На живо

Правната комисия не одобри ваучерите за почивки

Правната комисия не одобри ваучерите за почивки

© НСДнес правната комисия в парламента одобри окончателно промени в Закона за здравето, с които ще се даде възможност извънредното положение заради коронавируса в България да приключи на 13 май, а след това да продължат да действат част от мерките и да се въвежда т.нар. извънредна епидемична обстановка.


"Дневник" представя хронология на гласуването в правната комисия.
Без предложения на БСП

Правната комисия не прие нито едно от предложенията на опозицията. БСП предлагаше 725 лв. еднокрратна помощ за безработни или за самонаети, 9% данък върху добавената стойност за храни и лекарства, 30 млн. лв. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители, както и бюджетите на общините да бъдат увеличени с 10%.


Не се приеха и идеите за 20 дни допълнителен платен отпуск на родители и осиновители, както и 5 дни допълнителен отпуск в извънредно положение след изчерпване на годишния.

В последния момент

Днес правната комисия в парламента трябва да одобри окончателно предложенията, а във вторник - 12 май, законопроектът да бъде гласуван на второ четене в пленарната зала.


Приетият законопроект трябва да бъде изпратен за обнародване на президента Румен Радев най-рано на 12 май вечерта, но според депутати дори и да не го подпише веднага и той да не е обнародван до 14 май, не би трябвало да има проблем, тъй като противоепидемичните мерки са въведени със заповеди на здравния министър по сега действащия Закон за здравето и няма да има луфт на валидността им. В самия законопроект е записано, че той влиза в сила от 14 май, а не от обнародването му в Държавен вестник.

Нови правила за лицензиране на данъчните складове

Въпреки критиките на бранша правната комисия одобри промени в лицензирането на данъчните складове, които бяха записани в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето.


Така "Лукойл България" ще трябва отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. Това ще доведе до значителни разходи за дружеството. Още четете тук.

Плажовете готови на 1 юни

Плажовете в страната трябва да бъдат готови за използване на 1 юни, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебатите в правната комисия.


Мнозинството подкрепи предложенията да няма консеционни такси или те да бъдат намалени, както и да се отложи плащанията за договори за концесия или наем на плаж до края на годината. Плажните принадлежности ще може да се предоставят безвъзмездно или на по-ниски цени.


Правната комисия не одобри ваучерите за почивки

© НС


В крайна сметка бяха приети предложения на ГЕРБ, според които цените на плажните принадлежности трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято.

Онлайн училище

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът в единадесети клас от обединени училища в други ще става само с оценките от свидетелството за завършен десети клас.

За детските градини се мисли

До две седмици правителството и щабът ще може да направи анализ и да вземе решение дали детските градини и яслите ще отворят. Това обяви здравният министър Крили Ананиев по време на заседанието на правната комисия.

60 дни неплатен отпуск ще е трудов стаж

През 2020 г. не 30, а 60 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов стаж, реши още правната комисия. Причината е, че много от служителите са принудени да излизат в такъв отпуск, за да не загубят работното си място.


БСП предложи родителите и осиновителите да има още 20 дни платен отпуск, който да ползват тази година заради епидемията от коронавирус. Предложението обаче не бе подкрепено.

Без ваучери за почивки

Мнозинството в правната комисия прие удължаване на срока до една година, при който туроператорите трябва да върнат парите за неосъществени пътувания, но отхвърли предложението на НФСБ за ваучери за почивки на стойност от 100 до 210 лв. и с времетраене една седмица. Не се прие и идеята за ваучери за чартърите.


Прие се предложение строителни работи в курортите да се извършват по-дълго, т.е. до средата на юни. Всички предложения на опозицията бяха отхвърлени.


Правната комисия не одобри ваучерите за почивки

© НС

Прекръстен закон - мерки до 13 юли

Със законопроекта всъщност се прекръства законът за мерките по време на извънредното положение, като в наименованието му се добавя "и за преодоляване на последиците", което ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли.


Сред тях са да остане възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.


Извънредно се приеха и някои други текстове, за които настояват браншовите организации или министерствата. Сред тях е и да не текат наказателни лихви още два месеца, но не за банковите кредити, а при забавени плащания към други институции.

Извънредна епидемична обстановка - от правителството

След 13 май не здравният министър, а Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра и при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал и сериозна опасност за здравето. При това ще могат да се въвеждат допълнителни мерки за здравето. Обстановката ще е на територията на страната или в даден регион. Не се прие предложението на "Обединени патриоти" решението да е в срок до 30 дни.


Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.


При неспазване на мерките глобите ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията.


Актовете на Министерския съвет и на здравния министър подлежат на обжалване, а това не спира тяхното изпълнение, но при оспорване съдът трябва да ги разгледа в двумесечен срок.

Глобите остават

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова предлага извънредната епидемична обстановка да се обявява не от здравния министър, а с решение на правителството по ясни критерии. Сред предложенията са още да останат санкциите при неспазване на здравните заповеди за мерките - от 300 до 1000 лв. при първо, до 2000 лв. при второ нарушение, както и 5000 лв. глоба при нарушаване на карантината.


Със законопроекта всъщност се прекръства законът за мерките по време на извънредното положение, като в наименованието му се добавя "и за преодоляване на последиците", което ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Още четете тук и тук.


Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни т.г., предвижда още законопроектът. До 13 юли остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK