много ясно какво искаш да кажеш - може ли пример.

  Но по-важното в случая е има ли критерии, които да казват, че ей тва е един и същи език, а пък ей тва са различни? Щото според мен няма и това, което ти си казал, може да са прилики между българския и македонския, но това не значи, че има научни критерии за това кое е еднакъв език. А иначе, самото разделение на езикови групи показва, че дадените езици очевидно имат общ произход. Така че, общият произход също не е критерий.

 19. 19 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Руският резидент следва инструкциите на Москва за "македонска нация" ( създадена по заповед на Коминтерна), за "македонски език", лансирана от Белград и Русия в последните над 100 години, за "тракийска и добруджанска нации" пак измислени и лансирани от Коминтерна, разбираме от болшевишка Русия и от националния предател Гошо Тарабата.

  Пазете се от доносника vesolr
 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Весело


  Изданието на БАН е резултат от работата на авторски колектив от дванадесет езиковеди и историци, както и на консултанти, от Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет "Неофит Рилски" и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В него се публикуват изследвания, на база на които се изразява мнение, че официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския.
  —цитат от коментар 0 на статията  Гледайте сега, какви страсти ще се вихрят във форума!
  Иначе, че "македонския е вариант на българския език",
  няма никакво съмнение!

 21. 21 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":Ти сега като фен на английския,кажи-колко лесно се разбират ирландци,шотландци,австралийци и южноафриканци!Всички говорят,английски,ама разликите между диалектите е по-голям от колкото между нас със съседите.
  —цитат от коментар 15 на yanne


  Не, това не е вярно ни най-малко. При тях разликите произлизат предимно от акцента. Но в писмен вид е почти идентично. Докато ти на макдедонски ако четеш, половината няма да го разбереш отмах. Ще трябва да се връщаш отново и отново, и накрая пак ще имаш много неясноти.

 22. 22 Профил на sax16655090
  sax16655090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И кое от двете твърдения не е вярно?
  —цитат от коментар 13 на 4ort

  Слабоумен ли си, двете твърдения си противоречат, как може и двете да са верни?

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цайко":

  Да,защитник на "ъ" е бил Венко Марковски,но Благоя Конев(пресърбен на Блаже Конески) налага директно сръбската азбука Караджица.Като сръбския план е на по-кусен етап да оставят директно сръбския за официален.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Четете бързо, че пак ще го изтрият...

  Каракачанов:
  "И перспективата е нерадостна за тези политици, които са се затворили в своя стъклен свят от криви огледала и защитават отречените от целия свят тези на Коминтерна. Защото македонската нация – за това има документи писмени от 30-те години на миналия век, македонската нация е част от стратегия на комунистическия интернационал в Москва за създаване на нови нации, такива като македонската, молдавската, белоруската. Бяха измислени също така и добруджанска, и шопска, и тракийска нация, само че нямаше как това да се осъществи. Докато идеята за отделна македонска нация се наложи силом, с насилие, след 1944-1945 година на Република Македония, защото тя стана част от комунистическа Югославия. И ти да защитаваш подобна комунистическа, абсолютно идеологизирана теза, здравият човешки разум аз не го разбира."
  http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=53159

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Радев го казва това за вътрешна употреба,понеже доста се пооцапа напоследък.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Целия този спор е несериозен, слава Богу не сме го докарали дотам да се сравняваме с тази измислена държава.
  То се вижда, че те говрят лош диалектен български, така че няма нужда от това БАН да се занимава с тези въпроси, но и те като шкембе- вйвода гледат да се прилепят към тази толкова чувствителна ( питам се защо?) тема.
  А пък мнениети по въпроса на този посредствен човек , дето ни е президент съвсем оплесква нещата.

 27. 27 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":Радев го казва това за вътрешна употреба,понеже доста се пооцапа напоследък.
  —цитат от коментар 25 на yanne


  Съгласен ! Точно щях да пиша ." Най-острото "изказване на Радев при срещата му с Пендаровски е следното : "
  "България да заложи клаузите на договора за приятелство в присъединителния процес на Македония в ЕС, за да имат правна сила, с ясни откровени условия, свързани с нашите национални интереси" каза президентът Румен Радев. България трябва да има европейски подход към Северна Македония, и да прилагаме европейски подход при отстояване на нашите национални интереси, заяви още държавният ни глава след срещата с новия президент на Северна Македония.

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Професор Васил Николов е арехеолог.
  Академик Ревалски пък е математик.
  И двамата ми се струва, че са доста встрани от езикознанието...

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  "Книгата разглежда използвания език в югозападната ни съседка в чисто научен, а не в политически план"

  Щом не е в политически план, защо политиците дават оценки на книката.

  подпис
 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ех мъко модераторска":

  Просто не е така.

 31. 31 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просто не е така.
  —цитат от коментар 30 на yanne


  "Задълбочена" аргументация по гербаджийски.

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ех мъко модераторска":

  Не е до акцент/произношение.Има различни думи,разлики в граматиката.Естествено всички ще тв разберат,кигато говориш на стандартен английски.То ,със всеки език е такав рамките на немския има доста по-големи ралики,дори.Баварския си е направо друг език според такива като тебе.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  Е,колко е несериозно брат ти да ти казва,че не ти е брат,но иска наследстовто от родителите Ви,ама цялото??

 34. 34 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":

  ей такива базирани на изторически извори, които са всеобщо известни на всички българи. не очаквам от теб да разбереш

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Весело

  "Ех мъко модераторска":
  Като ми говорят на македонски нищо не се разбира ....
  -------------
  Ти да не си говорил с албанци, бе :)

  [email protected]
 36. 36 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ех мъко модераторска":Не е до акцент/произношение.Има различни думи,разлики в граматиката.
  —цитат от коментар 32 на yanne


  В самият книжовен език, има разлики в правописа и малко в лексиката, които могат да се изброят на пръстите на ръцете.

 37. 37 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2435 Весело

  "България да заложи клаузите на договора за приятелство в присъединителния процес на Македония в ЕС, за да имат правна сила, с ясни откровени условия, свързани с нашите национални интереси" каза президентът Румен Радев.
  —цитат от коментар 27 на doroteus  До коментар [#27] от "doroteus":
  Та не разбрах, кое от изказването на Президента на Република България не ти е ясно?!
  Или, каквото и да каже, все е неправилно и "неостро"?!
  Големи смешници сте, със своя единомишленик, обсебени от каузата за "защита" на Най-Великият Западнобалкански Дипломат и Държавник!
  И не държа да ми отговориш! Искам само да се замислиш, защото знам че не си на нивото, интелектуалното, на потърсеният от теб, "съмишленик"!
  Бъди здрав! ;)

 38. 38 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Изявлението на Радев само налива вода в мелницата на македонското ВМРО, за да си прави предизборната антибългарска кампания...

 39. 39 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  До коментар [#24] от "plebs":


  Четете бързо, че пак ще го изтрият...Каракачанов:"И перспективата е нерадостна за тези политици, които са се затворили в своя стъклен свят от криви огледала и защитават отречените от целия свят тези на Коминтерна. Защото македонската нация – за това има документи писмени от 30-те години на миналия век, македонската нация е част от стратегия на комунистическия интернационал в Москва за създаване на нови нации, такива като македонската, молдавската, белоруската. Бяха измислени също така и добруджанска, и шопска, и тракийска нация, само че нямаше как това да се осъществи. Докато идеята за отделна македонска нация се наложи силом, с насилие, след 1944-1945 година на Република Македония, защото тя стана част от комунистическа Югославия. И ти да защитаваш подобна комунистическа, абсолютно идеологизирана теза, здравият човешки разум аз не го разбира."http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=53159
  —цитат от коментар 24 на plebs  Интересното е, че във "форума" упорито се говори, че "коминтерна" е създание на СССР и еврейския товариш Ленин!
  На практика обаче това не е вярно!
  http://www.omda.bg/public/arhiv/Realii/savsayuz/komintern.htm
  По-скоро СССР е създание на "Първият интернационал , който се е казвал "Международната асоциация на работниците (1864-1876) ", с активното участие на "кamerad" Карл Маркс с оригиналното еврейско име от от фамилията Мордехай (Mordechais).
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Карл_Маркс
  Тъй, че да се повтаря, че "коминтерна, и Москва са виновни за създаването на много нации в света не е вярно.
  Активното участие на "запада" в създаването на "коминтерна", СССР и всички изчадия родили се от тази човеко -ненавистна идеология са безспорни!

 40. 40 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ех мъко модераторска":Елементарни са, ако си учил, би трябвало и сам да се сетиш и без да си филолог...Дори и 70 години мазане не могат да замажат идентичността между двата ни езика.Най-простите няколко ключови прилика са липсата на падежи (всички други славянски езици ги имат, ние българите с това се отличаваме най-много - нашият език е АНАЛИТИЧЕН), както и нарочното излизане от нормата на морфологичния език и насилственото налагане на фонетичния правопис (изписваш така, както изговаряш), по подобие на глемия сръбски брат. Фонетичният провопис е правопис за идиоти, не че и българският не е опростен прекалено последните 100 години, но фонетичния правопис е върхът на падението...Та така.Има естествено и всичко останало, което не е за подценяване - лексиката (речника, думите - все още огромна част е българска, а другото е очебийно привнесено от србия и западните езици - чуждици), словореда, дето се вика, включително, шегите, простия разговор между хората...
  —цитат от коментар 12 на pariah


  Как стои въпросът с исторически най-устойчивите словесни изрази? Става въпрос за непринуденото изразяване на силни емоции с помощта на цветист език.

  В сръбския език, където са особено популярни, и в тези изрази има падежи. Не знам как е в македонския, но подозирам, че там съвпадението с българския е близо 100-процентово.

  Ако някой е наясно, нека да каже!

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  За какво спорят. Те и македонците много добре знаят, че са българи от Македония.

 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Реално правен механизъм за признаване и непризнаване на език не съществува, така че всичко това и от едната и от другата страна са политически декларации.
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Браво! Реално и признаването на език, и непризнаването са контрапродуктивни:
  "Не/признаването на македонския език обслужва само руски и сръбски интереси ...
  международното право не познава такова нещо като признаване на език"
  https://faktor.bg/bg/articles/ne-priznavaneto-na-makedonskiya-ezik-obsluzhva-samo-ruski-i-srabski-interesi

  И пак Каракачанов:
  "Водещ: Г-н вицепремиер, какво обаче ще предприеме България, ако от Скопие официално продължават тази политика?
  Красимир Каракачанов: България трябва да предприеме това, което направи в момента – тя излезе с рамкова позиция и каза: не сме против членството на Македония в Европейския съюз, но датата, от която ще започнат тези преговори, зависи от това, кога ще бъдат изчистени тези рецидиви или този рецидивизъм, престъпен рецидивизъм спрямо българската история от страна на политиците в Скопие. И когато те престанат да претендират за нашата история, когато спрат да отричат очебийните факти, когато променят учебниците си по история, в които пише, че ние българите сме фашисти, окупатори и какви ли не, едва ли не циклопи с едно око, които ядат хора, когато това приключи, ние ще дадем нашето съгласие. Ако не приключи, няма съгласие."
  http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=53159

 43. 43 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Любопитно

  Разглежда ли книгата несловесните форми на езика? Например, как поклащат македонците глава за "да" и "не"?

 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  Още преди няколко години пишех тук, че темата ''Македония'' ще бъде често ползвана от българския политически елит !!
  Като залъгалка !!
  Аз пак да питам....от кои страни в ЕС очаквате подкрепа за да наложите вето и да издържите ???!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на sax16655090
  sax16655090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "gemeto":

  Типичните неадекватни и истерични брътвежи на един умопомрачен трольо. Я чиба, ненормалник!

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#11] от "Gretel":

  На севрно-македонски ще да е, ако започна да "барам" :-)

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#11] от "Gretel":

  Пропуснах да дам линк за Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ https://mk.wikipedia.org/wiki/Институт_за_македонски_јазик_ „Крсте_Мисирков“
  Щях да се пошегувам , че имат отдел за "оно мастика", но се ограмотих, и се засрамих (ще цитирам по-долу що е то). И все пак, там "науката се занимава", а не "изследва"...?
  ПП
  Ономастика или ономатологија (од грч. ὀνομαστική или ὀνοματολογία , наука за именувањето) — науката која се занимава со личните именки од секаков вид и потеклото на имињата. Една од главните гранки на ономастиката е топонимијата или топономастиката, науката за имињата на географските места. Антропономастиката е науката за личните имиња.

 49. 49 Профил на pisymtse
  pisymtse
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "sax16655090": Целта на Москва е Македония да остане в сръбска орбита и да не се сближи с България. Езиковият спор перфектно обслужва тази цел, при това давайки възможност нейните хора да се показват като велики патриоти.

 50. 50 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#11] от "Gretel":Пропуснах да дам линк за Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ https://mk.wikipedia.org/wiki/Институт_за_македонски_јазик_ „Крсте_Мисирков“Щях да се пошегувам , че имат отдел за "оно мастика", но се ограмотих, и се засрамих (ще цитирам по-долу що е то). И все пак, там "науката се занимава", а не "изследва"...?ППОномастика или ономатологија (од грч. ὀνομαστική или ὀνοματολογία , наука за именувањето) — науката која се занимава со личните именки од секаков вид и потеклото на имињата. Една од главните гранки на ономастиката е топонимијата или топономастиката, науката за имињата на географските места. Антропономастиката е науката за личните имиња.
  —цитат от коментар 48 на daskal1


  Чудесно , сега чакаме македонските институти по семантика и етимология, както и изследователския им център "Фердинанд дьо Сосюр ".
  Макар че те не са съгласни с някои от неговите изводи, ма к'во да правиш, наулата иска жертви...:)))))

  По темата.

  Браво, чудесна инициатива. Подкрепям.
  За съжаление тези, които трябва да оставят своите пристрастия и да се вслушат с гласа на науката- няма да го направят.

 51. 51 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Весело

  Но по-важното в случая е има ли критерии,
  —цитат от коментар 18 на Ех мъко модераторска


  Има, да.
  Прочетете с какво се занимават науките:

  Теоретична лингвистика
  Когнитивна лингвистика
  Генеративна лингвистика
  Количествена (квантитативна) лингвистика
  Функционални теории на граматиката
  Граматология, графемика и графетика
  Речник · Прагматика
  Описателна (дескриптивна) лингвистика
  Антропологична лингвистика
  Социолингвистика
  Сравнителна лингвистика
  Историческа лингвистика
  Лексикология
  Лексикография
  Лексика
  Етимология
  Лингвометодология
  Лингвистична география
  Интерлингвистика
  Лингвографология
  Паралингвистика
  Лингвоконтактология
  Лингвотипология
  Класификационна лингвистика
  Лингвостранознание
  Приложна лингвистика и
  експериментална лингвистика
  Компютърна лингвистика
  Математическа лингвистика
  Еволюционна лингвистика
  Контрастивна лингвистика
  Криминоложка лингвистика
  Интернет лингвистика
  Лингвистична антропология
  Невролингвистика и Невросемантика
  Психолингвистика и Менталингвистика
  Философия на езика (лингвофилософия)
  (Езикова) семиотика

  Като за начало.
  После драснете, за да продължим натам и да придобиете конкретни знания както за някои допълнителни науки, така и за някои контексти.

 52. 52 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  Сметката е без кръчмаря......

 53. 53 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Щом клепоухият пингвин се е намесил, работата вече е осрана. И като не им е политическа гледната точка, що щат при президента. Жалки русороби, целящи по всякакъв начин да вредят на Европа. Колкото до македонския, ако щат и на финикийски да говорят. Българите няма как да признаваме езици. Да не би някой да ни е питал признаваме ли унгарския. Глупащини. Тия още четат инструкциите на Коминтерна на српски. Национал-комунизъм ала Милошевич.

  Navigare Necesse Est
 54. 54 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За Северна Македония бях писал много мнения, преди 12 години. Българите бяха добре настроени към западните ни съседки, които тогава не ни обичаха много много и в столицата им Скопие все на някои български паметници имаше добавено: "Умрете българи".
  Северномакедонците се смятат за гърци, Александър Велики бил славян и северномакенонец. Гръцка държава до след втората световна война не е съществувала.

  Как ни мразят, не е истина. И май е едностранно

  Es muß Geld fließen!
 55. 55 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Още преди няколко години пишех тук, че темата ''Македония'' ще бъде често ползвана от българския политически елит !! Като залъгалка !!Аз пак да питам....от кои страни в ЕС очаквате подкрепа за да наложите вето и да издържите ???!!!!!!
  —цитат от коментар 44 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Независимо от всякакви политически решения, ние ще продължаваме да свързваме Македония от средновековието насам с българи и българско. Не ни трябва помощ от никого, за да го правим, нито някой може да ни попречи.

 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  “ Щях да се пошегувам , че имат отдел за "оно мастика"
  ——
  Туй хич не е за майтап. Гърците сигурно ги дебнат и току им забранили и да пият. Виж, мойте ора си немат притеснения ...ако имаше един от нас дет да знае да пише, можеше да си направим отдел за “Оно облако” ... ама и “кръчма” върши работа, та затуй не тражим да бегаме и ние на база езикова несъвместимост

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#55] от "razor":

  Предстои да видим какво ще стане !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#56] от "Gretel":

  Значи не сме за чистотата на мастиката, а за "облако", демек силно (е, частично) диверсифицирана мастика с мента? И това сме опитвали, лично за мен е като да пиеш паста за зъби с ракия, ама "имам приятели които си пият облак" :-)

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#57] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Сега, не е честно от твоя страна така да се майтапиш, да не проговорят хората и северно-македоно-гръцки :-)

 60. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  “ да пиеш паста за зъби с ракия, ама "имам приятели които си пият облак"
  ——
  Точно! Същата гнус като Бейли’с

  Аз толкова изпаднали приятели нямам :), но мъжете от родата... докато бяха още живи, де... това пиеха в кръчмата. Иначе в къщи — само домашна скоросмътница ... понякога разбита с мед, когато толкоз люта, че не става за пиене. Предполагам, функционираше като социално питие, облакът де.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  Апропо, не мисля, че грешат за това, че "науката се занимава";)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#60] от "Gretel":

  С " приятелите" имитирах Джери Сайнфелд.
  И да, облака го пиеха в селските кръчми (смесени магазини), и си беше социална дейност, редуваха се да черпят. А за "скоросмъртницата" и аз имам спомени, един от братовчедите от балканските райони черпеше с такава, над 50 градуса, и при опит за смесване с лед или нещо от тоя сой се възмущаваше че ставала лимонада. Обаче тренировките не минаха напразно, в Китай нямах никакви проблеми с тяхното "байджо" (същият вкус като нашенските скоросмъртници, макар че иначе се оказа много чисто питие) и заслужих уважение с пиенето на продукта и ядене на люто :-).

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1":
  Облак опитах за пръв път в хоремага...Дядо ми ме заведе да се запозная с вкуса му.:)
  После дълго ми беше любимо питие, особено по морето.

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#63] от "тулса":

  Любопитно в кое значение на "хоремаг" сме, от съкращението "хотел-ресторант-магазин", или разбрано като придобилото популярност реалистично "селска кръчма"?

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#64] от "daskal1":
  "селска кръчма"?
  >>> По-скоро градска, в подножието на Сините камъни. Но имаше и нещо като магазинче към нея.

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#65] от "тулса":

  Е,"ремаг" тогава :-). В паметта ми е останал "Дебоя" и една строфа от някаква песен "Майчице моя, снощи бях в Дебоя" ..

 67. 67 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 515 Неутрално

  БАН и Радев са едни ретардирани националисти. Наименованието „северно-македонски български“ е безумно. България се нуждае от стратегически съюз с Македония както в ЕС, така и (дори още по-важно) и на Балканския полуостров. България не трябва да се бори с Македония по езиковия спор - не сега му е времето, ако въобще има смисъл от този спор. Бъл;гария трябва да промотира Македония в ЕС. Грешно е Македония да влезе в ЕС въпреки България. Хората и средите в България, които разпалват споровете с Македония сега са по същество антибългарски - някои действат поради глупост, други по инерция от миналото, трети поради имплантираната им история от времето на комунизма, а някои защото така им се плаща.

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Зародишът на спора е съвсем друг. Никого не интересува генезисът на македонският език. ОБАЧЕ ако се установи наличието на македонски език, РСМ незабавно ще заговори за македонско малцинство в България и ще поиска обучение на роден език за така наречените македонци. Не са изключени и други претенции, ако се съди по разпалеността на спора. Балкани, Сър!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK