Парламентът определя правилата след извънредното положение в последния момент

Парламентът определя правилата след извънредното положение в последния момент

© Георги КожухаровИзвънредното положение заради коронавируса в България приключва на 13 май - в сряда, а от четвъртък - 14 май, трябва да бъде в сила законът, който на практика легализира въведените мерки и дава възможност за въвеждане на т.нар. извънредна епидемична обстановка.


Днес правната комисия в парламента трябва да одобри окончателно предложенията, а във вторник - 12 май, законопроектът да бъде гласуван на второ четене в пленарната зала. Той предвижда прецизиране на текстове от Закона за здравето, с които се въвеждат противоепидемични мерки, и на практика сменя наименованието на Закона за мерките по време на извънредното положение, за да действат част от тях и след това - до 13 юли. Очакват се и предложения от парламентарните групи, сред които на ГЕРБ - извънредната епидемична обстановка да се обявява от правителството по ясни критерии, както и да останат санкциите при неспазване на здравните заповеди - от 300 до 1000 лв. при първо и до 2000 лв. при второ нарушение. Още четете тук и тук.


Приетият законопроект трябва да бъде изпратен за обнародване на президента Румен Радев най-рано на 12 май вечерта, но според депутати дори и да не го подпише веднага и той да не е обнародван до 14 май, не би трябвало да има проблем, тъй като противоепидемичните мерки са въведени със заповеди на здравния министър по сега действащия Закон за здравето и няма да има луфт на валидността им. В самия законопроект е записано, че той влиза в сила от 14 май, а не от обнародването му в Държавен вестник.


Ако президентът наложи вето на някои от текстовете, парламентът бе трябвало да ги прегласува веднага.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK