"Алфа Рисърч": Всички политически играчи губят подкрепа, най-много БСП

"Алфа Рисърч": Всички политически играчи губят подкрепа, най-много БСП

© ДневникВ края на извънредното положение заради коронавируса управляващата партия ГЕРБ има почти двойна преднина в електоралната подкрепа пред основната си опонент БСП. Това показва национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено между 28 април и 5 май чрез телефонно интервю сред 1 000 пълнолетни българи. Какво показва проучването за одобрението към политиците и мерките на управляващите срещу коронавируса вижте тук.


Двойната преднина обаче не се дължи на увеличаване на електоралната подкрепа към партията на Бойко Борисов, а е резултат от ерозията на БСП. ГЕРБ запазва почти без промяна позициите си отпреди кризата - ако парламентарните избори са следващата неделя, за партията биха гласували 20.8% при 21.7 на сто, дали същия отговор през декември 2019 г. БСП обаче бележи значителен спад и подкрепата за нея е едва 12.2%.


На трето място е хипотетичната формация на Слави Трифонов. Телевизионният водещ направи един неуспешен опит да регистрира партия "Няма такава държава", а в момента се очаква решение на съда по втория му опит - за партия "Има такъв народ". "Реалните електорални позиции на тази партия обаче, ако се яви на избори, могат да се окажат доста еластични и това да доведе до размествания и при други политически сили", коментират социолозите.
Всички останали политически сили също губят от кризата, но като цяло разликите не са съществени. Спад в електоралната подкрепа отбелязва и "малкият" коалиционен партньор "Обединени патриоти", които остават в сянката на големия управляващ. На този фон прави впечатление ръстът на посочилите, че няма да гласуват. Докато в края на 2019 г. това са заявявали 26.8% от запитаните, сега отговорът "Няма да гласувам" са дали 37.8 на сто.


БСП и Нинова губят позиции


Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП, отчитат социолозите. Лидерът ѝ Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът ѝ спада до ниво от 15%.


Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%). "Ако не преодолее този негативен развой през периода на очаквана икономическа рецесия чрез привличане на изпадналите във финансови затруднения избиратели, тя рискува да се превърне в донор на гласове за други политически сили", коментират от "Алфа Рисърч".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK